Odluka cirkvi od statu

Diskusie na politické témy...

Suhlasite s odlukou cirkvi od statu?

Ano, suhlasim.
62
91%
Nie, nesuhlasim.
2
3%
Je mi to jedno.
4
6%

Celkom hlasov: 68

jefty
Star
Star

Odluka cirkvi od statu

Príspevok od používateľa jefty »

Ahojte,
zacina sa nam na Slovensku otvarat otazka o odluke cirkvi od statu.

http://www.sme.sk/c/7426848/krajcer-zvo ... ml?ref=trz

http://www.sme.sk/c/7330984/madaric-sku ... ucuje.html

Ja osobne suhlasim s odlucenim cirkvi od statu. Myslim si, ze by sa mal najst iny sposob financovania a mali by sa o neho postarat hlavne samotne cirkvi. Ak by prislo k odluceniu, musela by prebehnut restitucia. Nech si zoberu majetky, ktore im patria, no nech potom z nich platia aj dane. Paci sa mi ako to funguje v Rakusku, celkom dobre je to zhrnute v tomto rozhovore:

http://m.webnoviny.sk/ostatne/clanok/50 ... -20-rokov/

Z rozhovoru by som vypichol nasledovne:
Systém cirkevného príspevku má veľa predností. Tou hlavnou je, že cirkev má naozaj veľkú slobodu a nezávislosť od štátu. Okrem toho je tento systém vysoko akceptovaný ľuďmi, o čom svedčí spomínaný fakt, že týmto spôsobom cirkev získava hlavnú časť príjmov, spomínaných 80 percent. Ďalším plusom je, že z medzinárodného pohľadu „bohatá“ cirkev v Rakúsku môže prispieť na množstvo dobrého v iných krajinách. To ste ostatne zažili po roku 1989, kedy rakúske a nemecké cirkevné organizácie veľmi podporovali cirkev na Slovensku. Tretím pozitívnym argumentom je tiež, že tento systém vyžaduje spomínané pravidelné Áno pre cirkev, pravidelné prihlásenie sa za katolíka. Je naozaj len málo krajín, kde sa dá naozaj povedať, že ľudia nestoja za cirkvou len na papieri, ale aj naozaj hovoria „Áno, stojím si za tým, čo verím.“ Téma príslušnosti k cirkvi má rôzne roviny – chodenie do kostola, pristupovanie k sviatostiam. Ale fakt, že niekto pravidelne platí príspevok, je znakom, že cirkev v Rakúsku je veľkou inštitúciou s množstvom skutočných členov, nielen papierovo pokrstených.
Niekto by tu mohol napisat, akym sposobom a ci je mozne zrusit Vatikansku zmluvu.

Aky je vas nazor?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Odluka cirkvi od statu

Príspevok od používateľa hojko »

Odlucit a nech si to financuju ako chcu :)
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

co sa tyka hlasovania, skor by som privital moznost "neviem", ateista povie ano, krestan nie, takze moznost "je mi to jedno" mi pride zbytocne

ale dobre, v sucasnej podobe odlucit, hlavne tu rimskokatolicku, ti maju majetkov dost, nie to este aby sme ich dotovali
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Butthead, ja som tie odpovede skor nastavil tak, ze som rozmyslal, ako keby bolo referendum. Ten kto by sa zucastnil referenda by mal moznost odpovedat na otazku dvomi odpovedami a ten kto by sa nezucastnil referenda, tomu by to bolo jedno.

A nejak mi nepride moznost "neviem" spravna. Ak sa chcem vyjadrit tak si o tom nieco zistim a hlasujem za ANO alebo NIE, pripadne mi to je jedno a neriesim to.

