Zvárači sem
Zvárači sem
Zdravím, (hľadal som) nenašiel som žiadnu tému ktorá by sa zaoberala zváraním, určite chodia na fórum ľudia, ktorý sa zváraním živia, prípadne to majú ako hobby. Akou metódou zvárate (MMA, MIG, TIG ... ) Kde na montážach ste pracovali.
Bol by som rád keby ste napísali nejaké vlastné skúsenosti čoho sa vyvarovať, nejaké tipy, skúsenosti...
Prípadne ak viete o nejakých dobrých inštruktážnych videách.
//autoeditácia príspevku (21 Mar 2015, 18:05)
Nikto nič ? Tak pridám aspoň nejaké foto z práce.
Rúra DN600, materiál hliník,
Bol by som rád keby ste napísali nejaké vlastné skúsenosti čoho sa vyvarovať, nejaké tipy, skúsenosti...
Prípadne ak viete o nejakých dobrých inštruktážnych videách.
//autoeditácia príspevku (21 Mar 2015, 18:05)
Nikto nič ? Tak pridám aspoň nejaké foto z práce.
Rúra DN600, materiál hliník,
-
typek61
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zvárači sem
ako zvaras?vyzera to na tig 
Vyvaruj sa Mochoviec 
Pekna praca, ja som len zvarac, level: dedinsky amater
Na skole som mal jeden semester zvarania, kde som ziskal skusenosti s klasickou elektrodou. A ked mi doma treba nieco pozvarat, tak si poziciam zvaracku a spravim sam. Zvary radsej fotit nebudem, to sa s profi robotou neda porovnat 
-
Fabo
Hardcore addict
GothaR ja niesom ani to, hoci zvaracku mame doma
elektrodou ani neviem ci som dakedy daco skusal. Autogenom bude za chvilu 20 rokov co som zvaroval naposledy.
Je to zvárané Migom, 3 vrstvi ("predohrev" koreň, vyplň, krycia), každá vrstva zváraná bez prestávky. (krycia vrstva trvá cca 15mintypek61 napísal:ako zvaras?vyzera to na tig
begbeee prečo ?
GothaR, zváranie elektródou (MMA), dovolím si tvrdiť že jedna z najťažších metód zvárania.
V tel. mám nejaké foto zvarov ktoré som zváral s elektródou, neskôr pridám.
Pekná práca. Som ani nevedel, že sa to takto dá. Keby som to videl, tak si pomyslím, že to zvaril nejaký stroj.
Pinco, dá sa aj oveľa krajšie, ešte sa mám čo učiť.
Materiál: Silumín (zliatina kremíka a hliníka)
Priemer: DN100
Metóda MIG
Metóda MIG
-
redliner
King
Ako dlho trvá vytvoriť takýto zvar?Maro. napísal:Pinco, dá sa aj oveľa krajšie, ešte sa mám čo učiť.
Metóda MIG
Na tej dn100 krycia vrstva možno 3-4min.
Na dn600 krycia vrstva okolo 15min ( komplet zvarenie rúry koreň, vyplň, krycia aj okolo 40min)
Na dn600 krycia vrstva okolo 15min ( komplet zvarenie rúry koreň, vyplň, krycia aj okolo 40min)
Pekna praca. Co su to za rury? Nejake rozdelovace, ci dopravne potrubia?
Robili na to potom aj skusky?
Zvaras cisto hlinikove zalezitosti, ci aj ine matrose?
Ja som som tiez "rekreacny" zvarac. Branky, ploty, polamane ryle.
Ale v Mochovciach som robil dozor tlupe zvaracov, robili sme kompletnu vzduchotechniku a tak podobne.
Btw, pekna praca. Ten prvy zvar vyzera ozaj pekne, ako robotom. Ten druhy nie je zly, ale na taky priemer to mas dost na siroko. Ci to je zamer?
Ja som som tiez "rekreacny" zvarac. Branky, ploty, polamane ryle.
Btw, pekna praca. Ten prvy zvar vyzera ozaj pekne, ako robotom. Ten druhy nie je zly, ale na taky priemer to mas dost na siroko. Ci to je zamer?
Zváraniu sa chvíľu už venujem v rámci hobby. Zváram ručne, zváračka je neusmernené trafo na 400V (max 160A) a rutilkami, najčastejšie 2,5 tie mi prídu najuniverzálnejšie a pokiaľ nejde o veľmi tenký materiál, tak iné ani nepoužívam. Dosť dlho mi trvalo, kým som sa naučil správnu techniku, mrte spálených elektród a prepáleného materiálu
. Cez zimu som pozváral snowbike, v podstate šlo o to, klasický bicykel prerobiť na bicykel s lyžami. Viacmenej sa podarilo, bol som s tým aj na svahu. Momentálne mám v garáži pozváraný rám na motokáru a v najbližšej dobe, by som chcel pokračovať v stavbe. Inak zváram čo príde, bránky, keď sa niečo odtrhne, volieru sme pozvárali celú atď. Zváračka je perfektná vec, už si ani nvm predstaviť, že by som ju nemal doma
.
