Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

miki690
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa miki690 »

piton napísal: Menej dostojne nechat si menit plienky ako spachat samovrazdu? S tym jednoducho nesuhlasim. Skor by som povedal, ze taketo myslienky su priznakom psychickych problemov (napr. depresii), ktore sa mozu prejavit pri chorobe a ktore treba riesit, nie im vychadzat v ustrety a podporovat tieto sklony. A myslim si, ze utrpenie a bolest su normalnou sucastou zivota cloveka a treba s tym zit.
Ale jasne, ze Tebe to nepride dostojne. Ale to ze to takto vidis ty este neznamena, ze to takto vidia vsetci.
piton napísal:
Rozumiem, ale ja to neberiem ako jediny dovod pre neuzakonnenie eutanazie, ale jeden z mnoha.
A ja tvrdim, ze to vobec nie je dovod na neuzakonenie. Je to potencialny problem, na ktory treba brat ohlad v pripade ze by sa to niekedy malo uzakonnit a uzakonnit to tak aby sa minimalizoval sanca aby tento problem nastal.
piton napísal: a uz davnejsie som cital nejaku studiu, kde uvadzali dovody, preco ludia chcu podstupit eutanaziu a vysoky podiel mali psychicke problemy, nevyliecitelne chori a trpiaci mali percento praveze velmi nizke... Nedari sa mi to najst, ale zda sa mi, ze aj tu som to uz daval... :-/
A to za do zakona napisat neda? Nedal by sa spravit nejaky "schvalovaci proces", evaluacia mentalneho zdravia cloveka ktory o eutanaziu ziada ? Zakazat rozhodnutie druhej osoby o eutanazii nesvojpravneho cloveka ? Ved predsa nikde nieje rec o smrtiacich injekciach na recept od obvodneho lekara.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

miki690 napísal:Ale jasne, ze Tebe to nepride dostojne. Ale to ze to takto vidis ty este neznamena, ze to takto vidia vsetci.
No sak samozrejme, kazdy moze mat iny nazor.
miki690 napísal: A ja tvrdim, ze to vobec nie je dovod na neuzakonenie. Je to potencialny problem, na ktory treba brat ohlad v pripade ze by sa to niekedy malo uzakonnit a uzakonnit to tak aby sa minimalizoval sanca aby tento problem nastal.
A to za do zakona napisat neda? Nedal by sa spravit nejaky "schvalovaci proces", evaluacia mentalneho zdravia cloveka ktory o eutanaziu ziada ? Zakazat rozhodnutie druhej osoby o eutanazii nesvojpravneho cloveka ? Ved predsa nikde nieje rec o smrtiacich injekciach na recept od obvodneho lekara.
To je vsetko pekne, ale staci sa pozriet na cisla do krajin, ktore uz eutanaziu maju a az tak ruzovo to nevyzera - robia sa eutanazie aj psychicky chorych alebo eutanazie trpiacich alzheimerom, demenciou, alebo dokonca bez suhlasu (tomu sa mi ani verit nechcelo)...
In 2005, a total of 2410 deaths by euthanasia or pas were reported, representing 1.7% of all deaths in the Netherlands. More than 560 people (0.4% of all deaths) were administered lethal substances without having given explicit consent 7. For every 5 people euthanized, 1 is euthanized without having given explicit consent. Attempts at bringing those cases to trial have failed, providing evidence that the judicial system has become more tolerant over time of such transgressions 5.
A recent study found that in the Flemish part of Belgium, 66 of 208 cases of “euthanasia” (32%) occurred in the absence of request or consent 10. The reasons for not discussing the decision to end the person’s life and not obtaining consent were that patients were comatose (70% of cases) or had dementia (21% of cases). In 17% of cases, the physicians proceeded without consent because they felt that euthanasia was “clearly in the patient’s best interest” and, in 8% of cases, that discussing it with the patient would have been harmful to that patient.
viac na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070710/

