Aký NAS server?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Aký NAS server?

Príspevok od používateľa wladas »

VPN ti fungovat bude aj s dynamickou IP aj s neverejnou. Problem ale je ze to nieje user-friendly. Treba si o tom daco nastudovat.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Na co ti je NAS bez verejnej dynamicke ip s krkolomnym free vpn spojenim? Ved to sa vytraca zmysel celeho NAS boxu, este ked k tomu vezmem tvoj pomaly net. Hlavne, ze tam chces 2x4TB disky, pre Boha a na co? To ti daleko viac posluzi Google Disk (Drive) a na ten sa pripojis od hocikial, kedykedy, z pc, tabletu a aj mobilu.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa snopy »

díky presne to som potreboval vedieť že či to pojde :) dúfam že to zvládnem a rozhodol som sa teda asi pre tento http://diskove-polia.heureka.sk/synology-ds213j/
a aký je zmysel NAS boxu ? .. čiže teraz mám nahrávať 8 GB dát na google drive hej ???
wladas
Redeemer
Redeemer

No a? Ked to raz s porodom vsetko ulozis (pomaly upload) tak mas pokoj a ked budes tie data chciet stahovat tak nebudes limitovany extremne pomalym uploadom co mas.
S tvojim netom je to proste blbost.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ale ja to nechcem potom sťahovať ... ja to chcem priamo prezerať či už video hudbu fotky ... (síce neviem či to google drive vie-nezauímal som sa)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

A ten NAS box a tvoj router zvladaju DLNA?
wladas
Redeemer
Redeemer

Ty chces pozerat videa z NASu mimo domacej siete LAN? Tak na to rychlo zabudni s takym "rychlym" internetom.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

neviem práve preto som sem písal a chcel som sa poradiť ... cez n2n net stíhal ...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Aky je ucel tvojho boxu a ako to chces vyuzivat? V ramci lokalnej siete? V ramci internetu na filmy?
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

už som to písal

Kód: Vybrať všetko

dobry den znova by som rád otvoril tuto temu
moja predstava zariadenia či už NAS alebo HTPC alebo niečoho ineho..
1. potreboval by som aby sa dalo pristupovať cez internet z hocikadial (asi nemám staticku ip)
2. najlepšie by bolo aby som to mal v totalcmd ako sieťovy disk
3. aby stíhal prehrávať film (nemusia byť fullHD) kedže aj up mám relatívne malý (300-500kbps)
4. 2xexterné pripojenie externých USB diskou 4TB (večina je asi kapacitne obmedzena-neviem) najlepšie usb3 - vlastne tieto dva disky by som mal v hociktorom PC ako sieťove disky (prípadne v mobile) dplním že toreticky by tie disky mohli byť aj dnu v zariadení ale chcel som si nechať miesto ešte pre jeden disky
5. a taky bonus (nieje podmienkou) keby bol niako prepojený s mojím pc a vedel by som pristupovať ku všetkým suborom čiže niečo ako wake on lan alebo niečo na princípe teamviewra (čo pochybujem)

Povodne som to mal riešené cez n2n ale prva taka chyba bola že pc musel ísť stále (velka spotreba) a zadalšie už dávnejšie zrušili free supernode (našiel som aj další supernode ale nebol dáky stabilny)
potom som to chcel riešiť cez raspberry ale linux mi robil dosť problem

dakujem

ale zhrniem to takto mám 2x 4 TB disky externe pripojene do pc a nanom pustené n2n v notebooku mám n2n a nech som kdekolvek tak ma ktým mojím diskom pripojím (mám ich ako sieťove nahodené cez total cmd)
takže presne toto isté očakávam od zariadenia (nemusí to byť NAS)
wladas
Redeemer
Redeemer

Je uplne jedno aku krabicku kupis. Mas pomaly net. Nebudes moct prehravat filmy z vonka (mimo LAN).
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

a prečo mi to cze n2n išlo ???
test
Hardcore addict
Hardcore addict

V akej kvalite a ake stabilne bolo to spojenie? Toto co chces sa riesj uplne krasne jednym externym diskom. Dnes kupis 2TB externy 2.5 palcovy disk za 90 eur. Tam das filmov tolko, ze ich za 3 mesiace nepozries. Potom si ich doplnis a obmenis z pc.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

bože neni to jedno ? .. človek sa sem príde poradiť ohladne niečoho konkretneho lebo som čakal že niekto stým už má niake skusenosti a tak .. vlastne som už aj odpoved dostal začo velmi pekne dakujem (teda dufam že to bude fungovať) ... ale z tejto konverzácie mám pocit že keby sa sem niekto príde spýtať či si má kupiť benzín alebo diesel tak by tu skončila rada kup si bicykel
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Ludia ti tu radia, aby si nekupil blbost. To je ako keby si chcel poradit auto s tym, ze mas 14 rokov, do vodicaku daleko a chces to len na nakup rozkov v obchode. Neradili by sme ti auto, lebo by ti bolo na nic, radsej by sme to poradili bicykel. Ak cces silou mocou NAS box na ten net co mas, tak si kup ten Synology a je pokoj. Potom po mesiaci sa vrat a napis ako ho vyuzivas a ako si spokojny, ze ti by ti nestacil aj ten bicykel ;)
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

tak ked mi to bežalo rok cez n2n tak asi som stým bol spokojny a budem aj stým NAS spokojný ak bude robiť to iste ... furt sa tu argumentuje internetom len a už som napísal že stým problem nebol
test
Hardcore addict
Hardcore addict

