Stavba domu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Stavba domu

Príspevok od používateľa Arkaz »

Urcite je. Ja osobne tiez planujem 4izbak a pod 130m uzitkovej by som nesiel.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Preco by to malo byt malo? Aj 100 metrov postaci na dostatocne velky dom, je to skor o tom ako clovek dokaze vyuzit vnutorny priestor. Pozri si domy, ktore sa stavaju v Skandinavii a co preferuju oni. U nich prevladaju mensie izby s rozumne rozlozenim nabytku a dobre vyuzitej plochy okolo, ale zaroven maju v oblube vacsie spolocenske priestory. A preto aj 100 metrov postaci na priestranny dom v ktorom bude kazda izba plnit svoj ucel.

Teraz skusim len orientacne napisat velkost. Pocitajme dve detske izby, tak si staci izba 4x3 metre. Pri detoch ti staci postel o sirke 120cm, je to dostatocne priestranne na vyspatie. K tomu jeden pisaci stol so stolickou, nabytok zlozeny zo skrine na oblecenie v spodnej casti, hore mozes dat nejaku policku na odkladanie a pripadne nieco so sklom na odtahovanie. Na spalnu by som dal viac, napríklad 4x4 metre s tym, ze idealne je umiestnit vstavanu skrinu po celej dlzke, mazensku postel o sirke 180cm, dva male nocne stoliky, pripadne pouvazovat nad kancelarskym stolom alebo niecim podobnym. Ak tak, pridas meter na dlzku ci sirku. Kuchyna a obyvacka je uz problematickejsia, tam si mozes zvolit spojene miestnosti alebo samostatne kuchynu a obyvacku. Ak si vezmes kuchynu o sirke 5 metreov, tak tam das chladnicku a kuchynsku linku, za tym meter al. meter a pol miesta a potom stol. Cize si na dlzke 2,5 metra a nejake 3 metre pre stol so stolickami. Mas to teda 5x5,5 metra, ale to je uz luxus podla mna, ktory sa da hravo napasovat do mensieho rozmeru. Obyvacku ti treba aku velku, jednoduchy nabytok pod televizor, TV na stenu, vedla jedna policka so sklom napríklad na pohare. Maly stolik, velky gauc do pismena L, pripadne fotelka..., nech dam 3,5x5 metrov. Sme na 70 metrov. Mala chodba, spajza, technicka miestnost, wc, kupelka. Dostaneme sa na 100 metrov. A to som dal podla mna dost velky priestor pre kuchynu, aj obyvacku. Treba vsak mas predstavu o vyuziti priestoru a nepchat zbytocne velky nabytok, ktory zaberie miesto, clovek ho nevyuzije a pripomina nam aj tak stare domy po babkach. Pozri si ine projekty, niekde mas 7 metrov na kupelku, 8 metrov na detsku izbu, 15 metrov na obyvacku, 9 metrov na kuchynu a podobne. Ja vidim riesenie vo vyuziti miesta, teda vstavana skrina na maly satnik na chodbu, vstavana skrina do spalne. Male skrinky pre deti, ved vyuzit sa bude dat skrina v spalni alebo na chodbe.

Este doplnim, ze mnoho ludi uvazuje nad pivnicou. Tie casy su uz davno prec. Kopat do zeme a stavat pivnicu sa neoplati a preto je lepsie postavit miestnost ci dve naviac, ktore mozu sluzit ako miestnost pre kompoty a zemiaky, odkladanie bicyklov alebo kosacky. Dnes sa pivnice uz moc nestavaju. A to aj najma kvôli cene.

Este zodpoviem otazku v uplne prvom prispevku, ze ci stavat s firmou alebo svojpomocne. Pocitaj s tym, ze firma, ktora stavia toho viacej ma u dodavatelov ine ceny. Niekde tie zlavy mozu byt 30, kludne aj 40 percent. To co by si ty svojpomocne kupil beton napríklad 75 eur za kubik, tak firma moze mat takyto beton za 50 eur. Nech si na tom nahodia aj 5 eur, stale to mas o 20 eur lacnejsie. Okna mozu dat polske za 3 tisíc eur na cely dom alebo nieco kvalitnejsie za 5 tisíc, moznosti je kopa, ci je to uz samotny plast, drevo alebo hlinik, dvoj alebo trojsklo. Velka polozka je aj vykurovanie, niekto ide do plynu, niekde ti ostava jedine elektrika, niekto zainvestuje do sálavého stropného kurenia alebo tepelného cerpadla. A tam sa tvoria rozdieli v cene a to dost vyrazne.

