Win aj Lin na 1 pc
Win aj Lin na 1 pc
Zdravim,viete ma odkazat na nejaku stranku kde je do podrobna navod ako nainstalovat Linux aj Win na 1 pc? Vdaka
)
-
javatar
Hardcore addict
Re: Win aj Lin na 1 pc
Ktory linux?
Asi Ubuntu ,ale oplati sa mi to? Jedine by mi to bolo na programovanie ,ma to nejaky zmysel to davat? 
-
javatar
Hardcore addict
Linux na osobny pocitac je len na "hranie". Programovat v tom mozes ale zabijes nejaky cas kym sa naucis robit so systemom. Ubuntu zlozite nie je. Ak chces linux kvoli uceniu sa tak OK. Zisti si, ci sa ti oplaca v nom vyvijat - tzn. ci tvoje oblubene prostredie bezi aj pod linuxom.
Je to super na pristup k win suborom ak win padne. Ale od cias win7 mi windows este nepadol (BSOD som mal ale pre vadnu ramku). Je to super na hladanie informacii na nebezpecnych strankach. Je to super na ucenie sa a linuxove skillz sa stale cenia.
Ale mierne nadpriemernemu uzivatelovi k dennemu pouzivaniu odporucit linux? To asi nie. Ak by si chcel len web, filmy, hudba a podobne tak je linux ok. Viacerim BFU som to za zivot nainstaloval a boli spokojni.
Je to super na pristup k win suborom ak win padne. Ale od cias win7 mi windows este nepadol (BSOD som mal ale pre vadnu ramku). Je to super na hladanie informacii na nebezpecnych strankach. Je to super na ucenie sa a linuxove skillz sa stale cenia.
Ale mierne nadpriemernemu uzivatelovi k dennemu pouzivaniu odporucit linux? To asi nie. Ak by si chcel len web, filmy, hudba a podobne tak je linux ok. Viacerim BFU som to za zivot nainstaloval a boli spokojni.
Ak sa chces naucit robit s linuxom, tak si kludne nejake ubuntu nainstaluj. Navody najdes na nete kopu. Staci dat do googla "Dual-boot Windows and Ubuntu tutorial" a najdes aj videa na YouTube.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
A nejake argumenty? Pouzivam linux už pár orkov a na "hranie" to zrovna nie je. Využívam ho ako plnohodnotný systém a BFU reku nie som. Skôr presne z opačného konca.javatar napísal:Linux na osobny pocitac je len na "hranie".
Ubuntu, Mint, Debian nainštaluješ do dual bootu bez problémov, pretože to za Teba spraví samotný inštalátor. Iné som neskúšal, tak nebudem tmáriť. Nie je to nič komplikované.
Ja osobne mám tiež win s lin konkrétne win 10 a ubuntu 14.10. Naozaj to nie je žiadny problém nainštalovať. No najskôr nainštaluj win až potom linux aspoň nebudeš musieť riešiť bootovanie a PC sa ťa spýta ktorý systém chceš spustiť.
Linux používam takisto na programovanie ale to iba z jedného jediného celkom hlúpeho dôvodu aby som nehral hry alebo zas iba nebol celý deň na internete
. Teda nie že by som nemal steam alebo na linuxe mi nešiel internet ale má to na mňa nejaký psychologický vplyv že sa mi s ním lepšie pracuje a windows mám skôr pre zábavu. Čo sa týka linuxu , osobne si myslím že sa do neho ani nevyznám v terminály viem maximálne tak otvoriť súbor a nainštalovať pár aplikácií, no nikdy ma to nejako nelákalo to skúmať a učiť sa to, keď niečo potrebujem spraviť v termináli iba si to zadám do googlu a najdem tutoriál a na druhý deň už to aj tak zabudnem
.
Linux používam takisto na programovanie ale to iba z jedného jediného celkom hlúpeho dôvodu aby som nehral hry alebo zas iba nebol celý deň na internete
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Práve. Linux je pre power usera OK.S.T.E.A.L.T.H napísal: A nejake argumenty? Pouzivam linux už pár orkov a na "hranie" to zrovna nie je. Využívam ho ako plnohodnotný systém a BFU reku nie som. Skôr presne z opačného konca.
Ale pre všetkých ostatných je to tak na vyskúšanie. Hry sú poväčšine Windows, bežný človek používa nejaké office, 90+% MS, aj firmy a školy. Web to je skoro jedno, ak si odmyslíme trebárs občasne problematickú inštaláciu toho či onoho pluginu. Audio, video by som povedal že win má lepší výber sw, aj keď sa dá samozrejme aj v tuxe.
