Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

beardie
Boha nemoze nic sklamat ani nahnevat...lebo je dokonaly...

//autoeditácia príspevku (11 Dec 2014, 9:27)
audiotrack napísal: konečne to niekto pekne zhrnul. A o tomto je celé kresťanstvo. Slepo veriť, a ak začneš zisťovať fakty, si kacír a treba ťa potrestať.
to nie je spravna argumentacia ... prvy ludia vedeli vsetko ... a poznali vsetko okrem zla .. to ze prekorcili bozi prikaz .... vlozili medzi seba a boh hriech a poznali co je zlo (cize stav bez boha)... zakladna pointa je ze dobrovolne opustili boha a preto boli vyhnany z raja .. ako aj padli anieli ... bol to strom poznania DOBRA A ZLA...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

zelovoc: Ja som Rytier rádu Jedi, mám to napísané aj v sčítaní obyvateľstva. Ale asi ťa sklamem - knihy už nečítam, mám dosť toho, čo potrebujem k práci a štúdiu. Ak by som si ju prečítal, čo by mi mala priniesť? Je to iba kvapka historiografie, názor, štúdia jedného človeka, zapadá to nejako do tunajšej mozaiky? To, že niekto "praktizuje satanizmus", čo samozrejme nepopieram, že existuje, neznamená, že je nejaký služobník satana, ale skôr pózer, presne ako tí, ktorí sú v tej smiešnej scientologickej sekte...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:Boha nemoze nic sklamat ani nahnevat...lebo je dokonaly...
To nejak nesedi s tou citaciou z Biblie co sem dal LOL
strapaty napísal:to nie je spravna argumentacia ... prvy ludia vedeli vsetko ... a poznali vsetko okrem zla .. to ze prekorcili bozi prikaz .... vlozili medzi seba a boh hriech a poznali co je zlo (cize stav bez boha)... zakladna pointa je ze dobrovolne opustili boha a preto boli vyhnany z raja .. ako aj padli anieli ... bol to strom poznania DOBRA A ZLA...
Vies to podlozit, alebo si to len myslis?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

harrison314 ja som aj vyššie spomínal, že nech sa on radšej ani na Bibliu neodvoláva, lebo ani nevie, čo sa v nej píše. Keď v Biblií sa píše, že Lucifer/Satan/Diabol je stále jeden a tá istá vymyslená bytosť. To len strapaty dokáže napísať úplny opak toho, čo je v tej zbierke klamstiev napísané.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty napísal:Boha nemoze nic sklamat ani nahnevat...lebo je dokonaly...
:lol: konečná vystupovať...prosím ťa daj si aj ty pauzu od tejto témy, lebo evidentne ti to neprospieva, tvoje tvrdenia odporujú biblii, tvoje tvrdenia odporujú tvrdeniam iných veriacich, ktorý sa opierajú o bibliu, vymýšľaš si vlastné pravidlá, vlastné definície a vlastné interpretácie, klameš a zavádzaš. Ak je boh skutočný, tak ty si ten posledný, kto bude v nebi. Neverím tomu, že sa bohu páči ak ho niekto obraňuje klamstvami a výmyslami.

A ďakujem za tvoje vyčerpávajúce reakcie na mňa. Boli tak dlhé a tak dokonalé, že až k nim nemám čo povedať. Rovnako dokonalé, ako tvoj dokonalý boh, ktorý vytvoril zlo.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:krestanstvo sa inymi nabozenstvami vobec nezaobera... a nie este hladat nejake chyby .. dokonca je to zakazane,,, ?::: D mate na smec :D
Skutocnost ze sme tu mali nezmyselne honby na "carodejnice", len preto ze sa drzali starej viery(ktora bola v europe davno pred krestanstvom). Znesvetenie bohov a symbolov inych nabozenstiev, preberanie zvykov z inych nabozenstviev. Naozaj si myslis ze sa nezaobera inymi nabozenstvami? Satanisticky symbol(obrateny pentragram s rohatym bohom) vznikol len kvoli uchopeniu moci cirkvou, zdiskreditovanie inej viery im predsa hralo do karat. U ludi ktorych mali podozrenie ze vyznavaju ine nabozenstvo obvinili z kacirstva a umucili. Myslel som ze to boh ma rozhodnut o treste, ktory pride az pri poslednom sude. Avsak fanaticki veriaci sa rozhodli vziat veci do vlastnych ruk, ako veriacim ktori pravidelne chodili na spoved im peklo nehrozi, pretoze boh im odpusti...
strapaty napísal:to nie je spravna argumentacia ... prvy ludia vedeli vsetko ... a poznali vsetko okrem zla
Ak by vedeli a poznali vsetko(okrem zla) preco nevedeli to co vieme dnes my?
Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš
Ak je boh stelesnenim vsetkeho dobreho, bez zla a hriechu, ako je mozne ze boh klame? Ved povedal ze v den ked zjedia plod stromu poznania zomru. A co sa stalo? Zomreli? Nie. Vyhnal ich prec, teda ich oklamal. Clovek sa previnil tym ze zjedol nieco co nemal, ale boh cloveka oklamal, porusil desatoro. A on bude sudit ludi za ich hriechy, ked on, samotny boh hresi rovnako ako ludia? A dokonca s tym zacal...