guess.whoo - Tvoj kamarat ma firmu na drevodomy a predpokladam, ze ked da ponuku trebárs na dom za 40 tisíc, tak je to ponuka odfusovana. To znamena, ze tam nema zahrnute pripojky, ma tam nejake polske okna, mozno bez parapiet pod okna, slaba tepelna izolacia, otazna je elektrika a zriadovacie predmety. Proste za lacny peniaz sa dom postavit neda a nech si hovori kto chce, co chce, nejde to.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak ako pisem, min.3 pri 80 a ideal 4 pri 90m2 samozrejme
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

guess.whoo napísal:a druhi zase klasika Ytong
Ja som myslel že klasika je plná pálená tehla. :hmm:
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

to test: Ty skor ako nieco vypustis z prstov na klavesnicu, tak si aspon over aku informaciu napadas. Hned prvy odkaz pri query "montovane domy" http://www.younghouse.sk/projekty/rodinny-dom-osted/ Ani sa nepokusaj na to odpovedat frazou, ze je dom maly a blabla. Nikde som nenapisal ze za 30k€ byvas vo vile o 400m2. Ale ze uz od istej sumy postavis montovany barak. To ze barak mozno rychlo vychladne je nevyhoda, ale vykurenie je daleko rychlejsie. A ktory normalny clovek si necha vychladnut cez zimu dom :roll: Temperovanie na urcitej teplote nepoznas?

Velkost izieb a ich vyuzitie zavisi dost aj od ich usporiadania/rozlozenia. Poslednu dobu som navstivil par novostavieb (kupujem byt) a zatial som nenasiel dobre situovany byt. Mnoho velkych bytov (3i, 4i), aj napriek papierovej velkosti 80+ ma kopec hlucheho priestoru, ktory sa neda efektivne vyuzit a prichadza sa o cenny priestor. Je potreba brat viac faktorov ako len velkost uzitkovej plochy.

Nesuhlasim s nazorom ze za lacny peniaz sa dom postavit neda. Touto logikou cim drahsi tym lepsi alias cim viac pasikov tym viac adidas :sly: . Odfusovat sa da dom za 40tis a aj za 240tis. Dost zalezi na stavebnom dozore a robotnikoch. Ale kedze sme slovaci, tak fusujeme kde pride a co pride, je jedno kolko to stoji.

Odporucam jednu vec skusit. V realitkach najdes kopec ponuk o predaji novostavieb domov. Dohodnes sa s maklerom a ten ti dom ukaze. Takto ziskas dobry rozhlad a svoj vlastny nazor ktory je dost podstatny.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Andi_Cibula napísal:Ja som myslel že klasika je plná pálená tehla. :hmm:
Ano, pred 30 rokmi hej. Dnes uz asi tazko.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Fuha, spalna, kuchyna s obyvackou a wc s kupelkou. Idelany dom. A teraz si skus kliknut na ten dom a pozriet si cennik, ktory je vpravo dole aj s polozkami v cene.

Dom s oznacenim Osted zacina na 28 670 €. Ked si kliknem dom na kluc, tak je tam zrazu cena 37 600 € a k tomu zaklady za 4 960 €. To sme uz na sume 42 560, co je o trosku viac ako 28 670, ci nie? A to v tejto cene podla popisu poloziek este nie je:
-keramické obklady a dlažby v kúpeľni a keramické dlažby vo WC (obklady v kúpeľni do výšky 2m)
-batéria pre umývadlo, vaňu a kuchynská batéria (počet podľa projektu)
-sanitárne zariadenia - wc, vaňa, umývadlo zn. Jika
-základová doska vrátane vývodov prípojok IS
-zemné a výkopové práce (mimo zemných a výkopových prác potrebných na vybudovanie základovej dosky)
-terasy, okapové chodníky, vonkajšie spevnené plochy
-bleskozvod
-schodiská + zábradlia
-kuchynská linka
-krb + komín
-alarm + TV rozvody a antény
-oplotenie pozemku
-záhradné úpravy
-odvoz a poplatky za stavebný odpad a výkopovú zeminu (mimo stavebného odpadu vyprodukovaného pri stavbe domu)
-odsúhlasené dodatočné náklady
-poplatky za stavebné povolenie a kolaudáciu
-geodetické zamerania a znalecké posudky
-projekt pre stavebné povolenie

