Aký NAS server?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aký NAS server?

Príspevok od používateľa test »

Lenze kto nema znalosti Linuxu, tak si to tak neuzije.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

k6 napísal:Cerstvy a maximalne spokojny majitel ZyXel NSA325v2. Po patchnuti debianu (boot z USB) tak je uplne vsetko, na co si clovek spomenie (armel platforma). Po instlacii OpenMediaVault si uz len krochkam blahom. Pre linuxaka neexistuje lepsia volba! Pluginy, podpora DLNA, BT a kopec dalsich veci, CPU zvlada vsetko s prehladom, kopirovanie po LANke cez 400mbit/s. Dovidenia.
Tak to je celkom luxus. Skoda len ze som lenivy sa ucit a nastavovat kazdu drobnost.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

To je nasa chyba, ze si lenivy? :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Zdravím.

Pomaly treba riešiť NAS, tak hľadám nejaké vhodné kúsky a hlavne skúsenosti s nimi.

Lepšie asi bude dvojdiskové riešenie aj keď zo začiatku by bol osadený možno len jeden disk ale predsa len je to rozšírenie do budúcna.
Funkčne v dnešnej dobe predpokladám, že vedia všetky nejaké rozumné minimum ako prístup mimo siete, nejaká synchronizácia poprípade cloud a DLNA.

Zatiaľ som našiel dva NASy, ktoré sa mi celkom pozdávajú.
ZyXEL NSA325 v2, v ktorého prospech hovorí hlavne cena.
Druhý je Synology DS215j, ktorý je skoro dva krát tak drahý a neviem, či oproti ZyXELu prináša toľko výhod za tú cenu. Za lacnejšie by sa ale možno dalo poskladať niečo rozumné, na druhú stranu by tam bolo treba riešiť SW.

Ide mi hlavne o skúsenosti, ak ich niekto odtiaľto má(k6 :smt006 ). Hlavne hlučnosť a reálne prenosové rýchlosti pri viacerých užívateľoch.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pozeram sa tiez po niecom takom a zatial sa mi pozdava spominany Zyxel NSA325 v2 a do toho 3 alebo 4TB disk WD Red + moj hlucny 2TB WD Black z pocitaca. Tu je aj kratka recenzia: http://www.nasservery.cz/recenze-zyxel-nsa325-v2/

//autoeditácia príspevku (06 Feb 2015, 1:17)
Tak uz som majitelom Zyxel NSA325 v2 a k tomu WD Red 3TB. Zariadenie vyzera dobre, sice disk v nom pocut, ale pokial sa umiestni niekde mimo izby v ktorej clovek spi, pripadne ho umietni niekde na opacny koniec, tak je to relativne tiche. Ventilator ako taky nepocut, pocut akurat tak disk, ktory pracuje. V pripade, ze sa zariadenie uspi a teda sa disk nepouziva, myslim, ze je to dostatocne tiche.

Zatial som sa s tym moc nehral, presuval som 2TB dat, islo to skoro 8 hodin. Kopiroval som vsetko, od filmov, po subory, az po dokumenty, toto vsetko cez ftp server. Rychlost v ramci 1 Gbit siete bola okolo 60MB/s, takze spokojnost. Po upgrade firmwaru na 4.71 je problem v prehliadaci Firefox, neda sa prihlasit, vypisuje problem s JavaScriptom + ActiveX, takze web admin musim mat otvoreny cez Internet Explorer. Musim sa pozriet, ze ci nestaci nieco zmenit len vo Firefoxe, mozno to pomoze alebo bude treba pockat na aktualizaciu firmwaru.

Nastavenie nie je zlozite, su tam zakladne funkcie a snad vsetko co clovek potrebuje. Zatial som sa pozeral len na webove rozhranie, takze neviem, ze co to viac ponuka. Na predchadzajucej strane k6 chvalil ssh/telnet, to som vsak neskusal. Samotny media server som este tiez neskusil, pre mna islo skor o to, aby som dostal 2 disky z pocitaca, ktore nahradim len jednym diskom, ostatne necham ulozene na NASku. Zaroven by som rad vyriesil automaticke zalohovanie dokumentov z pocitaca a veci o ktore by som nerad prisiel. Na to mienim vyuzit FreeFileSync, to som riesil uz v inej teme: automaticke-zalohovanie-dokumentov-druh ... 90773.html

