Zdravím, v prvom rade sa ospravedlňujem, ak som to zle zaradil, ale podľa mňa je to skôr softvérová záležitosť. Vytiahol som zo skladu jeden starý počítač s tým, že z neho urobím server. Dosku som použil asrock k7vt4a pro. Tá má 2 SATA porty. Problém je, že ich neviem rozbehať. Pri inštalácii windows XP SP3 som najprv skúsil natiahnuť driver z diskety, no disk to nenašlo. Keď som nainštaloval windows na PATA disk a skúsil nainštalovať driver na sata radič, vyhodilo to hlášku, že to nevie nájsť potrebný driver. Pritom driver som skúšal aj z priloženého CD aj zo stránky výrobcu. Myslíte, že je šanca to rozbehnúť? Ak áno, ako?
Problém č. 2: Skúsil som tam hodiť SATA radič do PCI http://www.4world.pl/categories/product/43/94/
Správalo sa to rovnako. Počas inštalácie nefungoval driver z diskety a po inštalácii na PATA disk to tiež nevie nainštalovať driver. Ten je stiahnutý zo stránky výrobcu. Radič je na 100% funkčným keďže som ho skúšal v linuxe a tam mi disk bez problémov našlo.
Disk je WD10EZEX http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 332694.htm
Vopred vďaka za všetky rady.
SATA radič-driver
Re: SATA radič-driver
Skus nastavit disk ako IDE v biose.
To bohužiaľ nejde. Ak som to správne pochopil, je tam nejaká utilita, ktorá spolupracuje s biosom, takže ak sa podarí nainštalovať windows na sata disk, treba hneď nainštalovať tú utilitu a nastaviť to v nej. Samotný BIOS podľa všetkého toto urobiť nevie. Preto je potrebné nahrať ten sata ovládač pri inštalácii. Skôr mám pocit, že ten ovládač by mohol mať problém s tým, že je to service pack 3. Napríklad aj ovládač pre USB je len na SP1 a keď ho chcem nainštalovať na SP3, tak to len vyhodí hlášku, že je to pre SP1.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
To je raid, to je nieco ine. V tomto pripade na obrazku to nastav na disabled. Nastavenie SATA(AHCI)/IDE(PATA emulated) bude skor niekde pod Advanced polozkou, nie pod bootom.