Moja buducnost
Moja buducnost
Ahojte chalani potreboval by som zopar uzitocnych rad do zivota
.Tento rok maturujem a rozhodujem sa akym smerom sa uberat dalej.Studujem odbor mechanik pc sieti (teda nic extra)ale o to teraz ani tak nejde.Odhliadnuc od toho ze mojim snom je podnikat a momentalne na to nemam po finacnej stranke (a ani rodicia nie su prilis nadseny,ked im toto zadrem pozeraju na mna ako na debila) tak hladam pracu na odrazenie sa od dna...Momentalne sa rozhodujem medzi viacerymi moznostami.Este predtym ako ich sem napisem chcem povedat ze ma informacne technologie bavia,zial mam iste nedostatky v tomto smere (nie som borec v matike) a v buducnosti by som urcite nechcel sediet za pc a cumiet 8 hodin do zdrojoveho kodu (uz som to skusal a prepinalo mi z toho pretoze to vsetko strasne vnimam a potom mi ta syntax prestava davat logiku a som ako nafetovany).Preto nastava otazka ci ma zmysel ist na VŠ napr. aplikovanu informatiku,trapit sa tam 4 roky a ci budem mat vôbec sancu sa niekde uplatnit.Nie som ziadna lemra,som pracovity uz od 14 rokov pracujem kazde letne prazdniny na brigade + mam celorocnu 3 rocnu prax vo vyznamnej IT firme kde pracujem bez naroku na financne ohodnotenie.Dalej som natrafil na rekvalifikacny dualny kurz mechatronika ktory otvoril Volkswagen a zaujimal by ma vas nazor nan teda ci to ma nejaku perspektivu a zmysel a ci je ta praca adekvatne ohodnotena a aka je moznost karierneho rastu (pokial je to ohodnotene rovnako ako pracovnik na montazi ma to vôbec zmysel?),docital som za ze sa tam rocne hlasi niekolko stoviek uchadzacov a vzdy zoberu len okolo 20 ludi.Neberte to ale tak ze som nejaky fagan co chce hned zarabat 1000 eur viem aka je situacia tu na Slovensku a fyzickej praci sa vôbec nebranim ale nevedel by som si predstavit zivot typu:Pridem na siestu do prace spojim na aute 300 kablikov o druhej fajront,pridem domov a do vecera budem cumet s vyloženými nohami na TV a takto by sa to tahalo 40 rokov...Preto hladam nieco lepsie lebo viem ze mam na viac...Inak viem presne co chcem dosiahnut v buducnosti a cakam na moju chvilu ale ten cas je este daleko a potrebujem skusenosti,financie a vek preto zvazujem co dalej.To by bolo asi vsetko dakujem za pripadne rady...
Re: Moja buducnost
Ked nie si lenivy, tak si chod za svojim. Vysoku skolu k tomu vobec nepotrebujes a asi by ta na nej aj bolo skoda. Ak ti nejde tak dobre matematika ako hovoris a sam nie si nadseny z predstavy studovat na VS tak na VS nechod.
Na tvojom mieste by som sa popytal na moznost zamestnania v tej vyznamnej IT fime, pretoze odtial mas relevantnu prax a teda asi aj najvacsiu sancu zamestnat sa. Predsalen ta tam uz mozno aj niektori poznaju a tvoj nadriadeny by ti mohol dat odporucanie. Popri tom ako budes pracovat sa nadalej vzdelavaj, zaplat si kurzy a studuj to, co ta bavi. Ked na SS studujes mechanika PC sieti, mozno by neboli odveci aj CCNA kurzy. Potom co sa trocha rozbehnes a nieco si nasetris, budes moct pomaly rozbiehat svoj biznis.
Na tvojom mieste by som sa popytal na moznost zamestnania v tej vyznamnej IT fime, pretoze odtial mas relevantnu prax a teda asi aj najvacsiu sancu zamestnat sa. Predsalen ta tam uz mozno aj niektori poznaju a tvoj nadriadeny by ti mohol dat odporucanie. Popri tom ako budes pracovat sa nadalej vzdelavaj, zaplat si kurzy a studuj to, co ta bavi. Ked na SS studujes mechanika PC sieti, mozno by neboli odveci aj CCNA kurzy. Potom co sa trocha rozbehnes a nieco si nasetris, budes moct pomaly rozbiehat svoj biznis.
-
javatar
Hardcore addict
V prvom rade sa sam seba spytaj co je tvoja vasen. V com sa hrabes az kym to nepochopis/neovladnes. Potom zistime ci to bude pre teba len hobby alebo mas potencial aj v tom smere podnikat.
