3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentáre

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 3D tlač, 3D tlačiarne, výtvory, rozrobené práce, komentá

Príspevok od používateľa Grim »

Kacka z lega sa určite dá vytlačiť, ale trocha by som sa obával o odolnosť (neustále spájanie a rozpájanie s inými dielmi). O funkčnej zbrani som počul tiež, ale našiel som na internete článok, kde to bolo vysvetlené.
3D vytisknutá zbraň
Poslední dobou dostávám hodně uštěpačných poznámek k 3D tisku zbraní. Na jednu stranu mě to mrzí, že lidi získávají strach z tak úžsné technologie jako je 3D tisk ale na druhou stranu je skvělé jak moc lidí se o 3D tisku dozví. Na mě teď je, abych vysvětlil proč se není čeho bát.

Jsou zde tři hlavní otázky:

USA a tisk součástek zbraní
Plastová celovytisknutá zbraň
Kovová celovytisknutá zbraň
USA a tisk součástek zbraní

Tady celá kauza začala. USA je země, kde je nelegální prodávat Kinder vajíčko ale ve Walmartu (obdoba našeho Tesca) si koupíte zbraň. Například můžete koupit všechny součástky na útočnou pušku AR-15 online a to dokonce bez jakékoliv prověrky. Tedy až na jednu část zvanou "lower reciever", která nese sériové číslo a je registrovaná. Jenže lower reciever zrovna nic moc nedělá a jen drží pohromadě pár součástí. Právě tuhle součástku lidi už desítky let vyrábí svépomocí na domácích CNC. Dle ústavy na to má v USA každý právo. Nedávno ji však někdo vytiskl a média kolem toho začala šílet.

Kdekoliv v civilizovaném světě součásti pušky tak snadno nezakoupíte a pokud je seženete nelegálně, koupíte rovnou celou pušku.
Plastová celovytisknutá zbraň

Dali by jste do plastové hlavně náboj a vystřelili? Ne? Já taky ne. Hlavní humbuk byl kolem toho, že se prý taková zbraň nechá pronést detektorem kovů. To je asi pravda ale náboje nepronesete.

Po celém světě jsou miliony nástrojů na kterých se nechá zbraň vyrobit daleko jednodušeji a dokonce plně funkční. Jmenuje se soustruh a pravděpodobně jeden máte na své chalupě. Můžete pracovat s plastovými polymery, které by teoreticky i výstřel vydrželi. "Já bych ty soustruhy zakázal."

Kovová celovytisknutá zbraň

Nedávno se objevila i celokovová zbraň vyrobená metodou 3D tisku, která se nazývá DMLS. Nedá se však pronést detektorem kovu a výroba stojí jako malé rodinné auto.
zdroj: http://josefprusa.cz/o-3d-tisku/
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

k tomu cukru a čokoláde.. jasné, že ide aj to. používa sa na to ale rozličný postup, tzv. prášková 3D tlačiareň:

fascinujúci vynález.. vraj to je podstatne odolnejšie/kvalitnejšie ako bežná 3D tlač tavením plastu.

dá sa to ale aj klasicky

a takto vyzerajú 3D vytlačené cukríky

a s tou zbraňou ste pozadu :) už sa dokonca snažia tlačiť aj domy.

už som videl ako vytlačili plne funkčné útočné pušky, ale skús trebárs toto Grim :D
Liberator Gun
http://thepiratebay.se/torrent/8449468/ ... ntable_Gun

najtragickejšie bolo pre mňa zistenie, že tie komerčne dostupné 3D tlačiarne pre domácnosť sú strašne pomalé a celý ten proces tlačenie je zdĺhavý. týpek tlačil nejakú figúrku, ktorá mohla mať možno 10-15 cm a trvalo mu to 9 hodín.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vyvojovo je cela 3d tlač ešte iba niekde na svojom zaciatku, preto tvorba predmetov na tych najlacnejsich 3d tlaciarnach je velmi pomala. Osobne by som tomu dal minimalne rok-dva a kvalitne tlaciarne budu cenovo dostupnejsie. Vytlacit si zbran nie je ani trochu dobry napad, jednak sa tym porusuje zakon a za druhe neviem na co by nieco tak nepresne komu bolo.Ked si chcete zastrielat tak chodte na strelnicu kde je vyber od revolverov cez pistole az po sapíky..
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Fajn by bolo spojit technologiu 3D tlace s 3D scanerom :) Ze si clovek oscanuje nieco, a vytlaci, respektive urobi kopiu.
Inac osobne, nejak mi to nepride vobec potrebne a prakticke. Osobne si myslim, ze to ani tak buducnost nema, skor je to asi zaujimavy gadget, napriklad ako Grim pise v podobe stavebnice, ze si to poskladate a potom sa hrate. Pre pouzitelne, dokonale presne diely, casti ci produkty tu mame CNC stroje a podobne...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Myslim ze 3D tlac spojena s 3D skenerom uz je
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

ten postup pre tlač sa používa už zopár rokov, minimálne 3-4 a spomínal som ho aj ja v predchádzajúcom poste
dokonca som videl ľudí skenovať objekty prostredníctvom kinectu, samozrejme kvalita skenov a následných výtlačkov bola porovnateľná. ale dá sa kúpiť aj kvalitný 3d skener za pár stovák.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

kolko ťa ta sranda vysla?
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

Kto má One+ si môže vytvoriť niečo takéto. https://forums.oneplus.net/threads/my-3 ... ck.137686/

