Otazka ohladom DPH.
Otazka ohladom DPH.
Zdravim,
nerozumiem sa moc DPHckam pri srocke, ale to je teraz jedno. Mam jednu strucnu otazku:
- Ked mi kamos povie ze vyfakturuje (napriklad) 1800Eur s dph, tak v cistom po zdadeni 20percent dph a 20 percent dane zo zisku mu ostane 1440 EUR?
Neni tych dalsich 20 percent hlupost? ci jak to je? Nezdanuje sa len 20 percent a nie 40?
Dakujem
nerozumiem sa moc DPHckam pri srocke, ale to je teraz jedno. Mam jednu strucnu otazku:
- Ked mi kamos povie ze vyfakturuje (napriklad) 1800Eur s dph, tak v cistom po zdadeni 20percent dph a 20 percent dane zo zisku mu ostane 1440 EUR?
Neni tych dalsich 20 percent hlupost? ci jak to je? Nezdanuje sa len 20 percent a nie 40?
Dakujem
Re: Otazka ohladom DPH.
DPH je 20 percent, dan z prijmu je 22 percent pri srocke. 1800 s dph je teda 1500 bez dph. A z tychto 1500 este zaplati do konca marca dan 22 percent, teda este 270,50 eur ide statu. Ostane mu teda 1229,50 eur v cistom. Ale aj tie su vo firme v pokladni a je dobre ich vydokladovat ako vyber z pokladne, kludne aj blockami za vecere, kavicky alebo nieco ine.
Ak ti ide o to, ze za teba vyfakturuje 1500+dph platcovi dph, tak tebe moze dat len 1229,50 eur, to je tvoj zarobok po zdaneni. Ak si vies zohnat blocky, ktore vie dat do nakladov, tak sa ti suma moze zvysit.
Ak ti ide o to, ze za teba vyfakturuje 1500+dph platcovi dph, tak tebe moze dat len 1229,50 eur, to je tvoj zarobok po zdaneni. Ak si vies zohnat blocky, ktore vie dat do nakladov, tak sa ti suma moze zvysit.
Nie, ide mi o to, ze ideme spolu do jedneho projektu na ktory staviam ja cenovu ponuku a potreboval som vediet kolko nam realne ostane.
Nakolko nemam srocku a bude to on fakturovat on (srcku bude mat od februara) a este aj tym ze niesom dostatocne informovany a nevyznam sa do toho, tak som najprv myslel ze ma chce oklamat, lebo mi to prislo ako mega /piovina/ ze štát az o tolko obera, ale teraz na zaklade tvojho komentaru vidim, ze je to tak a ze mal v podstate pravdu, teda aj ty.
takze ked chcem napr aby bolo v cistom 1600 EUR, tak kolko to bude s dph? 2000 ?
A kolko tych blockov tam mozem vlozit? tj do akej sumy?
sorry, nerozumiem sa tomu, nechcem sa osrat.
Nakolko nemam srocku a bude to on fakturovat on (srcku bude mat od februara) a este aj tym ze niesom dostatocne informovany a nevyznam sa do toho, tak som najprv myslel ze ma chce oklamat, lebo mi to prislo ako mega /piovina/ ze štát az o tolko obera, ale teraz na zaklade tvojho komentaru vidim, ze je to tak a ze mal v podstate pravdu, teda aj ty.
takze ked chcem napr aby bolo v cistom 1600 EUR, tak kolko to bude s dph? 2000 ?
A kolko tych blockov tam mozem vlozit? tj do akej sumy?
sorry, nerozumiem sa tomu, nechcem sa osrat.
Zaklad mas 1600 eur, takze to vynasob 20timi percentami a mas sumu s dph. Teda 1920 s dph. Ale tej sumy odpocitaj este neskorsiu dan co zaplati v roku 2015, to je tych 22 percent, az potom dostanes cistu sumu. Pri novej firme ale platcom dph nebude. Musel by si dat ziadost, tam by nasledovala kontrola od danoveho, predbezne zmluvy, zabezpeka. Od podania ziadosti maju vari mesiac casu, na rozhodnutie dalsi mesiac. Ak to prejde, platcu mozu dat az od noveho mesiaca. Cize ten proces moze trvat skoro aj 3 mesiace. Ak ti daju zabezpeku napriklad 5000 eur pri novej firme, tak ich skladas na ucet afinancnej spravy a tie su u nich, odpocitavaju sa potom z toho tvoje platby na dph. Pri novej firme to vidite moc ruzovo, neni to med lizat s novou firmou a ziadat o dphcku.
