Monitor 24" - 27" VESA (FreeSync?)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Monitor 24" - 27" VESA (FreeSync?)

Príspevok od používateľa Dreamer »

Prosim o radu aky monitor si vybrat k novej zostave (na ktoru este cakam), zatial najvacsia dilema je uhlopriecka, no kedze mam ergotron drziak a 27" by uz bol asi tazky, no v teme 24'' - 27'' monitor ma dost ovplyvnili nazory na 27", takze uz je to velmi blizko 50:50. Taktiez som nasiel 3D monitory, k tomu napisem nizsie konkretne otazky.

Podmienky:
- 24" (prip. 27")
- full HD rozlisenie (16:9)
- cena do 200€ (v pripade podpory FreeSync aj vyssia)
- FreeSync? (podla ceny a terminu dostupnosti)
- VESA, kvoli drziaku na stene *
- dostupnost v NAY, kvoli vyuzitiu poukazky *
- PIP **
- 3D - tuto podmienku rusim ***
- IPS alebo PLS (tiez tuto podmienku rusim)

* mozno to bude problem, ak by vobec nic pouzitelne nebolo, tak od poziadavky ustupim

** toto je mierne OT, ale je mozne spustit hru na fullscreen a nejak cez rozsirenu plochu a pod. spustit este iny obsah, napr. film, program pre TV tuner a pod.? Myslel som to tak, ze z druheho vystupu grafiky by som zapojil kabel do vstupu monitora pre PIP a rozsirena plocha by tak bola v okne. Nasiel som zatial ze Samsungy maju PIP, ale musim zistit viac, ak by niekto o tomto vedel viac, napiste prosim.

*** za 3D by som dal aj viac, asi by som aj ustupil pri inych podmienkach (VESA, PIP, NAY), celkovo neviem ci mam zvazovat 3D, najlepsie bude ujasnit si niektore veci, prosim hlavne tych ktori maju 3D tv alebo monitor aspon par mesiacov:
- ako su na tom hry s podporou 3D, co nove hry, ako sa hraju?
- je u nas v predaji 3D monitor bez nutnosti okuliarov za prijatelnu cenu?
- ako technologia s okuliarmi je (naj)lepsia?
- ak mate dobry zrak, bolia vas od 3D oci, po akom case?
- ako dlho mate 3D tv/monitor?
- akekolvek dalsie info k 3D uvitam

K technologiam, PLS vyzera dobre, vylepsene IPS, podla mala co som sa docital a pouziva ju Samsung a tych je v NAY dost, aj s PLS a do NAY mam poukazku - no asi tie Samsungy budu mat problem s VESA.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Monitor 24" (alebo 27") VESA (3D?)

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

- 3D bez okuliarov nekupiš. Existuje ich sice par, ale u nas sa oficialne nepredavaju a ak tak určite nie za 200 eur. Ani za dvojnasobok
- lepšie je aktivne 3D, ale chceš IPS a to je len pasiv
- to či niekoho bolia oči ti je nanič, je to silno individualne preto si to musiš overiť sam
- 3D na tak malej uhlopriečke veľky zmysel nema.
27" FHD monitor je pri bežnej pracovnej vzdialenosti (cca 0,7 metra) dosť na hrane. Jednak veľkosťou a aj viditeľnym rastrom.

PLS nie je vylepšene IPS, je to len jeho obdoba. To neznamena že je lepšie.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Priživím sa na téme....

Tiež chcem kúpiť dva nové monitory aby som nahradil moje staré.

Mám pár podmienok (hlavne VESA, lebo teraz mi to podporuje len jeden, takže ich nemôžem dať na stenu, čo naozaj potrebujem):
  • 24" - 27"
  • 1080p - 1440p
  • 60Hz - 75Hz (nemyslím si že by mi R9 290 utiahla 1440 na viac ako 60FPS stabilne pri dobrých detailoch)
  • VESA
  • Dobré pozorovacie uhly (nemusí byť ale IPS)
  • Ideálne trochu matnejší displej, keďže za sebou mám strešné okno, no nie matný ako má môj LG W2486L, tam je čierna skôr mliečna).
  • Taktiež vcelku dobré farby (zasa, nemusí byť IPS, ale keď pozerám filmy na tom LG, tak v tmavých častiach nevidím takmer nič, len tmu).
  • Nízka spotreba v stand-by móde, a hlavne nech po strate signálu do neho prejde, lebo ten LG mi celú noc bliká že nemá signál, pričom HP w2207h sa prepne do stand-by módu)
  • Cena tak do 250€
Dá sa niečo nájsť, alebo chcem priveľa?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ryan Giggs - dakujem za informacie.