Jefty: tiez si hovorim ze ta vš asi nebude idelany napad...A rozmyslal som aj nad CCNA kedze uz par veci viem a denne som sa stretaval s CISCO hardware-om len premyslam ci by z hladiska uplatnenia a vzdelania nebola lepsia ta mechatronika...Nikde nemôzem najst detaily ohladom tej rekvalifikacie vsade su len podmienky a pisu o tom v par magazinoch...http://sk.volkswagen.sk/sk/kariera/info ... vania.html
Nemate niekto osobne skusenosti?
javatar:No svoj podnikatelsky zamer by som nerad prezdradil kedze na Slovensku nie je rozsireny ale viem ze ma to bavi a netyka sa vôbec IT sfery...Ak by som isiel do toho len ako pracovnik kvôli skusenostiam zarobil by som tak 500eur.A myslim si ze by som tuto etapu mohol vynechat kedze o tom vela viem a priorita by bola skôr zohnat kontakty na dodavatelov.Ale ako som uz povedal je to este daleko (mam len 19) zatial potrebujem vybudovat ako tak kapital a musim sa osamostatnit pretoze ma rodina brzdi (vsetci su zamestnanci co vam budem hovorit...).Na jednej strane chapem ze ma chcu chranit ale kto sa boji riskovat nikdy neuspeje a ja sa nemienim vzdat svojho sna.Preto si nechavam vsetko pre seba a radim sa s vami,ked bude spravny cas rozbehem to vo velkom style.
Nemate niekto osobne skusenosti?
javatar:No svoj podnikatelsky zamer by som nerad prezdradil kedze na Slovensku nie je rozsireny ale viem ze ma to bavi a netyka sa vôbec IT sfery...Ak by som isiel do toho len ako pracovnik kvôli skusenostiam zarobil by som tak 500eur.A myslim si ze by som tuto etapu mohol vynechat kedze o tom vela viem a priorita by bola skôr zohnat kontakty na dodavatelov.Ale ako som uz povedal je to este daleko (mam len 19) zatial potrebujem vybudovat ako tak kapital a musim sa osamostatnit pretoze ma rodina brzdi (vsetci su zamestnanci co vam budem hovorit...).Na jednej strane chapem ze ma chcu chranit ale kto sa boji riskovat nikdy neuspeje a ja sa nemienim vzdat svojho sna.Preto si nechavam vsetko pre seba a radim sa s vami,ked bude spravny cas rozbehem to vo velkom style.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
s tým že sa musíš osamostatniť nesúhlasím. Radšej im vysvetliť a presaď si svoje ale bývaj s rodičmi kým sa dá. Nikdy nebudeš schopný toľko ušetriť, ako keď bývaš v mama-hotely. Osamostatníš sa, tak budeš zarábať na bývanie a stravu. Teraz si schopný zarábať na svoju budúcnosť. Na osamostatnenie treba iné dôvody, napríklad priateľku a vlastné bývanie, ale nie že ťa brzdia
-
javatar
Hardcore addict
Nuz za svojim snom si kracaj a pamataj, ze ked sa budes citit neprijemne tak je to vzdy sucast cesty k uspechu.
Par rad od podnikatelsky neskuseneho
1. Podla moznosti sa poznaz neminut peniaze svojich blizkych ale svoje.
2. Najdi si par ludi s ktori uz podnikatelsky uspech maju a rad sa s nimi (ludia co nedosiahli uspech v danej oblasti zriedkakedy davaju dobre rady)
3. Neboj sa kvoli tomu obetovat zabavu, par vztahov a podobne
4. Respektuj sa ale nebud arogantny
5. Zacni co najskor. Ked to nedokazes ponuknut ako vsetko tak to skus ponukat v malom ako sluzbu. Rozpravaj sa s (potencionalnymi) klientami a najskor ich skus pochopit. Vygoogli si pain hypothesis - IMHO dost dobra technika predaja.
Par rad od podnikatelsky neskuseneho
1. Podla moznosti sa poznaz neminut peniaze svojich blizkych ale svoje.
2. Najdi si par ludi s ktori uz podnikatelsky uspech maju a rad sa s nimi (ludia co nedosiahli uspech v danej oblasti zriedkakedy davaju dobre rady)
3. Neboj sa kvoli tomu obetovat zabavu, par vztahov a podobne
4. Respektuj sa ale nebud arogantny
5. Zacni co najskor. Ked to nedokazes ponuknut ako vsetko tak to skus ponukat v malom ako sluzbu. Rozpravaj sa s (potencionalnymi) klientami a najskor ich skus pochopit. Vygoogli si pain hypothesis - IMHO dost dobra technika predaja.
