Starneme ? Alebo to je len môj problém ......
Re: Starneme ? Alebo to je len môj problém ......
mat ledva 26rokov,byvat u rodicov a vyplakavat sa ze nema este rodinu-tomu velmi nechapem /najprv si najdi vhodnu zenu,kup dom-byt,auto,slusne uspory aby ste mali z coho zit ked bude na materskej a bude treba splacat hypo a potom rozmyslaj nad nejakou svatbou/.
V mojom okoli je bezne ze sa ludia beru az okolo 28-30,mnohi su este aj vyrazne starsi,slusne zabezpeceni as napriek tomu nemaju rodinu. Zeny tlaci biologia to je jasne, ale u muzov je to inac,40tnik si vpohode nabrnkne 25rocnu zenu este mozno lahsie ako mlady zajac, pretoze zeny vedia ze zrelsi muzi uz byvaju spolahlivejsi a "vycválaní".Mladym chlapom sa neda velmi verit, maju vyssiu tendenciu k nevere a pod. Starsi chlap je uz kludnejsi aj viacej v plnke-proste same plusy. Napriek tymto vsetkym argumentom, vsimol som si ze poniektori chlapi hystercia ked nemaju rodinu v 30tke-asi to zavisi od povahy.
V mojom okoli je bezne ze sa ludia beru az okolo 28-30,mnohi su este aj vyrazne starsi,slusne zabezpeceni as napriek tomu nemaju rodinu. Zeny tlaci biologia to je jasne, ale u muzov je to inac,40tnik si vpohode nabrnkne 25rocnu zenu este mozno lahsie ako mlady zajac, pretoze zeny vedia ze zrelsi muzi uz byvaju spolahlivejsi a "vycválaní".Mladym chlapom sa neda velmi verit, maju vyssiu tendenciu k nevere a pod. Starsi chlap je uz kludnejsi aj viacej v plnke-proste same plusy. Napriek tymto vsetkym argumentom, vsimol som si ze poniektori chlapi hystercia ked nemaju rodinu v 30tke-asi to zavisi od povahy.
ja som na tom uplne rovnako, ale proste neriesim, mam pi*i... pred 2 mesiacmi som sa rozisiel so zenskou po 4 rokoch.. lebo nedokazala mat pi*i
a uz sa ani nesnazim hladat inu, ak ma prist pride, ale musi mat pi*i, inu nechcem, racej ostanem sam jak zit s raketou co mi da vyzdrat vsetko aj co som zrobil aj co som nezrobil 
The same shit again and again. Asi sa u nás začína prejavovať obdobie krízy predstredného veku. Vo veľa prípadoch čo sa tu spomenulo som sa našiel. Tiež mám 26 na krku a som na tom podobne, možno trošku lepšie. Tiež po rozpadnutom dlhoročnom vzťahu si neviem vybudovať nový, rozumný vzťah. Ale toto nebudeme riešiť. Nebudem predsa ženu a vzťah dávať na prvé miesto. Bývam už vyše 8 rokov sám, domov chodím len víkendy - kedysi častejšie, dnes už menej. Tiež ma občas pochytia takéto blbé myšlienky - pomaly polovica spolužiakov zo strednej mali svadby, majú deti, vlastné bývanie... Poniektorí sa vypracovali sami, poniektoré sa dobre vydali (veď to všetci poznáme, treba sa vedieť s kým a kedy vyspať
). Taktiež som prišiel o zopár priateľov, ktorí sa po vstupe do manželstva otočili o 180° - takto som prišiel o jedného z najlepších priateľov. Nevadí, život ide ďalej. Na druhej strane má ten náš stav výhody - sme slobodní, užívame si, máme čas na svoje koníčky, kariérne rastieme, šetríme peniaze. Minule som bol za jedným kamošom - po škole hneď rodina, decko - hovorí mi, Lukáš, už nemám čas ani internet si pozrieť, v kuse len rodina, prerábka bytu, atď. Užívaj si ešte, kým si sám.