//autoeditácia príspevku (11 Dec 2014, 10:58 )

LuksKE: zabudol si dodat ze najcastejsie odporuje sam sebe :lol:

PS: Kedze sa blizia vianoce rad by som sa opytal ci si chystate stromceky?
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

zelovoc len tak na okraj, čo si chcel povedať tým divným výrokom v tvojom bydlisku? A kto je to ten Darvin?

Inak čo sa týka vianoc, tak tie nemajú absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Teda okrem stavania betlehemov a spievanie niektorých kolied. Ale to si kľudne môžete nechať :)
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Steju: nekaz mi pointu :psssst: teraz sa uz nepochvalia
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@harrison314: A o tom hovorim.. Boh dal cloveku stastny zivot v raji - ale jest z toho stromu mu zakazal.. Preco vlastne? A preco porusenie tohto prikazania malo take nasledky? To su tie otazky na ktore sa v Biblii neodpoveda a preto hovorim ze (samozrejme ak je to co sa pise v Biblii pravda) je tazko sudit ci je ten trest velmi prisny lebo v Biblii sa neopisuju vsetky okolnosti. A este v skratke k tomu nezmyslu co napisal AllGoneDead ze Boh klamal - Boh povedal ze zomru a kedze odvtedy mali ludia smrtelny zivot tak naozaj zomierali - rovnako ako ich potomstvo.. Takze nie Bozie klamstvo - ale tvoje nepozorne citanie je tu ten problem. Inak tu knihu co si uviedol nepoznam, zaujimalo by ma ake dokazy ten autor uviedol.

@beardie+harrison314+LuksKE: V castiach, kde sa v Biblii spomina, ze Boh je vsevediaci sa casto v suvislosti s touto vlastnostou spomina nas svet.. Napr. to, ze pozna myslienky ludi a hned rozozna tych lepsich a tych horsich.. Je to opisane v jednom podobenstve, kde na poli (v skutocnosti na svete) hospodar pestuje psenicu, ale rastie tam aj kukol. Hoci hned vie rozoznat psenicu od kukola, aby neposkodili psenicu - svojim sluhom prikaze ze nemaju nic robit ale nech nechaju vsetko kludne narast az do zatvy. LENZE nepise sa tam ako to bolo na zaciatku, a ako presne to bolo pri stvoreni inych bytosti. Ci uz ide o samotny povod a minulost Boha, alebo to ako stvoril anjelov a podobne - na to sa Biblia nesustreduje.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

L.O.L. napísal:A este v skratke k tomu nezmyslu co napisal AllGoneDead ze Boh klamal - Boh povedal ze zomru a kedze odvtedy mali ludia smrtelny zivot tak naozaj zomierali - rovnako ako ich potomstvo.. Takze nie Bozie klamstvo - ale tvoje nepozorne citanie je tu ten problem.
To je skor tvoje nepozorne citanie citacie :!: , boh povedal ze zomru v den ked budu jest ovocie stromu poznania.
AllGoneDead napísal:Citácia:
Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz! Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš
AllGoneDead napísal:V pripade ze je autorova teoria pravdiva(co je realne, + to podlozil nejakymi dokazmi)
Mam na mysli ze svoje teorie dokazal vedecky zdovodnit vzhladom na historicke pramene, sucastnu technologiu atd(aby nevzniklo nedorozumenie ze vsetko co tam pise musi byt pravda). Ak ta to zaujima tak si ju pozicaj v kniznici, nema zmysel to tu vsetko vypisovat. Ale v skratke:
Spoiler
hovori o vybuchu novy, ktora vymazala planetu ktora sa "nachadzala" medzi Marsom a Jupiterom. Tuto medzeru predpoklada Bodeho zakon(nerata vsak s Neptunom), realne sa tam nachadza pas planetiek. O vybuchu by mohol svedcit aj Merkur, pretoze rotuje pomaly(jeden den = cca 60 dnom na Zemi). Kraterove pole na jednej strane Merkura je omnoho hustejsie nez na tej druhej. Dalej voda zo znicenej planety sa dostala na ine planety(napriklad na Venusu, kde je voda vzacna v akejkolvek forme), pripadne naznaky pritomnosti ladu na mesiaci. Zvysok najdes v tej knihe.
mLuks
Addict
Addict

