Zapojím sa len tak všeobecne, na margo Barumiek. Sú to síce lacné gumy (keď nerátame protektory a Čínu), ale nemôžem na nich zatiaľ (klop, klop) jedno krivé slovo povedať. Túto sezónu mám predné Bravuris 3 (viem, že vlastnosti gúm sa líšia aj v závislosti od rozmeru, ja konkrétne mám 225/40 R18) a po 20 tisíc km majú 7mm dezén (neviem presne koľko mali nové, ale marí sa mi 9-10mm). Viac ako k opotrebeniu som sa chcel vyjadriť k ich vlastnostiam - nepamätám si ani jednu situáciu, kedy by som na ne nadával, kedy by ma nepodržali (či iným spôsobom sklamali). Zaradil by som sa skôr k ofenzívnym jazdcom, takže na jazdu 50/90/130 by som neváhal ani náhodou.
Za tú cenu si ich dosť pochvaľujem, som s nimi spokojný a bez problému si také gumy vyberiem aj nabudúce.
//Pod pojmom ofenzívny jazdec som myslel to, že ma nejaké auto obehne len výnimočne (či sú to diaľnice, okresky alebo obchvat), tobôž nie v zákrutách.
Tak kazdy ofenzivny jazdec jazdi iba do moznosti vozidla (teda ak neni kreten) takze predpokladam ze adhezne limity si si nasiel a zauzival, ved to je normalne. Kazdopadne Barum neradim k zlym pneu a vhladom na cenovu relaciu blizko ku kadejakemu cinskemu hnoju urcite Barum.
Prerazil som jednu gumu (predná náprava), myslíte, že je potrebné meniť obe gumy alebo stačí len tú jednu? Ako som spomínal vyššie, tak má nejakých 7mm, pričom nová by mala (tuším) asi 9-10, takže počítam s rozdielom 3mm.
Chlapi, potreboval by som vasu pomoc. Nejaky dobrak mi prepichol 2 gumy - prednu a zadnu na jednej strane. Mam quattro. Gumy som obuval nove na jar a maju odjazdene ca 15 000. Jedna sa o malu dierku tenkym srobovakom alebo ihlicou na bocnici. Moja otazka je, ci je to bezpecne zalepit alebo vymenit celu gumu. A ci je potrebne menit vsetky 4 (hojko vyssie spomina, ze ak je 4x4, tak ano). Dezen zajtra zmeram. Na policii som nahlasil zatial ako skodu cenu tych 2 gum. Ak by to boli vsetky 4, tak uz je to pravdepodobne trestny cin (jedna stoji ca. 65 euro).
O co sa mam pri urcovani vzniknutej skody opierat? Policajti mi v tom moc nepomohli. Iba ze si mam povedat, aka skoda mi vznikla. Vinnika mam vytipovaneho, no dokazovanie bude problematickejsie..
Frikso: Skusim od konca. Suma 65x4=260 eur, trestny cin je o sumy 266 eur. Okrem toho je otazne, ze ako sa urci skoda, ze ci sa vezme nejaka amortizacia, to moze byt v tomto pripade trebars 20 percent dole a si na sume 217 eur. Takze o trestnom cine nemoze byt ani reci, aj keby islo o vsetky 4 gumy. Ked sa ta pytali aka ti vznikla skoda, tak to je tiez otazne. Mozes povedat ze 2x65 eur za gumy, nejaka robota na prepravu auta do servisu, zaplatenie za obutie a vyvazenie pneu..., strata casu, resp. usla mzda..., no tazko povedat.
Pri quattre je ten problem, ze ak mas vacsi dezen na jednej naprave, tak to robi problemy, vo vyssich rychlostiach su to vibracie a v dalsom rade tym trpi kardan a hlavne diferencial. A kedze sa diferencial predava s prevodovkou, tak ta skoda sa rata radovo v tisicoch eur. Preto treba zvazit, ze ci je lepsie kupit celu sadu novych pneu za 260 eur, dat k tomu 20 eur za prezutie a tie 2 stare gumy predat za 80 eur na Bazosi alebo Autobazare, alebo ci riskovat vazne poskodenie auta za tych par eur. Aj ked 15 tisic kilometrov by mohlo spravit milimeter, co by nemalo robit problemy. Blizsi sa zima, na letne pneu budu vypredaje...
A nemôžeš dať tie dve dobre gumy na jednu nápravu? Neverím, že by to prešlo, že vznikla škoda v hodnote štyroch gúm, keď sú dve nedotknuté. Pokiaľ áno, tak určite by si potreboval stanovisko od nejakej autorizovaného servisu alebo inštitúcie. Presne na to som sa pýtal včera v poisťovni (že ak by som musel meniť obe gumy kvôli rozdielnej výške dezénu, či mi preplatia obe) a dostal som odpoveď v tom duchu ako som to spomenul vyššie.
BTW, nemá niekto nejaký vzor žiadosti o kompenzáciu nákladov od správcu komunikácie (zatiaľ som to negooglil)? Idem to skúsiť poslať na magistrát.