N2n je vpn siet. Ked so toto Synology vyriesis cez OpenVPN, preco nie, aj tak sa ale straca zmysel NAS s tvojim internetom a za tym si stojim.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Ja som pred letom tiez riesil NASko. Potreboval som centralne ulozisko doma na filmy, dokumenty, fotky a aby bolo pristupne z pocitacov, mobilov a tabletu. Do tedy som pouzival onedrive kde sa vsetko synchronizovalo a bolo aktualne na kazdom zariadeni v rovnakom case. Je to perfektne ked nieco odfotis napriklad na dovolenke pripojis sa na net a hned to moze rodina vidiet doma na pc. Takisto praca, rozpracujes na jednom pc dokoncis na druhom pc, ziadny usb kluc vsetko automaticky. Potreboval som ale ulozisko na filmy a tak som to chcel spojit. Vybral som si synology ds213J 2X3TB disk. Vyslo to nakoniec trochu drahsie a mozno za tu cenu by bolo nejake HTPC alebo Intel NUC, ale mne slo o jednoduchost a podporu tu u synology najdes dost velku a priamo od vyrobcu. Co vsetko dokaze synology si mozes pozriet tu na deme:
https://www.synology.com/en-global/dsm/live_demo
vyhoda software od synology je ze vsade je rovnaky, ci uz mas najlacnejsi 1diskovy, alebo viac diskove. K synology mozes pristupovat z vonku bud cez synology quickconnect id ktore dostanes jedinecne, alebo pri dynamickej adrese sa zaregistrujes napr, na no-ip.org zadas do synology a frcis alebo nastavis vpn, vsetko ide cez synology. Potom si uz len namapujes sietovy disk. Hore "test"spominal DLNA tak to ani neskusaj, mozno nejaky 800MB rip by zvladol, ale vacsie ripy nie. Pri dlna obraz dekoduje zariadenie na ktorom je dlna spustene a do zobrazovaca ide uz len obraz, Na toto je synology slabe. Ja to riesim cez NFS, alebo sambu a v tedy idu zo synology len surove data a koncove zariadenie obraz dekoduje, toto zvlada aj full hd ripy. Ved akoby nie prenos cez gigabit siet okolo 84 mB/s.
Z vonku sa mozes pripojit do synology aj cez android aplikacie tie su dobre prepracovane.
Hore som spominal o synchronizacii napriec zariadeniami. Nakolko synology podporuje sa pripojit na vsetky zname cloudy, tak som ho prepojil z onedrive a ten sa mi takto cely zalohuje do synology. Takze som nakoniec neriesil nic, lebo filmy nepotrebujem dostupne z vonku tie nesynchronizujem a dokumenty mam synchronizovane. Synology ma aplikaciu na domaci cloud, zeby slo uplne vynechat onedrive, ale nechce sa mi ist do toho ked to takto funguje.
Spominal si este wol-wake on lan, to neries to je samozrejme, ja mam nastavene aby sa zapinal od 10 hodiny do pol noci a po 10 minutach necinnosti,aby sa uspal. Zobudim ho vsetkym cim sa chcem na neho napojit.
Poviem ti po pol roku pouzivania by som nemenil, sice stal skoro 400ky, ale zvlada vsetko. Rodina pozera film na telke, dalsi serial v izbe, plus ja nieco kopirujem a synology to zvlada. Este jje tam velke plus v download manageri, nemusis mat pusteny pc aby si stahoval. Externe sa sice na neho nepripajam, nepotreboval som to doteraz, ale synology to urcite zvladne ved je na to stavane. A keby nieco mas predsa 14 dni na skusanie.
snopy
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

už som sa raz pýtal aký ma teda zmysel NAS ..
konečne obšírna odpoved niekoho kto má skusenosť dakujem :)
dufam že to teda budem vedieť ponastavovať ale aj vtom deme to vyzerá jednoducho
ešte raz díky :)
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Cerstvy a maximalne spokojny majitel ZyXel NSA325v2. Po patchnuti debianu (boot z USB) tak je uplne vsetko, na co si clovek spomenie (armel platforma). Po instlacii OpenMediaVault si uz len krochkam blahom. Pre linuxaka neexistuje lepsia volba! Pluginy, podpora DLNA, BT a kopec dalsich veci, CPU zvlada vsetko s prehladom, kopirovanie po LANke cez 400mbit/s. Dovidenia.
Napísať odpoveď