// a odporucam si precitat aj odsek "THE “SLIPPERY SLOPE” ARGUMENT" toho clanku. Uz sa to deje, vid napr. http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/308 ... aziu-deti/
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

piton, javatar - Aj zabitie je súčasť života. Zmierte sa s tým.
hughito napísal:Choďte do riti a svoje dogmy z Biblie si aplikujte na seba, ostatných ľudí nechajte na pokoji.
Krásne si to napísal. :aasmile1:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Old Dirty Bastard
tie priklady co si tam zadal nie su priam stastne.... to ze hovoril tvarou v tvar znamena ze hovoril s nim ako s priatelom ... ale neznamena to ze videl jeho tvar...
...ale mas pravdu biblia je plna pritirecenstiev...(noe a archa a zvierata v arche tam si protireci na dvoch susednych stranach ... rodokmen jezisa.... su dva a kazdy iny...atd... ) co je v podstate v poriadku ... lebo biblia nie je ucebnica ... ani historicka kniha ... ani vedecka publikacia ... ale je to kniha o bohu a vstahu k nemu ... je to o vstahu k nemu a nasej lasky k nemu ...

co sa tyka cirkvi tak tiez si neprotireci s vedou ... ani nemoze ... lebo hovoria uplne o niecom inom ... uplne odlisne pohlady na svet .. je to ako zrovnavat pohlad basnika a automechanika ... ked chce clovek opravit auto nepojde za automechanikom ... ako ani ked chce pookriat na duchu nebude citat servisny manual...

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2014, 20:01)
piton
keby to bola len samovrazda ... ale ono je to aj sucasne vrazda ...

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2014, 20:08)
javatar
neviem ako ostatni, ale ja by som nechcel, aby sa o mna museli zbytocne starat, aj ked viem, ze mi nie je pomoci, prislo by mi to neuveritelne sebecke vyuzivat ich aj ked viem, ze koniec je neodvratny
Koniec je neodvratny uz teraz. V takom pripade ak by som mohol poskytnut telo vede tak to urobim. Ak by ale choroba mala poskodit moje organy a tie by boli v pripade normalneho dozitia nedarovatelne tak by som zvazil aj eutanaziunenapadlo ta ze mozes tym ludom pomoct ked sa budu moc o teba starat ??? myslis ze ludia idu robit do hospicu preto ze tam lukrativne zarobia ???

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2014, 20:13)
hughito

ziniek predavaju dost ... ake zasahovanie do slobodneho rozhodovania ... alebo je malo elektriky v zasuvkach ???
preco chce spolocnost do toho zatahovat inych ... ??? samozrejme zamestnancov nemocnice ktorich to bude POVINNOST ... slobodna, vsak sa slobodne rozhodli vrazdit ludi tym ze isli za lekarov a sestry... preco spolocnost potrebuje ospravedlnovat vrazdy ci uz je to potrat alebo eutanazia ... ??? nechapem preco sa ti slobodisti s tym tak patlaju .... nech rozdavaju zbrane a strelivo zadarmo ... vsak pravo silnejsieho je tiez pravo ... a sloboda sloboda naco zodpovednost...???

