Voda nedosiahne 90 stupnov
Voda nedosiahne 90 stupnov
Idem si tak po dialnici a vsimol som si, ze aj ked bolo vonku okolo 0 stupnov, tak za hodinu voda nedosiahla 90 stupnov. Rozmyslam, ze vonku je zima, na chladic fuka studeny vzduch. Ale v tom si hovorim, ze ved to predsa musi dosiahnut 90 stupnov stale, hodina je prilis dlha doba. Zavzdusneny system nebude, pred dvomi dnami som dolial trosku nemrznucej kvapaliny, nemal som nikdy problem so zavzdusnenim.
Myslite, ze to moze byt termostat? Alebo ze ten studeny vzduch to fakt tak ochladzoval? Ked som dosiel do mesta, motal sa po meste, tak teplotu vody 90 stupnov zrazu auto dosiahlo.
Myslite, ze to moze byt termostat? Alebo ze ten studeny vzduch to fakt tak ochladzoval? Ked som dosiel do mesta, motal sa po meste, tak teplotu vody 90 stupnov zrazu auto dosiahlo.
Re: Voda nedosiahne 90 stupnov
Ja mam ešte remeňom hnaný ventilátor, síce cez visko spojku, ale krúti sa stále, a samozrejme motor sa zohreje bez problémov, ten termostat je prvá vec čo skontroluj. Nemôže sa stať, že budeš mať teplý chladič, ale motor nebude zohriaty.
Myslis, ze po hodine jazdy autom po dialnici pri teplote okolo 0 stupnov celzia sa motor nezohreje?
No ved prave ze bola taka nizka teplota. Pri pokazenom termostate ti jednoducho chladic podchladzuje okruh - velky prietok vzduchu. V meste sa prietok vzduchu vyrazne zmensil a preto sa ti uz okruh zohrial.
Musite na mna pomalicky, urcitym veciam pochopim az tak na tretikrat, niekedy aj neskor. Dakujem teda za vysvetlenie. Cize nerozmyslat ani nad inou pricinou a rovno objednat termostat a vymenit ho?
-
vladenko007
VIP
A jedna blbá otázka. Odkiaľ vieš že nemáš všetko v poriadku a len ti zle ukazuje teplotu?
Neviem, v meste je to okej, ale na dialnici na nedostanem na tu pozadovanu teplotu. Ked sa tu spomina maly a velky okruh, tak nieco na tom bude.
Ja mám podobný problém, ja sa ani v meste nedostanem na 90°C, iba ak stojím na mieste. Ak sa pohnem (50-70km/h), ručička opäť padá.
Určite sa motor nezohreje? Podľa mňa je motor zohriaty, len voda v chladiacom systéme je studenšia. Veď chladiaca kvapalina má chladiť motor a skôr ho uchladí, keď má 50°C ako keď má 90°C.. či?
Je to vážny problém? Mám to riešiť?
//Ak to ešte niekto nevie, Fabia 1.4 MPI
Určite sa motor nezohreje? Podľa mňa je motor zohriaty, len voda v chladiacom systéme je studenšia. Veď chladiaca kvapalina má chladiť motor a skôr ho uchladí, keď má 50°C ako keď má 90°C.. či?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
veď pre začiatok skús zmeniť termostat, je možné, že sa celý rozpadol a prúdi cez neho viac vody ako by malo, ale taký kus plechu z akého sa robí sa nezvykne rozpadať. Toereticky by si to mohol vedieť skontrolovať, naštartuj motor a nechaj bežať, akonáhle sa ručička odlepí od minimálnej teploty (pravdepodobne 50°C) skontroluj vrchnú hadicu do chladiča, ak je vlažná, tak ti prepúšťa a ak je studená, tak počkaj niekde do 70°C a následne by sa mala hadica do pár sekúnd ohriať/ byť horúca, že ju neudržíš v ruke. Ak to prebieha tak, tak je termostat OK.
btw ešte by ale bolo fajn uviesť o aké auto sa jedná.
btw ešte by ale bolo fajn uviesť o aké auto sa jedná.
Zalezi aky je to motor. Pri diesli by som tu dialnicu pochopil, pretoze 0 stupnov je uz pomerne chladno. Mne ked odisiel termostat, tak sa motor pri 90 km/h nevedel zohriat ani v lete pri 30 stupnoch a to mam benzin.
Takze test: skus to este odsledovat, ak mas auto kde je termostat lacny a pristupny, tak ho mozes vymenit. Ak mas nieco komplikovanejsie, tak by som to zatial neriesil. Zvlast ak ti teplota klesla az niekde pri 130-140 km/h.
brm: ty mas termostat urcite v haji, mne robilo to iste
A chladnejsia voda ti sposobuje podchladzovanie motora, ja to vidim tak, ze olej ma spravnu teplotu a voda chladi ine casti, takze motor je zohriaty nerovnomerne co moze sposobovat neziaduce pnutie v materialoch. Urcite to nie je vazna vada, ale vzhladom na to kolko stoji termostat a jeho vymena na fabii je vhodne to opravit cim skor.
