nabijanie autobaterie
-
gego
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
nabijanie autobaterie
mam teoreticku otazku hadam sa s fotrom o tom ze ako dlho trva nabitie relativne vybitej baterie ktora je v poriadku v aute ( skoda felicia ) alternatorom 55 A za beznej prevadzky
situacia : baterka je vybita tak ze motor ani nepretoci ale ked sa auto roztlaci nastartuje a ako dlho sa musim vozit aby baterku nabilo ? za predpokladu ze baterka je 44 ah pri normalnom nabijani tj 16 hodin 1/10 kapacity tj 4,4 A je nabita na 100 %
foter tvrdi ze 8 hodin lenze toto platilo na skode 100 vke s neviem kolko apmperovym dynamom nie alternatrom
ja tvrdim ze dve aj to je vela pretoze 55 A a za predpokladu ze do baterky ide len 20 % prudu zvysok dajme tomu svetla a tak tak sa nabije skorej ci ako to je ? kto ma pravdu ja ci foter ?
situacia : baterka je vybita tak ze motor ani nepretoci ale ked sa auto roztlaci nastartuje a ako dlho sa musim vozit aby baterku nabilo ? za predpokladu ze baterka je 44 ah pri normalnom nabijani tj 16 hodin 1/10 kapacity tj 4,4 A je nabita na 100 %
foter tvrdi ze 8 hodin lenze toto platilo na skode 100 vke s neviem kolko apmperovym dynamom nie alternatrom
ja tvrdim ze dve aj to je vela pretoze 55 A a za predpokladu ze do baterky ide len 20 % prudu zvysok dajme tomu svetla a tak tak sa nabije skorej ci ako to je ? kto ma pravdu ja ci foter ?
Re: nabijanie autobaterie
Takéto nabíjanie vyšťavenej batérie v aute alternátorom je podľa mňa totálna kravina. Predovšetkým kvôli tomu, že do nej budú tiecť veľké nabíjacie prúdy a môže to "pokrútiť" články - skúsenosť. 44Ah za 8 hodín by sa musel dobíjať prúdom 5,5A, čo by bolo pre ňu celkom ešte priateľné. Za 2 hodinky by tam šlo 22A, čo je už pomerne veľká hodnota nabíjacieho prúdu pre baterku - značne by sa začala zahrievať + výpary + spomínanie "pokrútenie" mriežky v článkoch...
Ked mi kamaráti (experti) vyšťavili baterku este vtedy na favorite, tak po roztlaceni som to nechal bežať odhadom 15, max. 20 minut a ráno som naštartoval. Nie je to síce odpoveď na tvoju otázku, ale postačujúca informácia pre bežný selský rozum.
-
hojko
Site Admin
Prosim ta, vsak baterie sa dobijaju cca. desatinou ich kapacity, cize takuto bateriu (44 Ah) dobijat prudom 4,4A. Ak das vacsi prud, tak bateria bude mat vyssiu teplotu, tym padom sa zacne spotrebovavat voda v nej a skracuje sa zivotnost. 22A je neprijatelne hodnota, ktora bateriu akurat tak znici.
//autoeditácia príspevku (05 Júl 2011, 1:04)
http://www.airguns.cz/aku.php
Akumulátor s kapacitou 44000 mAh a s proudem 4400 mA za dobu 12.5 hodiny.
//autoeditácia príspevku (05 Júl 2011, 1:04)
http://www.airguns.cz/aku.php
Akumulátor s kapacitou 44000 mAh a s proudem 4400 mA za dobu 12.5 hodiny.
-
gego
Light Professional
fajn ale auta jazdia a baterky su v nich nabite vybite a nekruti ich co s toho vypliva bud tam nejde taky prud alebo je tam nejaka regulacia
Pri jazde autom ti idu svetla, radio, riadiace jednotky a ine, takze je tam ista spotreba. A je tam aj regulator.
Trosku to tu ozivim. Dnes som zistil, ze cca rocna autobaterka Bosch je uplne KO. Napatie je 3V a inteligentna nabijacka ani nechce zacat nabijanie, rovno hodi hlasku "low voltage". Bateria je samozrejme moderna bezudrzbova, takze nemozem ani skontrolovat/doliat elektrolyt. Teraz to skusam trochu oblbnut starou ruskou nabijackou, ktora tlaci prud bez ohladu na napatie. Ale zaujimaju ma moznosti, je vobec sanca, ze to pomoze?