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2014, 20:15)
Andi_Cibula

ked raz najdes manzelku a deti v kaluzi krvy potom sa ta spytam na sucasti zivota....a ako si sa s tym zmieril....
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:praveze vobec nie ... na to treba jedinu vec s IQ to nema nic spolocne ...a to spoznat boha ... cize nebol to utok na tvoju osobu ... jednoducho boha odmietas preto ho nepoznas a nie si schopny to pochopit... pre kazdeho kto boha pozna je to jednoduche ako facka...
ak spoznať boha, znamená vzdať sa racionality, vlastného názoru, otázok, odpovedí, na každú otázku si odpovedať "lebo boh", slepo prijímať a nasledovať názory, pravidlá, dogmy atď, tak o toto záujem fakt nemám a "nech ma ten boh chráni od seba" lebo toto fakt vo svojom živote nechcem.
Jednoduchá ako facka je biblia pre tých, ktorí chcú aby pre nich bola jednoduchá. Pre tých, ktorí ju už začnú čítať s tým, že vedia čo v nej hľadajú, pre tých, ktorí chcú nájsť v tých slovách niečo iné, ako je tam napísané. Ten kto ju začne čítať s tým, že je tam boh, tak ho tam aj nájde a už dupľom ho tam nájde ten, ktorý silou mocou chce aby tam bol boh.
strapaty napísal:ale mas pravdu biblia je plna pritirecenstiev...(noe a archa a zvierata v arche tam si protireci na dvoch susednych stranach ... rodokmen jezisa.... su dva a kazdy iny...atd... ) co je v podstate v poriadku lebo biblia nie je ucebnica ... ani historicka kniha ... ani vedecka publikacia ... ale je to kniha o bohu a vstahu k nemu ... je to o vstahu k nemu a nasej lasky k nemu ...
:lol: ...toto je už vrchol ignorantstva ...priznáš, že tá kniha, ktorou si tu celý čas argumentoval o existencii boha a pravosti tvojho náboženstva je vlastne len nejaký román ako od Piltcherovej, že sú v nej protirečenia ...ale to je všetko v úúúplnom poriadku.

Pri každej tvojej ďalšej snahe argumentovať (teda dokazovať boha či pravosť tvojho náboženstva) bibliou či citátmi z nej, ti vetu "lebo biblia nie je ucebnica ... ani historicka kniha ... ani vedecka publikacia ... ale je to kniha o bohu a vstahu k nemu" budem obúchavať o hlavu a taktiež každému ďalšiemu tebe podobnému čo sa o to bude snažiť.

Tvoje reakcie na hughita a Andyho ukazujú, že tvoje duchovno asi nie je moc pokojné, ako by sa na veriaceho človeka zdalo a ako to o sebe prezentujete.

all: k eutanazii mám myšlienku ale málo času, neskôr.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

strapaty:
ziniek predavaju dost ... ake zasahovanie do slobodneho rozhodovania ... alebo je malo elektriky v zasuvkach ???
preco chce spolocnost do toho zatahovat inych ... ??? samozrejme zamestnancov nemocnice ktorich to bude POVINNOST ... slobodna, vsak sa slobodne rozhodli vrazdit ludi tym ze isli za lekarov a sestry... preco spolocnost potrebuje ospravedlnovat vrazdy ci uz je to potrat alebo eutanazia ... ??? nechapem preco sa ti slobodisti s tym tak patlaju .... nech rozdavaju zbrane a strelivo zadarmo ... vsak pravo silnejsieho je tiez pravo ... a sloboda sloboda naco zodpovednost...???
Ja nemám problém s tým, aby si niekto vyhradil z akýchkoľvek dôvodov účasť na eutanázii - nájdu sa dosť takých, ktorí k tomu majú iný postoj. Detto k potratom. Síce, ak ide o potrat v zmysle, že je ohrozený život rodičky a lekár z náboženských dôvodov odmietne potrat vykonať - taký lekár nemá čo robiť v nemocnici.

Interrupcia a eutanázia nie sú vraždy.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

strapaty napísal:co sa tyka cirkvi tak tiez si neprotireci s vedou ... ani nemoze ... lebo hovoria uplne o niecom inom ... uplne odlisne pohlady na svet .. je to ako zrovnavat pohlad basnika a automechanika ... ked chce clovek opravit auto nepojde za automechanikom ... ako ani ked chce pookriat na duchu nebude citat servisny manual...
... ked chce clovek opravit auto nepojde za automechanikom ... áno, lebo keď bude chcieť človek opraviť auto, tak pôjde za kvetinárom.
strapaty napísal: Andi_Cibula

ked raz najdes manzelku a deti v kaluzi krvy potom sa ta spytam na sucasti zivota....a ako si sa s tym zmieril....
Máš ty aj vôbec v hlave niečo viac ako len slamu? Lebo dobrovoľná smrť a nedobrovoľná násilná smrť je obrovský rozdiel!
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

piton napísal: viac na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070710/

