dopravna situacia

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
5sebo5
Medium Expert
Medium Expert

dopravna situacia

Príspevok od používateľa 5sebo5 »

mame krizovatku, hlavna cesta je zdola hore
auto A ide po hlavnej ceste cize ma prednost pred autom B ktore chce odbocit vlavo.
moze auto C predbehnut auto B v takejto krizovatke z prava ?
obrazok v prilohe
Prílohy
krizovatka.png
CheZteR
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: dopravna situacia

Príspevok od používateľa CheZteR »

hej
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ano, pokial je jednoznacne, ze auto pred nim meni smer vlavo a neohrozi vodicov na vedlajsej ceste.
5sebo5
Medium Expert
Medium Expert

noo takuto sutuaciu mal brasko(auto B), lenze dostal mensi smyk a auto C ho zachytilo, takze vynnik nehody by bolo auto B ?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Aky smyk dostal? Auto B tam stoji a caka kym prejde auto A....
A ak don buchlo C zo zadu tak je to vina Ccka, ze nedaval pozor. Trochu blby system, ale kedykolvek ta niekto nabura zo zadu, je to jeho vina, ze nepredvidal.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

co ja viem ... "kto do teba nabura zozadu je vinny ze nepredvidal" to je take jak stare baby na trhu povedali, konkretne tu na obrazku ide auto B a za nim auto C, vodic B sa v poslednom momente rozhodne ze odboci dolava a pritom dupne na brzdu a vpali donho C, ano, C nepredvidal, ale B ohrozil a obmedzil svojou jazdou ostatnych ucastnikov premavky

pripadne vozis niekoho niekam a zrazu vykrikne tu mi zastav!! ty spanikaris a dupnes na brzdu a "zrazu citiš že dačo..." proste nemoze byt na vine vodic, ktory to do teba vpalil, ty si nemas co prudko brzdit na ceste... aj ked je to take no...

neviem si predstavit aky smyk musel dostat B aby donho vpalil C, aspon z toho obrazku mi to nie je jasne
5sebo5
Medium Expert
Medium Expert

prepacte som asi som to zle opisal.... tak mne povedal ze bocil v lavo (auto B)....pri brzdeni a klzkej vozovke ho mierne zobralo v pravo.... a v tom momente ho chcelo obehnut auto C lenze to mu stihlo zachytit pretok pravej strany... Cize auto B este uplne nestalo
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tam sa da hovorit o podiele viny, ale aj tak ma ten vzadu dodrziavat dostatocnu vzdialenost aby mohol zastavit aj keby ten pred nim narazil do betonoveho muru. Otazne je aky bol ten smyk, ci ho neotocilo do drahy auta iduceho za nim, to by uz mohol byt problem. Tu velmi zalezi na konkretnych okolnostiach, stave cesty a vypovediach svedkov.

//edit: § 15 Predchádzanie
(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy.
Tohto by sa tvoj brat mohol drzat, ten za nim to neodhadol a dalo by sa to interpretovat tak, ze kym auto nestoji v krizovatke so zapnutou smerovkou, tak stale moze byt pochybnost o tom, ze zmeni smer jazdy. Ja osobne tiez sprava predbieham len velmi pomaly iduce alebo stojace auta.
5sebo5
Medium Expert
Medium Expert

dakujem Gothar,
to je to ze ja som tu dopravnu nehodu nevidel..udialo sa to v noci a povedal to az doobeda
takto nejako mohla vyzerat ta nehoda

kazdopadne si myslim ze pokial by auto B stalo tak auto C by videlo ze ho moze trafit tak by ho nemal predbiehat alebo predbehnut tak aby ho netrafil.
alebo keby sa auto B este pohybovalo tak by sa dalo hovorit o tom co si napisal
Prílohy
krizovatka.png
Gothar
Moderátor
Moderátor

