Jazda v jazdnych pruhoch

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
qwerty-xyz

Jazda v jazdnych pruhoch

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Dve veci, ktore stale nechapem, a ktore mi nejako nevedia moji znami vysvetlit.

1. Ked mam krizovatku, na ktorej su dva pruhy ktore idu na ROVNO ...ale za krizovatkou uz pokracuje smerom rovno len jeden pruh. Ako sa radim? auta su v mojom pruhu aj v pruhu vedla. dajme tomu ze ja som v lavom, a auta su aj v pravom, pokracujeme vsetci rovno, ale za krizovatkou je volny pruh len jeden.

kto ma aku prednost ? kto komu dava prednost?

2. Ked mam pred sebou krizovatku, ale potrebujem sa zaradit z praveho pruhu do laveho, lenze v lavom napr odpocovacom uz idu auta, ako sa tam zaradit? vyhodim smerovku a co? ten ktory je v lavom, ale je vzadu, tak ma pusti? a ked na nepusti tak co ? mam v tom svojom zbrzdit a cakat ktory ma pusti ?
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Jazda v jazdnych pruhoch

Príspevok od používateľa brm »

http://auto.sme.sk/c/6778347/viete-dat- ... uhoch.html

Ad 1. Za celú dobu, čo mám vodičák, som sa s takou križovatkou ešte nestretol. Vieš nájsť niekde na street view nejaký taký príklad? Zvyčajne, koľko pruhov do križovatky vchádza pre daný smer, toľko pruhov aj z križovatky vychádza. Čiže ak sú dva pruhy rovno, musia aj dva pruhy byť za križovatkou. Jedine, ak jeden z tých dvoch pruhov pred križovatkou je odbočovací pruh, čiže v tomto pruhu musíš odbočiť doľava/doprava, ale nesmieš pokračovať rovno.

Ak by to nebola križovatka, ale jednoducho sa dva pruhy končia, pričom nie je zjavné, ktorý pruh pokračuje, tak vodič v pravom pruhu má prednosť.

Ad 2. Áno, dáš smerovku a pozeráš do späťáku, či môžeš prejsť do druhého pruhu. Samozrejme, musíš vozidlu v druhom pruhu dať prednosť. Ak tam máš normálneho vodiča, ten pribrzdí a budeš môcť prejsť do ľavého pruhu, ak sú v ľavom pruhu debili, musíš aj zastaviť a počkať, kým sa ľavý pruh uvoľní.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Brm, sú také križovatky, pár som ich už videl. Napríklad keď vychádzaš z Nitry na Zlaté Moravce po starej ceste vedú do križovatky dva pruhy, prejdeš križovatku a "zlejú sa do jedného". Či tam je nejaká značka, kt. to upravuje to nvm, kuknem keď pôjdem okolo, no sedliackym rozumom by som zvolil striedavé radenie, prípadne, kto je bližšie, ten ide prvý pokiaľ nie je veľa áut v križovatke.
brm
Darca
Darca

bindo011.. myslíš toto tu?
https://www.google.sk/maps/place/Nitra/ ... d1c6978bf0
tam hneď za križovatkou boli dva pruhy, ale hneď po pár metroch šli do jedného.. a máš pekne vyznačené, ktorý je priebežný a ktorý sa ruší. Mám pocit, že to tam takto stále bolo (dávnejšie som už tade nešiel).

//autoeditácia príspevku (28 Jan 2015, 15:13)
Pre mňa osobne sú väčšou záhadou tieto pruhy v KE:
https://www.google.sk/maps/place/Nitra/ ... d1c6978bf0
Idú dva pruhy a z tých dvoch pruhov idú dva pruhy doľava (jeden pruh smer Štefánikova a druhý pruh smer Námestie Maratónu mieru) a dva pruhy doprava (oba smer NBS). Tu väčšinou chodievam v ľavom jazdnom pruhu a odbočujem doprava do ľavého jazdného pruhu (robí to tam väčšina), len stále čakám, kedy ma tam niekto naberie - kto ide v pravom jazdnom pruhu a chce odbočiť doľava do pravého jazdného pruhu (smer Námestie Maratóna mieru).

:)
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Myslim, ze ta krizovatka v KE bola pred casom tiez riesena na auto.sme.sk. Podla mna tam mozes odbocit z laveho doprava a rovnako z praveho pokracovat dolava. V prvom pripade ale musis dat prednost autu v pravom pruhu. Ja tam z laveho do prava odbocujem radsej len v pripade ak auta v pravom stoja (pustaju chodcov, odbocuje tam bus/trolejbus).