Ked to vezmem postupne, tak za keramicku dlazbu das taku normalnu 10-15 eur, ale to mas len lacnu keramiku. Pri ploche kupelky+wc co je 8 metrov podla projektu a do vysky 2 metrov, tak to je 13 metrov na kupelku a 20 metrov na kupelku. Velksot dveri som pocital ako odpad, nech je to zjednodusene pocitanie. Cize 33 metrov po 15 eur je zrazu 495 eur. Umyvadlo 40-200 eur, dam tam za 50 eur eur, WC 100 eur, vana 100-400 eur, zapocitam daku za 150 eur. To sme navysili kupelku+wc uz o 800 eur. Doska uz bola spomenuta vyssie. Zemne prace su individualne, ku domu chces zrejme chodnik, mozno parkovisko pre auto ci nejaku terasu na pitie rannej kavy. Tam sa to cena moze navysit o par tisic, ale nebudem to ratat. Bleskozvod 500 eur a k tomu revizia za cca 60 eur. Krb s kominom tiez nebudem ratat, nech sa nenavysuje cena. Alarm a rozvody pre TV, to je individualna vec, ale ked stavias dom, tak zrejme chces schovat do stien ako koaxialny kabel na TV, tak aj lan kabel pre internet. Cize tam sa da v klude napisat 500 eur naviac. Plot okolo tiez neratam, tam to moze pri obycajnom pletive vyskocit na par tisic. Odvoz odpadu je opat individualny, tam to tiez moze byt par stoviek. Povolenia a kolaudacia ti spravi aj 500 eur. Geodeticke zameranie pre projekt, tj. polohopis a vyskopis je tak 200-500 eur. Zaratam tam 300 eur. Co kuchynska linka, to mas nejakych 300 eur za 2-3m linku, nejaky smejd. K nejaky sporak, pripadne umyvacka, rozvody pre vodu a opad, mikrovlnka, trebalo by aj stol, stolicky..., dalej nejaku tu postel, gauc, televizor, nabytok do obyvacky a izby... A zrazu sme sa kde dostali? Zistis, ze gauc ta vyjde na 700 eur, televizor 700, stol 100 eur, stol do kuchyne 200 eur, stolicky 200 eur, sporak 300 eur, k tomu umyvadlo a bateria 200 eur, mikrovlnka 100 eur, zaluzie 200 eur, digestor 100 eur..., postel do spalne 500 eur, do izby 200 eur, 2x skrina 150 eur, stol do izby 150, stolicka 50 eur, dalej satnik, vesiaky. Tiez chybaju lampy, vypinace, zasuvky, tam sa tiez moze nazbierat aj par stoviek eur. Cize ked mam pripocitat, tak minimalne 2500 eur (s kuchynskou linkou a sporakom) este k tej cene a to som nepocital dalsie vybavenie, ktore spravi aj 5000 eur.

Z ceny 28 670 eur sme sa dostali na cenu 45 060 eur. To je 57 percente navysenie oproti cene, ktoru si napisal. A to v tej cene nie je este samotne vybavenie, ktore je nutne. Ale beriem to tak, ze niekto moze mat uz svoj nabytok, gauc, postel alebo televizor v byte. Ak by som k tomu pocital dalsich 5000 za vybavenie, tak je to uz 50 tisíc eur a to je 74 percente navysenie.

Takze to su arugumenty na tvoj príspevok. Aby si si nemyslel, ze si vymyslam, tak si informacie k tomu domu co si dal mozes pozriet tu: cennik - http://www.younghouse.sk/subory/stiahnut/25/ a tu su polozky v cene - http://www.younghouse.sk/subory/stiahnut/19/

Prepac, ale stale tvrdim to iste, za 30 tisíc sa dom postavit neda. Ak by si ho aj cirou nahodou postavil, tak potrebujes dalsich 10 tisíc na to, aby si v takom dome mohol byvat. A to ak chce clovek dostojne byvat a mat veci, ktore mu vydrzia, tak ich nebude kupovat v Mercury Market, Baumax a podobných obchodoch. Takze ta cena sa este navysi. Preto ak by si postavil takyto dom, chcel ho slusne zariadit, tak sa dostavas na sumu 55 tisíc. Ked mas vyhliadnuty dom a projekt, tak sa kludne ozvi a rad ti poradim, pretoze kopa ludi stroskota na nekvalitne spracovanom vykaz-vymer, takze poziada o hypoteku 70 tisíc eur na cistu stavbu, ale v polke zisti, ze sa minaju peniaze a to preto, ze vykaz-vymer je nekvalitne spracovany a skutocna cena domu bude zrazu 100 tisíc eur.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Dakujem ti test za postrehy, dnes/pondelok pojdem do banky aby som zistil aky maximalny rozpocet budem mat, z toho odratam cenu pozemku a budem vidiet s cim budem pracovat.