Blockov kolko treba, aby to malo hlavu a patu. Do nakladov si vies dat mobil, auto, nabytok, pocitac, je toho plno na internete. Na toto ti odporucam take hodinove sedenie u uctovnicky, aby ti vysvetlila tieto veci, upozornila na co si dat pozor a tak podobne, je togo strasne vela. Alebo hladaj na internete.
Blockov kolko treba, aby to malo hlavu a patu. Do nakladov si vies dat mobil, auto, nabytok, pocitac, je toho plno na internete. Na toto ti odporucam take hodinove sedenie u uctovnicky, aby ti vysvetlila tieto veci, upozornila na co si dat pozor a tak podobne, je togo strasne vela. Alebo hladaj na internete.
Tu firmu bude mat po niekom, nebude nova, nejaky znamy, neviem, neriesim.
Jasne, stymi blockami to samozrejme vsetko rozumiem jak funguje
. Len som to predtym vyssie pochopil trochu inak.
Ja tiez pojdem asi do srocky, a stym sedenim asi budem musiet ratat.
Zatial dakujem pekne.
Jasne, stymi blockami to samozrejme vsetko rozumiem jak funguje
Ja tiez pojdem asi do srocky, a stym sedenim asi budem musiet ratat.
Zatial dakujem pekne.
-
tacosi
Moderátor
- Kontaktovať používateľa:
Nieje Vam pri takto nizkych sumach vyhodnejsia zivnost ?
-
Fabo
Hardcore addict
Zivnost je riziko... Zober si ze napriklad ta odrbe odberatel alebo proste zle vyplnis danove priznanie.
S sro je najhorsie co sa ti moze stat, ze musis nechat skrachovat srocku.
Ako zivnostnik rucis celym svojim majetkom... a nechat si zobrat byt kvoli tomu ze ti niekto nezaplatil fakturu a upadol si do druhotnej platobnej neschopnosti...
Inak dan z prijmu sa plati po odpocitani nakladov, takze ked mas nejake realne naklady, tak ich mozes odpocitat z tej sumy. Naklad moze byt aj platba za pracu nejakym sposobom, ale mysli na to, ze to sa este dalej zdanuje ano prijem konkretnej osoby.
S sro je najhorsie co sa ti moze stat, ze musis nechat skrachovat srocku.
Ako zivnostnik rucis celym svojim majetkom... a nechat si zobrat byt kvoli tomu ze ti niekto nezaplatil fakturu a upadol si do druhotnej platobnej neschopnosti...
Inak dan z prijmu sa plati po odpocitani nakladov, takze ked mas nejake realne naklady, tak ich mozes odpocitat z tej sumy. Naklad moze byt aj platba za pracu nejakym sposobom, ale mysli na to, ze to sa este dalej zdanuje ano prijem konkretnej osoby.
Ano, dakujem za opravu. Dan z prijmu sa plati az zo zakladu z ktoreho su odpocitane vyplaty, stravne listy, vsetky naklady.
Zivnost sa urcite neoplati, su tam vyssie odvody a riziko rucenia celym majetkom.
Zivnost sa urcite neoplati, su tam vyssie odvody a riziko rucenia celym majetkom.
Nerozmyslali ste nad "neplatcom DPH"?
hej chapem.. takze dajme tomu, teraz by bola zakazka za 2000Eur bez dph.. ked sa odrata dan zo zisku, bolo by to v uplne cistom 1600 (+- tych 22percent). To je teda uplne finalna suma, niesu tam ziadne este nejake skryte veci?
