Monitor 24" - 27" VESA (FreeSync?)
-
Ryan Giggs
VIP
Re: Monitor 24" (alebo 27") VESA (3D zrusene)
Inymi slovami, ak maju 2 monitory rovnake rozlisenie (napr. 1920x1080), je jedno ci ma jeden 10" a druhy hoci aj 1000". Pre graficku kartu je to rovnako narocna praca. Na uhlopriecke nezalezi. Graficka karta "zobrazuje" pixely nie plochu. Pokial ich je rovnaky pocet, tak pre nu nie je podstatne ci tie pixele"zobrazuje" na plochu velkosti mobilneho telefonu alebo velkoplosnu obrazovku na stadione.
Takisto nezalezi na pouzitom kabli. Je predsa logicke ked full hd zobrazis na full hd monitore cez VGA alebo HDMI, vzdy to bude take iste full hd, teda rovnaky pocet pixelov.
Takisto nezalezi na pouzitom kabli. Je predsa logicke ked full hd zobrazis na full hd monitore cez VGA alebo HDMI, vzdy to bude take iste full hd, teda rovnaky pocet pixelov.
Fú, no to už je starík, počítam, že celkovo má aj cez 10 rokov, pred 6 sa tam menila skriňa, grafika, pamäť, ale neviem prečo tam máme stále len vga, nie je tam výstup na dvi, sú tam iba vga výstupy, určite to bude v dohladnej dobe potrebovať nový comp, ale zatiaľ je nutosť hlavne tá obrazovka, to s tými pixelmi mi to tiež nešlo do hlavy, asi som si to zle spojil s vyšším rozlíšením.
Už sme k tomu mali pripojený http://lcd-monitory.heureka.sk/samsung-t22a300/ ale ten nemal ani vga ani dvi, tak bol pripojený cez redukciu z hdmi na vga, dosť to haprovalo s tou nvidiou čo máme na pc, samizdá že som to tu už dávnejšie aj riešil, obraz bol nič moc bol to TN panel a do ostrosti sa mi to zdalo, také trochu neostré, aspoň z môjho pohladu, tak či 24 na tom nebude ešte horšie, alebo sa ten rozdiel nedá badať. V škole sme mali na cad 24, ale zdali sa mi už trochu moc, ale ťažko povedať možno je to iba o zvyku.
Mne šlo hlavne o to, že tie dva monitori sú od seba iba o 15 eur, tak či by stálo za to kúpiť tú 24", alebo zostať pri 22", keďže to bude zatiaľ pripojené cez vga.
Už sme k tomu mali pripojený http://lcd-monitory.heureka.sk/samsung-t22a300/ ale ten nemal ani vga ani dvi, tak bol pripojený cez redukciu z hdmi na vga, dosť to haprovalo s tou nvidiou čo máme na pc, samizdá že som to tu už dávnejšie aj riešil, obraz bol nič moc bol to TN panel a do ostrosti sa mi to zdalo, také trochu neostré, aspoň z môjho pohladu, tak či 24 na tom nebude ešte horšie, alebo sa ten rozdiel nedá badať. V škole sme mali na cad 24, ale zdali sa mi už trochu moc, ale ťažko povedať možno je to iba o zvyku.
Mne šlo hlavne o to, že tie dva monitori sú od seba iba o 15 eur, tak či by stálo za to kúpiť tú 24", alebo zostať pri 22", keďže to bude zatiaľ pripojené cez vga.
-
Ryan Giggs
VIP
Stoji za to priplatit. Tych 24" je akurat taka uhlopriecka kedy to este nie je velke.
Ešte som rozmýšlal aj nad týmto http://lcd-monitory.heureka.sk/dell-u2415/
že to má 16:10 tých 1200pix. na výšku ako klasické monitory, no zas nemá žiadny vga konektor, len hdmi a displayport, tak neviem či by som to vôbec rozchodil.Tak asi zoberem ten 24", čo myslíš?
//autoeditácia príspevku (22 Nov 2014, 13:36)
Tak som si teda objednal ten 24", uvidíme aký bude v reále.
že to má 16:10 tých 1200pix. na výšku ako klasické monitory, no zas nemá žiadny vga konektor, len hdmi a displayport, tak neviem či by som to vôbec rozchodil.Tak asi zoberem ten 24", čo myslíš?
//autoeditácia príspevku (22 Nov 2014, 13:36)
Tak som si teda objednal ten 24", uvidíme aký bude v reále.
-
Ryan Giggs
VIP
Je to dobry monitor. Neurobil si zle.
Re: Monitor 24" - 27" VESA (FreeSync?)