L.O.L. napísal:V castiach, kde sa v Biblii spomina, ze Boh je vsevediaci sa casto v suvislosti s touto vlastnostou spomina nas svet.. Napr. to, ze pozna myslienky ludi a hned rozozna tych lepsich a tych horsich..
Takže už aj v samotnej biblii je vyvrátený koncept slobodnej vôle ľudí. Aj keď sa tento koncept v nej spomína, že ju boh dal ľudom. Čiže si tá knižka protirečí.
L.O.L. napísal:LENZE nepise sa tam ako to bolo na zaciatku, a ako presne to bolo pri stvoreni inych bytosti. Ci uz ide o samotny povod a minulost Boha, alebo to ako stvoril anjelov a podobne - na to sa Biblia nesustreduje.
A tým chceš povedať čo? Že keď sa to nepíše v biblii, tak to nie je pravda? Tá kniha je plná protirečení, plná obrazných príbehov a podobenstiev, ktoré sa dajú vyložiť hocako. To, že sa v nej nepíše o tom, že je boh vševediaci aj na iné bytosti ako na ľudí je v tomto prípade úplne irelevantné.
Ak je raz boh vševediaci, tak je proste vševediaci. Nedá sa to selektovať len na určité druhy, bytosti - to nedáva zmysel, ani logiku. To sú len opäť hlúpe argumentačné kľučky.
L.O.L.
Expert
Expert

Príspevok od používateľa L.O.L. »

@AllGoneDead: Moja chyba, ospravedlnujem sa. Ale aj tak to nie je klamstvo, v Biblii sa casto pojmom "mrtvi" oznacuju aj ludia, ktori neveria v Boha a pachaju zlo, rovnako ako ked sa pise ze niekto ziska vecny zivot - mysli sa tym ze bude spaseny a nie ze tu bude zit navzdy. Mohlo to byt kludne myslene takto.
K tej knihe ma zrovna nieco napadlo: Necital som ju, ale ak som dobre pochopil - tym, ze padali telesa na zem (alebo zhoreli v atmosfere) vznikol jav, ktory si nasi predkovia nevedeli vysvetlit a pripisali to tomu, ze namiesto padajucich telies to bol satan a jeho anjeli zvrhnuty z neba na zem. Jedna vec sa mi tam trochu nepozdava - to by mohlo inspirovat nabozenstva, kde verili, ze Boh a jeho kralovstvo je par kilometrov nad nami - v oblakoch, bolo viacero takych nabozenstiev - ale nie krestanstvo.. Nikde v Biblii sa nepise ze by Boh sidlil hore v oblakoch, aj Jezis v den ked bol ukrizovany a pilat ho vypocuval povedal: Moje kralovstvo nie je z tohto sveta a ani predtym tomu ludia neverili. Preco by padajuce telesa zhora pripisovali tomu ze padaju z Bozieho kralovstva, ked si ani nemysleli, ze by tam hore bolo?
edit:
LuksKE: Vyvrateny koncept slobodnej vole ludi? To je co za blbost??? To len preto ze dopredu vie, ako ti ludia budu mysliet a konat? Ked si ty pozries zaznam futbaloveho zapasu - pricom vies ako to dopadne, tiez je tym hracom zobrana slobodna vola?
A ak su to hlupe argumentace klucky.. Radsej nenapisem co si myslim.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