Podobný dock by som bral pre svoju Z1 Compact. :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tlačiareň stála 429€, fillament 20€, takže dokopy 449€.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

keby boli pociatocne naklady nizsie, viem si to predstavit ako dobru pomocku pri papierovom modelovani... najma rebra pre lode, ponorky no aj kridla lietadiel...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Dnes som našiel toto:

https://plus.google.com/u/0/+JakubLoud% ... 46ECZ8eSWA

Treba si dávať pozor. Pravdepodobná príčina požiaru je, že tlačiareň prestala tlačiť a trysku nechala nad materiálom. Ten sa prehrial a začal horieť. Daľší problém bolo, že chalan mal tlačiareň v kartónovej krabici (kvôli teplotným výkyvom), ktorá pravdepodobne celý efekt ešte umocnila.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

a vyuzijes to nejak pri svojej praci, ci si si to kupil ako zabavku?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Lub0$ napísal:Fajn by bolo spojit technologiu 3D tlace s 3D scanerom :) Ze si clovek oscanuje nieco, a vytlaci, respektive urobi kopiu.
Inac osobne, nejak mi to nepride vobec potrebne a prakticke. Osobne si myslim, ze to ani tak buducnost nema, skor je to asi zaujimavy gadget, napriklad ako Grim pise v podobe stavebnice, ze si to poskladate a potom sa hrate. Pre pouzitelne, dokonale presne diely, casti ci produkty tu mame CNC stroje a podobne...
Da sa to pouzit. Nahradne diely pre najroznejsiu mechaniku, nejake vlastne veci, ja sa napr. chystam vytlacit si na mieru drziak na tablet do auta, kamarat tlaci mechaniku na pedaly ku gitaram, len tam treba pridat pruzinu a elektro...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nic co by si neurobil na cnc. (??)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ako sa to vezme.

Tuto mam napriklad cast spominaneho drziaku, je to vlastne kruh s vyrezanymi dierami do ktorych zapadne protikus. Na nom je potom pridane medzikruzie, ktore bude (spolu s este vystuzou, toto je len rychly konceptovy nacrt) tvorit spoj na ktorom bude vytlacena plastikova cast, ktora bude v podstate ako nosna platna pre tablet.

S CNCckom by som to vkuse urcite nevyrezal, musel by som to robit na casti a spajat, plus je otazka keby aj, kolko zbytocneho odpadu by som mal, cize zbytocne naklady na material.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Momentálne to mám ako zábavku, ešte sa s tým len zoznamujem. Jediná praktická vec, čo som na tom vytlačil bolo koliesko na radiátorový ventil. Pôvodné bolo veľmi veľké a už sa nezmestilo, keď mi priviezli nový stôl. A ešte drobnosti na tlačiareň - čistič fillamentu a nové kolieska držiaku fillamentu, do ktorých som mohol zasadiť ložiská, aby sa ľahšie kotúč otáčal.

Momentálne mám tlačiareň mimo, pokazila sa elektronika, konkrétne sa roztavil jeden konektor. Čakám na nový a zároveň porobím nejaké odporúčané úpravy elektroniky, keď to mám už rozobraté. Počítam, že také dva tri dni nevytlačím nič.

//dnes som náhodou zohnal konektory v elektre, tak som to mohol poskladať skôr. Už zase môžem tlačiť. :D

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 0:34)
// dnes som skúsil toto:

//autoeditácia príspevku (18 Dec 2014, 6:04)
Prešli 2 týždne a tak by som sem mohol napísať svoje dojmy a poznatky. Vytlačil som veľa modelov, veľa nepodarkov a stále mi zostal nejaký materiál. Jeden z väčších objektov, ktoré som tlačil bola nádoba na vodu na nástavec kompresora. Stará je z kovu a zvnútra hrdzavie a je len otázkou času, kedy z nej odpadne dno. Zatiaľ som ešte neskúšal ako sedí závit, ale vodu som do toho už nalieval. Je to pekne vodotesné, minimálne čo sa týka vnútornej strany. Vonkajšia strana popraskala, ale to je normálne u takto rozsiahlych modelov. Keď som začínal, mal som problém so zasekávaním fillamentu. Extruder nepodával materiál a tryska behala naprázdno. To celkom naserie, pri takto veľkom modeli. Kvôli tomuto problému som vyhodil dosť nepodarkov. Tento problém zmizol viac-menej sám od seba a túto nádobu som nechal tlačiť cez noc, keď som sa zobudil, bola už skoro celá vytlačená, tak som potom už kontroloval iba uzavretie vrchu a tlač závitu.