Tak od 3D som uz upustil, naopak pridavam podmienku FreeSync, ak by bol za dobru cenu, okolo 250€ by som este dal, 350€ uz mi pride vela, som zvedavy kedy sa tie monitory zacnu predavat, aj na cenu a ostatne parametre...
Budem sice mat nVidia grafiku, ale tu planujem po 1-2 rokoch v zaruke predat, dovtedy mi snad zostava vydrzi aj so zapnutym v-sync a potom uz bude jasne ci nVidia prida podporu pre FreeSync - ak nie, maju smolu, prestupim ku konkurencii.
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2014, 15:12)
EDIT tak som nasiel nejake informacie...
"První monitor s podporou FreeSync. K zprovoznění Adaptive-Sync mu stačil update firmwaru"
Toto urcite pomoze rozsirit FreeSync a myslim ze nVidia bude musiet ustupit s G-sync, ked bude FreeSync dostupne aj pre existujuce monitory, aj ked urcite nie vsetky.
"Samsung chystá minimálně pět takových monitorů se schopností Adaptive-Sync, které by měly na trh přijít v březnu (marci) 2015 ... půjde o 4K ... Zda nebo v jaké míře se FreeSync dostane také do monitorů s nižším rozlišením, bohužel nepadlo"
Toto ma naopak schladilo, marec a len 4K?!
Myslite ze je mozne ze (vyrobcovia?) upgraduju FW pri dnes dostupnych novych monitoroch a tie budu predavat uz s podporou FreeSync?
Budem sice mat nVidia grafiku, ale tu planujem po 1-2 rokoch v zaruke predat, dovtedy mi snad zostava vydrzi aj so zapnutym v-sync a potom uz bude jasne ci nVidia prida podporu pre FreeSync - ak nie, maju smolu, prestupim ku konkurencii.
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2014, 15:12)
EDIT tak som nasiel nejake informacie...
"První monitor s podporou FreeSync. K zprovoznění Adaptive-Sync mu stačil update firmwaru"
Toto urcite pomoze rozsirit FreeSync a myslim ze nVidia bude musiet ustupit s G-sync, ked bude FreeSync dostupne aj pre existujuce monitory, aj ked urcite nie vsetky.
"Samsung chystá minimálně pět takových monitorů se schopností Adaptive-Sync, které by měly na trh přijít v březnu (marci) 2015 ... půjde o 4K ... Zda nebo v jaké míře se FreeSync dostane také do monitorů s nižším rozlišením, bohužel nepadlo"
Toto ma naopak schladilo, marec a len 4K?!
Myslite ze je mozne ze (vyrobcovia?) upgraduju FW pri dnes dostupnych novych monitoroch a tie budu predavat uz s podporou FreeSync?
Tak už mi ten dell p2414h prišiel a vyzerá celkom ok, bál som sa, že tá 24" obrazovka bude až príliš velká, ale je to lepšie než tá 22", jediné čo by som ešte potreboval nastaviť je farba a jas, ja viac menej fungujem len na notebooku čo má pololesklý displej a tft panel, tak tu mi ten jas problém nerobí, no pri týchto ledkových si na to bude treba trochu zvykať, ak ho niekto z vás používa na bežnú prácu a tak, tak aký jas si nastavujete? Čo som sa dočítal, tak je odporúčaných 62%, a niekto v recenzií píše, že 34%, najviac je to badať pri prechode z bielej, že to až trochu zabolia oči, tak že koľko používate vy, menej ako tých 62%, alebo je to individuálne, mne sa napr tých 34% zdá už málo, ale možno je to len tým blbým led podsvietením...
A ešte čo sa týka tých bariev, je to tiež individuálne od monitora k monitoru, alebo je tých 99R 97G 98B ako ref hodnota? Ešte na heureke niekto písal hodnoty 93R 96G 99B , ale neviem, ja to moc nepoznám, tú kalibračnú sondu nemám a kupovať ju kvôli tomu nebudem, len som chcel vedieť čo máte nastavené za hodnoty, ď.
A ešte čo sa týka tých bariev, je to tiež individuálne od monitora k monitoru, alebo je tých 99R 97G 98B ako ref hodnota? Ešte na heureke niekto písal hodnoty 93R 96G 99B , ale neviem, ja to moc nepoznám, tú kalibračnú sondu nemám a kupovať ju kvôli tomu nebudem, len som chcel vedieť čo máte nastavené za hodnoty, ď.
-
Ryan Giggs
VIP
Aj IPS je TFT panel. Kazde LCD je TFT. To len taka technicka.
