Práca v zahraničí

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Práca v zahraničí

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Viete mi odporučiť, poprípade ma upozorniť na ktoré pracovné agentúry si dávať pozor ? Chceli by sme s priateľkou vypadnú niekam von. Vďaka za tipy :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Re: Práca v zahraničí

Príspevok od používateľa jackb »

kazda agentura je podvod. vacsi alebo mensi
obrat sa na kamaratov v zahranici, pozri FB komunit Cechov a Slovakov na mieste kam chcete odist, opytaj sa na pouky prace tam. len sa neupis agenture.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

keď to už spomínaš, je lepšie ísť na slepo niekam do zahranicia a az tam si najst pracu? v podstate v zahranici nikoho nepoznam
lebo napriklad v UK ti prispievaju pokial si nezamestnany a aktivne si hladas pracu

sice toto budem riesit az po VŠ (IT) ale je to dobre vediet už skor ze co a ako...
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Je to lepšie z toho pohľadu, že neplatíš nič agentúre. Keď ideš cez agentúru tak platíš kadejaké poplatky a taktiež môže mať agentúra aj nejaký podiel z tvojej výplaty, keďže ti prácu zoženú oni.

Zo Slovenska si sám ťažko nájdeš robotu. Kto by zamestnal niekoho, koho ani nevidel ?
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

Spixy napísal: lebo napriklad v UK ti prispievaju pokial si nezamestnany a aktivne si hladas pracu
To znie až veľmi dobre :D Musí to mať podľa mňa nejaké podmienky (alebo háčik) ináč sa mi to nezdá. Vieš k tomu napísať niečo viac?
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

ja nie ale kamarat bol rok v Londyne s tym ze prve 2 mesiace si hladal pracu, potom pracoval v nejakom hoteli a neskor ako nocny sekuritak
su tu na fore ludia pracujuci v UK, oni snad povedia lepsie
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Neviem o tom, že by niekomu v UK prispievali pri hľadaní práce, ten, kto o prácu prišiel alebo sa rozhodol hľadať si novú, dostáva Jobseekers Allowance, pričom ale musel byť v minulosti zamestnaný a odvádzať peniaze do National Insurance. A keďže čerstvý prišelec do UK NI určite nemá a jeho vybavovanie môže trvať aj 3 mesiace (zvyčajne po konci leta, kedy sa do UK nakotí kopa Poliakov, Rumunov a podobne), tak k peniazom od štátu príde asi len veľmi ťažko. Podmienky sa zmenili od času, kedy sa začal zvyšovať tzv. benefit tourism, najmä vďaka asociálom z našich milovaných krajín.

Inými slovami, podľa nových zákonov môžeš o JSA žiadať až po 3 mesiacoch v krajine https://www.gov.uk/jobseekers-allowance/eligibility pričom musíš dokázať, že si aktívne hľadáš prácu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

No ked pozeram na to JSA (niezeby som chcel vyuzit ale bol som zvedavy kolko to je) tak to nic moc nie je - takze ako obycajne, na stat velmi spoliehat netreba.
Ja som prisiel do UK po lete a vybavenie NI (od zavolania do Job Centre po dorucenie listu s NI) trvalo mesiac a dva dni. Na benefity som sa ani nepytal kedze ich nemam v plane brat.

Ak nikoho nepoznas tak to moze byt problem nakolko budes potrebovat adresu. Pre NI to take tazke nie je ale pri zakladani uctu zazijes kopec zabavy.
Dyfo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Dyfo »

Neviete prosim poradit nejake stranky kde sa da najst praca v rakusku taliansku alebo svajciarsku ?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

V Rakusku skus www.jobkralle.at alebo www.willhaben.at
Len tak spomeniem, ze neni to uz take ruzove ani v Rakusku ako byvalo.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Mám pár otázok, tak snáď mi na ne niekto odpovie :) Mesiac som evidovaný na úrade práce pretože som nezamestnaný. Ak by som náhodou chcel ísť pracovať do Prahy, tak sa mám tu na Slovensku odhlásiť z úradu a zo zdravotnej poisťovne ? Alebo ako to je ? Plus ešte ak mám VÚB banku, tak je lepšie ten účet na SK zrušiť a otvoriť si bankový účet tam ? Dík za odpovede.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Co sa tyka uctu v banke, musis si zhodnoti sam, ci za vedenie platis a kolko, ci to je pre teba potrebne alebo zbytocne. Ja mam jeden ucet v UK a jeden na SR, svoj slovensky som nikdy neplanoval zrusit, a stale ho obcas vyuzivam, ved na Slovensko chodim, obcas mi tam pridu nejake eurka.

A hej, ked pojdes niekde pracovat normalne oficialne, mal by si sa odhlasit zo zdrav. poistovne. Ked sa nic nezmenilo...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Áno, potrebuješ sa odhlásiť z Úradu práce, ak by si už mal podpísanú pracovnú zmluvu a aj zo slovenskej zdravotnej poisťovne. Zamestnávateľ by ťa mal prihlásiť v českej zdravotnej poisťovni a mal by si dostať aj príslušnú zdravotnú kartičku.

Čo sa týka účtu, tak samozrejme je výhodnejšie mať český účet, aby si nemusel platiť nekresťanské poplatky za výbery a nemal nevýhodný kurz pri akýchkoľvek transakciách.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pochybujem, ze tvoj cesky zamestnavatel bude ochotny posielat tvoju vyplatu na iny ako cesky ucet
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

uz vsade funguje IBAN takze jemu to moze byt jedno, ale mat cesku banku bude najlepsie riesenie
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Dajme tomu že mám podpísanú zmluvu. Tak sa teda v zdravotnej a na úrade odhlásim. Ale čo keď zmluvu budem podpisovať až v Prahe ? Z úradu sa odhlásim, ale čo zdravotná ?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Prídeš tam a požiadaš o tlačivo na odhlásenie z poisťovne. Ak si dobre pamätám, nechceli odo mňa pracovnú zmluvu alebo iné potvrdenie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

guess.whoo napísal:uz vsade funguje IBAN takze jemu to moze byt jedno, ale mat cesku banku bude najlepsie riesenie
vsade nie, v krajinach, kde sa neplati Eurom, to je povinne az od 31.10.2016 (EU 260/2012 cl. 16, od. 8 )
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Pilifo napísal:Prídeš tam a požiadaš o tlačivo na odhlásenie z poisťovne. Ak si dobre pamätám, nechceli odo mňa pracovnú zmluvu alebo iné potvrdenie.
A to tlačivo potom odošlem z Česka tu na Slovensko do mojej poisťovne ? Dobre to chápem ?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Veď to si môžeš vybaviť, ešte keď budeš na Slovensku.

Ale poslanie poštou by malo fungovať tiež.
Napísať odpoveď