L.O.L.: netvrdim ze to nemoze byt myslene obrazne. Ak to ale je myslene obrazne, tak aj dalsie casti biblie(mozno aj cela) mozu byt myslene obrazne, nie len tie pri ktorych to vyhovuje veriacim.
K druhej casti
L.O.L. napísal:Preco by padajuce telesa zhora pripisovali tomu ze padaju z Bozieho kralovstva, ked si ani nemysleli, ze by tam hore bolo?
Dobra otazka, no v dnaje knihe je len citacia biblie. Takze tento citat pochadza z biblie.
Na nebi sa strhol boj: Michal a jeho anjeli bojovali proti drakovi a drak a jeho anjeli bojovali, ale nevydrzali, v nebi nebolo uz pre nich miesta. Velky drak, stary had, nazyvany diablo a satanom, zvodca celeho sveta, zvrhnuty bol na Zem a jeho anjeli s nim.
Uz v jednom z predchadzajucich prispevkov som vyjadril nazor ze toto nabozenstvo sa dalej nerozvyja, len lipne na zauzivanych zvykoch ktore dovoluju ovladat masy. V case Krista neboli informacie ako dnes, ludia mohli verit ze boh sidli niekde nad nimi.
L.O.L. napísal:Moje kralovstvo nie je z tohto sveta
Ak by to povedal dnes mohlo by to obsiahnut cely vesmir, v tych casoch ale nevedeli co taky vesmir je. Tento svet = Zem. Ved koniec koncov preco mame planety pomenovane podla bozstiev?
Zjavenie apostola Jana, zjavenie 4
Potom som videl: Hľa, otvorené dvere na nebi a ten prvý hlas, ktorý som už počul ako zvuk poľnice, keď so mnou hovoril, povedal: „Vystúp sem a ukážem ti, čo sa má stať potom!“ Hneď som bol vo vytržení: A hľa, na nebi stál trón a na tróne On, Sediaci. Ten, čo sedel, vyzeral ako jaspisový a sardionový kameň. Okolo trónu bola dúha, na pohľad ako smaragd.
Z textu vyplyva ze ludia skutocne predpokladali ze boh sidli v oblakoch. To co je zvyraznene hovori za vsetko. Ak by bolo nebo niekde inde mohli by pouzit "v nebi". Napriklad: "Na nebi vidim lietadlo. V lietadle(state, inom svete atd) vidim stolicky." Rovnako sa mozem spytat preco su anjeli vyobrazovany s kridlami, na co by im sluzili? Na cestovanie casopriestorom asi nie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

L.O.L. napísal:@harrison314: A o tom hovorim.. Boh dal cloveku stastny zivot v raji - ale jest z toho stromu mu zakazal.. Preco vlastne? A preco porusenie tohto prikazania malo take nasledky? To su tie otazky na ktore sa v Biblii neodpoveda a preto hovorim ze (samozrejme ak je to co sa pise v Biblii pravda) je tazko sudit ci je ten trest velmi prisny lebo v Biblii sa neopisuju vsetky okolnosti. A este v skratke k tomu nezmyslu co napisal AllGoneDead ze Boh klamal - Boh povedal ze zomru a kedze odvtedy mali ludia smrtelny zivot tak naozaj zomierali - rovnako ako ich potomstvo.. Takze nie Bozie klamstvo - ale tvoje nepozorne citanie je tu ten problem. Inak tu knihu co si uviedol nepoznam, zaujimalo by ma ake dokazy ten autor uviedol.
Myslim, ze sa nevaolal strom poznania len tak pre nic za nic.
A tu mame to iste ako zo satanaom, Boh nechal ludom pokusenie.
Je to ako keby rodic necha zamerne zapnutu platnu na sporaku, aby sa dieta mohlo popalit.
L.O.L. napísal: @beardie+harrison314+LuksKE: V castiach, kde sa v Biblii spomina, ze Boh je vsevediaci sa casto v suvislosti s touto vlastnostou spomina nas svet.. Napr. to, ze pozna myslienky ludi a hned rozozna tych lepsich a tych horsich.. Je to opisane v jednom podobenstve, kde na poli (v skutocnosti na svete) hospodar pestuje psenicu, ale rastie tam aj kukol. Hoci hned vie rozoznat psenicu od kukola, aby neposkodili psenicu - svojim sluhom prikaze ze nemaju nic robit ale nech nechaju vsetko kludne narast az do zatvy. LENZE nepise sa tam ako to bolo na zaciatku, a ako presne to bolo pri stvoreni inych bytosti. Ci uz ide o samotny povod a minulost Boha, alebo to ako stvoril anjelov a podobne - na to sa Biblia nesustreduje.
Pokial viem Boh je vecny a vsemohuci, ked je vsemohucy, moze vediet vsteko. Ak nemoze vediet vsteko, jeho spravodlivost je slepa. To ze na zaciatku to mohlo byt inak, nemas podlozene ani v biblii, ani inde. Boh niekolkokrat zlych ludi zahubil - potopa, egypt (ti ani neboli zli, proste zabil prvorodenych sinov v jednej krajine), Sodoma, Gomora, no nezahuby Satana, ktory vzdy pacahal a pacha zlo a okrem toho sposobuje dalsie utpenie a sirenie zla medzi ludmi.
Takze mu to asi z nejakej zvraztenej priciny vyhovuje.
Este ked som bol na zakladnej, tak na hodine nabozenstva nam hovorili pribeh o tom, ze keby je v pekle uz iba jedine miesto volne, tak tam pojde clovek co nic nespravil (nezbranil zlym skutokom, bol nevsimavy voci zlocinu a utpeniu druhych), hadaj, kto by si to miesto zasluzil najviac?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

