Sprostredkovanie sluzby zivnostnikom

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Sprostredkovanie sluzby zivnostnikom

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

chcel som sa spytat, ci je mozne, resp. legalne vykona(va)t nieco taketo (najlepsie sa to vysvetli prikladom):
nejaka plnoleta osoba by spravila nejaku sluzbu, napr. nejakej firme. Avsak dana osoba, ktora sluzbu vykonala, nie je zivnostnik ani nepodnika ziadnou inou formou (preto by to teoreticky bola praca na cierno?). Je mozne, aby si ta osoba nasla nejakeho napr. zivnostnika, ktory by tzv. sprostredkoval tuto sluzbu a nasledne ju fakturoval na svoje (zivnostnikove) meno so svojimi fakturacnymi udajmi s tym, ze provizia by isla bud v nejakej casti alebo v plnej sume tej osobe, ktora sluzbu vykonala?

Jednoducho povedane, moze niekto bez zivnosti vykonavat nejake sluzby s tym, ze fakturovat ich bude cez tretiu osobu? Resp. ak by to tak neslo, da sa nejako zistit / dokazat, ze danu pracu nevykonal ten, koho udaje su na fakture?

Samozrejme, osoba vykonavajuca tu pracu aj clovek so zivnostou by o tom vzajomne vedeli a zivnostnik by suhlasil s tym, aby sa to takto robilo a v zivnosti by mal aj cinnosti, pod ktore spadaju fakturovane sluzby.

Snad sa to aspon trosku da pochopit a bude mi niekto vediet odpovedat, vopred dik. :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Sprostredkovanie sluzby zivnostnikom

Príspevok od používateľa Grim »

...legálne to určite nie je, ale bežne sa to robí, ak firma napr. požaduje daňový doklad...je to (takmer) nezistiteľné, pokiaľ o tom vedia iba zainteresovaní...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Ako hovori Grim, robi sa to. No mna napada, preco nepouzit Pracu na dohodu / Zmluvu o dielo?
Nemusis byt zivnostnik a mas to legalne.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Prave preto som sa chcel opytat, ci existuje nieco ako sprostredkovanie. Lebo prave vcera som na jednom webe, ktory sprostredkovava rozne zakazky, cital, ze danovy doklad bude vystaveny na ich meno a beru si proviziu x%, ostatne daju tomu, kto pracu vykonal. A zaroven tam pisu, ze netreba mat zivnost ani inu formu podnikania.

Nic ako praca na dohodu ci zmluva o dielo sa tam neuvadza. Z toho mi vychadza, ze sa to spravi tak, ze sa to vyfakturuje cez tu "webstranku", cast im ostane a ostatne poslu tomu, kto pracu spravil.

Je tam napisane, ze po uspesnom dodani/zaplateni ta stranka vygeneruje zmluvu o sprostredkovani. To by ma zaujimalo ake sprostredkovanie? Skusal som googlit a nejako som na nic neprisiel.

Michaelo, Tebou menovane varianty sa mi neoplatia. Preco by mal kupujuci chciet podpisovat nejake zmluvy "navyse", ked na trhu ma XY podobnych/rovnakych/lepsich ludi, ktori to spravia "len za fakturu". A za mesiac spisovat takych zmluv 10 20 30 50 100... No ved chapes.

//autoeditácia príspevku (26 Nov 2014, 8:59)
Tak k niecomu som sa dostal:

Predavajucemu je vystavena standardna zmluva o sprostredkovani upravena podla legislativy SR, uzavretá podľa ust. § 642 a nasl. Obchodného zákonníka.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak si pozries volne zivnosti, tak medzi nimi je aj sprostredkovanie, takze ano, da sa to.
Ono, zmluva o dielo nie je tak zlozita. Ty podpises jeden papier a dany clovek ci ti to robi ho tiez podpise, spravis kopiu a mas hotovo.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

No ale stale je to pre potencialneho zakaznika robota navyse. Preco by mal spisovat nejake zmluvy, ked niekto iny mu len posle fakturu?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To je pravda :) I ked to nie je zlozite, podpisat 2 papiere a nemyslim ze to robi ako na beziacom pase. Ale mas pravdu.
Napísať odpoveď