Tvorba webu - co treba vybavit

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Paragon
Medium Star
Medium Star

Tvorba webu - co treba vybavit

Príspevok od používateľa Paragon »

Chcem popri výške robiť webové stránky ( zo začiatku jednoduchšie ) - HTML, CSS, JS, Wordpress. Zatiaľ bez server-side jazykov. Ale nemám jasno v tom, čo treba vybaviť.

1) Treba mi s.r.o / živnosť? Čo je výhodnejšie pre mňa a aké dane ( a koľko ) budem odvádzať ako študent + poplatky ( ak sa platí sociálna poisťovňa, pokladňa,... )
2) Ako by som získal nejaký design, obrázky? Staral by som sa čisto o kód.
3) Zdroják je chránený copyrightom, ale čo tak web design?
4) Keď pozerám napr. na themeforest.com, cena HTML/PSD témy je 15$ a licencia:

Kód: Vybrať všetko

Use, by you or one client, in a single end product which end users are not charged for.
, keď chcem na komerčné účely:

Kód: Vybrať všetko

Use, by you or one client, in a single end product which end users can be charged for. 
, tak sa to vyšplhá na 700$ ( na jedno použitie! ), čo asi tak hocikto za to nedá.
5) Ako ( ak vôbec ) ocenia užívatelia, že ich stránka bude v najnovšom HTML5 štandarde ( tým pádom lepšie indexovaná, ... ) v porovnaní s konkurenciu, ktorá používa na všetko <div>?
6) Ako sa pohybujú ceny? +-
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Tvorba webu - co treba vybavit

Príspevok od používateľa Hensym »

1) Teoreticky treba (ak sa mýlim, opravte ma), no DRVIVÁ väčšina freelancerov (dizajnérov aj developerov) živnosť ani eseročku nemajú a robia "bez papiera".
2) Buď dohodnúť sa na spolupráci s grafikom, ktorý robí naopak iba dizajn a nie kód a podeliť sa o zárobky, alebo potom nakupovať hotové dizajny, napríklad na ThemeForest, ktorý si spomenul.
3) Chránený by mal byť samozrejme aj dizajn, je to niekoho dielo.
4) Cena bežnej licencie na ThemForest znamená, že môžeš tento zakúpený produkt (dizajn) použiť jednorázovo, na konkrétnu zákazku, a takýto dizajn legálne predať a zarobiť. Nemôžeš ale so štandardnou licenciou vytvoriť funkčný web, a potom takýto web hromadne predávať viacerým zákazníkom - napríklad na spomínanom ThemeForest. Teda, ak robíš konkrétnu zákazku, stačí ti Regular Licence. Avšak ak máš záujem umiestniť tento dizajn na niektorý marketplace (e.g. ThemForest), potrebuješ tú rozšírenú licenciu - tam môžu byť tie stovky eur za liceciu klamlivé, lebo funkčný web tam stojí povedzme 20 dolárov, čiže tebe stačí nejakých 50 predajov, a investícia je nazad. Vždy je ale lepšie (pre zárobok) vytvárať grafiku sám, respektíve v spolupráci s grafikom, a nie kupovať dizajn a následne ho v tej istej dizajnovej banke predávať ako funkčný web.
5) HTML5 by už dnes mala byť samozrejmosť, všetci serióznejší developeri už tento štandard dodržiavajú. Laický užívateľ to asi nepostrehne, avšak riskuješ že natrafíš na niekoho, kto sa trošku vyzná. Nehovoriac o tom, že nevidím dôvod HTML5 nedodržať.
6) Tuto ti neporadím, vedel by som ti napísať zákazky za dizajn, čo som robil, ale vždy iba dizajn, bez kódu, takže neviem.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

@4b) toto konkretne nie je o tom, ze ci to dalej predavas, nepredavas... ale o tom, ze ci je web pre koncoveho uzivatela - navstevnika webu zdarma, alebo je nejakym sposobom plateny.

Tzn. firma si zaplati u teba stranku na ktorej bude mat ponuku. To je pripad 1, platis 15 dolarov (jeden klient).
Druha moznost je, ze budes mat stranku, kde bude plateny obsah za paywallom (nieco na styl Piano napriklad). Platis 700 dolarov.
Hensym
VIP
VIP

Fabo: Toto sa mi nezdá. Podľa tejto logiky by si na takúto stránku nemohol umiestniť ani AdSense.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Hensym, precitaj si to poriadne a zameraj sa na slova end users a co je na to naviazane ;)
Paragon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Paragon »

Keby som spravil nejakú "neziskovú" stránku - zisk by bol čisto z reklamy a to povedzme len adSense. Treba mi na to živnosť / s.r.o?
Hensym
VIP
VIP

Netreba.

K tým licenciám, pravdu sme mali obaja, respektíve, v jednej veci som sa ja sekol, ale zase aj ty. Áno, ak zakúpenú vec použiješ niekde, kde je obsah platený, treba rozšírenú licenciu. Rovnako ako treba rozšírenú aj v prípade, že zakúpenú vec použiješ v produkte, ktorý bude na predaj (kľudne aj jednému zákazníkovi). ALE, reklamy na stránke na to nemajú žiaden vplyv, a stačí základná licencia. Rovnako ako stačí základná, ak je obsah stránky platený, ale zakúpená vec je použitá v produkte tam - kde je využitá aj bez platenia koncových zákazníkov.
Napísať odpoveď