seth82 napísal:zelovoc: Ja som Rytier rádu Jedi, mám to napísané aj v sčítaní obyvateľstva. Ale asi ťa sklamem - knihy už nečítam, mám dosť toho, čo potrebujem k práci a štúdiu. Ak by som si ju prečítal, čo by mi mala priniesť? Je to iba kvapka historiografie, názor, štúdia jedného človeka, zapadá to nejako do tunajšej mozaiky? To, že niekto "praktizuje satanizmus", čo samozrejme nepopieram, že existuje, neznamená, že je nejaký služobník satana, ale skôr pózer, presne ako tí, ktorí sú v tej smiešnej scientologickej sekte...

tak smiesna sientologicka cirkev zas az taka smiesna nie je ... je to zlocinecka organizacia... nadnarodneho charakteru...

u satanistoch mas z casti pravdu ... vacsinou je to len negacia zleho krestanskeho prikladu... vzbura proti rodicom.... a okoliu ... za normalych okolnosti to trva od 15-25 rokov zivota...

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:39)
harrison314

neviem ktoru cast toho citatu chces podlozit ... vsetko je v genezis...

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:43)
AllGoneDead

ano ..viera bola ludmi casto zneuzivana... o tom je hned druhe bozie prikazanie ...nevezmes meno bozie nadarmo ... (prikazania su podla zavaznosti... )

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:46)
vedeli vsetko potrebne pre zivot... asi mobily moc nepotrebovali .. a kedze zili v pramomkontakte s bohom vela toho nepotrebovali .. zabudas? zili v raji mali vsetko ... az po vyhnani z raja zacina adam zarabat na chlieb v pote tvare ... a aby sa tak nepotil musi prist na to ako si pracu ulahcit..

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:48)
preboha fyzicka smrt nic neznamena .... smrt = hriech... opustenie boha ..

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:52)
Steju napísal:zelovoc len tak na okraj, čo si chcel povedať tým divným výrokom v tvojom bydlisku? A kto je to ten Darvin?

Inak čo sa týka vianoc, tak tie nemajú absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Teda okrem stavania betlehemov a spievanie niektorých kolied. Ale to si kľudne môžete nechať :)
...aaaale to mi je novinka... kedze sa nevie kedy sa kristus narodil tak cirkev urcila oslavu jeho narodenin na 25.12 .. tento sviatok sa vola vianoce.. obdobie zacina adventom co je aj zaciatok krestanskeho roka...
no skus tu napasovat nejaky pohansky sviatok .. dufam ze bude tak celosvetovy ako vianoce..

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 9:55)
AllGoneDead

vianocny stromcek ... ani kapor nie su vianoce(inac tieto zvyky nemaju ani 100 rokov :D ale je to pekne preto sa to ujalo ...)... ... vainoce su oslava kristovho prichodu na svet ... aj ked tieto ozdoby a zvyky dodrziavame hlavnym je pripravit si srdce na prichod krista....

myslim ze ked maju tvoje deti narodeniny tiez im kupis tortu aby mali radost ... ale torta je tiez len zvyk ...

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 10:02)
AllGoneDead
to ze sa nabozenstvo nerozvyja je hlupost.. uz len tie citacie o neby a homogizovanie s oblakmi je rozdiel v dnesnom chapanoi neba ako miesta predusu a stavu duse, zivota s bohom ..

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 10:03)
harrison314
volal sa strom poznania dobra a zla ... nie strom poznania ...
nic ine okrem rozlisovania dobra a zla nespoznali ... lebo dovtedy poznali len dobro... cize v podstate spoznali len zlo

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 10:06)
tak ked povies dietatu aby tam tu ruku nedavalo .... a ono napriek tomu ju tam da...
druha moznost je vyhodit platnu alebo zavriet dieta ... ale ako sa moze potom slobodne rozhodnut bude len vezen... bud obmedzeneho priestoru alebo moznosti...