Ten, kto bude mat potrebu, tak ten si svoju moznost hlasovania zdovodni v prispevku, takze nemusi uplne suhlasit/nesuhlasit, moze byt niekde "medzi" s urcitymi podmienkami. No pokryvat vsetky moznosti naozaj nechcem, to by tu bolo hlasovanie s 20 moznostami.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

ano da sa to aj tak interpretovat, ale sme na fore kde sa diskutuje, takze to chapem z tohto pohladu
casedrix
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa casedrix »

Hlasoval som za áno. Teoreticky aj keby niečo také prešlo ( o čom pochybujem), aspoň by sa ukázalo, koľko % veriacich na Slovensku SKUTOČNE máme.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

butthead napísal:co sa tyka hlasovania, skor by som privital moznost "neviem", ateista povie ano, krestan nie, takze moznost "je mi to jedno" mi pride zbytocne

ale dobre, v sucasnej podobe odlucit, hlavne tu rimskokatolicku, ti maju majetkov dost, nie to este aby sme ich dotovali
Aj kresťan môže povedať áno. ;)

Určite odlúčiť, čím skôr. Nech sa financujú ako chcú. Nejakú podporu si viem predstaviť pre kultúrne pamiatky, ktoré by zostali v správe a vlastníctve cirkvi - s tým by som nemal problém.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Je tu niekto znalý v tomto smere, a vedel by mi dať nejaké jednoduché ucelené info, v ktorých "smeroch" je cirkev podporovaná štátom? A keby to bolo aj s číslami, tak by to bolo skvelé. Chcem si totižto na to spraviť názor, resp. aj nejaký mám, ale nebudem prezentovať, dokiaľ si nie som 100% istý, že problematike rozumiem. Vďaka :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ako v ktorých smeroch? Však je štátom komplet financovaná.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

butthead napísal:ateista povie ano, krestan nie
10639352_363092467183438_1599122439260980201_n.jpg
inak petičný hárok ťahajte tu, kto chcete:
peticia.pdf
(32.78 KiB) 133 stiahnutí
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

hughito napísal:Ako v ktorých smeroch? Však je štátom komplet financovaná.
No veď práve neviem o ktorých smeroch sa dá uvažovať. Napríklad: režijné náklady (voda, teplo, plyn, elektrika), opravy fasád, kostolov, nájmy za farnosti, samotné stravovanie kňazov, autá pre kňazov (PHM, servis), atď...
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

hughito napísal:Ako v ktorých smeroch? Však je štátom komplet financovaná.
Na to si ako prisiel? Jedna babka povedala? :)
Tu je rozhovor s ekonomom nitrianskej diecezy: http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20131206042 Ak ma niekto vazny zaujem dozvediet sa o problematike nieco viac, odporucam...
Uryvok:
Je stále veľa ľudí, ktorí si myslia, že štát platí cirkvám úplne všetko. Opak je pravda. Už z kontextu toho, čo sme povedali, je zrejmé, že všetky opravy, investície, prevádzkové náklady kostolov, farských budov, prevádzku kresťanských médií a v neposlednom rade pastoračnú činnosť, to všetko si hradia cirkvi z vlastných prostriedkov. Štát prispieva „len“ na platy a odvody kňazov a malou čiastkou na prevádzku ústredí cirkví (biskupstiev). Tá sa takmer celá minie na platy laických zamestnancov ústredia a prevádzkové náklady, ako sú energie. Keďže takmer 48 percent celkových nákladov na mzdy tvoria od­vody do poisťovní a daň, môžeme povedať, že takmer polovica z celkovej dotácie pre cirkvi sa v tom istom mesiaci vráti do jednotlivých poisťovní. Je dobre spomenúť, že, samozrejme, štát prispieva na cirkevné školstvo a sociálnu oblasť, čo by však mohlo byť predmetom inej diskusie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

jimmy_xp - na konkretne veci si to uz oni sami prerozdeluju, pri navrhovani statneho rozpoctu sa len dohodne suma a vymalovane
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

