"ale to neznamena ze som mal vzdy vieru ... (ako v to ze boh existuje som veril vzdy)"
tzn. že si bol vždy veriaci
"co sa take strasne stane ... prezijeme zivot v klamstve a stastny ... nic horsie ...myslis ze je to az taka zla vyhliadka???"
nemáš argumenty, tak sa snažíš zľahčovať situáciu, aké dojemné
Ďalej to nie je o tom, že len ty prežiješ život v klamstve, ale ak to s bohom nie je pravda, tak klameš aj vlastným deťom, klameš každému komu o bohu hovoríš, šíriš to klamstvo ďalej a podporuješ ľudí a organizácie v klamaní.
No čo sa také strašné môže stať? ...Na zlú vyhliadku ti odpovedám v úplne poslednej odpovedi.
"ale z mojich skusenosti je to s bohom krajsie"
to že si si bez boha nevedel nájsť zmysel života, neznamená že rozprávka o bohovi a jeho synovi je pravdivá - ako sme už niekoľko krát spomenuli, viera ako psychická barlička
"mozno mas pocit ze ti boh nema co ponukut ale myslis sa"
našťastie ty nie si kompetentný rozhodovať či sa mýlim alebo nie...čiže nie boh mi nemá čo ponúknuť, lebo všetko to podstatné čo máš ty mám aj ja, ostatné sú zbytočnosti, ktoré ku svojmu životu nepotrebujem. To som zistil na základe svojej osobnej skúsenosti.
"viera je uplne odovzdanie sa bohu splinutie s nim"
Preštudoval som niekoľko stránok s definíciou slova viera, no nikde nebolo to slovo definované takto. Môžeš uviesť zdroj, kde je to slovo definované takto, ako píšeš ty?
"umyselne si ziadne definicie nevymyslam ... aj ked sa casto mylim "
práve preto, skôr ako niečo vypustíš, tak si to aspoň naštuduj a nestrieľaj tu od brucha to čo si ty myslíš, že je pravda
"ten stav oslaveneho tel bude este lepsi ako najlepsi na zemi"
no super, dvaja veriaci a hneď dve rozdielne názory na tú istú vec, ktorú obaja obhajovali citátmi z tej istej knižky ...this is a reason why i don't believe
"ale viera nieje ani postavena na vedomostiach ... clovek nemusi vediet skoro nic, alebo len velmi malo aby mohol verit a zit s bohom....studium nabozenstva je len pre tych ktorym nestaci byť šťastny bez vedomosti ..vacsina veriacich dokonca ani raz neprecitala pismo... vedia z neho len tolko co pocuju v kostole"
teraz neviem či sa mám smiať alebo plakať ...toto čo si teraz zo seba vypustil je veľmi smutné a odzrkadľuje to aj vašu argumentáciu ale hlavne aj vašu vieru.
"v podsatate cloveku stacia dve najvacsie prikazania"
ty už si vytvoril nejakú sektu, či už máš vlastné náboženstvo? A to ako znamená, že sa už môže kradnúť? ty si už načisto mešuge?
"Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou!"
A všetci vieme kam takáto viera, "prikázanie" smeruje... -> "Ježiš nás miluje" -> booooom -> hlavé správy: "dnes krátko po 14tej hodine sa v nákupnom centre odpálil...." ..ešte že si dávate načas
"a hovoril som ze to je to najhorsie co sa mi moze stat"
nie, najhoršie čo sa ti môže stať je to, že sa postavíš pred jedného z 3999 bohov v ktorých existenciu neveríš a ten ťa odsúdi na večné utrpenie, lebo si mal iného boha ako jeho.
Rozdiel medzi tebou a mnou je len jeden boh zo 4000, to je veľmi malý rozdiel na to, aby si tu mohol vyskakovať ako sa tebe nič nestane, keď nemáš pravdu a nám hej, keď my nemáme pravdu.
//edit: ešte otázka na teba z jedného postu.
"ako môžeš hľadať odpovede v niečom čo nie je ani len historická kniha, vedecká publikácia, či učebnica, či literatúra faktu?"