Jasne, keby uz stal, tak je jednoznacnym vinnikom C. Dolezite je to, co spisali na mieste, ci sa to riesi cez policiu, co sa povedalo policajtom, atd. Ale myslim si, ze aj tak by mal mat najvacsi podiel vinny vodic vozidla C.
5sebo5
Medium Expert
Medium Expert

v aute B bol len moj brat
v aute C traja chalani, a vraj oni nechceli volat policiu, vraj volali iba s nejakym poistovakom
povedali mu ze vinnik je moj brat vymenili si cisla kontaktne udaje, a povedali mu ze mu zavolaju to je vsetko.
on bol v takom strese ze nevedel ani co ma robit
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak to spravil velku chybu. Podpisal aj protokol o dopravnej nehode? Ak nahodou nie, tak by sa to este mohlo dat uhrat cez policiu, aj ked policia by sa mala volat hned ked sa ucastnici nevedia dohodnut na zavineni. Ak to podpisal, tak je uz asi hotovo, zaplati sa to z PZP a od nasledujuceho obdobia bude platit viac + jemu skodu zaplati poistovna z havarijnej poistky a ak ju nema, tak mu to nezaplati nikto.
A ked sa to stalo v sobotu nardanom, v aute traja mladi, tak to kludne mohol mat vodic vypite, cim by sa to cele zjednodusilo :)
PS: ked si nie si isty kto je na vine, pripadne ta druhy tlaci do toho, ze si na vine ty, tak kludne volaj policiu. Ako dovod mozes vzdy uviest ze sa ti druhy vodic zdal podnapity a na to ti nemozu nic povedat. Je to zdrzanie, ale moze ti to usetrit stovky eur.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

CheZteR napísal:co ja viem ... "kto do teba nabura zozadu je vinny ze nepredvidal" to je take jak stare baby na trhu povedali, konkretne tu na obrazku ide auto B a za nim auto C, vodic B sa v poslednom momente rozhodne ze odboci dolava a pritom dupne na brzdu a vpali donho C, ano, C nepredvidal, ale B ohrozil a obmedzil svojou jazdou ostatnych ucastnikov premavky

pripadne vozis niekoho niekam a zrazu vykrikne tu mi zastav!! ty spanikaris a dupnes na brzdu a "zrazu citiš že dačo..." proste nemoze byt na vine vodic, ktory to do teba vpalil, ty si nemas co prudko brzdit na ceste... aj ked je to take no...