Stále ale budem tvrdiť, že rodina je investícia do budúcnosti. Kamoš síce nemá čas na internet, ale o 20 rokov bude ťažko v pohode, užívať vnúčatá a mať všetky tie radosti s tým spojené, nebude sa cítiť osamelý, bude sa mať o neho kto postarať atď.
Iste, je to lákavá predstava "užívať si", ale seriózne - keď vás tento pocit trápi v 25-tich,30-tich rokoch myslíte, že v 40/50/60-tich to bude lepšie? Že keď sa otočíš a pozrieš sa na to spätne, že si budeš myslieť na to, že ja neviem disko/priatelia v krčme/videohry/cestovanie/tunning/whatever stále za to a to je to, čo po mne má ostať? To je ten zmysel života?
Iste, je to lákavá predstava "užívať si", ale seriózne - keď vás tento pocit trápi v 25-tich,30-tich rokoch myslíte, že v 40/50/60-tich to bude lepšie? Že keď sa otočíš a pozrieš sa na to spätne, že si budeš myslieť na to, že ja neviem disko/priatelia v krčme/videohry/cestovanie/tunning/whatever stále za to a to je to, čo po mne má ostať? To je ten zmysel života?
Begbeee, plne súhlasím. Zmyslom života by nemalo byť žiť len pre seba, ale pre ostatných. Ale v terajšej situácii sa to úplne nedá. Samozrejme pomáham rodine, bratovi, no deti a ženu nemám. Ale prečo to siliť? Vari mám dostať panický záchvat, že už som nenávratne stratený a bude zo mňa len ďalší starý mládenec, ktorý život prežil len pre seba? Nepochybne chcem a túžim mať rodinu, dobrú ženu a zdravé deti 
begbee : ma absolutnu pravdu
Jimmy_xp : Síce s určitej časti je to pravda, že netreba to "siliť", ale zase vacsinou chlap javi zaujem o dievca, scena typu, ze dvaja si padnu do oka ako v americkom filme / chlap sedi pri bare vedla neho cudzia zenska, pozru sa na seba a uz su v sebe/ podla mna nefunguje, nikde som to este realne nevidel, vzdy vyvíja snahu chlap, čiže niektore veci sa musia troška silit, ale tiez mas pravdu
Jimmy_xp : Síce s určitej časti je to pravda, že netreba to "siliť", ale zase vacsinou chlap javi zaujem o dievca, scena typu, ze dvaja si padnu do oka ako v americkom filme / chlap sedi pri bare vedla neho cudzia zenska, pozru sa na seba a uz su v sebe/ podla mna nefunguje, nikde som to este realne nevidel, vzdy vyvíja snahu chlap, čiže niektore veci sa musia troška silit, ale tiez mas pravdu
Vzťahy sa rozpadajú kdekomu, kolega sa nedávno rozvádzal po 30 rokoch, kamaráta zase podvádza manželka a ja si tak hovorím, radšej sa oženiť o 20 rokov neskôr s tou správnou, ako o 20 rokov skôr s nesprávnou. A na oplátku tých 20 rokov si užijem, môžem precestovať svet, môžem sa posunúť v kariére a nemusím počúvať žiadne pindy, že som zabudol to alebo hento, že som urobil niečo podľa svojich vlastných predstáv a uváženia. Jednoducho povedané bee yourself do what you wanna do. Človek sa musí najprv naučiť byť šťastný sám so sebou, aby vedel urobiť šťastnými aj druhých.
kayko to ako zenit sa v 50tke? No co Ti ja viem...
Ale ženiť sa preto, aby som nezaostával za druhými, alebo aby som si splnil nejaký cieľ, nie je o nič lepšie. Pre mňa za mňa, keď niekto spozná tú pravú v 16tich a v 25 sa zoberú, lebo im to stále pekne klape a vyhovujú si navzájom, tak isto nezahodím vzťah len preto, aby som si mohol užívať, nie každý však mal to šťastie. Poznám aj takých čo sa brali po roku a klape im to aj po 5tich. Niekto berie vzťah spôsobom, však teraz je mi s tým človekom fajn, páči sa mi a.t.d., ale vzťah nie je len o pozitívnych stránkach a keď nastanú reálne problémy, tak už to škrípe a vtedy sa ukáže, či pre vlastnú pohodlnosť ten vzťah radšej zahodím, alebo či mám tú osobu naozaj rád.