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 10:09)
tak satan ako aj vsetci zli anieli budu na konci sveta zniceny... ci ho boh uplne zlikviduje alebo mu zoberie vsetku moc a bude uz len trpiet je otazne...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ku knihe genezis, zaujimave ze vedeli vsteko, ale fakt, ze boli nahy im usiel. Zviraznim aj kto stvoril lztiveho hada.
Had bol najľstivejší zo všetkých poľných zvierat, ktoré utvoril Hospodin Boh. Povedal žene: Naozaj vám Boh zakázal jesť zo všetkých stromov záhrady? 2 Žena mu odpovedala: Ovocie zo stromov v záhrade jesť smieme, 3 ale o ovocí stromu, ktorý je uprostred záhrady, Boh povedal: Nejedzte z neho, nedotknite sa ho, aby ste nezomreli. 4 No had žene povedal: Nie, určite nezomriete! 5 Boh totiž vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a budete ako Boh, budete poznať dobro i zlo. 6 Žena videla, že by bolo dobre jesť zo stromu, lebo strom je na pohľad lákavý a na získanie múdrosti vábivý. Vzala z jeho ovocia, jedla, potom dala aj svojmu mužovi, ktorý bol s ňou, a jedol aj on. 7 Obom sa otvorili oči a spoznali, že sú nahí. Splietli figové listy a urobili si zástery. 8 Keď počuli hlas Hospodina Boha, ktorý sa prechádzal po záhrade za popoludňajšieho vánku, ukryl sa muž i jeho žena pred Hospodinom Bohom medzi stromy záhrady. 9 Hospodin Boh zavolal na človeka a opýtal sa ho: Kde si? 10 On odpovedal: Počul som tvoj hlas v záhrade, zľakol som sa, pretože som nahý, a tak som sa skryl. 11 Potom sa ho spýtal: Kto ti povedal, že si nahý? Nejedol si azda zo stromu, z ktorého som ti zakázal jesť? 12 Človek odvetil: Žena, ktorú si mi dal, aby bola so mnou, dala mi z toho stromu, tak som jedol. 13 Nato povedal Hospodin Boh žene: Čo si to urobila? Ona odpovedala: Had ma naviedol, tak som jedla.
K tomu ci boh pozna buducnost
http://www.zoe.sk/?zoepedia&heslo=Boh+-+je+v%9Aevediaci
- Boh pozná aj všetku budúcnosť.
Najpresvedčivejším dôkazom toho sú proroctvá a prisľúbenia. Všetky starozákonné proroctvá o Ježišovi boli splnené do posledného písmena. S vierou a nádejou očakávame, čo bolo Ježišom zjavené o budúcom osude Cirkvi a ľudstva. Všetko skutočné, hoci nám bolo minulým alebo až budúcim, Boh vidí priamo, lebo jeho život a činnosť nespočívajú v okamihoch po sebe nasledujúcich, ale sú zároveň všetkým časovým rozdielom neustále prítomné.
„Pán Boh všetko poznal prv, ako stvoril veci: a tak si aj po stvorení všíma všetkého“ (Sir 23, 29).
Takze vedel co spravi Diabol, vedel co spravi Hitler,....

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 10:48)
strapaty napísal:tak ked povies dietatu aby tam tu ruku nedavalo .... a ono napriek tomu ju tam da...
druha moznost je vyhodit platnu alebo zavriet dieta ... ale ako sa moze potom slobodne rozhodnut bude len vezen... bud obmedzeneho priestoru alebo moznosti...
Staci to? Ved vies ze dieta je dieta, je zvedave a skusa nove veci. Je to okrem toho vrcholne nezodpovedne.
Netreba zavriet dieta, ani ho veznit, to je zas len strawman, staci vypnut platnu.
strapaty napísal:tak satan ako aj vsetci zli anieli budu na konci sveta zniceny... ci ho boh uplne zlikviduje alebo mu zoberie vsetku moc a bude uz len trpiet je otazne...
Skade mas toto?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Steju napísal:Inak čo sa týka vianoc, tak tie nemajú absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Teda okrem stavania betlehemov a spievanie niektorých kolied. Ale to si kľudne môžete nechať :)
A dokonca ani tie koledy nie sú pôvodne kresťanské.
strapaty napísal:no skus tu napasovat nejaky pohansky sviatok .. dufam ze bude tak celosvetovy ako vianoce..
Oslavy zimného slnovratu. Rozšírené po celom svete dávno pred vznikom kresťanstva.
strapaty napísal:vianocny stromcek ... ani kapor nie su vianoce(inac tieto zvyky nemaju ani 100 rokov ale je to pekne preto sa to ujalo
Majú viac ako sto rokov, nevymýšľaj si. Takže všetko, čo je pekné, cirkev zoberie za svoje? Aké to rúhanie.
strapaty napísal:... vainoce su oslava kristovho prichodu na svet ... aj ked tieto ozdoby a zvyky dodrziavame hlavnym je pripravit si srdce na prichod krista....
Pre mňa je hlavným to, že je pokoj a celá rodina pokope. Nepotrebujem k tomu žiadny obkec o narodení Krista ani nič podobné.

