Zistenie topologickej mapy na LAN

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Tomiggy
Novice
Novice

Zistenie topologickej mapy na LAN

Príspevok od používateľa Tomiggy »

Dobrý den som tu prvý krát a mal by som takú otázku, som práve v 4. ročníku strednej školy a ako praktickú maturitu sme každý dostali na začiatku roka jeden projekt ktorý máme splnit a na praktickej maturite si ho budeme len obhajovať. Ja som dostal za úlohu zmerať priepustnosti všetkých káblov po škole, oštítkovať ich a zistiť a vytvorit v programe Packet Tracer topologickú mapu školskej siete.

Pomeranú priepustnosť už mám, štítky už mám a ako posledné chcem urobiť topologickú mapu ale vôbec neviem ako ju zistiť. Ak by sa našiel niekto kto by mi vedel poradit bol by som neskutočne rád lebo ja som pregooglil snad celý internet, možno som zle zadával vyhladavacie názvy ale jediné čo som našiel boli softvéry ktoré automaticky zistia topologickú mapu (the dude, solarwinds topology mapper) ale tie mi učitel povedal že nemám používat.

Takže moja otázka teda je, ako zistím topologickú mapu našej školskej siete? Viem že približne to je unás na škole tak že je hlavný switch na tretom poschodí a naň sú už pripojené switche do jednotlivých tried s počítačmi. Fakt by som bol hrozne rád ak by mi niekto kto má stýmto skúsenosti poradil. Dakujem
dunno
Star
Star

Re: Zistenie topologickej mapy na LAN

Príspevok od používateľa dunno »

Na Cisco switch-och existuje protokol CDP (Cisco Discovery Protocol), ktory ti po pripojeni na konzolu switcha a zadani prikazu "show cdp neighbors" vypise, na ktorom porte je co pripojene. Z toho si potom vies vyskladat topologiu. Ked vravis, ze je len jeden hlavny switch a z neho idu dalsie do ucebni, tak by ti stacilo ak by si to pozrel na tom hlavnom. Ak mate switche inej znacky, skus vygooglit nieco podobne.
Tomiggy
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tomiggy »

Super vyskúšal som si to na vytvorenej konfigurácii v Packet Traceri a funguje to ukazuje mi to susedov presne tento príkaz som hladal, v škole máme cisco switche takže stým by nemal byt problém fakt dík moc hned ako dojdem do školy to vyskúšam :)
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Za malo. Niekedy to vsak moze byt komplikovane vyskladat si z toho topologiu. Hlavne ak su pouzite rovnake switche a nemaju nastaveny hostname. S cim som sa uz stretol na jednej zakladnej skole :D Ale to skor vo vacsich topologiach kde je aj nejaka redundancia. Ked mas len par switchov, tak nemal by byt problem.
Napísať odpoveď