Tiež také veci ako kompatibilita HW, drivery, PnP v tom windows vedie, aj keď je to o míle napred než čo bolo pred pár rokmi....
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Ako fakt je ten, ze s hrami to nie je to co na widlach, to je pravda, preto mam stale dualboot. Rovnako tak profi programy (PS, autocad, rhino a pod.) pod linuxom nehrozia. Tam nie je co riesit. Ale tieto veci zas nepouziva bezny user. Audio, video mozno lepsi vyber software, mozno urcite, ale po prechode z widle na lunex som v tomto smere nepostrehol ziadnu zmenu. V HW kompatibilite mam presne opacnu skusenost. Niekedy to bol problem, naozaj, drivery na linux si pomaly clovek musel pisat sam, ale dnes je to uz inde. Ked som presedlal, tak ma potesilo prave to, ze som sa nemusel o drivery ani starat. In general som sa viac onadaval, ked trebalo nieco komplikovanejsie spravit na windowse ako na linuxe. Linux mi nepovie, ze na toto nemas pravo
To je ale na inu temu, uz som uplne offtopic, ospravedlnujem sa...len som sa chcel vyjadrit. A pripustam, ze pre windows in general su veci dostupnejsie, ale podla mna to je plnohodnotny system, pre vela uzivatelov uplne postacujuci.
-
javatar
Hardcore addict
Tiez som pozival linux plnohodnotne a stale mam dualboot ale preco castejsie siahnem po windowse?S.T.E.A.L.T.H napísal:A nejake argumenty?
Rychlost prehliadania, otvarania aplikacii, flash hry ktore som casto hraval, vyvojovych prostredi (napr. netbeans), lahsia instalacia veci (resp. skor ich rozbehanie po instalacii a nasledna konfiguracia), niektore aplikacie su len pre win a Wine nepomoze.
Ak sa chces hrat a spravit si z Linuxu plnohodnotny system pre bezne uzivanie (kancelaria, net, video, audio a pod.) tak to samozrejme pojde a pojde to velmi jednoducho. Na windowse este jednoduchsie a rychlejsie.
Ked si to chce len vyskusat nech si niektory linux nainstuje do virtualu...
-
Fabo
Hardcore addict
Samozrejme je linux plnohodnotny system, tak isto OSX, to nikto nerozporuje. Len nie je pre kazdeho. Ani win nie je pre kazdeho. Trebars na malinu win nedas (aj ked sa na 2 B chystaju nacpat W10... ale ajtak. Na serverove veci mi pride fasa, textova konektivita, a soft prisposobeny na fungovanie bez GUI, omnoho rychlejsie ked sa s tym naucis.S.T.E.A.L.T.H napísal:Ako fakt je ten, ze s hrami to nie je to co na widlach, to je pravda, preto mam stale dualboot. Rovnako tak profi programy (PS, autocad, rhino a pod.) pod linuxom nehrozia. Tam nie je co riesit. Ale tieto veci zas nepouziva bezny user. Audio, video mozno lepsi vyber software, mozno urcite, ale po prechode z widle na lunex som v tomto smere nepostrehol ziadnu zmenu. V HW kompatibilite mam presne opacnu skusenost. Niekedy to bol problem, naozaj, drivery na linux si pomaly clovek musel pisat sam, ale dnes je to uz inde. Ked som presedlal, tak ma potesilo prave to, ze som sa nemusel o drivery ani starat. In general som sa viac onadaval, ked trebalo nieco komplikovanejsie spravit na windowse ako na linuxe. Linux mi nepovie, ze na toto nemas pravoTo je ale na inu temu, uz som uplne offtopic, ospravedlnujem sa...len som sa chcel vyjadrit. A pripustam, ze pre windows in general su veci dostupnejsie, ale podla mna to je plnohodnotny system, pre vela uzivatelov uplne postacujuci.
btw. Linux ti samozrejme velmi velakrat povie ze na nieco nemas pravo (vid tu vedla snaha o instalaciu virtualboxu, sice z guesta, ale princip userov a prav fici), len sa na to nemozes pozerat tak, ze prvy krok po prihlaseni sudo su -.
Windoze tiez admina v nicom neobmedzuju.
-
aviceN
Guru
Ak to chces len na programovanie, nenapadla ti moznost virtualizacie (Oracle VM VirtualBox pouzivame my), nemusis riesit dualny win, my osobne na to pouzivame CentOS 5.6 v skole.
-
lekoklatik
VIP
Ja potrebujem nainstalovat windows a linux na ten isty disk.
Momentalne mam len linux mint 22.2 ale kvoli jednemu programu potrebujem aj windows.