//autoeditácia príspevku (26 Sep 2014, 11:51)
zaujala ma teraz napr. tato ponuka:
http://www.eko-line.sk/index.php?pg=1&id=110#x
presne nieco taketo sme hladali a vyhovovalo by. podla tohto:
http://www.eko-line.sk/pages/ekoline_mo ... stavby.pdf

podla tohto je tam vsetko okrem zakladovej dosky a samozrejme vybavenia interieru. zakladovku by sme vedeli spravit svojpomocne, zvysne vybavenie mozno do 7k cize by ma to vyslo peknych 74k +- co by bolo fajn
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Bismos
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Bismos »

ak nechcete na kluc tak si vsetko radsej 3krat premyslite a az potom sa do toho pustite.. moja skusenost
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

ja to budem riesit urcite na kluc, uz sa to rysuje pomaly. Zajtra idem pozriet vzorove domy a dohodnem sa s veducim na materialoch, termine a cene. Potom uz iba doklepnem hypo a budem cakat :D
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

wladas napísal: Zakladne vlastnosti ma take, ze je pouzita vzduchotechnika v celom dome. Na vzduchotechniku je napojene kurenie resp aj klimatizacia. Z kazdeho spotrebica ktory ma vysoku vyhrevnost (plazma TV, susicka, chladnicka atd) je odsavane teplo do vzduchotechniky inac hrozi prekurenie miestnosti. A takto by som mohol pokracovat.

Cize to o com hovoris ty je normalny zatepleny dom a to je uz dnes povinnost inac ti to neskolauduju.
Bez urazky, snazis sa poradit v teme, o ktorej mas velmi chabe poznatky, odporucam viac studovat. Rovnako zadavatelovi temy poradim aby si nasiel dostatok casu a preluskal temy nemenovaneho fora, ktore sa na problematiku stavieb domov orientuje viac. Ziskas hlavne informacie, podlozene praxou profesionalov a ludi, ktori domy stavaju alebo v nich byvaju.
V poslednej dobe je v stavebnictve velky boom stavat "rozumne" teda NED alebo EPD. Ludom staci ak vidia na projekte alebo v ponuke realitky, ze dom je NED a hned po tom hnapnu, pritom vobec nechapu o com to vsetko je. Problematika NED a EPD si vyzaduje dlhe studium, nespocetne mnozstvo vypoctov, merani a hlavne casu pri optimalizacii nakladov spojenych s vystavbou a prevadzkou takeho domu.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

stravil som uz studovanim vsetkych podmienok dost casu. momentalne uz riesim iba ako zobrat hypo najlepsie a ci predsa len nevyjde lepsie novy byt :-D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No volba bytu a domu je diametralne odlisna. To je ako premyslat ci kupit auto alebo skuter.
Byt mozes mat pekne blizko centra zato dom velice tazko. Byt ma nizsie naklady, atd atd.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

naklady domu a bytov, ktore zvazujeme su rovnake.
byt by bol fajn preto, lebo vyjde lacnejsie a o par rokov budeme mat k dispozicii velky dom vo vybornej kondicii.
Byt sa potom lahsie preda ako dom. Vsetko riesime v okoli trencina v obciach nie priamo v meste, takze aj toto je na rovnakej urovni
plant
Novice
Novice

Príspevok od používateľa plant »

ak este zvazujes, prípadne ak si toto cita niekto tebe podobný a riesi to iste, tak nasiel som k tomuto nieco taketo

http://domypremladych.sk/referencie-niz ... atalogove/

su tam aj nejaké referencie
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

guess.whoo napísal:naklady domu a bytov, ktore zvazujeme su rovnake.
byt by bol fajn preto, lebo vyjde lacnejsie a o par rokov budeme mat k dispozicii velky dom vo vybornej kondicii.
Byt sa potom lahsie preda ako dom. Vsetko riesime v okoli trencina v obciach nie priamo v meste, takze aj toto je na rovnakej urovni
Tak to by som ti odporučil byt. Nielen ho ľahšie predáš, ale môžeš ho aj následne prenajímať.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

bude to nakoniec byt ;-) novostavba
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

co blaaznis do krabicky sa zavret =) Ja teraz vyberam pozemok a ideme stavat dom. Mame zhruba aj predstavu Rozhodujeme medzi tymito no mensie upravy by boli na kazdom.

http://www.promiprojekt.sk/projekty/lag ... LY399KG_fI

http://www.eurolineslovakia.sk/sk/proje ... v-978.html
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

je to vlastne bytovy dom,iba 2 poschodia na dedine s pozemkom takze skooro ako dom..na stavbu neboli chechtaky :-/
Napísať odpoveď