-
javatar
Hardcore addict
Samotny pojem "ten/ta pravy(a)" vo mne evokuje nemenitelnost. Anglicky ekvivalent "choosen one" mi pripada daleko vystiznejsi. Na vztahu je jednoducho potrebne pracovat. Bez toho sa rozpadavaju aj vztahy kde sa k sebe ludia naozaj povahovo hodia.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Decká si akože vyrobíš na to aby sa o teba starali ? To je ako mentalita 19. storočia. Pokiaľ vychovávam decká, tak hlavne a predovšetkým tak aby sa vedeli postarať sami o seba a nepotrebovali nikoho iného, rovnako konám ja tak aby som nepotreboval nikoho.begbeee napísal:Stále ale budem tvrdiť, že rodina je investícia do budúcnosti. Kamoš síce nemá čas na internet, ale o 20 rokov bude ťažko v pohode, užívať vnúčatá a mať všetky tie radosti s tým spojené, nebude sa cítiť osamelý, bude sa mať o neho kto postarať atď.
Čo ak sa o teba tvoje decká starať nebudú chcieť ? (pozor, je to ich slobodná, nevynútiteľná voľba)
Zmysel života je rýdzo individuálna záležitosť a každý tomu svojmu dá ten svoj vlastný.begbeee napísal:stále za to a to je to, čo po mne má ostať? To je ten zmysel života?
Zase mi to evokuje ten výrok, že kto sa nerozmnožil, jeho život zmysel nemal. Podľa tejto logiky je zmysel života väčšinovej potmavšej menšiny prínosnejší než nejakého Nobelovkára, ktorý napr. bol bezdetný.
Môj otec s mojou mamou v 40.bucuresti napísal:kayko to ako zenit sa v 50tke? No co Ti ja viem...
Celkom sranda, nie sme vekovo tak vzdialení, ale z mojich spolužiakov ženatý/vydatá nie je ani jeden/a, decká nemá tiež ešte nik.jimmy_xp napísal:pomaly polovica spolužiakov zo strednej mali svadby, majú deti, vlastné bývanie...
Aj ked tu zanechame po sobe svoje geny v detoch, tak je to iba dočasné, ludstvo večne existovat nebude. Nasa civilizacia je tu asi tak dajme tomu 4-5tisic rokov co z hladiska veku Zeme alebo dokonca vesmiru je iba nepatrna sekunda.. Ziaden skutocny a jedinecny zmysel zivota nejestvuje, iba taky ktory si vytvorime. 
No bohužiaľ, potmavšia existencia bezdetného Nobelovkára jednoducho prevalcuje. Pozri sa na to z nejakého evolučného zákona. Bezdetný Nobelovkár vytvorí hodnotu, ktorá pre potmavšiu menšinu zaujímavá nie je a spolu s ním zanikne aj jeho hodnota, ktorú vytvoril. Rozmnožená väčšina si vytvorí svoje vlastné hodnoty a je tam potenciál na nekonečne násobne viac ďalších nobelovkárov, ako u bezdetného Nobelovkára. Vlastne stačí sa pozrieť na kultúru moslimov a europánov. Z našich hodnôt pri súčasnej demografii nezostane nič.Andi_Cibula napísal:Decká si akože vyrobíš na to aby sa o teba starali ? To je ako mentalita 19. storočia. Pokiaľ vychovávam decká, tak hlavne a predovšetkým tak aby sa vedeli postarať sami o seba a nepotrebovali nikoho iného, rovnako konám ja tak aby som nepotreboval nikoho.
Čo ak sa o teba tvoje decká starať nebudú chcieť ? (pozor, je to ich slobodná, nevynútiteľná voľba)
Zmysel života je rýdzo individuálna záležitosť a každý tomu svojmu dá ten svoj vlastný.
Zase mi to evokuje ten výrok, že kto sa nerozmnožil, jeho život zmysel nemal. Podľa tejto logiky je zmysel života väčšinovej potmavšej menšiny prínosnejší než nejakého Nobelovkára, ktorý napr. bol bezdetný.