Vodiče do elektrárni.kinjeril napísal:Pekna praca. Co su to za rury? Nejake rozdelovace, ci dopravne potrubia?
Ja som som tiez "rekreacny" zvarac. Branky, ploty, polamane ryle.Ale v Mochovciach som robil dozor tlupe zvaracov, robili sme kompletnu vzduchotechniku a tak podobne.
Skúšky nerobia, iba vizuálku.
Aj iné matroše, no hliník prevažne v práci.
Zámer, stena rúry je 15mm, ak si vezmeš, že úkos je približne 35° +medzera na koreň.
//Neskôr pridám niečo z elektródou, tigom.
// typek, aky material nerez ?
Jak dlho zváraš ?
// Ešte nejaké foto
-
typek61
Darca
ano iba nerez mam.to bolo este v skole.uvidim ako to bude vypadat v praci
chvilu zvaram
Tak v škole sa toho moc naučiť nedá, na montáži to je úplne o niečom inom, treba len zvárať a zvárať a tak znova zvárať 
// bindo011 sa ešte dajú kúpiť rutilky ?
// bindo011 sa ešte dajú kúpiť rutilky ?
-
typek61
Darca
ja som sa naucil od uplneho zaciatku tak pohoda 
-
rufus59
Light Professional
Zváram doma iba elektródou, učil som sa od otca ten toho nazváral, momentálne zváram ako vyššie čo potrebujem, robil som si akurát zdvihák na motorku, klietky na sliepky, voliera pre psa nabudúce. Učil som sa zvárať aj kyslíkom máme doma ale nevyužívam to. Chcel by som sa naučiť zvárať Mig. Využil by som to na zváranie plechov.
-
vendo
Guru
tiez som len domaci majster zvarac, elektroda, akurat na vianoce som si doprial legendu GAMA 160, je to moc lepsie ako to tesco trafo s ktorym som zvaral pred tym, ked si nato spomeniem na chalupe tak cosi odfotim
Tak invertorom sa zvára predsa len jednoduchšie a kvalitnejšie, ako obyčajným trafom, nehovoriac o tom, že máš dostupnú širokú škálu elektród. Nový invertor je pomerne vysoká investícia, no zase do náradia sa vždy oplatí investovať.
Osobne ma zaujali poloautomaty MIG/MAG hlavne od polských výrobcov. Viem, budete namietať na kvalitu, avšak porovnateľné zváračky stoja na SVK približne o 30% viac, čo nie je zanedbateľný rozdiel. Pričom pochybujem, že kvalita bude nejak výrazne rozdielna. Navyše pri kúpe poloautomatu ti ďalšie náklady bude tvoriť fľaša s plynom, čo tiež nie je zrovna lacná záležitosť. Poloautomaty pohybujúce sa cenovo do 300€ okrem toho málokedy zvládnu zvárať oceľ drôtom hrubším ako 0,8mm. Takže sa hodia fakt len na nejaké drobnosti. Najlepšie mi z toho vychádzajú práve invertory, dokonca som niekde zahliadol aj špeciálne upravené tzv. bodovacie pištole, ktorými sa dajú krásne bodovo zvárať aj plechy. Len na opravovanie napr. plechariny áut to nie je. Ak robíš s autami, tak tam je jasná voľba MAG.
Osobne ma zaujali poloautomaty MIG/MAG hlavne od polských výrobcov. Viem, budete namietať na kvalitu, avšak porovnateľné zváračky stoja na SVK približne o 30% viac, čo nie je zanedbateľný rozdiel. Pričom pochybujem, že kvalita bude nejak výrazne rozdielna. Navyše pri kúpe poloautomatu ti ďalšie náklady bude tvoriť fľaša s plynom, čo tiež nie je zrovna lacná záležitosť. Poloautomaty pohybujúce sa cenovo do 300€ okrem toho málokedy zvládnu zvárať oceľ drôtom hrubším ako 0,8mm. Takže sa hodia fakt len na nejaké drobnosti. Najlepšie mi z toho vychádzajú práve invertory, dokonca som niekde zahliadol aj špeciálne upravené tzv. bodovacie pištole, ktorými sa dajú krásne bodovo zvárať aj plechy. Len na opravovanie napr. plechariny áut to nie je. Ak robíš s autami, tak tam je jasná voľba MAG.