Pripadne daju sa dnes kupit este baterky, kde je pristup k elektrolytu? Blocek od tejto baterky nemam, pretoze som ju nekupoval ja, takze musim kupit novu a rad by som sa takymto problemom po 2ch rokoch vyhol (verim, ze toto je zly kus). Viem, ze zniem ako stary dedo, co sa na vsetko stazuje, ale ked si spomeniem, ze stara baterka vydrzala v pohode 5-6 rokov, vratane zimnych startov a to za pomoci nabijania a doplnania elektrolytu, tak by som si to raz zopakoval
//edit: tak ruskou nabijackou som dostal napatie na 14 V a prehodil som to na inteligentnu nabijacku, ktora to zozrala a teraz nabija normalne, no som zvedavy dokedy a ci to potom baterka udrzi.
Pripadne daju sa dnes kupit este baterky, kde je pristup k elektrolytu? Blocek od tejto baterky nemam, pretoze som ju nekupoval ja, takze musim kupit novu a rad by som sa takymto problemom po 2ch rokoch vyhol (verim, ze toto je zly kus). Viem, ze zniem ako stary dedo, co sa na vsetko stazuje, ale ked si spomeniem, ze stara baterka vydrzala v pohode 5-6 rokov, vratane zimnych startov a to za pomoci nabijania a doplnania elektrolytu, tak by som si to raz zopakoval
//edit: tak ruskou nabijackou som dostal napatie na 14 V a prehodil som to na inteligentnu nabijacku, ktora to zozrala a teraz nabija normalne, no som zvedavy dokedy a ci to potom baterka udrzi.
A čo tak reklamácia? Nekúpil si nejaký ležiak?
To mi napadlo ako prve, ale blocek nemam, lebo som ju nekupoval ja a uz ho ani nezozeniem. Cize bud to prezije alebo kupim novu 
Inak nova nabijacka sa chytila, najprv napatie klesalo z nejakych 14.4 na 12.5 V pri stalom prude cca 3.5 A a teraz uz napatie stupa k 14.4 V, co je dobre znamenie. Zatial do nej "natlacila" 23 Ah a baterka sa este vobec nezahrieva. To by mohlo naznacovat, ze sa naozaj nabija. Vecer to snad skonci, cez noc ju necham tak a rano zmeriam napatie, ak bude ok, tak ju dam do auta a skusim. Dufam, ze chyba nie je v aute, no doteraz s nim nikdy nebol problem, tak snad nie.
//autoeditácia príspevku (24 Júl 2014, 20:19)
Tak maly update: baterka je nabita, napatie drzi aj ked je v aute. Auto startuje a jazdi ako nic
Cize asi som nechal zapnute radio a to sa postaralo o rychle vybitie, plus potom baterka zvysok stratila pocas dlhsieho nepouzivania.
Dodatocne som zistil, ze na ozivenie baterky nebolo treba inu nabijacku, ale ze na inteligentnej staci nastavit nabijanie pre NiCd a nim ju treba dostat na dostatocne napatie, aby sa dala nabijat rezimom pre olovene baterky.
Inak nova nabijacka sa chytila, najprv napatie klesalo z nejakych 14.4 na 12.5 V pri stalom prude cca 3.5 A a teraz uz napatie stupa k 14.4 V, co je dobre znamenie. Zatial do nej "natlacila" 23 Ah a baterka sa este vobec nezahrieva. To by mohlo naznacovat, ze sa naozaj nabija. Vecer to snad skonci, cez noc ju necham tak a rano zmeriam napatie, ak bude ok, tak ju dam do auta a skusim. Dufam, ze chyba nie je v aute, no doteraz s nim nikdy nebol problem, tak snad nie.
//autoeditácia príspevku (24 Júl 2014, 20:19)
Tak maly update: baterka je nabita, napatie drzi aj ked je v aute. Auto startuje a jazdi ako nic
Dodatocne som zistil, ze na ozivenie baterky nebolo treba inu nabijacku, ale ze na inteligentnej staci nastavit nabijanie pre NiCd a nim ju treba dostat na dostatocne napatie, aby sa dala nabijat rezimom pre olovene baterky.