Môj otec s mojou mamou v 40.
Celkom sranda, nie sme vekovo tak vzdialení, ale z mojich spolužiakov ženatý/vydatá nie je ani jeden/a, decká nemá tiež ešte nik.Inak gympl, polovica z VŠ vypadla/odišla.
To je samozrejme šanca, že deti sa nebudú chcieť o mňa starať, aj keď v doslovnom význame to bolo myslené len z časti. V zásade to takom či onakom zmysle funguje od kedy je človek človekom a až tak to nezmeníš. Môžeme o tom polemizovať ako je to vynútiteľné, ale vyživovacia povinnosť je v zákone aj smerom od deťom k rodičom. Takže pozor na pozor, ktoré rozhadzuješ...
-
Andi_Cibula
Addict
Pokial to beres z biologickeho hladiska tak mas pravdu. Domnievam sa ale ze clovek ako bytost je schopna aj vyssich cielov ako je zrat, spat, srat, stat, tr*kat. Takze iba biologia u mna nevyhrava.
Pocinanie si typu "budu sa o mna starat" je rydzo sebecke. Predstav si teda situaciu ze sa na teba vykaslu - budes sa s nimi sudit ? So svojimi deckami ? Len preto ze si dufal ze si investoval a ona ta investicia sa ti nechce vratit.
Ako ja som rad ze taku rodinu (rodicov) nemam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Salk - sice Nobelovku nemal, ale zivot degesskej vacsinovej mensiny to rapidne zlepsilo. A vobec - prospelo to milionom ludom, ak nie miliardam.
//javatar - thank you Cpt. Obvious
Pocinanie si typu "budu sa o mna starat" je rydzo sebecke. Predstav si teda situaciu ze sa na teba vykaslu - budes sa s nimi sudit ? So svojimi deckami ? Len preto ze si dufal ze si investoval a ona ta investicia sa ti nechce vratit.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Salk - sice Nobelovku nemal, ale zivot degesskej vacsinovej mensiny to rapidne zlepsilo. A vobec - prospelo to milionom ludom, ak nie miliardam.
-
javatar
Hardcore addict
Kazda investicia je rizikova...Andi_Cibula napísal:Len preto ze si dufal ze si investoval a ona ta investicia sa ti nechce vratit.
Neodpovedal som ti prvýkrát iba preto, lebo som už vtedy videl, že sa jednoducho nezhodneme v názoroch a nemá zmysel to ďalej rozpitvávať. Odpovedal som ti až keď si si to vyžiadal cez SS.Andi_Cibula napísal:Pokial to beres z biologickeho hladiska tak mas pravdu. Domnievam sa ale ze clovek ako bytost je schopna aj vyssich cielov ako je zrat, spat, srat, stat, tr*kat. Takze iba biologia u mna nevyhrava.
Teraz ma zaťahuješ do debaty na ktorú (už) nemám čas ani chuť.
K tvojmu príspevku, degešská menšina tu so svojím prístupom bude bez ohľadu na to, či vakcínu proti kiahnam máme alebo nie. Ak by boli Salkovia bezdetní, tak tu síce nemáme polio ale ani náš živočíšny druh. Z dlhodobého hľadiska degešská menšina vyhráva.
Mam podobny nazor ako begbeee.
Ja mam 21 a dieta este neplanujem, ale ked sa postasti, tak sa nenahnevam. Som toho nazoru, ze cim skor to dieta budem mat, tym viac energie budem mat sa o neho postarať a tak isto bude medzi nami menši vekovy rozdiel a budeme si tak viac rozumiet. Neviem si moc predstavit, ze napr. budem mat 55 a dieta bude mat 15. Neviem, ci by som v tom veku zvladal pubertu, ci by som sa s nim vedel porozpravat o beznych veciach. A o ich babke s dedkom by vedeli len z fotiek.
