sieť na malom internáte
-
last_knight
Light Professional
sieť na malom internáte
zdravíčko, dlho som sa s ničím neozval a tak Vás teraz požiadam o radu...
kamoša poveril zamestnávateľ takou haluzou, že má vyzbrojiť nejakú malú budovu školského internátu (cca 40 ľudi) internetom...s tým že je jedná zásuvka na kábel s programom od Slovanetu...mňa napadlo jediné riešenie, aby sa kúpili nejaké wifi routre a zapojili za sebou s tým, aby si tie decká popripájal pomocou Mac adries....aby každý z nich mohol mať prihlásené jedno zariadenie.
Samozrejme, že to aby sa potiahla kabeláž po izbách bolo prvé čo ma napadlo, ale že to nie, lebo že vraj na to nie sú prachy..a max môže preinvestovať 500-600e
Teraz otázka....napadá Vás niečo lepšie? a ak potiahnuť tie routre za sebou, volili by ste nejaký konkrétny typ, ktoré majú dobrú stabilitu a nepadnú pri nápore?
kamoša poveril zamestnávateľ takou haluzou, že má vyzbrojiť nejakú malú budovu školského internátu (cca 40 ľudi) internetom...s tým že je jedná zásuvka na kábel s programom od Slovanetu...mňa napadlo jediné riešenie, aby sa kúpili nejaké wifi routre a zapojili za sebou s tým, aby si tie decká popripájal pomocou Mac adries....aby každý z nich mohol mať prihlásené jedno zariadenie.
Samozrejme, že to aby sa potiahla kabeláž po izbách bolo prvé čo ma napadlo, ale že to nie, lebo že vraj na to nie sú prachy..a max môže preinvestovať 500-600e
Teraz otázka....napadá Vás niečo lepšie? a ak potiahnuť tie routre za sebou, volili by ste nejaký konkrétny typ, ktoré majú dobrú stabilitu a nepadnú pri nápore?
Re: sieť na malom internáte
no v zavislosti od podorysu budovy si myslim.
zas tie kable niesu az tak drahe a myslim si ze 200-300m by mohlo stacit + par switchov. v pohode aj za tretinu ceny...pri troche stastia aj listy kupis lacno.
zas tie kable niesu az tak drahe a myslim si ze 200-300m by mohlo stacit + par switchov. v pohode aj za tretinu ceny...pri troche stastia aj listy kupis lacno.
-
last_knight
Light Professional
no však kabeláž som navrhoval, ale tak že to by káble nechceli vidieť...
tak este raz...
zalezi od podorysu budovy a ostanych faktorov
- pokial tam mas zelezo betonove priecky, pripadne hocijake ine tienenia je mozne, ze uz na druhy repeater ti pride tak slaby signal ze sa dalej nepohnes.
Zas pri silnejsich antenach mozes mat problem s citlovostou ludi, a urcite sa nedostanes do toho rozpoctu.
Ale kedze si sa k tomu nevyjadril, tazko ti pomoc.
Listy sa kupit daju, co som nahodne pozeral teraz 25 centov/m, zasa v zavislosti od podorysu budovy, sa vies podla mna v pohode zmestit do tych 600e
zalezi od podorysu budovy a ostanych faktorov
- pokial tam mas zelezo betonove priecky, pripadne hocijake ine tienenia je mozne, ze uz na druhy repeater ti pride tak slaby signal ze sa dalej nepohnes.
Zas pri silnejsich antenach mozes mat problem s citlovostou ludi, a urcite sa nedostanes do toho rozpoctu.
Ale kedze si sa k tomu nevyjadril, tazko ti pomoc.
Listy sa kupit daju, co som nahodne pozeral teraz 25 centov/m, zasa v zavislosti od podorysu budovy, sa vies podla mna v pohode zmestit do tych 600e
heh...nasiel heslo
Takze ide o 2poschodovu budovu na kazdom poschodi 14izieb a dlzka budovy cca 30m
steny su sadrokartonove...takze signal v poho si myslim. Ja som nad kabelazou uvazoval ale mozem dlabat si zhanat pracu navyse.... vraj nechcu zbytocne diery do stien a viditelne kable...niekedy tam boli aj nejake wifiny tusim od tplinku no to nonstop kolabovalo, takze mozno len zamenit za nieco kvalitnejsie...zyxel, linksys, abo mas inu znacku za favorita?