PS: nakoniec bol rozdiel medzi starou a novou gumou 2mm (7-9)
// hojko - nenarážal som konkrétne na tvoj príspevok, písal som to všeobecne
smejo: Nikde som nepisal, ze ti vznikla skoda na 4 gumach. Pisal som o tom, ze aj keby ti prepichol vsetky 4, tak sa nedostanes cez sumu, ktora je trestnym cinom. Tie 2mm je uz vela, to by som neriskoval.
Dal som to zalepit, drzi to, takze zatial to riesit nebudem. Vinnik neznamy a kedze tam nebola kamera a pravedpodobne ani svedok, tak to skonci v sufliku. Mna viac sere na tom ten cas, ktory som to musel riesit a dost dlho som bol bez auta /rezervu mam 15 a jedno zimne, ktore som pouzil ako rezervu mam 15" a letne 16"/ takze s tym som jazdil len nutne - servis - policia - dom.
Kazdopadne uz parkujem vylucne vo dvore, aj ked je to otrava s velkou plechovou branou a zvazujem kupu kameroveho systemu. Predtym v minulosti mi to pred domom nejaky ch*j tukol, teraz toto.. s kamerou by som mal zivot lahsi.
Cakas, ze spoznas pachatela na kamere v ciernom obleceni a kuklou na hlave, pripadne so siltovkou az na ociach? Aj kamerovy system ma svoje limity, teda monitorovanie súkromného pozemku, ktory musi byt oznaceny na viditelnom mieste, teda napis, ze je to monitorovane kamerovym systémom. Otazne je uz verejne priestrantstvo, teda ci je mozne takyto zaznam pouzit v pripade súdneho konania, pretoze je mozne, ze by sud ten zaznam vylucil.
Tuto problematiku som si preluskal. Verejne priestranstvo je mozne monitorovat za urcitych podmienok /Nesmie byt v zabere sukromny pozemok, zaznam smie byt pouzity len pre ucely dokazovania atd, do 7 dni musi byt zlikvidovany, zretelne oznacenie monitorovaneho priestoru, .../.
A nie, neocakavam, ze spoznam cloveka v kukle. Ale ked mi niekto v zime na klzkej vozovke nabura do vozidla a odide, tak uz ta kamera ma zmysel. A na vytrznikov ma ta kamera psychologicky efekt, ak o nej vedia. Keby mi chcel cielene niekto uskodit, tak mi uskodi a je jedno, ako paranoicky sa budem spravat. Existuje 1001 inych sposobov a miest, kde mi mozu spravit zle. Ja vsak nemam vyslovene nepriatelov a popravde, neviem kto a za co by mi chcel toto urobit. Je teda pravdepodobne, ze nejaky inteligentny mlady muz si potreboval vyventilovat a moje auto bolo akurat v rangu.
Preco by nemohol byt v zabere sukromny pozemok??? Vsak aj moj pozemok je sukromny, takze v tom problem nevidim a ked nahravam aj susedov pozemok a dal mi na to suhlas, tak je to opat okej. Skor vidim problem v tom verejnom mieste, teda napriklad chodnik ci ulica pred domom.
Mne sa niekedy rozum pozastavuje, ked citam tieto reakcie. Samozrejme, ze svoj pozemok alebo tvoj, ked mi das na to suhlas mozem monitorovat. Ja neviem, mam ti to vysvetlit, co som pisal vyssie? Lebo podla mna je to nad slnko jasne, ako som to myslel.
Ten clanok som cital. Na slovensku mame inu legislativu ako v CR. A ta zena, co tam "odpovedala" na tie otazky na mna posobi dojmom, ze o tom nic nevie. Nepriame, nejasne a vyhybave odpovede.
Frikso: Mne to nad slnko jasne nie je. Napriklad mi nie je jasne to, ako ides oznacit chodnik pred domom tabulkou, ze ten priestor je monitorovany kamerovym systemom, hmm??? A ked sa chces hrat na mudreho, tak urcite vies, ze zaznam nemusi byt zlikvidovany do 7 dni, ale je to do 15 dni od nasledujuceho dna ako bol zaznam natoceny. Kedze tento rok presiel Zakon o ochrane osobnych udajou novelou, tak v pripade monitorovania verejneho priestrastva treba mat vypracovanu bezpecnostnu dokumentaciu, pokial sa jedna o zariadenie, ci uz DVR alebo pocitac, ktory nie je pripojeny k internetu. Ak uz zariadenie DVR/NVR/pocitac k internetu pripojene je, tak je potrebne mat vypracovany bezpecnostny projekt.
ked som kupil minuly rok zimne pneu a disky, dal som ich zmontovat a vyvazit v pneuservise ... treba ich dat vyvazovat aj teraz, po roku ? Presiel som na nich mozno 1500km.
Neviem či sa to musí alebo nemusí kontrolovať, no ja tých 15€ za to vyváženie a nahodenie dám. Zasa to nie je taká suma, aby ma to zruinovalo. Pri letných pneumatikách sa mi stalo, že ich bolo treba znova vyvážiť, lebo triasli.
Zalezi od stavu... mozu sa rozvazit jazdou, hlavne ked ich niekde suchnes, o obrubnik, nerovnomernym zjazdenim (hlavne brzdenie v smyku), od jam, odpadnutim vyvazovacich oloviek...
Ja osobne to robim tak, ze ak trasu kolesa chvilu pred vymenou, poznacim si, ze pri dalsej vymene treba vyvazit...