Dalsia otazka, ako sa tie peniaze s firmy daju vybrat? To je ale skor otazka ohladne mna, lebo ta firma je jeho, teda dajme tomu on by s tych 1600 si zobral 600 a ja 1000, ako mi ich odtial da?
dakujem
Dalsia otazka, ako sa tie peniaze s firmy daju vybrat? To je ale skor otazka ohladne mna, lebo ta firma je jeho, teda dajme tomu on by s tych 1600 si zobral 600 a ja 1000, ako mi ich odtial da?
dakujem
odporucam tuto vec prekonzultovat s uctovnickou.
lebo DPH je jedna vec a dan z prijmu druha, nemozes to miesat do kopy, lebo firma ma aj naklady a tie sa pocitaju pri vypocte dane z prijmov, rovnako aj DPH, ty ako platca musis uviest sumu s DPH, no pre druhu stranu (ak nie je platcom DPH) je to nevyhodne, lebo on musi zaplatit.
v pripade s.r.o., peniaze z firmy sa daju vybrat viacerymi sposobmi:
- bud sa stanes zamestnancom firmy (musis platit odvody)
- mozes mat popri s.r.o. aj zivnost, to odporucam ak si v inej firme zamestnany a tam ti platia odvody, v tomto pripade ti staci ustrazit celkovy prijem (je tam strop tusim okolo 4800€/rok) aby si aj v zivnosti neplatil odvody, ak zamestnany nie si, zdravotne musis odvadzat
- vybrat zisk, ktory sa zdanuje a odvody do SP a ZP...
- alebo dost nestandardny sposob, navysovanim zakl. imania, cize mas pri starte ZI 5000 € (v penaznej forme zauctovane v pokladni), po roku budes vytahovat napr. mesacne 100 €, zvysi sa ti imanie 6200 €, no pocitaj s tym, ze ked budu problemy, tie peniaze by si mal mat akoze k dispozicii v pokladni.
- zalozenim schrankovej firmy v danovom raji, tam to funguje tak, ze vystavis nejaku fakturu napr. za poradenstvo a s.r.o. zaplati, potom si z tej schranky prevedies peniaze na paypal, alebo priamo na sukromny ucet, atd.
ine sposoby ma nenapadaju
lebo DPH je jedna vec a dan z prijmu druha, nemozes to miesat do kopy, lebo firma ma aj naklady a tie sa pocitaju pri vypocte dane z prijmov, rovnako aj DPH, ty ako platca musis uviest sumu s DPH, no pre druhu stranu (ak nie je platcom DPH) je to nevyhodne, lebo on musi zaplatit.
v pripade s.r.o., peniaze z firmy sa daju vybrat viacerymi sposobmi:
- bud sa stanes zamestnancom firmy (musis platit odvody)
- mozes mat popri s.r.o. aj zivnost, to odporucam ak si v inej firme zamestnany a tam ti platia odvody, v tomto pripade ti staci ustrazit celkovy prijem (je tam strop tusim okolo 4800€/rok) aby si aj v zivnosti neplatil odvody, ak zamestnany nie si, zdravotne musis odvadzat
- vybrat zisk, ktory sa zdanuje a odvody do SP a ZP...
- alebo dost nestandardny sposob, navysovanim zakl. imania, cize mas pri starte ZI 5000 € (v penaznej forme zauctovane v pokladni), po roku budes vytahovat napr. mesacne 100 €, zvysi sa ti imanie 6200 €, no pocitaj s tym, ze ked budu problemy, tie peniaze by si mal mat akoze k dispozicii v pokladni.
- zalozenim schrankovej firmy v danovom raji, tam to funguje tak, ze vystavis nejaku fakturu napr. za poradenstvo a s.r.o. zaplati, potom si z tej schranky prevedies peniaze na paypal, alebo priamo na sukromny ucet, atd.
ine sposoby ma nenapadaju
Ja by som ťa ešte upozornil na možnosť odpočtu DPH.
Plátca DPH si môže všetku zaplatenú DPH započítať do odpočtu, takže ak na tú 2.000,- € faktúru (2400,- s DPH) použil materiál v hodnote 1.000,- € (nakúpil ho za 1.200,- € s DPH) potom si tých 200,- € zaplatených pri kúpe materiálu môže odpočítať z povinnosti platiť DPH a teda zaplatí DPH 400 - 200 = 200,- €.
Čo sa týka dane zpríjmu, tam sa spočítajú výdavky (bez DPH), ktoré slúžia na dosiahnutie príjmov (teda nákup materiálu, tovaru, auto, telefón a pod....) spočítajú sa príjmy (bez DPH) a z rozdielu sa platí daň z príjmu.