Skúšal som aj technické veci - držiak telefónu na tlačiareň, aby som mohol prípadne nahrať nejaké video. Na tomto modeli som si vyskúšal, ako sedia jednotlivé diely a zistil som, že ak chcem, aby niečo presne zapadlo do nejakého otvoru, musím otvor spraviť o 0,2 mm širší.

Ďalší problém som mal s prichytením objektov na podložku. Obvykle sa používajú osvedčené metódy, ktoré som vyskúšal aj ja. Najskôr som skúšal ABS juice (aceton a plast), ktorý sa natrie na podložku a na to sa po zashcnutí tlačí. Pri malých modeloch bolo prichytenie dostatočné, ale väčšie modely sa odlepili aj tak. Potom som odskúšal 3 tyčinkové lepidlá na papier. Ani jedno nesplnilo účel, jedno síce pekne voňalo po nahriatí podložky, ale vôbec nedržalo. Potom som ešte vyskúšal tlačiť na kaptonovú fóliu. S tou som dosiahol najlepšie výsledky, tak som pri nej ostal. Len ja blbec som si neprečítal, že na ňu sa nemá dávať ABS juice. Tak som ju popatlal, niečo som vytlačil...a nešlo to dole. Tak som to najskôr dal na terasu ochladiť, ale nezabralo. Tak som to strčil do mrazničky. Ani to nezabralo. Tak som to nahrieval a ochladzoval v mrazničke asi 3x kým to nepovolilo a aj tak to chcelo veľa sily. Odvtedy som na kapton už takú vrstvu ABS juice nedával, vždy len štetcom namočeným v acetone rozotriem to čo ostalo. Zarobil som si redší ABS juice, a keď je treba, trošku tam toho kvapnem a zriedim acetonom. Zistil som totiž, že na čistom kaptone mi malé modely nechcú dobre držať. Po sviatkoch plánujem objednať daľšiu rolku ABS, možno ich zoberiem aj viac, biela je fajn, dobre sa s ňou tlačí, keďže obsahuje málo farbiva. Ešte asi zoberiem aj čiernu, s ktorou sa tlačí najťažšie a uvidíme, aké výsledky dosiahnem a aký bude reálny rozdiel v kvalite tlače medzi týmito dvoma farbami.
Prílohy
koliesko na radiátor
koliesko na radiátor
držiak fillamentu s ložiskami
držiak fillamentu s ložiskami
čistič fillamentu
čistič fillamentu
roztavený konektor
roztavený konektor
20141212_000351.jpg
20141218_053944.jpg
20141218_054027.jpg
20141218_055058.jpg
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Nasa just emailed a wrench to space :)
toto je vtipné
In November astronauts aboard the ISS printed a replacement part for the recently installed 3D printer.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dnes som na facebooku narazil na vtipne vyuzitie 3D tlaciarne :) kamarat si vymodeloval a vytlacil vykrajovatko na kolaciky :P
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Po dlhej dobe som zase vytlačil niečo praktické. Priznám sa, že v poslednej dobe som veľmi netlačil. Nebolo čo a nepraktické veci, ktoré som tlačil kvôli praxi ma už omrzeli.

Keďže sa mi kľúce rozrástli o jeden kľúč a začalo to byť neúnosné...tá veľkosť a neskladnosť...začal som rozmýšľať nad iným systémom nosenia kľúčov. Na internete som našiel riešenie s názvom KEYSTONE.

https://www.kickstarter.com/projects/20 ... 8/keystone
http://www.keystonesawait.com

Inšpiroval som sa a vymodeloval som si vlastný model s drobnými vylepšeniami. Trochu som ho zmenšil a dotlačil som si vymedzovacie krúžky do dierky na kľúči - skrutka má menší priemer ako dierka - takže kľúč rotuje presne v strede dierky (pri vyťahovaní sa nevyosí) a nevydáva kovové zvuky. Prikladám pár fotiek.
Prílohy
2015-03-05 18.44.45.jpg
2015-03-06 12.57.03.jpg
2015-03-06 12.56.59.jpg
2015-03-06 12.56.50.jpg
2015-03-06 12.56.02.jpg
2015-03-06 12.55.58.jpg
2015-03-06 12.56.27.jpg
2015-03-06 12.56.18.jpg
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

To je perfektné. :) Také by som niečo uvítal. Dokonca mám aj to isté USB-čko. Ale zatiaľ mám málo kľúčov, čiže praktickejšie je asi nosiť ich len tak.
Napísať odpoveď