3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentáre
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentáre
Ahojte
Pred pár dňami som si kúpil tlačiareň RepRap REBEL II. Nikde som tu o 3d tlači nenašiel tému, tak ju zakladám, aby sme trochu rozvinuli diskusiu na túto tému (akýmkoľvek smerom). Začať by sme mohli napríklad tým, či je tu ešte niekto, kto má doma 3d tlačiareň, alebo čo si o tejto technológii myslíte (má/nemá budúcnosť?). Ja sem postupne budem písať svoje úspechy a fotografie vytlačených (alebo pokazených) výtlačkov. Zároveň ak je tu niekto, kto by mal záujem využiť 3d tlač, tak sa môžme dohodnúť. Tlačiareň som kúpil ako stavebnicu z eshopu brloh.sk. V stedu cca o 10:00 ju kuriér doniesol a ja som sa pustil do stavby. Stavba trvala až do neskorej noci bez prestávky. Vo štvrtok som ju nakalibroval a teraz skúšam prvé experimenty. Jeden z prvých úspešných výtlačkov je aj tento snehuliak.
Pred pár dňami som si kúpil tlačiareň RepRap REBEL II. Nikde som tu o 3d tlači nenašiel tému, tak ju zakladám, aby sme trochu rozvinuli diskusiu na túto tému (akýmkoľvek smerom). Začať by sme mohli napríklad tým, či je tu ešte niekto, kto má doma 3d tlačiareň, alebo čo si o tejto technológii myslíte (má/nemá budúcnosť?). Ja sem postupne budem písať svoje úspechy a fotografie vytlačených (alebo pokazených) výtlačkov. Zároveň ak je tu niekto, kto by mal záujem využiť 3d tlač, tak sa môžme dohodnúť. Tlačiareň som kúpil ako stavebnicu z eshopu brloh.sk. V stedu cca o 10:00 ju kuriér doniesol a ja som sa pustil do stavby. Stavba trvala až do neskorej noci bez prestávky. Vo štvrtok som ju nakalibroval a teraz skúšam prvé experimenty. Jeden z prvých úspešných výtlačkov je aj tento snehuliak.
-
PhYs0c
King
Re: 3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentá
Mňa by zaujímalo, ako navrhuješ finálny výrobok, bol k tomu nejaký software na to?
ako dlho trvalo vytvorit toho snehuliaka?
3d tlac urcite ze buducnost ma, aj ked zatial je to este viac-menej v plienkach a casom sa to pohne o hodny kus dalej. Napr o takych cca 50rokov uz bude pravdepodobne existovat technologia manipulacie hmoty na urovni atomov.
3d tlac urcite ze buducnost ma, aj ked zatial je to este viac-menej v plienkach a casom sa to pohne o hodny kus dalej. Napr o takych cca 50rokov uz bude pravdepodobne existovat technologia manipulacie hmoty na urovni atomov.
-
Grim
Darca
K tlačiarni je opensource Repetier-Host a na rezanie na vrstvy používam Slic3r (vstavaný v programe Repetier)...modely samotné vytváram v 3d maxe a potom exportujem do .stl. Snehuliak sa tlačil asi 1,5 - 2 hodiny. Toho som stiahol z netu, nemodeloval som ho.
aky je ten snehuliak vysoky?
Mňa už dlhšie zaujíma či sa pri 3D tlači používa iba nejaký jednotný materiál, alebo sa dá tlačiť čímkoľvek. Respektíve, ako cenovo náročný je takýto materiál, asi to nebude lacné ako toner, že? Neviem ako je na tom 3D tlač zatiaľ, ale na nete som videl také kúzla s tým, že ti ju závidím. Teším sa na ďalšie fotky. 
-
Grim
Darca
Snehuliak má 5,3 cm na výšku. Vo všeobecnosti sa používajú zatiaľ 3 druhy materiálov (REBEL tlačí všetky 3). PLA (plast z kukuričného škrobu), ABS (obyč. plast) a timberfill (PLA s drevenými pilinami). Tlač drevom je veľmi pekná, na omak úplne ako drevo, ale textúru dreva to nemá. Cenovo 1 kg ABS a PLA stojí od 20 - 22€. Timberfill stojí 44€ za 750g rolku. Snehuliak vyšiel cenovo iba za materiál na 0,35€. Samozrejme sú tam ešte ďalšie výdavky na spotrebný materiál na zabezpečenie priľnutia prvej vrstvy na podložku (lieh, lepidlo na papier, kaptonová páska, lak na vlasy). A okolo toho plno roboty s prípravou tlače.