Niesom bohvie ako zabezpeceny, ale keby som mal cakat kym budem, tak by som sa toho mojho idelu mozno ani nedozil. Vztah mam 2rocny, neni uplne idealny, ale nemyslim, ze taky existuje. Radsej budem mat dieta so zenou s ktoru som 2 roky a viem co od nej mozem ocakavat, ako s diskotekovou jednodnovou znamostou
Si zoberem mojich rodicov, ze obaja mali 23, ked som sa narodil. Teraz maju 44 a uzivaju si zivot. Byvam uz sam, maju volny dom, behaju po dovolenkach, otec ma rozbehnutu firmu a o par rokov sa mozu tesit na vnucence.
Ja mam 21 a dieta este neplanujem, ale ked sa postasti, tak sa nenahnevam. Som toho nazoru, ze cim skor to dieta budem mat, tym viac energie budem mat sa o neho postarať a tak isto bude medzi nami menši vekovy rozdiel a budeme si tak viac rozumiet. Neviem si moc predstavit, ze napr. budem mat 55 a dieta bude mat 15. Neviem, ci by som v tom veku zvladal pubertu, ci by som sa s nim vedel porozpravat o beznych veciach. A o ich babke s dedkom by vedeli len z fotiek.
Niesom bohvie ako zabezpeceny, ale keby som mal cakat kym budem, tak by som sa toho mojho idelu mozno ani nedozil. Vztah mam 2rocny, neni uplne idealny, ale nemyslim, ze taky existuje. Radsej budem mat dieta so zenou s ktoru som 2 roky a viem co od nej mozem ocakavat, ako s diskotekovou jednodnovou znamostou
Si zoberem mojich rodicov, ze obaja mali 23, ked som sa narodil. Teraz maju 44 a uzivaju si zivot. Byvam uz sam, maju volny dom, behaju po dovolenkach, otec ma rozbehnutu firmu a o par rokov sa mozu tesit na vnucence.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
ano, decka treba na to, aby sa o teba v starobe postarali, v menej vyspelych castiach sveta to tak funguje stale a ako pozeram na perspektivy naseho dochodkoveho systemu, smerujeme tam tiez s celym zapadom.
myslim, ze je lepsie byt sam ako v manzelstve s nespravnym clovekom. priatelkyna kamaratka to uz nevydrzala, biologicke hodinky jej zacinkali tak si zobrala prveho, ktoreho nasla. Teraz si nadavaju do ko*ot a pic, 2 mesiace po svadbe uz chodi k rodicom na noc, nema robotu, ma ko*ot. len preto aby neostala sama, sama teda je, ale ma papier ze nieje... no nakoniec je lepsie byt sam ako stratit dalsie roky v neperspektivnom vztahu, pripadne cely zivot. OMG.
manzelstvo z civilneho hladiska je len o vysporiadani si pravnych vztahov medzi 2 ludmi. z nabozenskeho hladiska to je nieco ine, ale neveriacim to je na 2 veci
myslim, ze je lepsie byt sam ako v manzelstve s nespravnym clovekom. priatelkyna kamaratka to uz nevydrzala, biologicke hodinky jej zacinkali tak si zobrala prveho, ktoreho nasla. Teraz si nadavaju do ko*ot a pic, 2 mesiace po svadbe uz chodi k rodicom na noc, nema robotu, ma ko*ot. len preto aby neostala sama, sama teda je, ale ma papier ze nieje... no nakoniec je lepsie byt sam ako stratit dalsie roky v neperspektivnom vztahu, pripadne cely zivot. OMG.
manzelstvo z civilneho hladiska je len o vysporiadani si pravnych vztahov medzi 2 ludmi. z nabozenskeho hladiska to je nieco ine, ale neveriacim to je na 2 veci
-
javatar
Hardcore addict
A zo spolocneskeho hladiska je to prehlasenie, ze si "spolocenska jednotka" s danou osobou. A to vahu v spolocnosti ma.zelovoc napísal:manzelstvo z civilneho hladiska je len o vysporiadani si pravnych vztahov medzi 2 ludmi. z nabozenskeho hladiska to je nieco ine, ale neveriacim to je na 2 veci
Opravte ma ak sa mylim ale manzelstvo je produktom civilizacie, nie nabozenstva. Preto treba pozrerat aj na jeho socialne rozmery a nie len pravne.