Vyber spreja

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
phatres1994
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Vyber spreja

Príspevok od používateľa phatres1994 »

Zdravim, budem coskoro generalkovat atv, no nemam este uplne jasno ake spreje zvolit. Ram opieskovat a nastriekat komaxitom nechcem, pretoze mam v plane robit vsetke casti a to by bolo cez moj rozpocet, najradsej by som to vyriesil sprejmi. Vie mi niekto napisat konkretne s cim uz pracoval, co odporuca a podobne? Jedna sa o farby cierna a ostra zelena. (kawasaki,monster) a striekat sa bude na kov. Dakujem.

//autoeditácia príspevku (12 Feb 2015, 21:20)
niekto?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Vyber spreja

Príspevok od používateľa Syfon »

Odporúčam vyhnúť sa sprejom, ale keď už tak, zhrdzavené miesta úplne vybrúsiť do zdravého materiálu, miesta kde nie je hrdza nemusíš brúsiť úplne ale stačí jemnejšie prebrúsiť, ak by sa starý náter olupoval, vybrúsiť na komplet. Vyčistiť a odmastiť. Nastriekať antikoróznu základnú farbu, viacero tenkých vrstiev. Nechať dobre vyschnúť, povrch opäť odmastiť a nastriekať niekoľko vrstiev vrchnej farby. Vrch striekaj rovnomerne, viacero vrstiev, jednotlivé vrstvy nechaj chvíľku odpariť a striekaj ďalšiu, tenká vrstva spôsobí, že farba sa nebude zlievať a bude matná a drsná. Hrubá vrstva - stekance. Na značke nejak nezávisí, je to len syntetika...
phatres1994
Star
Star

pouzivat ake spreje? aceton? alebo ake?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Normálne zoženieš syntetiku alebo akryl, pokiaľ viem akryl by bol lepší.
phatres1994
Star
Star

co povies na znacku dupli color? Nedavno som pracoval na jednej konstrukcii so sprejerskou znackou flame...pekne farby, vyzeralo to byt kvalitne, lenze casom sla konstrukcia prec, takze neviem ako to vyzera teraz po case. Cenovy rozdiel velky tam nieje a maju o dost lepsiu skalu farieb.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Dupli color som používal viac krát, všeobecne spreje sú na nejaké nenáročné použitie ok. Robil som si plechové disky na aute, vybrúsili sme ich komplet na čistý kov, poctivo sa všetko nastriekalo, ešte aj priesvitným lakom, po prvej zime to šlo dole. Teraz boli striekané 2K epoxidom a super. Keď si dobre pripravíš podklad tak by to mohlo vydržať aj náročnejšie podmienky, ale zaručené to nebude. Preto sa na podobné veci používajú dvojzložkové farby, napr. polyuretán, ale sú drahšie a keď nechceš natierať štetcom potrebuješ striekaciu pištoľ a kompresor, ale vydrží to oveľa viac ako sprej.
phatres1994
Star
Star

premyslam aj nad alternativou, ze to natierat budem, prinajhorsom asi minimalne kostru a zvysok mensie casti by som striekol....ak by som teda zvolil stetec, vies mi nieco poradit? nejaku alternativu, nie drahu, ale v pomere dobru? Dakujem :))
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

To už si musíš sám prerátať na čo máš a čo sa ti viac oplatí. Ak to chceš kvalitne treba si priplatiť a niekedy je lacnejšie keď to dáš niekomu spraviť ako kupovať farby, tužidlo a riedidlo kvôli nejakej drobnosti. Konkrétny produkt neviem odporučiť, robil som len s 2K autolakom Mobihel, drahé, ale na to čo som potreboval sa to oplatilo.
phatres1994
Star
Star

Pozeral som farby, litrove balenie z jednej farby a tak pol litra inaj farby by mi malo bohate stacit. To vychadza cenovo priatelne. Pustim sa do toho asi takto, ale prave rozmyslam, zeby som to mohol robit aj kompresorom. Kamarat si nedavno kupil pistol a kompresor mam aj ja. Mozno by to bolo najlepsie riesenie. Ak by som to chcel komaxitom, tak ma to vyjde vyse 80 eur.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Motip Dupli - Dupli color je u nas najbeznejsia a v hobby asi aj najpouzivanejsia znacka farieb, i ked napr. Hornbachova znacka, ci Lidlova znacka sprejov su na tom kvalitou podobne, povedal by som rovnako. Pouzivam vacsinou Dupli color car's spray, bez dalsieho povrchoveho striekania, kedze je to farba+lak.
Mozne je povrch striekat najprv len farbou, kde vylozene pise "farba v spreji" (pozor, nie synteticka, syntetiky vacsinou spravia skaredy pomarancovy povrch) a na to nejaky transparentny lakom. Spominane polyuretany su lepsie, odolnejsie ako akryly, ale znacne drahsie, objem len 150ml oproti 400ml klasike http://www.efarby.sk/polyuretanovy-tran ... reji-p2753
Prima laky su kvalitou podobne Dupli http://www.efarby.sk/prima-bezfarebny-l ... reji-p2738 i ked raz som mal problem, ze som zmiesal na jeden povrch raz Prima a raz Dupli a povrch ostal gumovy a vrasnil sa, vsetko muselo ist dole, takze znacky nestriedat.
Nevyhoda akrylovych lakov je napr. aj v tom, ze nikdy nie su odolne vacsine rozpustadiel (i ked benzin chvilu zvladne, ale nezvlada napr. obycajny technicky liek - lak makne, po uschnuti znova vytvrdne) Problem tiez robi najma leskly, kde novy nastrek na suchy povrch nadleptava prvy nastrek a je to akoby znova cele tekute. To sa polyuretanom nemoze stat, ked to raz uschne, je to chemicky velmi odolne a dole to ide len mechanicky.
Lepsi lak je autolak v spreji, i ked zlozenie principialne to iste, vacsinou su vsetko akrylove laky, v detailoch moze byt lepsi.
Na kov treba vzdy "zaklad na kov", inak sa to bude zlupovat. Zaklad tiez pomoze vyplnit drobne ryhy - v pripade ak su vacsie, treba navyse pouzit plnic.
Tiez plati, ze leskle laky su nevdacnejsie ako matne, viac zvyraznia vsetky vlasocnice a chyby povrchu.