neviem si predstavit aky smyk musel dostat B aby donho vpalil C, aspon z toho obrazku mi to nie je jasne
Ano z casti mas pravdu, no ked ides za nejakym vozidlom, musis si drzat dostatocnu vzdialenost pre pripad, ze pred tebou sa nieco stane, aby si mohol nejak reagovat, ci uz manevrom, alebo brzdou. Milujem tych debilov co sa medzi obcou za mna lepia, ako keby si chceli pucit vyrazku za pomoci mojho spatneho...vlastne ani nevidim ake auto za mnou ide...nevidim ani SPZ ani nic...
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Pred rokom som siel mimo obce, kamos si potreboval so psom odskocit...spomalil som na 40-50 a nasledne som hladal miesto mimo cesty kde by som mohol zastavit....priznam ze som troska prudsie zabrzdil a 3/4 auta som mal za pravou krajnicou..focus co siel zamnou ma trafil a troska mi oskrel naraznik..on si rozbil sevtlo a blatnik..a samozrejme celu cestu sa na neho lepila dasia oktavia ktora mu rozbila kufor a na oktavke cely predok.... Ten co domana narazil mal zo sebou hysterku ktora furt nadavala a hadzala to na mna ze som prudko brzdil...v klude som zavolal policiu, vypocul si vsetkych a dal mi za pravdu ze vsetci nedodrzali vzdialenost. Este sa chvilu snim hadali ale pod hrozbou vacsej pokuty...ak sa to bude prejednavat na inspektrorate priznali vinu. Takze treba dodrziavat vzdialenost :) a niekde mam este aj fotky
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Holt, ako som hovoril. Takto to proste je aj v zakone. Ano, v niektorych situaciach to je blbost, ale takto to je a policia to casto ani inak neriesi. Buchol si do niekoho zo zadu? Tvoja chyba a koniec.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako pise daniel.daniel, nemal by som ani len vycitky, lebo fakt sa niekto lepi jak magor.
Mne sa len raz stalo (chvala Bohu), kedy som sa ja uz videl v zadku auta predomnou, aj to som siel dostatocne daleko od neho, no unava zrejme predlzi reakcny cas. Sli sme z UK na SR, uz sme boli 20km pred cielom, bola noc, nikoho nikde, mimo obce, clovek uz che byt doma tak som siel pomerne rychlo, obehla ma cupra alebo nieco take, uz nepamatam, bolo proste predomnou iba jedno auto, tiez isiel dost rychlo, a zrazu dupol na brzdu, lebo mu prebehla cez cestu liscia rodinka, aby som ho netrafil som musel brzdit aj volantom, proste zo strany na stranu, ale dal som to. Na to si do dnes pamatam, a myslim na to pri takych situaciach ked je niekto predomnou.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Viem, ze to je offtopic, ale v zaujme bezpecnosti mi to neda. "Brzdenie volantom" je nezmysel popierajuci fyzikalne zakony. Nieco take moze fungovat iba na snehu ked brzdenie v priamom smere blokuje ABS a je vyhodnejsie za pomoci rucnej brzdy vytocit auto do strany a brzdit bokom. Bez ABS to je v podstate to iste.
Na cistom asfalte to nema zmysel, maximalny brzdny ucinok je vzdy dosiahnuty pri priamej jazde. Pri zatacani sa grip musi vyuzit aj na zmenu smeru a tym padom auto menej brzdi (vid prilohu). Navyse ABS moze tento ucinok este viac znizit, pretoze kolesa na vnutornej strane sa odlahcia, stratia dalsi grip a ABS ich moze zacat odpajat. Zatocit pri brzdeni treba az pri konecnom vyhybani sa prekazke ak uz nie je mozne ubrzdit.
Vysvetlenie k obrazku - pneumatika sa dostane do smyku v pripade, ze vektor sil sa dotkne kruznice. Je vidiet, ze pri plnom brzdeni nie je priestor pre zatacnie a naopak pri plnom zatacani nie je mozne brzdit bez toho aby vznikol smyk.
Prílohy
basic_circle.png
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

ale, niekedy moze byt stale moznost vyhnut sa do protismeru.

Inak presne to som chcel napisat - neviem co sa vam na tom nepaci, nikdy neviete preco ten pred vami proste bude musiet brzdit, lebo mu vybehne diviak, alebo trebars neosvetleny cyklista...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nj, zaujimave, clovek to asi robi instikntivne a prirodzene, ked je pred tebou prekazka, tak sa asi mozog snazi vyhnut tomu. Ale videl som to aj na dialnicnom vyjazde, ked to jeden chytrak na osobnom struhol meter a pol pred kamion, lebo si to rozmyslel na poslednu chvilu, ze zchadza z dialnice, a kamion robil to iste.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Vyhybanie sa je samozrejme, sam som ho uz tiez musel vyuzit a aj to v tom prispevku spominam (3. veta od konca). Islo mi len o to, ze pre vyvinutie maximalneho brzdneho ucinku treba drzat rovny smer a vyhybat sa treba az ked je jasne, ze to nevychadza. A lepsie je vyhybat sa vpravo, do protismeru je to trochu risk a ak tam pojde auto, tak sposobite este horsiu nehodu. Ja som sa raz musel vyhybat do protismeru (presnejsie do odbocovacieho pruhu v protismere), ale vtedy sa mi nejak instinktivne podarilo skontrolovat ci tam nejde auto. Kazdopadne sa na to neda spoliehat, su to vsetko rychle situacie.
Stale odporucam skusit si krizove brzdenie s vyhybanim niekde na parkovisku alebo na ceste bez premavky a obrubnikov, najlepsie z rychlosti 60-70 km/h a na roznych povrchoch (hlavne mokrom a zasnezenom).
Napísať odpoveď