// a odporucam si precitat aj odsek "THE “SLIPPERY SLOPE” ARGUMENT" toho clanku. Uz sa to deje, vid napr. http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/308 ... aziu-deti/
Odporúčam prečítať reakciu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364762/
Pereirov článok tam úplne zničili.
Pereira tvrdil v tom článku veci bez odvolania na akýkoľvek zdroj alebo to boli rovno klamlivé informácie.
Pereira makes a number of factual statements without providing any sources. Pereira also makes a number of factual statements with sources, where the sources do not, in fact, provide support for the statements he made. Pereira also makes a number of false statements about the law and practice in jurisdictions that have legalized euthanasia or assisted suicide.
Ale možno by sa autor tvojho článku uživil ako pamfletista pre alianciu alebo KBS...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Andi_Cibula napísal:piton, javatar - Aj zabitie je súčasť života. Zmierte sa s tým.
je... len povacsine nezelana sucast zivota...
strapaty napísal:nenapadlo ta ze mozes tym ludom pomoct ked sa budu moc o teba starat ??? myslis ze ludia idu robit do hospicu preto ze tam lukrativne zarobia ???
napadlo ale vsetko zavisi na podmienkach... ja som to spomenul len ako priklad
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal: ked raz najdes manzelku a deti v kaluzi krvy potom sa ta spytam na sucasti zivota....a ako si sa s tym zmieril....
Zato kresťan by sa mohol aj radovať, nie? :) Konečne sa jeho manželka a deti dočkajú nekonečného štastia v raji, odídu z tohto špinavého a zlého sveta do toho dokonalého, čo lepšie si priať pre svojich blízkych?
javatar napísal:je... len povacsine nezelana sucast zivota...
no tu sa bavíme snáď práve o tých situáciach, keď je to tá želaná súčasť života
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Siberian napísal: Odporúčam prečítať reakciu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364762/
Pereirov článok tam úplne zničili.
Pereira tvrdil v tom článku veci bez odvolania na akýkoľvek zdroj alebo to boli rovno klamlivé informácie.
Ani jedno z tych cisel co som citoval a zvyraznil ja tam vyvratene nebolo a vsetko je tam citovane. Nieco konstruktivne nemas? Iba "ad hominem", ktorym sa tu vsetci tak ohanaju?
Siberian
Expert
Expert

Piton - ani jedno? Ono sa hovorí, že na Slovensku je úroveň čítania s porozumením biedna... tvoj druhý citát je tam vyvrátený. Pereira písal o "involuntary euthanasia" v súvislosti s článkom od Chambaere et al., v linku odo mňa je jasne napísané, že sa jednalo o prekrúcanie uvedených údajov v pôvodnom článku, o žiadnu nedobrovoľnú eutanáziu sa tam nejednalo, keďže prípady bez súhlasu pacienta neboli podmnožinou množiny eutanázií. Môžem ti tiež rovno odcitovať z Chambaere et al.
Thus far, however, no indications of this have been found in studies of physician-assisted deaths before and after legalization in Belgium and the Netherlands.9,11,12 In Belgium, the percentage of deaths in which life-ending drugs were used remained stable, and the proportion without an explicit request from the patient decreased.12
To isté sa vzťahuje aj na tvoj prvý citát, z článku van der Heide et al.
In 2005, of all deaths in the Netherlands, 1.7% were the result of euthanasia and 0.1% were the result of physician-assisted suicide. These percentages were significantly lower than those in 2001, when 2.6% of all deaths resulted from euthanasia and 0.2% from assisted suicide. Of all deaths, 0.4% were the result of the ending of life without an explicit request by the patient.
Teda zase sa jedná o prekrucovanie, bez súhlasu od pacienta bolo 0.4% zo všetkých úmrtí v Holandsku, nie z úmrtí eutanáziou.