To znamená, že ak má spoločnosť vysoké náklady a malé príjmy, daň z príjmu môže byť aj blízko nuly (alebo aj žiadna..)
Preto ak by si z faktúry 2400,- odpočítal DPH a percento dane z príjmu, bolo by to pre spoločnosť maximálne výhodné na úkor teba. (ťažko to ale presne určiť)
No a k peniazom z s.r.o. sa najskôr dostaneš tak, že pre nich vykonáš prácu na dohodu, alebo na živnosť.
Inak prípadne cez majiteľa ktorý by si peniaze vybral nejak takto
http://pavolvarhanik.sk/clanky/ako-vyberat-pen
Plátca DPH si môže všetku zaplatenú DPH započítať do odpočtu, takže ak na tú 2.000,- € faktúru (2400,- s DPH) použil materiál v hodnote 1.000,- € (nakúpil ho za 1.200,- € s DPH) potom si tých 200,- € zaplatených pri kúpe materiálu môže odpočítať z povinnosti platiť DPH a teda zaplatí DPH 400 - 200 = 200,- €.
Čo sa týka dane zpríjmu, tam sa spočítajú výdavky (bez DPH), ktoré slúžia na dosiahnutie príjmov (teda nákup materiálu, tovaru, auto, telefón a pod....) spočítajú sa príjmy (bez DPH) a z rozdielu sa platí daň z príjmu.
To znamená, že ak má spoločnosť vysoké náklady a malé príjmy, daň z príjmu môže byť aj blízko nuly (alebo aj žiadna..)
Preto ak by si z faktúry 2400,- odpočítal DPH a percento dane z príjmu, bolo by to pre spoločnosť maximálne výhodné na úkor teba. (ťažko to ale presne určiť)
No a k peniazom z s.r.o. sa najskôr dostaneš tak, že pre nich vykonáš prácu na dohodu, alebo na živnosť.
Inak prípadne cez majiteľa ktorý by si peniaze vybral nejak takto
http://pavolvarhanik.sk/clanky/ako-vyberat-pen
Peniaze z firmy sa vyberaju cez doklady (blocky) s nakladmi. Niekedy staci oslovit par znamych, jeden ti da 2x za mesiac blocek na plnu nadrz v hotovosti, dalsi prinesie blocek za kancelarske potreby. Kupujes domov predlzovacku? Sup s blockom do nakladov firmy. Niekedy su to smiesne sumy za pero za 1 euro, za lepidlo za 2 eura, za obalky za 60 centov, ale celorocne to moze spravit aj 50 eur. Postupne dalsi veci, skrinka, stolicka, kadeco mozne. Sice uz zdanene peniaze, ale ako vyber hotovosti z pokladne al. uctu sa robi cez blocky za jedlo a kavicky. Ides s kamaratom na kavu poobede, tak si aj colu? Tak si vezmi blocek, mas to hned 7 eur. Niekto ide 10x za mesiac, hned mas 70 eur vo pojde do vrecka. Mas znameho v restike? Nech ti odlozi blocek, vcera to bol blocek za 20 eur, dnes za 40 eur a zajtra to moze byt za 300 eur. Na takomto blocku, ktory neznizuje zaklad dane a nema vply na dph, ide teda len o ten vyber z pokladne mozes mat aj alkohol. Teda akcia na ktorej sa rodina najedla, napriklad 6x polievka, jedlo, dezert, kava, flasa vina, 14x poldeci za 180 eur, aj to ide do uctovnictva. Mal si predsa akciu s obchodnymi partnermi, dali ste si poldeci, ziadny problem. Bol si kupovat kolky na poste, lebo si platil poplatok na katastri, meststkom urade a i.? Do uctovnictva! Aj ked po novom su uz tie ekolky, tam neviem ako to je. Vzdy je dobre poprosit par znamych, aj na pumpe sa spytat na blocek naviac, kamaratov v restike alebo bare, v kaviarni. Nikto nema problem odkladat blocky. Znamy takto len na restauracii a bare spravi 500 az 1000 eur mesacne. Ides auto ku rodine do Prahy? To je predsa sluzobna cesta, bol si obchodne vo firme xxx, potom si bol pozriet tovar, spytat sa na sluzby, blocek z restiky a aj kava vecer v meste patri k tomu! Len pozor, vsetko musi byt platene v hotovosti, nie cudzou kreditnou kartou! Ak kreditkou, tak jedine tou, ktora je pisana na firmu!
