Rezerva vs. sada na opravu pneumatik

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Rezerva vs. sada na opravu pneumatik

Príspevok od používateľa MFa »

Zdravim,

kedze mam auto na LPG vozim rezervu v kufri. Auto je sedan a tak koleso v kufri zabera pomerne dost velky priestor. Pred casom som si hovoril, ze urcite budem vzdy vozit koleso preistotu so sebou, ved co ak nahodou... Ale s odstupom casu zacinam rozmyslat nad sadou na opravu kolesa. Chcel som sa ale spytat, ci musi byt nejaka homologizovana a ako vlastne tato sada funguje?

Pocul som nieco o tom, ze je na to aj nejaky sprej, ktory sa cez dieru nastrieka do pneumatiky, kde sa vytvori nejaka rychlotuhnuca hmota, ktora vnutro vyplni a s tym sa da dojst do servisu, ale takato pneu sa moze potom rovno vyhodit a aj ocistenie disku od toho humusu moze byt velky problem.

Tak neviem, ci mam aj nadalej vozit koleso v kufri alebo si kupit podstatne skladnejsiu sadu na opravu pneu. Co myslite?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Rezerva vs. sada na opravu pneumatik

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

rezervu mas plnohodnotnu? nestacila by Ti dojazdovka?

...inak tie sady stoja za houby, vacsie defekty s tym neopravis...
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Ano, (zimna) pneu na disku. Je mi tak-povediac jedno, ci by som tam mal dojazdovku, alebo koleso. Ak zmenu, tak jedinu tu sadu. Len je to taka velka dilema, ci mat relativne prazdny kufor (ktoreho kapacitu vyuzivam) alebo v nom stale vozit koleso, ktore mozno nikdy nebudem musiet vyuzit. Ale staci, ze ho budem potrebovat len raz...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Je to tak ako pise Ratzi, ak napriklad preseknes gumu, tak ti ta sada nepomoze.
Pozri si ake asistencne sluzby mas u poistovne, vacsinou je uz k PZP asistencia pri defekte alebo bezplatny odtah do najblizsieho servisu. Ale treba zistit co to obnasa, ak by ti v ramci tej asistencie vedeli doviezt dojazdovu rezervu, tak by to vyriesilo tvoj problem.
A povedal by som, ze dost zalezi aj na tom ake mas gumy, ja pouzivam gumy s vyssim profilom a za 10 rokov sa mi nikdy nepodarilo vazne poskodit gumu aj ked som chytil dost drsne vymole pri ktorych som si myslel ze som tam nechal koleso a ono nic.
Neviem ako dlho mas to auto a co si s nim zazil, resp. kadial jazdis, no ak mas dlhorocne skusenosti s tym, ze si gumu nikdy vazne neposkodil, tak by som to na tvojom mieste riskol. Ale vazny defekt bez rezervy ti to vzdy skomplikuje viac ako s rezervou ktoru prehodis za pol hodiny a ides dalej.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Sada je vážne super riešenie. Kým nedostaneš defekt.

Ako vážne, ja by som išiel do sady, ale keď dostaneš defekt, tak budeš nadávať jak pohan.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Ak nerobis velmi dlhe trasy, tak mozes nechat rezervu doma a vozit so sebou sadu na opravu... a ak sa ti stane defekt, zavolat otcovi/mame/kamosovi nech ti pripadne rezervu prinesie. Ak mas asistencne sluzby z PZPcky, tak nemas co riesit, ak sa nieco stane tak si vyuzijes asistenciu pri defekte / odtah.

Otec ma tiez auto na LPG, rezervu nema, v aute ma iba opravnu sadu a sme dohodnuti, ze ak by dostal horsi defekt, ktory neopravi so sadou, tak mi zavola a ja priveziem rezervu. No on chodi iba kratke trasy, takze je viacmenej stale iba v okrese.

Defekt zase nedostavas kazdy den, takze ja by som to na tvojom mieste urobil tak, ze by som si do auta hodil opravnu sadu. A ak prave nejazdis piaty rok na gumach z Tesca a nezbieras klince jazdou po krajnici, tak sa nie je coho bat.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Potom na dlhšiu trasu si môžeš predsa len zobrať do kufra rezervu..

:)
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Odkedy som mal 3 defekty za jeden mesiac tak mávam pocit že mi je aj jedna rezerva málo :smt017 Niekto má asi smolu no...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Neviem, ale tiež mám skúsenosť, že keď sa darí tak sa darí. 4 defekty hádam v priebehu 2 mesiacov.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

...no ja sa mozem pochvalit, ze som za tych x rokov zatial nedostal ani jeden defekt, ak teda nepocitam vadny ventil, ktory sa po dohusteni nedostatocne dovrel a kvoli ktoremu mi rok dozadu vyfucalo kolo :)
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Jazdim na klasickom rozmere 195 / 65 R15. A co sa tras tyka, je to rozmanite, polovicka mojich ciest su viac menej jazdy po okrese zhruba 15-30 km a druha polovicka jazd su trasy 250km. Prave pri tych dlhych trasach vyuzivam aj kufor. Je to taky zacarovany kruh. Za tie 4 roky, co jazdim, som este defekt nedostal a prakticky som ani nepocul o nikom z mojho okolia ci rodiny, ze by ho dostal (treba asi zaklopat). :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak podla mna pri 195/65 nemas co riesit a na vymoli len tak defekt nedostanes. Pokial teda nemas obute Michelin Energy Saver, pretoze tie maju podla recenzii dost slabe bocnice a rady praskaju pri vacsich ranach. Na velky defekt by si musel mat fakt smolu (kus zeleza na ceste, atd.). Dolezite je nevbehnut do jamy pri brzdeni, lepsie je brzdit kym sa da, potom povolit a prejst cez vymol sice rychlejsie, ale s mensim zatazenim prednych pneumatik.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Opravna sada je dobra na male prepichnutia ako opatok z topanok, klinec, srubka, sklo a pod. Na rozrazenu pneu o obrubnik, ci hranu frezovanej cesty to nepojde. Odporuca sa na diery max 4mm velke.
Ja mam jednu letnu pneu penou zalepenu uz asi 2 roky a bez problemov to jazdi a nepusta. Ani cez zimu neklesol tlak v 4 odlozenych pneu z 2.3-2.5 na menej nez cca 1.5-2.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja som pochodil Nemecko, Rakusko, Taliansko, Francuzsko, Monako... a to vsetko na 245/35/R19, neskor 245/40/R19 bez rezervy, nakolko sa nevosla do priestoru urceneho na koleso v aute a musim si zaklopat, ze bez problemov. Ta sada je dobra len na maly defektik, tak ako uz bolo poznamenane. Tie lepiace sady mam v aute dve a verim, ze ich nebudem musiet pouzit.
Napísať odpoveď