Pre väčšiu konštruktívnosť diskusie odporúčam čítanie linkov.
Ad hominem je vhodné, keď autor článku, ktorý si sem linkol je:
Prílohy
ba1991c78a5abd1822f88db0f85236de.png
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Inak tie eutanázie bez súhlasu ma zaujali - ako je toto vôbec možné? Veď to je základný predpoklad, aby s tým súhlasil dotyčný. Viem si predstaviť kritiku v zmysle, že bol naňho robený priamy/nepriamy nátlak, ale aby bola na niekom vykonaná eutanázia bez jeho súhlasu? To sa fakt nemôže stávať. Ale zase, neskúmal som zdroj tých tvrdení, že sa toto často deje.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Steju napísal:no tu sa bavíme snáď práve o tých situáciach, keď je to tá želaná súčasť života
nuz nemyslim si, ze sa niekto chce dostat do situacie kde by si volil radsej umriet (zakladna podmienka eutanazie) ale budiz... ja len upozornujem na to, ze to z dlhodobeho hladiska nemusi byt ta najoptimalnejsia cesta...
Siberian
Expert
Expert

Podľa katolíckeho arcibiskupa je ebola božím trestom za homosexualitu :slap:
http://churchandstate.org.uk/2014/10/ca ... sexuality/
http://uk.reuters.com/article/2014/10/2 ... GV20141023
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

piton napísal: // a odporucam si precitat aj odsek "THE “SLIPPERY SLOPE” ARGUMENT" toho clanku. Uz sa to deje, vid napr. http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/308 ... aziu-deti/
Aj v Holandsku uz 12 rocne deti mozu poziadat o eutanaziu bez suhlasu rodicov.

V holandsku sa oficialne vysiela „reklama na smrt“, holka este mohla zit, byt so svojimi blizkymi, tesit sa zo zivota, namiesto toho ju uz posielaju vonat fialky od spodu a po jej pohrebe vsetci svorne tancuju na disco hudbu, pripada mi to obludne …

http://www.hlavnespravy.sk/holandsko-id ... om/113437/

asi su z toho dobre peniaze ...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Len pozerajte géniovia
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

To akože táto kreslená kravina má poukázať na to, že veda nemá dostatok dôkazov na evolúciu a že všetko je dielo Boha? Dobre si ma tým pobavil :smt059
Toto je dobre maximálne tak na vymývanie mozgov malým deťom v kresťanských školách.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Steju napísal: Zato kresťan by sa mohol aj radovať, nie? :) Konečne sa jeho manželka a deti dočkajú nekonečného štastia v raji, odídu z tohto špinavého a zlého sveta do toho dokonalého, čo lepšie si priať pre svojich blízkych?

ako ty hovoris raj ... cize bozie kralovstvo alebo boziu pritomnost prezivaju ludia uz tu na zemi .... neni na to nevyhnutne umierat... smrt je len prechod z jedneho bitia k druhemu ... nieco ako porod...

no tu sa bavíme snáď práve o tých situáciach, keď je to tá želaná súčasť života
hughito
//autoeditácia príspevku (04 Nov 2014, 20:05)
Síce, ak ide o potrat v zmysle, že je ohrozený život rodičky a lekár z náboženských dôvodov odmietne potrat vykonať - taký lekár nemá čo robiť v nemocnici.ak to ta zena chce tak ani na slobode... lebo chrani rovnaku hodnotu cize svoj vlastny zivot ... a vtedy ma pravo zabit nie len nenarodene dieta ale kazdeho cloveka ktoy by priamo ohrozoval jej zivot...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Noobsz DJ napísal:To akože táto kreslená kravina má poukázať na to, že veda nemá dostatok dôkazov na evolúciu a že všetko je dielo Boha? Dobre si ma tým pobavil :smt059
Toto je dobre maximálne tak na vymývanie mozgov malým deťom v kresťanských školách.
Tak si pozri to druhé video kde je všetko z pohľadu vedy. Sú tam oveľa múdrejší vedci a biológovia ako vy a veria v Boha.
Napísať odpoveď