-
kukiak
Addict
Frajerka nehala zapnuta svetla a baterku mi vystavilo tak, ze mi neotvori ani central ani nic
.. Baterka je bezudrzbova s tym okom, ma 55ah, lenze doma mame len tesco nabijacku max 4A a max. kapacita vraj len do 48ah, mozem to tam pripojit?? Do elektriny som totiz uplny mulo.. Bude ta baterka OK, ked sa takto uplne vybila?
gego napísal:mam teoreticku otazku hadam sa s fotrom o tom ze ako dlho trva nabitie relativne vybitej baterie ktora je v poriadku v aute ( skoda felicia ) alternatorom 55 A za beznej prevadzky
zalezi od podmienok, pre priklad, ak je leto a vybil si tu baterku prvy krat do nuly a povedzme ze ju mas rok - dva, staci 20-30 minut jazdy a na druhy den urcite nastartujes...
ale ak je kosa, a minus teploty a vybil si ju, tak je dost mozne ze po hodine vozenia na druhy den uz nebude ta kapacita vobec naspet, a bude treba baterku dobit nabijackou aspon 4-5 hod
samozrejme okrem pocasia je dolezity aj stav tej baterie a ci sa to uz stalo
Toto je presne problem "inteligentnych" nabijaciek. Ja mam doma asi 25r staru rusku "ruskaja ťechňika", ma uz co to za sebou, niekolkokrat pomenene pojistky a kadeco ale nestalo by sa mi ze by mi to nenabilo ziadnu baterku. Ozivil som uz niekolko desiatok baterii. Ma to rozsah od 0-5A.GothaR napísal:Trosku to tu ozivim. Dnes som zistil, ze cca rocna autobaterka Bosch je uplne KO. Napatie je 3V a inteligentna nabijacka ani nechce zacat nabijanie, rovno hodi hlasku "low voltage". Bateria je samozrejme moderna bezudrzbova, takze nemozem ani skontrolovat/doliat elektrolyt. Teraz to skusam trochu oblbnut starou ruskou nabijackou, ktora tlaci prud bez ohladu na napatie. Ale zaujimaju ma moznosti, je vobec sanca, ze to pomoze?
-
Makovnik
Medium Professional
Na toto presne su dobre ruske nabijacky; tie nespekuluju, ci sa da alebo neda nabijat, jednoducho tlacia prud do clanku a potom sa zvykne chytit aj ta kvaziinteligetna, ked zisti, ze clanok nie je uplne KO.
Tesco nabijacka je riadny sunt, zial tiez ju mam doma a mam pocit, ze likviduje bateriu. Jednu 50Ah, ktora mala na male, ale za tepla startovala zrusila tak, ze uz sa neda s nou startovat vobec a uz ani opravit tou ruskou. Nabija nejakymi impulzmi, ale asi znicujucimi.
Balsaja technika funguje vyborne, prud si reguluje len rastom vnutorneho odporu baterie pri nabijani a to uplne postacuje. Ciastocne vybity clanok napr. klesne za 2h po zapnuti z 4A na cca 2A a takto sa pekne dobija a udrziava.
Tesco nabijacka je riadny sunt, zial tiez ju mam doma a mam pocit, ze likviduje bateriu. Jednu 50Ah, ktora mala na male, ale za tepla startovala zrusila tak, ze uz sa neda s nou startovat vobec a uz ani opravit tou ruskou. Nabija nejakymi impulzmi, ale asi znicujucimi.
Balsaja technika funguje vyborne, prud si reguluje len rastom vnutorneho odporu baterie pri nabijani a to uplne postacuje. Ciastocne vybity clanok napr. klesne za 2h po zapnuti z 4A na cca 2A a takto sa pekne dobija a udrziava.
Poslednou vetou si to dobre zhrnul. Presne tie ruske tak funguju a preto ich mam radMakovnik napísal:Na toto presne su dobre ruske nabijacky; tie nespekuluju, ci sa da alebo neda nabijat, jednoducho tlacia prud do clanku a potom sa zvykne chytit aj ta kvaziinteligetna, ked zisti, ze clanok nie je uplne KO.
Jediným problémom týchto nabíjačiek je, že baterky prebíjajú, pokiaľ sa to neustriehne tak baterka dostane na prdel, nehovoriac o tom, že to môže byť nebezpečné, už som videl nafučanú baterku, ktorú kolega zabudol odpojiť z nabíjačky, všimol si to až keď sa z nej začalo dymiť 
Ak je inteligentna nabijacka inteligentna, tak si s tym vie poradit, vid edit mojho prispevku vyssie. Akurat treba zmenit rezim. Z hladiska bezpecnosti je omnoho lepsie pouzivat inteligentnu nabijacku, pretoze ta znizuje nabijaci prud presne vtedy kedy treba a zabrani tak poskodeniu alebo zniceniu baterky. Navyse ukazuje aj kolko Ah sa podarilo dobit, co da obraz o "zdravi" baterky.
-
Makovnik
Medium Professional
Tak urciteee, netreba zabudnut na hodinky
ked som dosiel k tej mojej baterke po 4h, tak uz bolo pocut bublat elektrolyt a to je tiez uzavrety model