Co mi vadi na prvy pohlad, tak to je lave menu, kedze nie je zvyrazene (trebars tucnym pismom), ze na ktorej polozke sa clovek nachadza. To je len kozmeticka vada a pokial clovek nastavi NASko, tak viac do admina chodit nemusi. Hlavny problem vsak vidim v sprave uzivatelov a adresarov. Cela tato sprava mi pride hrozne zle spravena a neprehladna, clovek nevie na prvy pohlad ake su prava, akym uzivatelom ci skupinam su priradene. Vsetko treba rozkliknut a pozriet, dalej rozkliknut podla delenia (plne prava, len citanie, odmietnute). Pre mna nestastne riesenie, najma ak chce mat clovek zdielanych 10 adresarov a pre 5 uzivatelov, tak sa na prvotnom nastaveni natrapi a moze sa stat, ze spravi chybu. Rozmyslam aj nad tym, ze ako prekopirovat mojich 2TB dat, teda ich rozdelit do adresarov ako je video, music, photos, pretoze tieto adresare su predvolene a nejdu zrejme ani zmazat. No ja som vsetko prekopiroval do public adresara a teraz by som to rad podelil. Ked si cez Total Commander otvorim 2x FTP, tak to nejde, cez FlashFXP tiez nie. Musim pohladat, ze ci umoznuje kopirovat ftp-to-ftp len v ramci NAS boxu, teda aby len presunulo veci na disku. Cez webovy manager to ide, ale to mi pride zdlhave, skusim este klasicke windowsacke zdielanie, to by mohlo byt pracnejsie pri otvoreni par okien s adresarmi a len popresuvat, ved uvidim.

Zatial zariadenie hodnotim velmi pozitivne, za 95 eur je myslim dobra kupa, ako do domacnosti, tak aj do firmy. Ked si vezmem spotrebu, ktoru spotrebuje lepsi stolny pocitac, tak bude asi neporovnatelne nizsia ako NAS. Zariadenie by malo mat podla popisu 27W, ale ak sa uspi ci vypne disky pri necinnosti, pripadne nastavi sa nocny rezim, tak to pojde dole. Aj pri plnych 27W vychadza spotreba pri nonstop prevadzke za mesiac 2,76 eur, co by mohlo oproti pocitaci pri napriklad celnocnom stahovani torrentu spravit setrenie par eur za mesiac, vychadzal som z tejto kalkulacky: http://www.vypocitajto.sk/energia/spotr ... triny.html Este mam v plane otestovat balik PHP+MySQL+phpMyAdmin, tak uvidim.

Pre sucasnych alebo aj buducich majitelov uvadzam este forum, kde sa mozu co to docitat o nastaveniach, tipoch, trikoch...: http://forum.nas-central.org/viewforum.php?f=249

//autoeditácia príspevku (12 Feb 2015, 0:34)
Tak pridam este trosku skusenosti po par dni. Pohral som sa s nastaveniami prav pre uzivatelov. Ako som uz pisal, krkolomne riesenie, ale da sa to nastavit, najlepsie to nahadzat do skupin, ak ma byt viacej uzivatelov. Ak clovek pouziva ucet s nickom admin, tak nemoze byt pripojeny na ftp a zaroven do admina, pretoze ho odhlasuje. Na ftp si teda spravit samostatny ucet, ucet admin nechat cisto na web administraciu. Reakcie cez vstavany web interface ako je prenos suborov, tak to je strasne spomalene a az zle pouzivatelne. Disk sa vsak da pekne pripojit ako sietovy disk a teda kopirovat v ramci disku, presuvat, mazat...

Este trosku benchmarkov v ramci LAN siete s novym routrom (ASUS RT-N18U). Vzdialenost PC-router je 25 metrov kabla, vzdialenost NAS-router je 20 metrov kabla. V NASku je disk WD Red, v pocitaci SSD disk:
Prenos jedneho velkeho suboru, takmer 100MB/s:
Prenesené 1 súbor (5,73 GB) v 59 sekúnd (98,80 MB/s)
Prenos 5 hudobnych mp3 albumov, rychlost o nieco klesla:
Prenesené 86 súbory (485,29 MB) v 6 sekúnd (76,33 MB/s)
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Este by si mohol otestovat kopirovanie cez wifi, ked budes mat cas.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Skusil som kopirovanie, je to cez 2 steny (zelezobeton), na druhej strane pouzity wifi usb TP-LINK TL-WN722N. Vysledok je cca 4,5MB/s. Skusim to este na notebooku na vstavanej wifi, skusim ist aj blizsie, aj dalej a uvidim.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Na tom pocitaci, kde je tento wifi usb kluc, tak mi to vobec nevadi. Tam sa bude s NASkom synchronizovat len par dokumentov, nic ine. Pripadne obcas spravim manualne raz za cas zalohu. A k tomu adapteru som sa vyjadril uz v mojej teme o kupe 1gbit routra: post2145276.html#p2145276
Napísať odpoveď