HDD

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
paTkaNak
Novice
Novice

HDD

Príspevok od používateľa paTkaNak »

Prosim vás,chcel by som zapojiť externý disk do pc (vybratý z pôvodnej kritky) cez SATA ale disk je na 5V 0.85A. A sata napájací kábel má v sebe 5V ale aj 12V tj červený a žltý...
Tak sa chcem opýtať či môžem HDD zapojiť bez obáv alebo ho odpáli? Pôvodne to bol externý HDD ale sa mi odfajčila pripojka...
Som amatér tak prosím berte ohľad :D
Vopred ďakujem.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: HDD

Príspevok od používateľa 4040 »

Ak je Sata tak ho kľudne zapoj.Aký je to presne disk?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

2.5 palcovy disky maju 5V napajanie a 3.5 palcove maju 12V napajanie.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Na PC zdroj a dátovy kábel sa pripájajú rovnako,konektor je rovnaký.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

2.5 palcove externe disky su 5V, pretoze su napajane cez usb a usb dava 5V.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Ale veď píše že ho vybral zo skrinky a chce pripojiť priamo k PC cez Sata kábel a samozrejme aj napájací kábel zo zdroja,tak jaký problém.Rovnaký Sata konektor aj napájací konektor ,ako 3,5" disky.Vnútri je klasický 2,5"Sata disk.Ibaže by mal externý box 1,8".
pepuss
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa pepuss »

Ahojte!
Kedže je tu podobná téma tak nebudem zakladať novú. Čisto zo zvedavosti. Na čo slúži v dnešnej dobe molex konektor? Molex sa používal na staré IDE disky ak sa nemýlim. Ak tomu rozumiem správne tak HDD stačí zapojiť len sata III káblom s doskou a káblom od zdroja a tak isto aj optickú mechaniku.

https://www.alza.sk/molex-na-2x-sata-d60072.htm?o=1
Ja viem to je redukcia. A na čo vlastne slúži?
Pýtam sa čisto len zo zvedavosti lebo v budúcnosti by som si chcela poskladať PC sama aj keď je pravda, že som to ešte nerobila ale vedela by som to. S kamarátom sme rozobrali jeho PC a poskladali ho a všetko OK.

Optická mechanika sa už tuším neprepája s HDD alebo ešte áno?

https://www.alza.sk/wd-se-raid-edition- ... 655947.htm

A otázka ďalšia sa mi vynorila.
Keby som chcela zapojiť SSD disk tak sa zapája len sata III káblom s doskou alebo sa prepája aj s klasickým HDD? Ale to by už bolo lepšie asi riešiť Hybridný HDD.

Ďakujem
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tá redukcia molex na 2x SATA slúži, ak nemáš zo zdroja voľné konektory na napojenie SATA disku, máš k dispozícii iba konektory na zapojenie PATA/ATA/IDE disku, čiže molex. Bol to väčšinou problém starých zdrojov, ktoré ešte nerátali so SATA diskami alebo ak máš v PC kopec diskov. Myslím si, že ani jedno nebude Tvoj problém. Dnešné zdroje už sú pripravené na SATA zariadenia a majú zvyčajne dostatočný počet koncoviek.

Optická mechanika sa zapája presne tak isto ako HDD.. tiež boli niekedy staré PATA/ATA/IDE mechaniky, ktoré bolo potrebné zapájať na Single/Master/Slave a dnes sú väčšinou už iba SATA mechaniky, ktoré sa zapájajú jednoducho strčením jedného káblu a netreba riešiť ani jumpre.

Ale aj tak, v dnešnej dobe USB, cloudu a rýchleho Internetu je dávať do kompu optickú mechaniku už trochu prežitok. V prípade problémov však stále môže poslúžiť. :)

Hybridné HDD sa väčšinou používajú v notebookoch, do kompu by som ich nedával. Do kompu SSD na systém a klasický HDD na dáta.
pepuss
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa pepuss »

Ďakujem za odpoveď
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

Zdravim,

chcel by som poprosit o radu...kupil som si "externy usb box" na 3,5 ATA disky (Sweex st022) Vsetky disky v starom pocitaci normalne fungovali (odpalila sa na nom doska). Po dani disku do boxu honenajde vo win exploreri, ani sa nijakym inym sposobom neda prehladavat, je akurat viditelny v zariadeniach a tlaciarnach - instalacia vsak prebehla uspesne, ovladace su najnovsie, aj celkovo pise ze zariadenie funguje spravne. Rovnako, disk najde aj v BIOSE, v disk management-e aj diskpart to vyzera nasledovne (prilohy). Skusal som zapojit aj na druhom pocitaci, tam to neslo tiez. Rovnako som skusal hladat rootkit infiltracie, nenaslo nic (mozno slaby SW). Vedel by niekto povedat v com moze byt problem, resp. ako by sa dal riesit. Dakujem :-)
Prílohy
Bez 1.jpg
2.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Skusal si ten disk vybrat z boxu a zapojit ho priamo na dosku, ze ako sa bude spravat???
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Neskusal a popravde kedze su to ATA (zabudol som spomenut) disky, ani neviem ci budem mat vobec moznost vyskusat :-) Na druhej strane, ako som pisal, doteraz fungovali (Ta doska sa "odpalila" mechanicky pri manipulacii, cize ani nevyhorela ani nic, teda v tomto smere by nemali byt ohrozene) a su tri kusy ( dokopy do 1 TB, preto sa ich snazim este vyuzit) a nechce sa mi verit ze by z troch boli tri chybne, ked doteraz fungovali.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tak skus hladat chybu niekde v radici toho externeho boxu alebo v napajani (ATA disky maju 12V napajanie cez molex).
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Nemal som driver na sm bus controller, nainstaloval som najnovsi driver na cely chipset a momentalne neukazuje ze by nejaky chybal. Napajanie ma to zariadenie vlast "zo zasuvky" :-/
Napísať odpoveď