- v com je lepsie aktivne 3D, davnejsie som cital ze to lepsie, teda asi aktivne 3D ma mensiu zataz na oci, takze stalo by za to kvoli tomu upustit od IPS a ist do TN, alebo PVA?
- k bolesti oci, problem je, ze sam to asi nezistim, aj ked myslim ze aj v NAY je mozne vratit monitor do 2 tyzdnov, ale ak by tu 5 ludi napisalo ze ich z pasivneho boli oci, alebo 5 ludi ze z aktivneho nie, pomohlo by mi to - ak teda maju dobry zrak, lebo zvacsa moze vadit aj to ked ma niekto nizke dioptrie a nenosi okuliare
- preco myslis ze 3D nema na malej uhlopriecke zmysel, predsa ci sledujem z pol metra na 24" alebo z 3m na 50" (len nepresny odhad), tak je to v podstate to iste
- k PLS, cital som ze je v niecom lepsie ako IPS, lepsi kontrast, nizsia spotreba, no je to novinka, tak asi vela overenych info nebude

Teraz zvazujem ze by som si vopred vybral 3D a ne-3D monitor a kupil najskor 3D, vyskusal ci stoji za to, ci ma nebudu boliet oci a o 2 tyzdne prip. vratil a okamzite zobral ne-3D monitor, ktory uz budem mat vybrany.

Este ma dost zaujima ako je na tom 3D a hry, nejake skusenosti? Ked uz kupujem novy monitor, urcite nie na par rokov, tak musim dobre zvazit 3D.
Ryan Giggs
VIP
VIP

- menej naročne na oči je udajne pasivne. Ale je horšie kvôli polovičnemu rozlišeniu a ten efekt nie je taky "dokonaly" ako u aktivneho.
- v predajniach maju vystavene 3D TV aj s okuliarmi, tak si to môžeš tam vyskušať.
- to ti veľmi nepomôže keďže to je mala vzorka. Mne nevadi ani jedno a mam aj 3D TV ale vôbec to nepouživam. To je len taka zabavka, veľa obsahu v 3D aj tak nie je. A hier o to menej. A konverzia z 2D za veľa nestoji. Plus u hier je to o to horšie, že to vyrazne zvyšuje hodnoty lagu. Nemusi to byť preto dobre hrateľne.
- zmysel to nema preto že je to male na to aby to prinieslo želany efekt. A veľmi blizko si sadnuť nemôžeš lebo optimalna vzdialenosť je dosť vymedzena
- kontrast to ma rovnaky ako IPS, rozumej rovnako mizerny. Take zovšeobecnenie že je to lepšie je nezmysel. To zaleži od konkretnych monitorov s konkretnym panelom a ich vzajomneho porovnania.

3D v dnešnej podobe je mrtva technologia. Sice ju vyrobcovia všade tlačia, ale ľudia to nechcu. A ani vyrobcovia obsahu sa do toho nehrnu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ryan Giggs - opat dik za odpovede.

- v obchode asi nebudem pozerat 4-5 hodin, na chvilu som to uz skusal, ale neviem ake 3D to bolo
- k vzdialenosti, myslim ze ked porovname rozlisenie, uhlopriecku a vzdialenost, tak to moze byt velmi podobne
- k 3D obsahu, dnes uz takmer kazdy vacsi novy film je aj v 3D, hlavne akcne, aj animovane a ine zanre

Stale nie som rozhodnuty, privitam akekolvek nazory...
Ryan Giggs
VIP
VIP

- 4-5 hodin netreba, stači 10-20 minut
- veľmi podobne to je v zmysle efektu (dajme tomu). Lenže u malej uhlopriečky si vždy bližšie a o to viac to namaha oči. Je rozdiel keď ti to svieti do ksichtu z par cm a rozdiel keď si od toho 2-3 metre (napr. pri 50").
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem ci by stacilo 20 minut, predsa sa to moze prejavit az neskor.

K vzdialenosti, ak ide len o vzdialenost, mnoho ludi je 20-30 cm od 2D monitora, aj pol dna, tak myslis ze ak by som bol 80-90cm od 3D monitora na par hodin, bola by to vacsia namaha? No a ak ide len o 3D, tak potom by mohlo vadit aj sledovanie z vacsej vzdialenosti na vacsiu uhlopriecku. No a myslim ze dnesne monitory nie su tak skodlive pri sledovani z blizka - navyse ak to nie je az tak z blizka...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pozerat na 3D a este cez okuliare je samozrejme pre zrak narocnejsie ako sa divat na klasicky obraz. Vacsia uhlopriecka pri vacsej vzdialenosti samozrejme nie je taky zahul pre oci. Tam ide cisto o vzdialenost, nie o pomer vzdialenost/uhlopriecka. Uhlopriecka v tomto zmysle nehra rolu.
To si musis overit fakt sam co ti je prijemne a co nie. Kazdopadne stale plati ze na malej uhlopriecke sa to neda uzit tak ako na velkej. Aj ked si sadnes blizko. Na to prides skusenostou.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, inak pisal si ze mas 3D TV, aku presne, aku uhlopriecku, ako sa ti pozdava 3D?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Mam toho viac, aj 32", aj 50" a aj projektor. Na tych vacsich je to o niecom uplne inom. Tu velkos proste vzdialenostou nenahradis. Ale ako som pisal, ja nie som na toto prave najidealnejsi respondent, kedze mna 3D velmi nezaujima. Je to taka zabavka na par mesiacov. Vacsinu ludi to po case omrzi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Myslis to tak, ze teraz uz ziadne 3D filmy nesledujes, aj ked su?