Pokiaľ viem, tak veľká noc je oveľa väčší sviatok pre kresťanov. Prečo sa ten neslávi s obrovskou maškarádou okolo toho ako Vianoce? Možno preto, že v zime oslavoval celý svet a kresťanská podoba osláv sa na tom len zviezla.

Tiež si akosi zabudol na môj predchádzajúci príspevok.
mLuks
Addict
Addict

L.O.L. napísal:Vyvrateny koncept slobodnej vole ludi? To je co za blbost??? To len preto ze dopredu vie, ako ti ludia budu mysliet a konat?
ano aj preto, ak ešte k tomu prirátam tie kresťanské reči o božích plánoch a nevyspytateľných cestách, či frázy typu "boh to tak chcel", "bola to božia vôľa", či vyhrážanie sa trestom a utrpením, ak v neho neuveríš, tak je už slobodná vôľa absolútny mýtus. V rámci svojej slobodnej vôle ty nedokážeš meniť božie verdikty, ktoré vyniesol nad tebou ešte predtým než si urobil rozhodnutie. Akokoľvek sa slobodne rozhodneš, boh to vie a môže ťa už dopredu potrestať, čo je potom toto za slobodu? A eďže je vševediaci, tak už pri tom ako ti dal život, ťa odsúdil - do neba alebo do pekla.

V čom teda vlastne spočíva náboženská slobodná vôľa? V tom že si môžeš vybrať či si dáš na desiatu hrušku alebo jablko? Lebo vo výbere viery to nie, podmienená slobodná vôľa nie je slobodná vôľa.
Aký je teda rozdiel medzi slobodnou vôľou od boha a svetským ľudskými právami (sloboda prejavu, sloboda vierovyznania, slobodná voľba povolania, atď.)

A tvoj príklad nie je veľmi šťastný. Boh sa na tvoj život nepozerá zo záznamu, boh sa pozerá ako svoj život žiješ v "live" prenose a pritom drží v ruke scenár tvojho života.
L.O.L. napísal:A ak su to hlupe argumentace klucky.. Radsej nenapisem co si myslim.
A čo sú tieto fabulácie, či sa píše alebo nepíše v biblii, že vševedomosť platí na každú bytosť, ak nie argumentačné kľučky? Jasne som napísal, že tá kniha je plná protirečení, obrazných príbehov a podobenstiev, naviac nebola písaná bohom ale obyčajnými ľuďmi, ktorí opisovali život niekoho, desiatky rokov po jeho smrti, teda jej hodnovernosť je pochybná. Preto je irelevantné argumentovať tým, že boh nemusí byť vševediaci na ostatné bytosti, lebo v biblii sa píše, že je vševediaci len na ľudí.

