Zhoral mi napájací konektor pre grafickú kartu

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Zhoral mi napájací konektor pre grafickú kartu

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Zdravim Vás. Potreboval by som poradiť pri určovaní problému. Dnes mi zhoral konektor napájania grafickej karty. Neviem si vysvetliť, či bude problém v grafickej karte (Gigabyte GTX 580 SOC) alebo v zdroji (Lepa G1000). Začalo sa to prejavovať dnes, keď som si spustil hru a tá mi pri loadingu resetovala PC. Toto sa mi stalo asi 3x po sebe. Potom som zapol program Aida 64 a sledoval som teploty jednotlivých komponentov pri záťaži. Procesor bol na teplote cca 40°C a grafika vyšla na cca 74-75°C. Nechal som to bežať len cca 5 minút. PC sa neresetol, teploty vyzerali byť v poriadku, tak som znova zapol hru a odbehol som na 2 minúty od PC. Keď som sa vrátil, cítil som smrad niečoho spáleného. Okamžite som vypol PC a začal som hľadať čo sa vôbec pálilo. Odpojil som konektory na jednotlivých komponentoch a našiel som spálený konektor (respektive oba napájacie konektory) pripojený ku grafickej karte. Grafika bola celá horúca, zdroj a všetky jeho káble chladné ako obvykle. Preto by som potreboval vedieť, či bude chyba skôr v grafickej karte, alebo v tom zdroji. Do prílohy prikladám fotky tých konektorov.
Prílohy
P_20141124_171008_1.jpg
P_20141124_171020_1.jpg
P_20141124_171047_1.jpg
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Zhoral mi napájací konektor pre grafickú kartu

Príspevok od používateľa vendo »

podla mna grafika, teda jej napajanie
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tiež sa priklánňam skôr k tej grafike. Asi 3 dni dozadu si grafika naťahovala nové ovládače, no to by s tým nemalo mať žiadny súvis. A ešte taká otázka. Dajú sa vymeniť konektory na tých kábloch? Lebo ten jeden je ako na potvoru úplne zničený.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

mali by sa dat, ked nie inac tak najst zosrotovany zdroj, odstrihnut a pripajkovat
ak nechces pajkovat, tak neviem ako zozenies tie zeliezka co su vnutri najskor lisovane na tie droty :?
dobi235
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dobi235 »

teoreticky mozes kupit neco taketo http://www.alza.sk/molex-na-pci-express-d473941.htm
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Na kable: http://www.tichepc.sk/Phobya-VGA-Power- ... Black.html
Obsahuje aj piny v baleni, alebo samostatne piny: http://www.tichepc.sk/Phobya-ATX-VGA-Po ... 0-pcs.html

Ako ale vymenis tie konektory na GPU, to teda netusim. Mozno ze ten lavy bude stacit iba vycistit a pojde to. No ak nie, tak to treba vymenit, co znamena odpajkovat ho a pripajkovat novy.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Dnes pôjdem ten zdroj zaniesť do servisu PC, ktorý je u nás v meste a nechám vymeniť konektory a otestovať ho. Radšej chcem mať istotu, že ten je úplne v poriadku. Čo sa grafiky týka, bude treba preletovať celý konektor z dosky. No s tým sa babrať nemienim. Nemám žiadnu istotu, že je tá grafika v 100% poriadku. Keď som to všetko rýchlo odpájal, tak bola nehorázne žeravá.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak ono GPU je na 50% odfajcena. A ci je chyba v GPU alebo v PSU si tiez nemozes byt isty. Mohla byt nejaka chyba v PSU a pustil do GPU privelke napatie a bye bye.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tak keď som sa vrátil do izby a zacítil som smrad, tak PC normálne išiel a grafika tiež (mal som pustenú hru). No uvidím dnes, keď dám ten zdroj na test, čo to ukáže. Ak bude aj zdroj vadný, tak ma asi porazí.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mne to pripada skor tak, ze konektor v tom mieste dostatocne nedoliehal, stupol tam odpor a tym padom sa to viac zahrievalo. Problemom teraz moze byt aj to, ze ti tam ostal kus roztaveneho plastu a novy konektor tam nemusis strcit. Tiez moze byt znecisteny pin na karte, takze ten by bolo treba tiez ocistit, aby bol kontakt spravny.
Mam za to, ze keby nieco odislo na karte, tak by zhorela konkretna suciastka, nie konektor.
Noobsz DJ
Guru
Guru

