Memorizácia a dynamické programovanie
Memorizácia a dynamické programovanie
Dobrý deň prajem.
Potreboval by som s niečim pomôcť. Trénujem programovanie v Jave. Som začiatočník. Zohnal som si nejaké zadania a jednému z nich nechápem. (respektíve nechápem použitej metóde) Úloha znie takto:
Na brehu rieky stojí skupinka ľudí, ktorá sa chce dostať na druhú stranu. Cez rieku však nevedie žiadny most. Je tu len starý prievozník so svojou loďou. Všetci sa však do nej naraz nezmestia.
Zistite, či sa dá na dve jazdy previezť všetkých ľudí. Vstupom pre váš program budú hmotnosti všetkých ľudí h1, h2, ..., hn a nosnosť loďky L (všetko sú celé čísla v kilogramoch).
Testovacie vstupy:
hmotnosti ľudí v kilogramoch: 40, 40, 60, 60, 60, 100 a nosnosť loďky 180 kg.
hmotnosti ľudí v kilogramoch: 23, 47, 59, 88, 91, 100, 111, 133, 157, 205 a nosnosť loďky 507 kg.
Návod: riešte memoizáciou alebo dynamickým programovaním, podobne ako problém batoha.
Viem vyriešiť túto úlohu ale inou metódou ( metodou backtrackingu) a vôbec nechápem ako fungujú memorizácia alebo dynamické programovanie. Niečo som aj vygooglil ale nejak sa mi nedarí to nakódovať. Nemohli by ste mi to niekto trochu objasniť? Ďakujem
Potreboval by som s niečim pomôcť. Trénujem programovanie v Jave. Som začiatočník. Zohnal som si nejaké zadania a jednému z nich nechápem. (respektíve nechápem použitej metóde) Úloha znie takto:
Na brehu rieky stojí skupinka ľudí, ktorá sa chce dostať na druhú stranu. Cez rieku však nevedie žiadny most. Je tu len starý prievozník so svojou loďou. Všetci sa však do nej naraz nezmestia.
Zistite, či sa dá na dve jazdy previezť všetkých ľudí. Vstupom pre váš program budú hmotnosti všetkých ľudí h1, h2, ..., hn a nosnosť loďky L (všetko sú celé čísla v kilogramoch).
Testovacie vstupy:
hmotnosti ľudí v kilogramoch: 40, 40, 60, 60, 60, 100 a nosnosť loďky 180 kg.
hmotnosti ľudí v kilogramoch: 23, 47, 59, 88, 91, 100, 111, 133, 157, 205 a nosnosť loďky 507 kg.
Návod: riešte memoizáciou alebo dynamickým programovaním, podobne ako problém batoha.
Viem vyriešiť túto úlohu ale inou metódou ( metodou backtrackingu) a vôbec nechápem ako fungujú memorizácia alebo dynamické programovanie. Niečo som aj vygooglil ale nejak sa mi nedarí to nakódovať. Nemohli by ste mi to niekto trochu objasniť? Ďakujem
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Memorizácia a dynamické programovanie
Len tak pre zaujimavost, kde si nasiel to zadanie?
Zadanie mam od kamarata. on to studoval ale tiez sa do toho moc nerozumie. Momentalne som nieco nakodil len neviem ci je tam spravne pouzitata metoda dynamickeho programovania. nasiel som na nete nejake materialy a podla toho som to prisposobil na moj projekt. dokoncim to a dam sem kod.
Skutočne ťa zaujíma ako to funguje, alebo len chceš splniť podmienku skúšky na predmet VZA na UKF Nitra ? 
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som vedel, ze to zadanie je mi nejake zname. Pred rokom, alebo dvoma som ho riesil za 20€COTHW napísal:Skutočne ťa zaujíma ako to funguje, alebo len chceš splniť podmienku skúšky na predmet VZA na UKF Nitra ?
Zadania mam od kamarata. on myslim studoval na ukf. Prechadzam vsetkymi zadaniami no tomuto nerozumiem a nemam ani predstavu ako to spravit. Za to som sem napisal. Ale si bude lepsie prihlasit sa na ten odbor jak tak pozeram 
Prihlásiť sa nemusíš, mám to dakde myslím riešené memoizáciou (keby som tušil kde), čo bolo vlastne riešené len dákym ukladaním hodnôt do dvojrozmerného poľa a hľadaním kombinácií. Ak by si to potreboval na zápočet tak by som to skúsil pohľadať, ale keď to riešiš len pre zaujímavosť tak myslím, že vynechanie jedného zadania ti neublíži.vesely5 napísal:Zadania mam od kamarata. on myslim studoval na ukf. Prechadzam vsetkymi zadaniami no tomuto nerozumiem a nemam ani predstavu ako to spravit. Za to som sem napisal. Ale si bude lepsie prihlasit sa na ten odbor jak tak pozeram
Ahojte PLS ak mate nietko vypracovane toto zadane mohli by ste mi ho prosim poslat. Ide mi o zapocet a budem velmi zaviazany . 
nemáte niekto nejaké linky k tej memorizácii?
-
harrison314
Hardcore addict
http://people.ksp.sk/~zuzu/kp_teoria_4.pdfSpixy napísal:nemáte niekto nejaké linky k tej memorizácii?
Prosto napises si rekurzivny algoritmus pre rienie daneho problemu a skusis ho previest na dynamicke programovanie.