//pridávam nejaké fotky z tlače snehuliaka a fotku tlačiarne
//pridávam nejaké fotky z tlače snehuliaka a fotku tlačiarne
To veľké klbko, to je ten plast čím tlačíš?
-
Grim
Darca
Áno, z hora si to ťahá náplň.
-
PhYs0c
King
v tom snehuliaku sú zvnútra tie duté miesta (zrejme kvôli šetreniu materiálu), či sa počas procesu vyplnili?
Co keby si vytlacil vibrator, bolo by to pouzitelne?
heker: To ty si stále predával tie vibrátory tu na fóre?
Či to zle pamätám?
// aha ozaj, sorry.
// aha ozaj, sorry.
To bol asi haker alebo hakker, taky daky nick to bol. Viem na koho narazas, len neviem ako sa presne pise ten jeho nick.
Na internat sme si tiez kupili 3D tlaciaren (Rebelix), uz mame celkom dost veci vytlacenych. Treba sa naucit to spravne nastavit, potom sa tam daju vytlacit aj veci napriklad s plytkym stupanim, alebo ktore potrebuju podpery.
Co sa tyka model, zatial sme vacsinu cerpali z internetu. Inak ale staci akykolvek 3D model v .stl. Takze par veci sme skusali vymodelovat v Blenderi.
//Edit: pridavam fotky tlaciarne a vytlacenych 3D objektov
Co sa tyka model, zatial sme vacsinu cerpali z internetu. Inak ale staci akykolvek 3D model v .stl. Takze par veci sme skusali vymodelovat v Blenderi.
//Edit: pridavam fotky tlaciarne a vytlacenych 3D objektov
-
AllGoneDead
Medium Star
Minuly rok bola v KE prdnaska o 3D tlaciarniach(BezADis, UPJŠ), spolu s nazornou ukazkou tlace. Softver sa k tomu najde + vacsina ludi postne svoje modely na net takze je z coho vyberat.
, teda aku si kto ukuchti
ak by si tam pridal nejaky motorcekheker napísal:Co keby si vytlacil vibrator, bolo by to pouzitelne?
Myslim ze sa tam da dat rozna naplnHensym napísal:Mňa už dlhšie zaujíma či sa pri 3D tlači používa iba nejaký jednotný materiál, alebo sa dá tlačiť čímkoľvek. Respektíve, ako cenovo náročný je takýto materiál, asi to nebude lacné ako toner, že? Neviem ako je na tom 3D tlač zatiaľ, ale na nete som videl také kúzla s tým, že ti ju závidím. Teším sa na ďalšie fotky.
-
Grim
Darca
Vo všeobecnosti sa veci nevypĺňajú na 100%. Jednak kvôli šetreniu materiálu a za druhé preto, že ABS plast sa pri tuhnutí zmršťuje a vznikalo by tak veľké pnutie, že by sa model počas tlače ohol, odlepil od podložky a tým pádom by sa tlač nepodarila. Ja osobne používam výplň ako medový plást, je to pevné a nastavujem vnútornú výplň na 10 - 20%. Áno, bolo by to určite použiteľné, tlačiareň dokáže tlačiť objekty do veľkosti 20x20x20 cm. Navyše vytlačené predmety sú jemne vrúbkované. Každopádne neviem, či je to hygienické a s údržbou to tiež asi nebude nejaké vhodné. Nie je to hladké, takže by sa to ťažko umývalo. 
-
AllGoneDead
Medium Star
Tak ja mam pocit ze som pocul aj o konzumacii vytlacenych vyrobkov, ale nie som si isty ci to nebolo spomenute skor ako moznost do buducna
. Kazdopadne hygiena by zavisela od materialu a vyhladit by sa to takktiez dalo 
-
Grim
Darca
Vyhladiť sa to dá s acetonom, v ktorom je ABS rozpustné. Experimentuje sa naozaj s čímkoľvek, napr. nylon a tusím som už počul niečo o tom, že niektorí experimentátori skúšajú niečo s cukrom a čokoládou.
A co tak tlac do detailov, teda taka kocka z Lega, to by slo spravit?
Podľa mňa určite. Tuším som čítal, že vytlačili už aj funkčnú strelnú zbraň.