Pracovné agentúry na SK
Pracovné agentúry na SK
Zdravím, viete mi povedať ako to funguje keď si nájdem prácu cez pracovnú agentúru? Pozerám že je veľmi veľa inzerátov od agentúr ako Synergie, Lugera a Maklér, Grafton Recruitment, CPL Jobs ktoré obsadzujú pozície pre nejaké spoločnosti. Zatiaľ som na také ponuky nereagoval tak by som najprv chcel vedieť či sa to oplatí a či v tom nie sú nejaké zádrhle a či máte s nejakými skúsenosti:) Vďaka
Re: Pracovné agentúry na SK
Su to personalky ktore hladaju ludi pre firmy. V niektorych pripadoch si potom zamestnany priamo vo firme pre ktorych hladaju ludi, v inych pripadoch mozes byt do firmy obsadeny cez personalnu agenturu (napr. grafton). Je to rozne, zavisi to konkretne od ponuky. Zadrhle tam nie su ziadne.
čiže spoločnosti nemajú svojich vlastných HR ľudí ale riešia to takto externe a tieto agentúry im ľudí vyberajú ano?
lebo čítal som niekde aj to že personálne agentúry šklbú ľudí na plate či čo
lebo čítal som niekde aj to že personálne agentúry šklbú ľudí na plate či čo
ked si priradeny na dlhodobu pracu do nejakej firmy, tak mas povacsine rovnake podmienky aj plat ako kmenovi zamestnanci
co je medzi firmou a agenturou ta netrapi
problem nastava, ak nemas dlhodobe priradenie a agentura ta moze presuvat medzi roznymi firmami podla toho, ako jej to bude vyhovovat...
co je medzi firmou a agenturou ta netrapi
problem nastava, ak nemas dlhodobe priradenie a agentura ta moze presuvat medzi roznymi firmami podla toho, ako jej to bude vyhovovat...
Taktiez moze nastat situacia kde personalka dohadzuje napriklad part-timerov do firmy na isty druh prace. Tym ze si zamestnany personalkou, dostavas vyplatu z personalky, nemas benefity ako maju napriklad kmenovi vo firme kde robis. Avsak malokedy s tym nieco vies spravit. Jednoducho tieto miesta firma napr. neobsadzuje inak ako cez personalku - takze zamestnat sa na rovnaku poziciu priamo vo firme nemas sancu. Na druhej strane treba povedat ze plat a vsetko to na co mas narok je dohodnute dopredu - takze vies do coho ides a suhlasis s tym.
Viem ze kedysi v AT&T si sa do firmy dostal cez personalku - bol si zamestnany na dobu urcitu, zo zakona ti mohli zmluvu predlzit tusim 3x. Teda 3 roky cez personalku v AT&T na rovnaku pracu ako kmenovi, no s mensimi benefitmi. Nasledne ta mohli prijat (alebo neprijat) ako kmenoveho zamestnanca. Rovnako v tomto pripade vsak platilo ze vsetko je dane dopredu, vies do coho ides, na co mas narok a suhlasis (ci nesuhlasis) s tym vedome.
Viem ze kedysi v AT&T si sa do firmy dostal cez personalku - bol si zamestnany na dobu urcitu, zo zakona ti mohli zmluvu predlzit tusim 3x. Teda 3 roky cez personalku v AT&T na rovnaku pracu ako kmenovi, no s mensimi benefitmi. Nasledne ta mohli prijat (alebo neprijat) ako kmenoveho zamestnanca. Rovnako v tomto pripade vsak platilo ze vsetko je dane dopredu, vies do coho ides, na co mas narok a suhlasis (ci nesuhlasis) s tym vedome.
tak skúsim teda aj inzeráty agentúr a keby niečo na základe podmienok sa rozhodnem. Určite nechcem part time ale klasicky pracovný pomer ako normálny zamestnanci firmy bez ohľadu na to či tam pôjdem cez agentúru alebo ako
Viem ze u nas v IT agentury dohodia firme zamestnanca iba za tzv. refferal bonus. Teda zamestnanec ma vsetky vyhody aj cely plat, akurat agentura dostane peniaze za doporucenie (nie je to malo, radovo 25-40 tisic kc)
No z niečoho musia aj oni žiť no kým nežijú z tvojho platu je to OK
no tym by som si nebol taky isty... zamestnavatel vzdy v nejakej forme musi personalnej agenture zaplatit. to mas tak isto ako s odvodmi... ano plati ich akoze zamestnavatel ale prakticky ich platis ty... personalna agentura firme naklady neusetri lebo tak ci tak si firma aplikuje ten isty HR proces na ludi ktori prisli z personalky ako aj na uchadzacov ktori kontaktovali firmu priamo... tiez ako uchadzacovi mi to neprinasa ziaden benefit akurat ze miesto toho aby som siel na jeden pohovor do firmy tak to absolvujem 2x - najprv v personalke a potom vo firme...
v niektorych firmach je zamestnanie cez personalnu agenturu jedinou moznostou, ako obist interne predpisy. kolonka "personalne naklady" je uz plna.. a cez personalku padas do ineho typu nakladov. tak to funguje aj u nas a takto prijaty zamestnanec ma rovnake vyhody a postavenie ako kmenovy.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
plus personalka usetri firme naklady na propagaciu (lebo na to aby si sa na nejake miesto prihlasil musis vediet ze je volne, a to tiez nie je automaticky)
plus personalka moze aktivne vyhladat firme vhodneho cloveka (najma na vyssie manazerske a technicke pozicie), ma na to know-how a moznosti ktore kazda firma nema
plus personalka moze aktivne vyhladat firme vhodneho cloveka (najma na vyssie manazerske a technicke pozicie), ma na to know-how a moznosti ktore kazda firma nema
nie je velmi nakladne uverejnit inzerat na profesii... tolko k propagacii.
ohladom toho aktivneho hladania, to jedine je ich pridana hodnota a vyzera ze fakt to aj robia, nedavno som bol dost prekvapeny ked mi par dni na to co som dal vypoved volali z personalky. predpokladam ze to nebola nahoda, zaujimalo by ma odkial maju take informacie (kto kedy da vypoved atd... ja som to nikde nezverejnoval, neuvadzal a ani som nikoho nekontaktoval, vedela to vpodstate len firma)
ohladom toho aktivneho hladania, to jedine je ich pridana hodnota a vyzera ze fakt to aj robia, nedavno som bol dost prekvapeny ked mi par dni na to co som dal vypoved volali z personalky. predpokladam ze to nebola nahoda, zaujimalo by ma odkial maju take informacie (kto kedy da vypoved atd... ja som to nikde nezverejnoval, neuvadzal a ani som nikoho nekontaktoval, vedela to vpodstate len firma)
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
mohla to byt nahoda, alebo dal niekto z firmy tip...
co sa tyka prveho bodu, nie je to len o profesii...
co sa tyka prveho bodu, nie je to len o profesii...