Skus sa porozpravat s uctovnickou, ta ti poradi finty, co sa moze a co nie. Dokonca aj flase vina do sumy tusim 16,70 eur/kus mozu ist na reprezentativne ucely. Ked ides na oslavu narodenin, nemusis kupovat Citrus alebo daku vodku, mozes si teraz kupit karton (6 ks) vina, ktore pojde na repre fond firmy a ty ich na bratove narodky vezmes, na meniny babky, susedy...
Skus sa porozpravat s uctovnickou, ta ti poradi finty, co sa moze a co nie. Dokonca aj flase vina do sumy tusim 16,70 eur/kus mozu ist na reprezentativne ucely. Ked ides na oslavu narodenin, nemusis kupovat Citrus alebo daku vodku, mozes si teraz kupit karton (6 ks) vina, ktore pojde na repre fond firmy a ty ich na bratove narodky vezmes, na meniny babky, susedy...
Dakujem vsetkym za odpovede.
ku uctovnicke mam v plane ist, ale az ked to bude aktualne, cize vtedy ked si budem ja robit vlastnu firmu.. zatial este ako tak zbieram informacie, pocuvam, analyzujem a nechcem ist za nou s prazdnymi rukami a len sa vypytovat. Zatial sa len chcem dostatocne informovat pred tym, ako by som mohol byt odrbany.
Takze ku vyberaniu peniazov:
Nakolko to neni moja firma, ale jeho, a ja som tu vlastne " nic ", on mi len v zakazke nieco pomoze vykonat, dostane s toho nejaky podiel, a ja dostanem tu vacsinovu cast. Zamestnany som na TPP v uplne inej firme, tu ale skratka s kamosom robime jednu zakazku, on ju musi vyfakturovat.
NAPR., dojdu 1.2. na ucet jeho firmy peniaze, chcem odtial vybrat peniaze samozrejme. Najjednoduchsia mi prisla ta zmluva o vykonani prace na dohodu? alebo diela? Tj spiseme medzi sebou zmluvu ze som mu nieco robil, on podpise a vytiahne v poho peniaze pre mna z toho firemneho uctu?
Ohladne este tej sumy.
2400 dph/2000 bez dph/1600 bez dane zo zisku. Tj 1600 v cistom bez akychkolvek nakladov = tj ked on napr dostane 500 a ja 1100, vie si on ku tych " svojich " 500eur priratat este nejake percenta s tych dani zo zisku co mu vratia na konci roka? ze by to napr vydokladoval alebo nieco? respektive VIE este nejak nadobodnut ku tomu nejake PENIAZE, alebo moze byt skor o nieco ukrateny? (1600 Je cisty zisk, ziadne naklady, tie budu vlastne pripocitane ku tej sume)
Pytam sa preto, lebo sa delime cca perecentualne, a nechcem aby sa stalo, ze on napr dostane tych 600 a na konci mu este stat napr OHLADNE TEJTO zakazky vrati 200eur o ktorych mi povedat nemusi. V tom pripade by som mu nechal len 400 + tychto 200 aby mal 600.
Dakujem
ku uctovnicke mam v plane ist, ale az ked to bude aktualne, cize vtedy ked si budem ja robit vlastnu firmu.. zatial este ako tak zbieram informacie, pocuvam, analyzujem a nechcem ist za nou s prazdnymi rukami a len sa vypytovat. Zatial sa len chcem dostatocne informovat pred tym, ako by som mohol byt odrbany.
Takze ku vyberaniu peniazov:
Nakolko to neni moja firma, ale jeho, a ja som tu vlastne " nic ", on mi len v zakazke nieco pomoze vykonat, dostane s toho nejaky podiel, a ja dostanem tu vacsinovu cast. Zamestnany som na TPP v uplne inej firme, tu ale skratka s kamosom robime jednu zakazku, on ju musi vyfakturovat.
NAPR., dojdu 1.2. na ucet jeho firmy peniaze, chcem odtial vybrat peniaze samozrejme. Najjednoduchsia mi prisla ta zmluva o vykonani prace na dohodu? alebo diela? Tj spiseme medzi sebou zmluvu ze som mu nieco robil, on podpise a vytiahne v poho peniaze pre mna z toho firemneho uctu?