Takze test: skus to este odsledovat, ak mas auto kde je termostat lacny a pristupny, tak ho mozes vymenit. Ak mas nieco komplikovanejsie, tak by som to zatial neriesil. Zvlast ak ti teplota klesla az niekde pri 130-140 km/h.
brm: ty mas termostat urcite v haji, mne robilo to iste
Mercedes E280 CDI, rok 2008
siel by som na specializovane forum venovane medvedovi, podobne ako je napriklad vw forum a pytal sa tam, ja som nasiel vela problemov tykajucich sa mojeho auta prave tam a riesenie bolo velmi jednoduche, niektore veci nestalo ani za to riesit a zmizli same...test napísal:Mercedes E280 CDI, rok 2008
A vo vnutri ti auto kuri v pohodke? Ja som mal zhruba pred dvoma rokmi problem s tym, ze motor sa mi nezohrial ani v meste ani na ceste mimo mesta, mohol som prejst kludne aj 40-50km a rucicka sa ledva dostala na 70°C. Bolo to v zime a kedze ani nekurilo tak som s tym isiel do servisu. Tam ma informovali, ze termostat mam stale otvoreny a musi sa vymenit. Cena s pracou cca 30€...U Fabii hlavne v zime celkom casta poruchabrm napísal:Ja mám podobný problém, ja sa ani v meste nedostanem na 90°C, iba ak stojím na mieste. Ak sa pohnem (50-70km/h), ručička opäť padá.
Pre funkcnost termostatu existuje jednoduchy test:
1. nastartovat uplne studeny motor a nechat chvilu bezat.
2. pozorovat teplotu hrubej hadice veducej do chladica. ak sa zohrieva postupne a pomerne pomaly, tak je termostat vzdy otvoreny, a to je problem. pri spravnej funkcii by sa to malo chovat tak, ze ked uz v malom okruhu prudi dostatocne tepla voda - okolie termostatu je teple - tak sa otvori, a zacne prudit tepla voda aj do chladica.
Ak jazdievate kratke trasy motoru velmi pomoze ak zaslepite chladic nejakym original krytom alebo docasne hociakym kartonom - dosiahnete rychlejsie zohriate motora.
S kúrením nemám problém. Ale poskúšam, len ešte musím naštudovať, ktorú hadicu musím lapať.. 
Je to hruba pryzova hadica, ktora ide od motora do chladica vrchom. Ak mas kryt motora tak ju najdes vychadzat spod napisu MPI 
Super, ďakujem za názorné foto.. 
Mam otazku: ona je pracovna teplota pri vsetkych (benzinovych) motoroch 90°C? Lebo mne sa ta teplota mota okolo 80-85°C a az doteraz som to nepovazoval za problem.
Juicy, ta hadica sa teda nema zohrievat postupne. Kedze je hore, je to zrejme privod do chladica a ked sa motor uz "ide prehrievat" nad pracovnu teplotu (90°C), tak sa cez tu hadicu pusta tolko vody a tak casto / dlho, aby sa ochladila na pozadovanu teplotu, cize je to vskutku skokova zmena zo studenej na horucu (samozrejme trva urcity cas, kym teplo prejde cez hadicu na povrch)? Chapem to spravne? Ci zas dristam?
Nezda sa mi, ze by sa motor nechcel zohriat, asi to bude zlym ukazovatelom (lebo ukazovatel vysky paliva je tiez blby, ukazuje cca 20% paliva v nadrzi aj ked tam realne su uz len vypary
).
Co moze pripadne sposobit taketo "nezohrievanie" motora? Myslim tym, ci je to zavada, ktora moze nieco poskodit, pripadne zvysovat spotrebu, opotrebenie niecoho atd.
Dakujem.
Juicy, ta hadica sa teda nema zohrievat postupne. Kedze je hore, je to zrejme privod do chladica a ked sa motor uz "ide prehrievat" nad pracovnu teplotu (90°C), tak sa cez tu hadicu pusta tolko vody a tak casto / dlho, aby sa ochladila na pozadovanu teplotu, cize je to vskutku skokova zmena zo studenej na horucu (samozrejme trva urcity cas, kym teplo prejde cez hadicu na povrch)? Chapem to spravne? Ci zas dristam?
Nezda sa mi, ze by sa motor nechcel zohriat, asi to bude zlym ukazovatelom (lebo ukazovatel vysky paliva je tiez blby, ukazuje cca 20% paliva v nadrzi aj ked tam realne su uz len vypary
Co moze pripadne sposobit taketo "nezohrievanie" motora? Myslim tym, ci je to zavada, ktora moze nieco poskodit, pripadne zvysovat spotrebu, opotrebenie niecoho atd.
Dakujem.
Aby som nezabudol napisat k celej teme. Po vymene termostatu je uz vsetko okej, menil som zaroven aj vodnu pumpu, lebo tam boli kvapky vpdy.
Tak nejak. Ta hadica sa samozrejme zohreje postupne ale urcite nie po 2-3 minutach. Ked nastartujes studeny motor mal by vdaka termostatu fungovat len maly okruh a teda ta hadica by zatial nemala pustat teplu vodu do chladica. Myslim, ze az ked dosiahne voda cca 80°C. Ak je termostat stale otvoreny tak voda sa dostane do chladica cez tu hadicu hned a teda trva dlhsie kym sa motor zohreje (ak vobec). Je to urcite zavada, ktora zvysuje spotrebu...MFa napísal:Mam otazku: ona je pracovna teplota pri vsetkych (benzinovych) motoroch 90°C? Lebo mne sa ta teplota mota okolo 80-85°C a az doteraz som to nepovazoval za problem.
Nezda sa mi, ze by sa motor nechcel zohriat, asi to bude zlym ukazovatelom (lebo ukazovatel vysky paliva je tiez blby, ukazuje cca 20% paliva v nadrzi aj ked tam realne su uz len vypary).
Dakujem.
Môj teplomer nemá stupnicu, má iba zelené a červené pole, v zime je ručička nižšie a v lete trochu vyššie, ale sú to stabilné teploty a viem, že motor je zohriaty tak to neriešim. Aj termostaty v autách môžu byť na rôznu teplotu viem, že jeden chalan čo má ameriku to riešil, dával termostat s nižšou teplotou otvorenia. A ak ti zle ukazujú budíky ako prvé skontroluj ukostrenie prístrojového panela, ak je spoj uvoľnený alebo skorodovaný môže to robiť takéto blbosti.