Ziadanie penazi od Hm revenue and customs (ANGLICKO)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
JumperLjuk8
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Ziadanie penazi od Hm revenue and customs (ANGLICKO)

Príspevok od používateľa JumperLjuk8 »

Caute, pracoval som v anglicku v roku 2014 .. mal som prvu robotu tu som skoncil 17.9.2014 ale na P45 je datum az 28.9.2014 kvoli dovolenke a tak ale ja som skoncil toho 17.09.2014 potom som nastupil do dalsej roboty dna 20.9.2014 a pracoval som tam asi 3 mesiace .. v decebri som prisiel domov

PROBLEM je v tom ze ked som dosiel na SK tak som napisal na danovy urad ze chcem vratit dane ale odpisali mi ze nemam narok a tak. ok v pohode ale asi o 2 tyzdne mi prislo ze mam zaplatit 340 libier za to ze som neplatil. asi pravdepodobne ze sa to prekrvyvalo tie roboty a tak. alebo ja neviem za co presne to chcu mozem poslat aj papiere ktore mi poslali. ja som nespravil ziadnu chybu.. dane mi strhavali stale vzdy som to vydel na payslipe..

Stale mi posielaju seky ze mam zaplatit a ked nezaplatim tak sa to posuva na sefl assessment. s mojej strany som ja nic nespravil, nech ziadaju zamestnavatela..

OTAZKA znie: Musim zaplatit to co chcu tych 340libier ? maju nejake anglicke urady kontakty alebo pravomoci na slovensku ..co mi mozu ?
dakujem pekne ..
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Ziadanie penazi od Hm revenue and customs (ANGLICKO)

Príspevok od používateľa seth82 »

1. Mal si pracovnú zmluvu a dostával si oficiálne PAYE payslipy, na ktorých boli jasne vyznačené daňové položky a mzda?
2. Aký daňový kód si počas svojich zamestnaní používal, bol to núdzový BR kód (po roku 2014 1000L) alebo si dostal P9T od HMRC, ktorý ti pridelil riadny kód?
3. To, či sa práce prekrývali, je mimoriadne dôležitý detail. Pretože ak áno, tak tá druhá podlieha zdaňovaniu 20 percent bez ohľadu na príjme nefunguje tam personal allowance, ktorá je priraďovaná iba primárnemu zamestnaniu. Niekedy to ale na HMRC zistia až dodatočne, keď si náhodou spoja 2 práce s tvojím NI a to môže byť dôvodom tvojho nedoplatku.
4. Sme v EÚ, na nedoplácanie by som si dával veľký pozor. Platí MARD a HMRC je s ním veľmi efektívna, vzhľadom na hromadu zahraničných zamestnancov, ktorí si už niečo také chceli vyskúšať.

Na tvojom mieste by som tam zavolal, pretože takto ti nik nepomôže. HMRC nie sú svine, na rozdiel od slovenských úradov, vedia s tebou všetko prediskutovať a môžu ti ponúknuť aj repayment plan v závislosti od tvojej finančnej situácie. Ak to budeš odkladať, pribudnú ti úroky.
JumperLjuk8
Amateur
Amateur

Ano, dostaval som payslip-y kde bolo zo zaciatku nie a potom mi strhavali dane. TAx CODE bol 1000L.
Potom dalsia robota bola iny zamestnavatel tiez normal payslip + normalne dane strhavali ale tax code bol 944L.

Skusim im napisat mail ze ja som nic nezakonne nespravil. proste dal vypoved v jednej prace a nastupil o 3 dni do dalsej :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

e-mailom u HMRC veľa nevybavíš, to ti môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Hovor je oveľa efektívnejší, pričom máš číslo, na ktoré môžeš volať zo zahraničia, kde nie sú dlhé fronty ako na 0800 čísla v UK. Ak si neveríš v angličtine, popros niekoho, aby ti tam zavolal. Budeš to mať vybavené bleskovo, namiesto emailov (ani neviem, či emailovú komunikáciu vôbec majú, pre firmy určite nie), na ktorých odpovede môžeš čakať aj týždne.
JumperLjuk8
Amateur
Amateur

No moc si netrufam zavolat tam. skusim im poslat list lebo uz asi 5 listov mi prislo od nich a stale ziadaju ze mam im zaplatit ale ja stale nechapem zaco :( asi za to co som pisal mozno za nieco ine ale neviem..
Napísať odpoveď