A ohladom toho mechatronika by ste mi nevedeli poradit ci by to bolo vhodne pre zaciatok?Ako som uz povedal len som sa docital ze podpisete zmluvu na rok mate plat okolo 600e 4dni prax+1den skola a ked urobite test druhy rok vam dvihnu plat a ked to absolvujete cele tak mate miesto na udrzbe a platove podmienky neviem...A vraj beru rocne len okolo 20 ludi zo stoviek ale preco to neskusit ak by sa to oplatilo...
-
Fabo
Hardcore addict
IT predsa vobec nemusi znamenat len code monkey... studujes mechanika PC sieti, robis s ciscom, asi mas predstavu ze aj toto je sucast IT
tak si mozes napriklad spravit CCNA a zamestnat sa ako sietar, mozes setrit na svoj podnikatelsky napad...
sprava serverov, systemov...
databazy, SAPy, toho jeeee
databazy, SAPy, toho jeeee
podla mna by si si mal vysku urobit. Moze sa totiz stat ze podnikanie sa nevydari alebo proste zistis ze to nieje pre teba a budes nuteny sa normalne niekde zamestnat. A tam budes mat vyssie pozicie kvoli nedostatku vzdelania uzamknute.. Nehovorim ze sa neda dobre zarabat aj bez vysky,urcite ze ano, ale vecsinou je karierny postup tazsi a zlozitejsi.
-
Soviet
Darca
Chod si za snom co sa co bude diat
Ked sa nepodari nieco, da ti to do zivota viac ako nadavanie na skole a lutovanie, ze si si nesiel za svojim.
"Nehovorim ze sa neda dobre zarabat aj bez vysky,urcite ze ano, ale vecsinou je karierny postup tazsi a zlozitejsi." - Neviem v akej sfere si toto nabral, ale pekna kravina. V odbore IT nejde vobec o skolu, ale to co vies a co ukazes vo firme. Uz sa mi to viac krat len namne potvrdilo, co som vysku ani neskusil a bezproblemov by sa mi dala kariera budovat. A o okolitych kolegoch ani nevravim.
"Nehovorim ze sa neda dobre zarabat aj bez vysky,urcite ze ano, ale vecsinou je karierny postup tazsi a zlozitejsi." - Neviem v akej sfere si toto nabral, ale pekna kravina. V odbore IT nejde vobec o skolu, ale to co vies a co ukazes vo firme. Uz sa mi to viac krat len namne potvrdilo, co som vysku ani neskusil a bezproblemov by sa mi dala kariera budovat. A o okolitych kolegoch ani nevravim.
V mensich firmach na formalnom vzdelani skutocne velmi nezalezi ale vo velkych ano.
-
Soviet
Darca
V malych mozno, ale vo firme, kde to vyzaduju, pripadne nutia cloveka, aby siel popritom studovat vysku by som pracovat nechcel. Uz len na pohovore ked sa pytaju, ze ci si "planujete v blizkej dobe/buducnosti vysoku skolu spravit" vravim nie". Ked im zalezi na skole a nie tom co clovek vie, tak taka firma je neprofesionalna a pracovat by v nej by z mojej strany neslo 
Vzdelanie je dosť dôležité si dovolím povedať. Či už školské, alebo vzdelanie, ktoré si získal na základe toho, že si sám chcel, niečo ťa zaujme, venuješ sa tomu, vzdelávaš sa v tom a zákonite sa v tom zlepšuješ. Ak ťa to zaujíma a chceš to vedieť.
Vysvetlím, o čo ide napríklad v strojárskej výrobe. Potrebuješ vyrobiť nejaký výrobok a ten potom vyrobiť v požadovanej kvalite. Tu je prvý zásadný krok, kvalita, mašina, na kt. sa to bude vyrábať musí byť presná, rovnako ako pracovník, ktorý ju obsluhuje. Jedna vec je na stroji niečo vyrábať, vedieť o čo ide a byť v tom kapacita. Druhá vec je taký stroj navrhnúť a na to je potrebné určité technické vzdelanie, dovolím si povedať, že na vysokej úrovni. Každý, kto videl modernú CNC frézu a vie, z čoho sa taký stroj skladá, chápe, že zostrojiť niečo také vôbec nie je jednoduché. A to nehovorím o dimenzovaní vyrábaných súčiastok, o konštruovaní, to vôbec nie sú jednoduché veci.
Treba sa rozhodnúť, ktorou cestou sa vybrať. Ja si myslím, že ani jedna nie je zlá, každá má svoje výhody a nevýhody. A čím vyššia pozícia, tým väčšia zodpovednosť a tlaky z každej strany.