Viem nainstalovat windows ked mam uz na disku Linux?
Chat GPT mi hovori ze je lepsie nainstalovat najskor windows a potom linux.
Dikicko
Momentalne mam len linux mint 22.2 ale kvoli jednemu programu potrebujem aj windows.
Viem nainstalovat windows ked mam uz na disku Linux?
Chat GPT mi hovori ze je lepsie nainstalovat najskor windows a potom linux.
Dikicko
urcite to vies a urcite je lepsie najprv dat windows a potom linux. lebo windows nebude trapit co ine mas na disku a prepise si bootovaciu particiu svojou, takze po nainstalovani windowsov uz linux nenabootujes. budes musiet nejakym liveCD linuxovym tu particiu vytvorit na novo.
naopak ked das najprv windows tak linux vies nainstalovat tak aby si mal dual boot, ze si pri bootovani budes vediet vybrat co chces zapnut.
ale dual boot nie je jedina moznost.
najprv by som vyskusal ci nespustis tu appku priamo v linuxe pomocu wine. pokial nie tak si vzdy mozes spravit virtualku kde budes mat windows.
odporucam pozriet sa na toto:
https://github.com/Fmstrat/winapps
tiez to napozadi nainstaluje virtualku a v nej tu appku ale na vonok sa to bude tvarit ako priamo appka v linuxe.
naopak ked das najprv windows tak linux vies nainstalovat tak aby si mal dual boot, ze si pri bootovani budes vediet vybrat co chces zapnut.
ale dual boot nie je jedina moznost.
najprv by som vyskusal ci nespustis tu appku priamo v linuxe pomocu wine. pokial nie tak si vzdy mozes spravit virtualku kde budes mat windows.
odporucam pozriet sa na toto:
https://github.com/Fmstrat/winapps
tiez to napozadi nainstaluje virtualku a v nej tu appku ale na vonok sa to bude tvarit ako priamo appka v linuxe.
-
lekoklatik
VIP
Jedna sa mi o autocad a ten mi cez virtualbox moc nestíha.
Skúsim ten wine i keď vraj je dosť problematicky.
Každopádne keď by som teda inštaloval ten Windows prvý, je možnosť uložiť nastavenia môjho momentálneho Linuxu a keď by som ho znovu nainštaloval popri Windowse tak ho znovu “nahrať” do teda môjho momentálneho stavu?
Dáva ta veta vôbec zmysel?
Píšem to z prace s momentálne sme dosť busy tak mi hlava kade tade lieta
Skúsim ten wine i keď vraj je dosť problematicky.
Každopádne keď by som teda inštaloval ten Windows prvý, je možnosť uložiť nastavenia môjho momentálneho Linuxu a keď by som ho znovu nainštaloval popri Windowse tak ho znovu “nahrať” do teda môjho momentálneho stavu?
Dáva ta veta vôbec zmysel?
Píšem to z prace s momentálne sme dosť busy tak mi hlava kade tade lieta
jasne, viac menej ti staci /home
v /etc mozu byt nastavenia roznych systemovych aplikacii ale to pravdepodobne nebudes potrebovat, mozno pre istotu by som odzalohoval.
https://www.geeksforgeeks.org/linux-uni ... structure/
cez si vies pozriet co vsetko mas nainstalovane aby si to mohol potom znova nainstalovat cele.
v /etc mozu byt nastavenia roznych systemovych aplikacii ale to pravdepodobne nebudes potrebovat, mozno pre istotu by som odzalohoval.
https://www.geeksforgeeks.org/linux-uni ... structure/
cez
Kód: Vybrať všetko
apt list --installed-
lekoklatik
VIP
V podstate si chcem “zálohovať” akoby ovládače ktoré som sa snažil nainštalovať na grafickú kartu a viem že som s tým mal nejaké problémy ale všetko teraz funguje ako ma.
Tak preto by som si to chcel zachovať a potom vložiť späť do nového.
Dobre tak sa teda ozvem keď sa zaseknem.
Čo bude moznonhned ako sa k tomu dostanem
Zatiaľ dakujem
Tak preto by som si to chcel zachovať a potom vložiť späť do nového.
Dobre tak sa teda ozvem keď sa zaseknem.
Čo bude moznonhned ako sa k tomu dostanem
Zatiaľ dakujem
no tak ovladace budu skor v tom /etc ak nie niekde inde.
inak pomocou prikazu history si vies pozriet historiu tvojich prikazov. tam by si mohol najst aj ako si instaloval tie ovladace.
inak pomocou prikazu history si vies pozriet historiu tvojich prikazov. tam by si mohol najst aj ako si instaloval tie ovladace.