Skus si z nejakej recenzie stiahnut ICC profil a nahodit. Tam mas skalibrovany obraz. Mozno ti zapasuje.
Skus si z nejakej recenzie stiahnut ICC profil a nahodit. Tam mas skalibrovany obraz. Mozno ti zapasuje.
Jas si nastav tak ako ti je pohodlne, farby skus tak ako radil Ryan. Ked ta bolia oci tak mas jas prilis vysoky. Idealne je dat lampu za monitor, aby bol kontrast voci pozadiu co najnizsi.
-
luto
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Suhlasim s Gotharom, lampa v pozadi je vyborna vec, ja pouzivam malu ledkovu bodovku namierenu na stenu. Na mojom Eize mam nastavene za svetla z vonku vyssi jas a teplotu farieb medzi 5000 - 6000 K. Na vecer znizujem jas a teplotu na 4000 - 4500 K. Pravdu poviedac par dni od kupi som hladal idealne nastavenie aby mi netahal oci.
-
Ryan Giggs
VIP
Alebo lepsie, nejaku obdobu Ambilightu.
-
luto
Darca
Ja som kupil v lidli bodovku s husacim krkom a klasicku ziarivku vymenil za ledkovu s teplym svetlom
Nastavim si svetlo kam chcem a cena 12e dokopy.
Nastavim si svetlo kam chcem a cena 12e dokopy.
No asi to bude chcieť teda nejakú tú lampu, alebo svetlo za ten monitor, ako normálne máme na stene bodové svetlo čo osvetluje priestor pred počítačom, ale na tento monitor to už nepostačuje, tá teplota farieb k... neviem čo, to sa dá niekde nastaviť v nastaveniach?
Ja som tam našiel percentuálne nastavenie podľa rgb, moc som to ešte nenastavoval, kontrast som nechal na tých 75% a jediné čo mením je ten jas, tie farby som našiel akurát tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm poprípade tu https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2414h/
No a ešte čo som tak pobadal, tak pri písme mi za ním robí takých bielych duchov(biely trochu odskočený obrys toho písma). Ak to je na bielom pozadí, tak to vidno nie je, ak je to na šedom, tak to trochu ruší, teda je to normálna vlastnosť?
Ja som tam našiel percentuálne nastavenie podľa rgb, moc som to ešte nenastavoval, kontrast som nechal na tých 75% a jediné čo mením je ten jas, tie farby som našiel akurát tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm poprípade tu https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2414h/
No a ešte čo som tak pobadal, tak pri písme mi za ním robí takých bielych duchov(biely trochu odskočený obrys toho písma). Ak to je na bielom pozadí, tak to vidno nie je, ak je to na šedom, tak to trochu ruší, teda je to normálna vlastnosť?
-
Ryan Giggs
VIP
Tu si stiahni ICC profil: http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm
-
webmasterr
Medium Professional
Na ten ICC profil by som sa nespoliehal. Kazdy panel (kazdy kus) ma trochu ine vlastnosti, a kazdy clovek je zvyknuty na ine nastavenia. Napr len v dvoch recenziach monitorov, meranych profi zariadeniami som nasiel rozne hodnoty nastavenia RGB, jasu a kontrastu. Ja osobne mam aj tak uplne ine nastavenie ako v oboch recenziach. Takisto ked som si porovnal papier s tovarenskou kalibraciou od vyroby, mal som na grafe dost ine hodnoty ako u monitorov v recenziach (pcmonitors, tftcentral...) To len k tomu ze to ze im ten ICC profil vysiel ako najvhodnejsi, neznamena ze to musi sediet aj tebe.
-
Ryan Giggs
VIP
To je hadam jasne že na inom kuse to môže byť mierne odlišne. Nikto ale netvrdil že sa na to ma spoliehať. Preto som aj napisal:
Je ale dobre začať od toho a pripadne doladiť.Ryan Giggs napísal: Skus si z nejakej recenzie stiahnut ICC profil a nahodit. Tam mas skalibrovany obraz. Mozno ti zapasuje.
-
Michaelo
Hardcore addict
Na teplotu zasa odporucam https://justgetflux.com/
Pouzivam dlhodobo a rozhodne je to v noci omnoho lepsie. Sam meni teplotu podla casu a postupne, ked zacina zapadat slnko, ju znizuje, az kym nezapadne a ked vychadza, tak ju zasa zvysuje.
Pouzivam dlhodobo a rozhodne je to v noci omnoho lepsie. Sam meni teplotu podla casu a postupne, ked zacina zapadat slnko, ju znizuje, az kym nezapadne a ked vychadza, tak ju zasa zvysuje.