Vysvetlím, o čo ide napríklad v strojárskej výrobe. Potrebuješ vyrobiť nejaký výrobok a ten potom vyrobiť v požadovanej kvalite. Tu je prvý zásadný krok, kvalita, mašina, na kt. sa to bude vyrábať musí byť presná, rovnako ako pracovník, ktorý ju obsluhuje. Jedna vec je na stroji niečo vyrábať, vedieť o čo ide a byť v tom kapacita. Druhá vec je taký stroj navrhnúť a na to je potrebné určité technické vzdelanie, dovolím si povedať, že na vysokej úrovni. Každý, kto videl modernú CNC frézu a vie, z čoho sa taký stroj skladá, chápe, že zostrojiť niečo také vôbec nie je jednoduché. A to nehovorím o dimenzovaní vyrábaných súčiastok, o konštruovaní, to vôbec nie sú jednoduché veci.
Treba sa rozhodnúť, ktorou cestou sa vybrať. Ja si myslím, že ani jedna nie je zlá, každá má svoje výhody a nevýhody. A čím vyššia pozícia, tým väčšia zodpovednosť a tlaky z každej strany.
A aky nazor mate na toho mechatronika je to hovadina?
Podla mna by si mal toho mechatronika skusit, lebo ta to ocividne laka kedze kazdy prispevok smerujes na to.
A pochybujem, ze tu najdes cloveka, ktory by ti mal nieco relevantne k tomu povedat, kedze ako si pisal tam beru 20 ludi rocne, a funguje to tak 2 roky, ak ma pamat neklame.
No ale ak chces pocut nejaky nazor... Podla mna to moze byt dobre, naucia ta tam to co oni po tebe chcu (velka pravdepodobnost ze to pripadne vyuzijes aj v inych automobilkach) a vyhnes sa tak nepotrebnym veciam, na ktore by si na VS pravdepodobne narazil. Takze to vyskusaj, a potom povedz nakolko som sa mylil
A pochybujem, ze tu najdes cloveka, ktory by ti mal nieco relevantne k tomu povedat, kedze ako si pisal tam beru 20 ludi rocne, a funguje to tak 2 roky, ak ma pamat neklame.
No ale ak chces pocut nejaky nazor... Podla mna to moze byt dobre, naucia ta tam to co oni po tebe chcu (velka pravdepodobnost ze to pripadne vyuzijes aj v inych automobilkach) a vyhnes sa tak nepotrebnym veciam, na ktore by si na VS pravdepodobne narazil. Takze to vyskusaj, a potom povedz nakolko som sa mylil
Ziegel dakujem za odpoved,ano laka ma to viac ako vš
a aj ked to bude asi hardcore dostat sa tam zvazujem ze to vyskusam kedze ti bezi plat a zaroven ziskas nejaku novu zrucnost.Ano funguje to druhy rok ale myslel som si ze by sa tu niekto mohol najst kto ma s podobnou pracou skusenost(co to realne obnasa a tak)..
Poznam viacerých kolegov programatorov co studovali strojarstvo alebo elektrotechniku a nenasli v obore poriadne zamestnanie a potom sa doma sami naucili programovat. A je vidiet, ze vacsinou takymto ludom chybaju teoreticke znalosti, ktore ti da dobra vysoka skola. Teoriu sa nikde nenaucis lepsie ako na dobrej vysokej skole.
-
hojko
Site Admin
Az na to, ze vysoke skoly akurat tak produkuju ludi plnych teorie, ale bez praxe. Zamestnavatel hlada najma ludi s praxou. Tym netvrdim, ze napriklad taky student STU nenajde uplatnenie.
S týmto absolutne súhlasím, ako študent by som naozaj privítal nejakú prax v odbore, ktorú ti zabezpečí škola. Lenže to moc nefunguje takto ešte na SVK, prax síce máš na škole, ale mizernú a už vôbec sa netýka toho, čo študuješ... Je smutné, že s týmto sa nič nerobí, lebo keby vyjdeš zo školy povedzme ako Ing. a máš kvalitnú prax vo svojom odbore, vieš o čo ide a chytáš sa, tak nie je problém. A ďalšou vecou sú jazyky, hlavne technická anglina a nemina, to ťa nenaučí nikto... Takže jediná možnosť ako to vedieť, je ísť si za tým sám a učiť sa to v rámci osobného voľna. No to je už na inú debatuVysoke skoly akurat tak produkuju ludi plnych teorie, ale bez praxe. Zamestnavatel hlada najma ludi s praxou.