A z princípu, boh je stvoriteľ všetkého. Stvoril aj ľudí (pri ktorých je vševediaci), stvoril aj iné bytosti (logicky aj pri nich musí byť vševediaci). Aj človek, aj iné bytosti sú mu podriadené - ako tu bolo povedané od veriacich, keby boh chcel tak môže všetko hneď zničiť, lebo je všemohúci. Ak všemohúcnosť platí na všetkých, tak rovnako aj vševedomosť musí platiť na všetkých.
Ak nie tak sa ťa pýtam, kde to má logiku?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:vianocny stromcek ... ani kapor nie su vianoce(inac tieto zvyky nemaju ani 100 rokov :D ale je to pekne preto sa to ujalo ...)... ... vainoce su oslava kristovho prichodu na svet ... aj ked tieto ozdoby a zvyky dodrziavame hlavnym je pripravit si srdce na prichod krista....
Vianocny stromcek sa zdobil uz za keltov. Preco si potrebujes pripravit srdce na prichod krista? Srdce by si sa mal mat pripravene cely rok, cely zivot a nie par dni pri ktorych sa hras na nieco co nie si. Ak by si teda bol spravny krestan tak by si napisal ze hlavne je oslavit jeho narodenie.
strapaty napísal:vedeli vsetko potrebne pre zivot... asi mobily moc nepotrebovali .. a kedze zili v pramomkontakte s bohom vela toho nepotrebovali .. zabudas? zili v raji mali vsetko ... az po vyhnani z raja zacina adam zarabat na chlieb v pote tvare ... a aby sa tak nepotil musi prist na to ako si pracu ulahcit..
Zvierata tiez vedia vsetko potrebne pre zivot, ani mobily nepotrebuju. Zili v raji a mali vsetko? vsetko=nic.
Potom Boh povedal: Dal som vám všetky semenné rastliny na zemi a všetky stromy, prinášajúce ovocie, v ktorom je semeno, aby vám boli pokrmom. No všetkým suchozemským živočíchom, všetkému nebeskému vtáctvu a všetkému živému tvorstvu, čo sa pohybuje po zemi, dávam za potravu všetky zelené byliny. Tak sa aj stalo. Boh videl, že všetko, čo utvoril, bolo veľmi dobré. Bol večer a bolo ráno, šiesty deň.
Ako mohol zabudnut na masozravce? Vsevidiaci boh ktory vedel nie len to co bolo a je, ale aj to co bude ma zjavne trochu zvratene zmyslanie, pretoze vede ze Adam a Eva si jablko odtrhnut. Ale podla neho to bolo velmi dobre. A kedze tutu vedomost mal,tak sa rozhodol ze necha trpiet miliony ludi kvoli jednemu jablku.
strapaty napísal:preboha fyzicka smrt nic neznamena
Pred casom si prirovnaval smrt k porodu do dalsieho "posmrtneho" zivota, takze to nieco znamena. A asi si zabudol na ze trochu vyssie si napisal, preto to zvyraznenie.
strapaty napísal: o tom je hned druhe bozie prikazanie ...nevezmes meno bozie nadarmo ... (prikazania su podla zavaznosti... )
strapaty napísal:ano ..viera bola ludmi casto zneuzivana.
Stale aj je.
strapaty napísal:smrt = hriech.
Tak to mame asi viac zivotov nez macky a za den niekedy stihneme zomriet aj niekolko krat.
strapaty napísal:myslim ze ked maju tvoje deti narodeniny tiez im kupis tortu aby mali radost
Nemam deti, na to som prilis mlady. Myslim si ze zauzivany zvyk davat darceky na narodeininy je hlupost. Darceky by sa mali davt spontanne nie pretoze sa to vyzaduje.
strapaty napísal:uz len tie citacie o neby a homogizovanie s oblakmi je rozdiel v dnesnom chapanoi neba ako miesta predusu a stavu duse, zivota s bohom ..
To nehovori o vyvoji viery, ale o vyvoji ludi, technologii a vzdelania.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub

tak vianocny kapor nema urcite viac ako 100 rokov tento zvyk prisiel k nam z ciech...
vy co vlastne doma osalvujete ...zimny slnovrat???
ani vianoce doma neoslavujeme s velkou maskaradou ... ano velka noc je vyznamnejsia udalost ako vianoce... neviem ci 40 dnovi post nie je dost velka "maskarada", nasledny karneval ....

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2014, 17:31)
AllGoneDead

ani prvy ludia nejedli maso .... maso jedli az po potope

kde v pisme sa pise o nejakom jablku ???

ano je aj dnes zneuzivane meno bozie... ako neveriacimi tak aj veriacimi...

darceky v den narodenin davas detom najavo vynimocnost ich prichodu do rodiny/svetu.. preto sa oslavuju narodeniny ako pamatny den na to ze ten cloveka sa stal nred x rokmi sucastou nasich zivotov... samozrejme mozes deti obdaruvat aj pribezne .. najvacsi darcek je pre ne nas cas...
prilis mladdy kolko 15???

myslel som tym ze ked veda uspolkojivo vysvetluje prirodne javy ... nabozenstvo sa moze viac orientovat na dusu a duchovny zivot .... to je progres v nabozenstve...
Napísať odpoveď