Co sa tyka zuzenia dvoch pruhov do jedneho. Podla mna, ak nie je jasne, ktory je priebezny, tak by sa malo radit striedavo (minimalne to je najplynulejsie).
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

IMHO technicky mozes pokracovat kristakrazom jak chces, ale mali by tam namalovat, pravy rovno, lavy doprava a rovno, pred tu "rozdvojku"
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

sorry asi som nechapavy ?

situacia v nitre - je za krizovatkou, teda s krizovatkou nema nic spolocne, je to normane "znizenie poctu jazdnych pruhov" - vyhodis smerovku a cakas ci dakto pozna zipsovacie pravidlo...

situacia kosice - tiez neviem co sa riesi...jeden pruh ide vlavo jeden v pravo... drzim sa v tom v ktorom idem...alebo teda vyhodim smerovku este pred radenim sa na daj prednost...

1. taka krizovatka neexistuje, ze idu dva rovno a potom uz len jeden a jeden inde... si vsimaj hlavne znacky pri ceste... a keby aj nahodou existovala - smerovka, brzda...
2. zakladom je smerovka... a cakat... tlacit sa, a ano mas brzdit...

brm
Darca
Darca

Forsaken.. situácia Košice.. lepšie sa pozri na tú križovatku a tie pruhy, vôbec to nie je tak ako píšeš, že ľavý pruh je doprava a ľavý pruh doľava.

Ešte jedna situácia s pruhmi v KE, ktorá ma občas trochu mätie.. pri Amfiteátri z ulice Čsl. armády hore na Terasu:
https://www.google.sk/maps/@48.727937,2 ... M6fvKQ!2e0
Napojenie vedľajšej cesty s dvoma pruhmi na hlavnú, ktorá má tiež dva pruhy a jeden odbočovací pruh. Ak idem po tejto ceste v pravom pruhu a chcem sa napojiť na hlavnú, idem rovno do pravého pruhu na hlavnej ceste alebo do ľavého (stredného) pruhu na hlavnej ceste? Ak idem v ľavom pruhu, idem do ľavého (stredného) pruhu na hlavnej ceste alebo do odbočovacieho pruhu vľavo a z neho musím odbočiť do pravého pruhu, aby som mohol pokračovať rovno? :)
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

a ako to je ? jeden do lava, druhy rovno ? :) ta ista pointa , ak myslime to iste
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

Môžem sa spýtať na túto situáciu? Križovatka v Mlynskej doline nad D2kou.
https://www.google.sk/maps/@48.153862,1 ... iicKLw!2e0
Stojím v odbočovacom pruhu, chcem ísť doľava, ale po odbočení sú dva pruhy. Musím ísť do toho ľavého? Zdá sa mi, že do pravého sa môže napchať auto oproti, ktorému zasvieti zelená šípka doprava.
Jaccobinho
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jaccobinho »

Ale veď predsa keď má zelenú šípku, musí dať prednosť vozidlám vo voľnom smere (tebe), chodcom ak nejakí sú (tu nie je prechod). Zelená šípka ako doplnkový signál určite neznamená absolútnu prednosť. Môžeš pokračovať v pruhu ktorom chceš, či už smerom na D2 alebo smerom k Botanickej/FEI.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Forsaken napísal:a ako to je ? jeden do lava, druhy rovno ? :) ta ista pointa , ak myslime to iste
Nie, ide o to ze oba pruhy pokracuju aj v smere dolava a aj v smere doprava a teda je obtiazne povedat kto tam ma prednost, lebo to ani nijaka znacka neupravuje... Ja tam zvyknem jazdit vzdy v pravom, ci uz idem rovno (dolava) alebo doprava..
brm
Darca
Darca

Presne tak, navyše celú situáciu komplikuje aj predchádzajúca dosť frekventovaná odbočka na Masarykovu, kde dosť áut odbočuje a odkiaľ aj dosť áut vchádza na hlavnú cestu. Ja práve kvôli nim tam chodím takmer stále v ľavom pruhu. Odporúčam pozrieť tú križovatku vo verzii z mája 2012, ľudia tam jazdia naozaj rôzne. :)
Napísať odpoveď