Ohladne este tej sumy.
2400 dph/2000 bez dph/1600 bez dane zo zisku. Tj 1600 v cistom bez akychkolvek nakladov = tj ked on napr dostane 500 a ja 1100, vie si on ku tych " svojich " 500eur priratat este nejake percenta s tych dani zo zisku co mu vratia na konci roka? ze by to napr vydokladoval alebo nieco? respektive VIE este nejak nadobodnut ku tomu nejake PENIAZE, alebo moze byt skor o nieco ukrateny? (1600 Je cisty zisk, ziadne naklady, tie budu vlastne pripocitane ku tej sume)
Pytam sa preto, lebo sa delime cca perecentualne, a nechcem aby sa stalo, ze on napr dostane tych 600 a na konci mu este stat napr OHLADNE TEJTO zakazky vrati 200eur o ktorych mi povedat nemusi. V tom pripade by som mu nechal len 400 + tychto 200 aby mal 600.
Dakujem
-
Fabo
Hardcore addict
No ked si ju zakryje nakladmi (nemusia byt konkretne naklady viazane na tuto zakazku) tak nezaplati tych dalsich 400 eur dane z prijmu, lebo ten prijem tam nebude.
No minimalne si znizi danovy zaklad o tvoju vyplatu ked nic ine... takze povedzme 2000-1100 co je 900, krat 0.8 a uz vidis ze dostane nie 500 ale 720 a to este si neznizil zaklad dalej.
IMHO moc spekulujes. Sa s nim proste dohodni kolko ti da a co urobi so zvyskom to uz je jeho vec. Ostatne keby tam cachruje s nakladmi a neuznaju mu to... znasa to potom on, nie ty.
No minimalne si znizi danovy zaklad o tvoju vyplatu ked nic ine... takze povedzme 2000-1100 co je 900, krat 0.8 a uz vidis ze dostane nie 500 ale 720 a to este si neznizil zaklad dalej.
IMHO moc spekulujes. Sa s nim proste dohodni kolko ti da a co urobi so zvyskom to uz je jeho vec. Ostatne keby tam cachruje s nakladmi a neuznaju mu to... znasa to potom on, nie ty.
Takto, to je moja zakazka, ja som ju zohnal, stretol sa, doniesol, vybavil vsetko, aj si ju sam na 70 percent vykonam, a tych 30 percent mi pomoze on + fakturacia.
Cize ja sa snim dohadujem kolko ja jemu dam, nie on mne...
Som snim kamos, vsetko je ok, spolupracujeme spolu na drobnych veciach, ale clovek nikdy nevie.
Cize ja sa snim dohadujem kolko ja jemu dam, nie on mne...
Som snim kamos, vsetko je ok, spolupracujeme spolu na drobnych veciach, ale clovek nikdy nevie.
tak ale to je potom jeho parketa, aj odmenu ma z cisteho prijmu celkom tucnu.
nerozumiem jak si to myslel.
on ma tu odmenu za cast vykonanej prace ktoru sme si dohodli, tak ako aj financnu sumu.
ale ta dan z prijmu na konci roka, tak to bude asi velky otaznik, lebo nakladmi si to moze ako keby dorovnat a moze mat este + to, ale zaroven aj nemusi no..
jak toto riesit?
on ma tu odmenu za cast vykonanej prace ktoru sme si dohodli, tak ako aj financnu sumu.
ale ta dan z prijmu na konci roka, tak to bude asi velky otaznik, lebo nakladmi si to moze ako keby dorovnat a moze mat este + to, ale zaroven aj nemusi no..
jak toto riesit?
Nijak, je to jeho sikovnost. Alebo zozen blocky na naklady a sumu si rozdelte.
Ukrátený nemôže byť.Awattar napísal: Ohladne este tej sumy.
Môže si uplatniť náklady a nemusí platiť daň z príjmu vôbec.
Tak by mu zostalo 900,- €.
Ale ako píše test, je to jeho šikovnosť a jeho "riziko".
Tá jeho s.r.o. znáša ešte rôzne iné náklady ktoré musí zaplatiť...
Mal by si sa s ním dohodnúť na pevnú sumu, ktorú dostaneš a viac sa nestarať.