i'll just leave this here.
Eduard Chmelár napísal:Ako je možné, že v 38-miliónovom Poľsku, kde sa hlási ku katolíckej viere až 90 percent obyvateľov, vyplatili cirkvám takmer o polovicu menej ako na päťmiliónovom Slovensku? Pritom Poliaci platia duchovným len zdravotné a sociálne odvody, nie platy.
To, čo dostávajú cirkvi v Poľsku od štátneho cirkevného fondu, je iba zlomok z ich príjmov. Podľa oficiálnych údajov rímskokatolícka cirkev u našich severných susedov vyzbiera ročne od darcov najmä počas omší vyše 121 miliónov eur. Ako je to na Slovensku? Nevieme. Cirkvi svoje skutočné príjmy odmietajú zverejňovať.
Odluka cirkvi od štátu je jedinou nesplnenou požiadavkou revolúcie z roku 1989.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Slovensko je tradicne povazovane /z europskeho pohladu/ za vyrazne konzervativne, z tohto dovodu nemaju politicke strany snahu o otvorenie otazky odluky. V tejto krajine vsetko funguje s velkym oneskorenim oproti zapadnym statom:hlavnou pricinou je silny vplyv cirkvi a scasti aj preto ze na chode krajiny sa nezucastnuju inteligentni a sikovni ludia-drviva vecsina z nich totiz uz davno odtialto odisla a tvoria hodnoty inde.
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Katolícka cirkev sa v takom prípade samozrejme bude tváriť, že nevyžijú bez podpory štátu. Ale oni sa viac ako finančných suchôt skôr obávajú toho, že keby mali závisieť od priazne ovečiek, tak by sa museli reformovať, pripôsobiť sa potrebám modernej doby a mladých a to sa samozrejme vedúcej skupine prestarnutých nedoknuteľných kryptofašistov s feudálnym myslením nepáči, hoci trend je inde jasný. Takže sa pokojne uspokoja aj so systémom, ktorý zaviedli komunisti a s ich pohrobkami sú zadobre aj teraz.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Siberian napísal:Katolícka cirkev sa v takom prípade samozrejme bude tváriť, že nevyžijú bez podpory štátu. Ale oni sa viac ako finančných suchôt skôr obávajú toho, že keby mali závisieť od priazne ovečiek, tak by sa museli reformovať, pripôsobiť sa potrebám modernej doby a mladých a to sa samozrejme vedúcej skupine prestarnutých nedoknuteľných kryptofašistov s feudálnym myslením nepáči, hoci trend je inde jasný. Takže sa pokojne uspokoja aj so systémom, ktorý zaviedli komunisti a s ich pohrobkami sú zadobre aj teraz.
tiez by som bol rad, keby sa vsetky cirkvi na SK samofinancovali, prospelo by to hlavne im. Na druhej strane nesuhlasim s tym, aby sa cirkvi prisposobovali ludom, to je cesta do "pekla", ma to byt naopak, veriaci sa maju prisposobovat danej cirkvi a uz toboz nie vymytym mladym hlavam :lol: Kazen musi byt :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Cirkev sa nemôže oddeliť od štátu kvôli legislatívnemu paškvilu zvanému Vatikánska zmluva. Priznali to aj jej funkcionári. Síce zdroj z Plusky, ale relevantné je tvrdenie ministerstva:

http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/vl ... rovat.html
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/o ... mozna.html

Hovorca Jozef Bednár dodal: „Úplná odluka cirkví od štátu ani nie je možná pre takzvanú vatikánsku zmluvu, podpísanú ešte prvou Dzurindovou vládou.“ Podľa Bednára štát musí počas platnosti tejto zmluvy riešiť financovanie cirkví.

Aj hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik nám potvrdil: „Základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou predpokladá prijatie čiastkovej zmluvy o financovaní cirkvi.

http://slovakia.humanists.net/zavacka.htm

Zmluva je z našej strany nevypovedateľná, mohla by ju zrušiť jedine Svätá stolica.

A ešte čosi k financovaniu tejto skorumpovanej mocenskej organizácie: http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/2 ... sa-necrta/
A ešte k zmluve samotnej: http://www.sme.sk/c/5425762/vatikanska- ... racia.html
-----------

Takže Katoliban sa bude aj naďalej priživovať na daniach, môžeme za to ďakovať SDKÚ, SMERu a KDH.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

A ake by boli nasledky jej porusenia? Pochybujem, ze papez by exkomunikoval cely stat.
Snad by sa dalo aj iniciovat jej zrusenie, nie?
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:lol: uz vidim kolki ludia si hned rozmyslia, ci budu platit cirkvi ako v rakusku, len preto aby mohli hlasit ze su katolici, a znova sa rozbehne, akurat oficialny kolobeh, kto dal do kasicky viacej, ten je vacsi katolik. :|
Napísať odpoveď