Otazka ohladom DPH.
Re: Otazka ohladom DPH.
Jasne, dakujem chapem.
Najviac mi pride ferova ta moznost, ze by som mu pomohol zohnat tie blocky na naklady...
Najviac mi pride ferova ta moznost, ze by som mu pomohol zohnat tie blocky na naklady...
Este raz - preco nebudes radsej "neplatca dph" ?
no zaroven si si aj odpovedal na otazku ako som to myslel, "on ma tu odmenu za cast vykonanej prace ktoru sme si dohodli, tak ako aj financnu sumu.", sucastou tej prace je aj zauctovanie pohladavky a vsetko okolo toho.Awattar napísal:nerozumiem jak si to myslel.
on ma tu odmenu za cast vykonanej prace ktoru sme si dohodli, tak ako aj financnu sumu.
ale ta dan z prijmu na konci roka, tak to bude asi velky otaznik, lebo nakladmi si to moze ako keby dorovnat a moze mat este + to, ale zaroven aj nemusi no..
jak toto riesit?
Pri dosiahnuti obratu okolo 49500 eur za poslednych 12 mesiacov sa stava platcom automaticky zo zakona, takze si clovek nevyberie.
byt platcom dph sa oplati v pripade, ak ma subjekt viac odpoctu ako povinnosti, to sa napr. deje ked subjekt dodava vyrobky do inej krajiny vramci EU, tam je vynimka a tuzemskych dodavatelov, ktory uctuju DPH, tak vznikaju nadmerne odpocty.
A myslis, ze tato novovzniknuta sro bude mat obrat 50.000 €?test napísal:Pri dosiahnuti obratu okolo 49500 eur za poslednych 12 mesiacov sa stava platcom automaticky zo zakona, takze si clovek nevyberie.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Boccacio, bolo tu myslim povedane, ze nejde o novu sro, ale o nejakym sposobom posunutu. takze ju mohol dostat uz so statusom platcu, ci uz preto lebo predtym sa to oplatilo, alebo preto, ze predtym mala firma obrat nad 50 tis. a proste to (este?) nezrusil.
-
kukiak
Addict
Trosku OT otazka. Ako funguje parovanie faktur na danovom ? Priklad zivnostnik vystavi fakturu inemu zivnostnikovi, co ak si ju ten druhy proste neda do uctovnictva ?
Firma je platcom dph (alebo neplatcom? teraz neviem), je od niekoho kto tu firmu aktivne pouzival a mal tam velke obraty, teraz je cista z historiou. Cize preto tam bude DPH.
Alebo mi este bolo poradene od jedneho cloveka tak, ze spiseme autorsku zmluvu, cez ktoru sa daju vybrat peniaze hned ako dojdu na ucet a ja si na konci roka priznam tie peniaze, alebo aj nepriznam, lebo ak som " nic " tak do 4000e/rok nemusim priznavat.
//autoeditácia príspevku (21 Jan 2015, 18:18)
Alebo mi este bolo poradene od jedneho cloveka tak, ze spiseme autorsku zmluvu, cez ktoru sa daju vybrat peniaze hned ako dojdu na ucet a ja si na konci roka priznam tie peniaze, alebo aj nepriznam, lebo ak som " nic " tak do 4000e/rok nemusim priznavat.
//autoeditácia príspevku (21 Jan 2015, 18:18)
no tie dva papiere by sa mali stretnut, a ked sa nestretnu tak je to kratenie dani, tj podvod, pokial viem:).kukiak napísal:Trosku OT otazka. Ako funguje parovanie faktur na danovom ? Priklad zivnostnik vystavi fakturu inemu zivnostnikovi, co ak si ju ten druhy proste neda do uctovnictva ?
Zivnost bez dph - nic sa na danovom neparuje. Paruju sa len faktury s dph.
Ja by som sa chcela spýtať k tejto poslednej téme. Ked si tú fakturu ten živnostník teda nedá do prijmov, ale ju proste odignoruje kvoli tomu aby mu nevyšlo platiť dane, tak sa na to nepríde?
Teda chápem že je to podvod, ale teoreticky
..kde by mohol nastať problém?
Teda chápem že je to podvod, ale teoreticky
no ak si ju (prijem) nezaevidujes do uctovnictva nasledne teda aj do danoveho priznania (pri platcovi DPH by na to prisli ihned pomocou kontrolnych vykazov, ktore sa odozvdavaju pri podavani DPH priznania), moze prist kontrola a tym padom sa jedna o trestny cin kratenia dani. Preto treba dokladnu kontrolu pred podanim, musia sediet zostatky - bankove ucty (pokladna), otvorene faktury a pod.
danovy urad neparuje nic, on len dostane to danove priznanie a sami vedia vyhodnotit podla cisiel a historie, ci vykonat kontrolu alebo nie.
//este doplnim DPH kontrolne vykazy obsahuju info - dosla/vysla fa, cislo fa, sumy, datum dph, jedine toto system porovnava a na zaklade toho urcia koho si skontroluju,
danovy urad neparuje nic, on len dostane to danove priznanie a sami vedia vyhodnotit podla cisiel a historie, ci vykonat kontrolu alebo nie.
//este doplnim DPH kontrolne vykazy obsahuju info - dosla/vysla fa, cislo fa, sumy, datum dph, jedine toto system porovnava a na zaklade toho urcia koho si skontroluju,
-
hojko
Site Admin
Matuika, ak si ty nieco zaplatil cez fakturu a ty to priznas, u teba to konci. Ak si to druha strana neda do prijmov, je to jeho problem a ide o trestny nic, tak, ako uz napisat butthead.