Takze ide o 2poschodovu budovu na kazdom poschodi 14izieb a dlzka budovy cca 30m
steny su sadrokartonove...takze signal v poho si myslim. Ja som nad kabelazou uvazoval ale mozem dlabat si zhanat pracu navyse.... vraj nechcu zbytocne diery do stien a viditelne kable...niekedy tam boli aj nejake wifiny tusim od tplinku no to nonstop kolabovalo, takze mozno len zamenit za nieco kvalitnejsie...zyxel, linksys, abo mas inu znacku za favorita?
Kludne nejake Linksys-y tam mozes dat podla mna. S kablami by to bolo najlepsie, da sa to pekne spravit s listami a vobec by to nevyzeralo zle. Ale ked nechcu tak nie, musis sa prisposobit. A to, ze im to kolabovalo neznamena, ze bola chyba v routeroch/APckach, ale mozno boli zle nakonfigurovane.
Blbe je ze vygrcate za wifi routre/APcka 500e a (ne)bude to fungovat ako pri minulom zapojeni na tych tplinkoch. Ako uz bolo spomenute, zelezobetonove priecky robia paseku.
Bez viditelnych kablov to nepojde tak ci tak, pokial nechcu hodit AP-cka niekde do skladu a cudovat sa co im to kolabuje.
Ja osobne by som nejake stolove AP urcite neriesil.Skus sa pozriet na Unifi , celkom si to na internete chvalia.
Na zaciatok by som kupil 2 ak by nezvladalo tak dokupil.
Potom budes potrebovat:
-server, kde budes mat controller.
-poe adapter,ak nechces aby trcal napajaci kabel
Nespomenul si co mas za edge zariadenie?
tak zrejme nepotrebujes ani ten server. Tunajdes asi vsetko co potrebujes vediet
Ja osobne by som nejake stolove AP urcite neriesil.Skus sa pozriet na Unifi , celkom si to na internete chvalia.
Na zaciatok by som kupil 2 ak by nezvladalo tak dokupil.
Potom budes potrebovat:
-server, kde budes mat controller.
-poe adapter,ak nechces aby trcal napajaci kabel
Nespomenul si co mas za edge zariadenie?
tak zrejme nepotrebujes ani ten server. Tunajdes asi vsetko co potrebujes vediet
od slovanetu resp.hlavnej pripojky switch na 4 klientov a routre takto 1 moznost- 2 routre 1 na prve poschodie a 2 na druhe poschodie wifiny rovnako pomenovat rovnake hesla tym padom by to bola ako 1 wifi-studentom by sa to pri strate z 1.routra odpojilo a hned pripojilo na 2,router.. 2-moznost 2 routre na 1 poschodie a 2 routre na 2 poschodie a nastavenie wifiny ako v 1.moznosti
Pravda, dalo by sa to aj takto vyriešiť. Ale riešil by som to trochu inač.palkooo29 napísal:od slovanetu resp.hlavnej pripojky switch na 4 klientov a routre takto 1 moznost- 2 routre 1 na prve poschodie a 2 na druhe poschodie wifiny rovnako pomenovat rovnake hesla tym padom by to bola ako 1 wifi-studentom by sa to pri strate z 1.routra odpojilo a hned pripojilo na 2,router.. 2-moznost 2 routre na 1 poschodie a 2 routre na 2 poschodie a nastavenie wifiny ako v 1.moznosti
Jeden router by som nastavil ako hlavny a v ostatných,vedlajších routroch po chodbach by som nastavil routrovaciu tabulku,
aby sa študenti hlasili a pripajali na net cez hlavny router v ktorom si bude spravovať mac adresy, rýchlosť netu a podobne.
-
Lukkas
Star
- Kontaktovať používateľa:
mam osobnu skusenost s UNIFI ... osobne by som do toho isiel, zvladlo mi to 80 userov naraz pri 3 APckach, uplne bez problemov, vies si tam podla MAC priradit rychlosti, ci ma povoleny net ci nema, priradit skupinu, spravit viac SSID a podobne. Klasicke UNIFI teraz stoji okolo 100e, kde mas adapter, zariadenie, drziak.
K tomu buchnut nejaky laptop EEE PC ako kontroler za 100e a mikrotik ako FW kde mozes limitovat uz aj P2P, atd... a funguje sa na paradu
K tomu buchnut nejaky laptop EEE PC ako kontroler za 100e a mikrotik ako FW kde mozes limitovat uz aj P2P, atd... a funguje sa na paradu
...takze som dal na vase rady a vyriesil som to cez unifi...antena + 2 extenderi...cca 200€
Vyzera to slusne, tak uvidime ako to pojde pri plnej zatazi
Vyzera to slusne, tak uvidime ako to pojde pri plnej zatazi