GothaR áno máš pravdu, v konektore tej grafiky zostal kus roztaveného plastu a nedokážem ho dostať von odtial. Taktiež jeden pin v tm konektore je celý čierny. Pravda je aj taká, že zhoratý je ten 8pin konektor pre napájanie grafiky, ale aj ten 6+2pin konektor je načatý. Je to vidieť na tých fotkách. Ostatné konektory na zdroji sú v poriadku, na žiadnom nie je žiadna stopa, že by v nich bolo nejaké zvýšené teplo, ktoré by mohlo spôsobiť tavenie toho plastového konektoru. Buď dnes objednám z tichepc.sk tie konektory a výmenu si spravím doma sám, alebo to spravia v servise, keď nechám ten zdrj otestovať. Len ešte neviem, čo spravím s grafikou.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak ten druhy som si nevsimol, potom to bude asi vacsi problem. Ako dlho mas tu kartu? Pozeram, ze to je SOC, takze prudy tam budu vyssie ako normalne a teoreticky na to tie konektory na zdroji nie su dimenzovane, aj ked to sa mi nezda. Ak mas kartu kratko, tak by to mohlo byt ono, ak ju mas dlhsie, tak neviem.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Neviem na 100%, ale mám ju aj so zdrojom asi od mája. Teraz som sa bavil s chlapíkom zo servisu. Mi hovoril, že tam bol zlý dotyk, tak preto to zhorelo. Napätie ten zdroj dáva dobre. Skúšal to cez nejakú krabicu aj pod záťažou a všetko v poriadku. Tiež mi spomínal, že zdroj môže mať iba 2 stavy. Buď ide, alebo nie. Podľa neho mi bude len stačiť vymeniť konektory. Len mi to neodporúča na tú GTX 580 SOC viac pripájať. Nedokážem do toho 8pin konektoru zastrčiť napájanie. Z vnútra nedokážem ten roztavený plast dostať von.

//autoeditácia príspevku (25 Nov 2014, 16:10)
Tak som zrovna pripojil zdroj aj grafickú kartu a PC zatiaľ šlape. Podarilo sa mi v robote pomocou pinzety z konektora dostať zvyšky spáleného plastu toho napájacieho konektoru zo zdroja. Vyskúšam ho ešte dať do záťaže a uvidím, či aj potom bude normálne fungovať.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak to je fajn, ale hlavne ju pretaktuj na zakladne takty (nie SOC). Prides o trochu vykonu, ale malo by to byt ok.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tak grafika bola už aj pod záťažou a všetko vyzerá byť v poriadku. Teploty v IDLE sú cca 32°C, predtým to bolo vyše 40°C. V záťaži to je teraz do 60°C, predtým to bolo v rozmedzí 75-85°C. Na grafike je jedno tlačidlo s označením EXTREME. Ako som už spomínal, predtým bolo po celú dobu zatlačené. Na stránkach výrobcu som našiel popis funkcie toho tlačidla.

As opposed to the traditional concept of dual BIOS chips where one is a main BIOS and the other one is a backup BIOS, GIGABYTE Extreme Dual BIOS technology contains two different BIOS chips designed for separate purposes. GIGABYTE Extreme Dual BIOS technology supports one-touch dual BIOS switching button to shift between two BIOSes, SOC (Super Overclock Series) Default BIOS and LN2 BIOS. SOC Default BIOS allows gamers to build their dream machines to conquer digital battles on the web. LN2 BIOS is especially designed for overclockers to avoid potential cold bug issues at extremely low temperatures. This feature equips selective GIGABYTE Super Overclock Series for extreme overclockability to break world records at any competitions.

Neviem, či som tomu správne porozumel, no malo by to znamenať toľko, že na grafike sú dva čipy s BIOSom. Jeden by mal obsahovať základne takty OC od výrobcu, a druhý by mal byť na extrémne taktovanie. No jedno viem isto. Viac to tlačidlo zatlačené nebude a grafiku po nejakom krátkom čase aj tak dám pre istotu preč. Nahradím ju nejakou grafikou od AMD. Napríklad R9 270X alebo R9 285. Uvidím, čo sa mi podarí zohnať a čo ma zaujme. Hlavne budem hľadať niečo, čo bude nie moc náročné na spotrebu energie a zachová si určitý grafický výkon.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak to mas dobre ze to prezila. Casto ich privelke napatie zabije, no kedze to bolo len zlym kontaktom, tak to je trochu ine :)

A ano, ten druhy bios bol pre ludi co to chladia vodou ci priamo dusikom.

Pri GPU by som bral bud 270X TRI-X alebo 280X/285 z bazaru.
Noobsz DJ
Guru
Guru

No ja som tú kartu prevádzkoval celú dobu na tom druhom BIOSe. Sa potom asi nemám čomu čudovať, že karta kúrila a skoro som ju aj "usmažil". Ale ako som písal, grafika ide bez problémov a zdroj tiež. Len na ten budem musieť kúpiť tie konektory, ucvaknuť káble a nahodiť tie druhé konektory.
Napísať odpoveď