Inak ak by to bolo len na filmy, tak neviem, preto ma zaujimalo ako je to s podporou hier v 3D, ak by sa tu niekto nasiel, akekolvek informacie ocenim. Samozrejme hladam info aj sam...
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano myslim to presne tak.

Hry nemaju veľku podporu 3D. Tu je zoznam: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_st ... ideo_games
A konverzia ako som už spominal nie je bohviečo. Proste keď tam chyba potrebna informacia, tak zazrak z toho nevykuzliš.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak konverziu neriesim, nevyuzival by som to, dik za ten zoznam, ak su to vsetky, tak vazne nic moc, neexistuje aj zoznam planovanych hier s 3D podporou?

Inak potrebujem nejaku specialnu graficku kartu na 3D hry?

//autoeditácia príspevku (15 Nov 2014, 1:08)
Tak asi zoberiem 2D monitor, predsa podpora 3D hier je slaba, vyber monitorov tiez slaby, asi si pockam na vacsiu podporu a monitory bez 3D okuliarov.

Este som sa ale nerozhodol medzi 24 a 27", takze prosim o nejake tipy, ak je to mozne skladom v NAY, aby som mohol pouzit poukazku.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Monitor 24" (alebo 27") VESA (3D zrusene)

O zozname planovanych 3D hier neviem, skus vygugliť. A keď už 3D, ono to je fakt iny zažitok na veľkom TV ako na pidimonitore.

V nay nemaju nejaky extra vyber, zaleži koľkoeurova poukažka to je a koľko si k nej ochotny doplatiť. Každopadne jeden z dobrych monitorov je napr. Benq EW2440L
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to 50€ poukazka, ak by nic zaujimave nebolo, tak som ochotny aj inde kupit.

EW2440L - co je to za typ, ani TN, ani IPS, PLS, PVA? Co ma ale zarazilo, odozva 12ms, to by bolo vela aj na IPS.

Co Samsungy? Neviem aku su na tom s podporou VESA, ale maju PLS a vyzeraju zaujimavo.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Je to VA.
Marketingove odozvy vyrobcov a tie skutočne su uplne rozdielne čisla. Pokiaľ ma nejaky monitor realne 12 ms, tak to je super hodnota.
Samsungy su priemerne, monitory nemaju nijako vynimočne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Takze zatial cakam na freesync monitory, 300+€ za monitor asi nedam, urcite nie pri zaruke 2-3 roky, 200-250€ pri rozumnej zaruke mozno, je to dilema, kedze mi to usetri, reps. akoby zvysi vykon GPU, no je otazkou ci by som pri kupe monitora bez freesync a kupe lepsej GPU nedostal viac vykonu za menej penazi.

K podmienke kupy v NAY - napadlo ma, ze NAY ma moznost vratenia tovaru do 14 dni, takze by som pouzil darcekovu kartu ktoru mam, vratil tovar a dali by mi peniaze, no nie som si isty ci by mi vratili realne peniaze...

EDIT takze toto je divne, nasiel som ze:

"Do 14 dní vám bez udania dôvodu u nás zakúpený a ešte nepoužívaný tovar v pôvodnom obale vymeníme za iný alebo vám vrátime peniaze."

No ked kliknem na VIAC INFO, uz je to inak:

"V prípade, ak si neviete tovar na výmenu okamžite vybrať, ponúkame vám možnosť výmeny za Darčekový poukaz v hodnote tovaru, s ktorým máte 1 rok času na rozhodnutie, alebo ním môžete urobiť radosť niekomu blízkemu."

Tak neviem co plati, ak mate napad alebo info ako pouzit poukazku NAY a ziskat za nu peniaze, napiste prosim.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ak by som sa mohol spýtať, tiež chcem kúpiť nový monitor, no neviem sa rozhodnúť či kúpiť 24", alebo 22"
Prešiel som si viacej recenzií a najviac sa mi pozdáva Dell P2414H, alebo Dell P2214H, čítal som, že čím väčšia obrazovka,
tak tým to viacej namáha grafickú kartu, to bolo myslené pre hranie hier, alebo všeobecne, lebo ak by to nevadilo v bežnom používaní, tak by som radšej zobral ten 24", čo vy na to?
No a posledná vec je tá, že to bude zapojené cez VGA, tak či aj to netreba zohladniť, či pri 24" to už nebude príliš vidieť tú štruktúru tých pixlov, ď.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tam ide o cim vacsie rozlisenie a nie obrazovku ako taku :)
VGA? Aky stary PC mas? No oba maju VGA vstup, takze to nebude problem.

A ty nevidis pixely na obrazovke preto ze mas VGA vstup alebo smejd grafiku. Tam ide o to, kolko pixelov ma samotny monitor :)
Takze ak mas 1080p 24" monitor, pixely sotva rozoznas. Ak mas 1080p 50" monitor/tv, tak tam uvidis kazdy pixel.
A aj ked by bol ten 50" o dost vacsi, kedze ma rovnake rozlisenie, zataz na GPU bude rovnaka.
Napísať odpoveď