Lak si mozes dat aj namiesat presne podla RAL odtienov, ci podla PPG farebnej schemy (presne podla autolakov), ak to potrebujes dopasovat, aj metalicke.
Tento lak by mal byt kvalitnejsi nez Dupli http://www.astrocar.sk/sk/zbozi/sprej-d ... rentny-lak Tie spreje pod nim su predplnene na tonovanie podla farebnej schemy - su to iba samotne farby, nie laky.

Na svoje auto som striekal napr. toto na predny naraznik ako vrchny lak, ale vydrzalo to zhruba polroka, kym zacalo opukavat od kamienkov http://www.dofal.sk/bezfarebne-laky-v-s ... eskly.html

Skutocne spickovy vysledok dosiahnes len striekacou pistolou, nie hotovymi sprejmi. K tomu kvalitne farby, napr. Max Meyer a vysledok nerozoznas od tovarneho nastreku.
Alebo nieco taketo a podobne laky http://www.autolaky.sk/mobihel/mobihel/ ... i-scratch/ pripadne laky Glasurit.
Zaklad si napr. spravis sam - plnic, farba a vrchny lak si nechas nastriekat takto profi.

Na natieranie stetcom staci napr. obycajny lodny lak alebo vodourieditelny polyuretan do exterieru. Predtym samozrejme nejaku farbu, lak ako vrchny nater.
phatres1994
Star
Star

Dobre, povedzme, ze som upustil od sprejov a budem to robit pistolou a stetcom. Davat teda predtym nez pojde finalna farba zakladnu na kov? Cena namiesania farby je velmi odlisna od farby uz kupenej? Budem pouzivat ciernu a zelenu, no skor kryklavo zelenu pre predstavu. Naco si dat pozor pri kupovani, resp co by ste odporucili? Som v tomto uplny laik, doteraz som tomu nedaval nikdy nejaku prioritu, kupil som hoc co, lenze na tomto mi zalezi a chcem si to robit sam, zrucnosti problem niesu, skor len teoria. Ak zozeniem tu pistol, aka farba je vhodnejsia? ako ju riesit? Presny typ pistole este neviem, kompresor mam tento http://www.dknv.cz/naradi-a-stavebni-te ... uro-1500/1
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Zaujímavá téma. Mal by som aj ja jednu otázku, chcem meniť blatník na aute. Mám už doma nový, nastriekaný nejakým základom na čierno, klasika. Chcem sa spýtať, či ho rovno môžem sprejom striekať na bielo, alebo tiež nejako ten povrch pred striekaním upraviť? Prípadne po nastriekaní ešte nejakým priesvitným lakom? Aby mi to neopadalo po chvíli... :)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

To čierne zvykne byť kataforéza, čo je veľmi kvalitná povrchová úprava, stačí jemne zdrsniť a prelakovať, klasika základ/plnič a vrchný lak. Farebné laky bez efektu nevyžadujú prestriekanie čírym lakom, metalízy áno.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Kompresor postacuje, pistol (konkretne ihla do nej) sa vybera podla viskozity farby, zvycajne na laky 1-1.5mm, zalezi na type laku (vodou riedeny, epoxid, poluyr., akryl, alkyd...) samotna pistol staci aj z lidla, ale aj znackovejsie vojdu do 30-40E.
Cena namiesania sa rovna zaklad+pigmenty. Cim tmavsia farba, tym viac pigmentu= drahsia; zalezi aj do akej farby sa miesa a kde kto to miesa. Moj odhad do zakladu za 10E za 0.7kg by bol napr. za cerveny odtien asi 14E, metalika + 2E navyse. Taka PPG farba by vysla aj na 20E zaklad. Karosar mi raz hovoril, ze metalicky pigment (len metalicke castice do farby) stoji asi 100E za nejakych 200g :D samotne pigmenty asi 10-60E za pixlicku zhruba tych 200g podla typu farby.

Zaklad na holy kov treba urcite (primer), inak sa to moze casom zlupovat. Su aj farby priamo na kov, ktore konkretne si musis nechat poradit priamo v predajni, ale valna vacsina farieb potrebuje aj zaklad, aby dlhodobo drzali. Na kov napr preto, ze v mikroporoch sa moze udrzat vlhkost, ta zacne korodovat potom sa farba odlupi, robia bubliny a pod.
Samozrejme,netreba nikdy zabudnut poriadne odmastit nie dlho pred nanasanim farieb; ked sa robi cele auto tak sa opakovane umyva medzi bruseniami.
Dobre video s navodom je napr. tu, ale je ich hodne vela, ma dva diely
Napr. niektore farby s lakom sice nepotrebuju povrchovy priehladny lak - clearcoat, ale cim viac vrstiev sa nanesie transparentneho laku, tym vacsia hlbka lesku sa ziska a lak nabera "3D" dojem.

Cierna uprava na nahradnych dieloch je v podstate antikorozny zaklad. Nie som si isty, ci su vobec zinkovane, najma ked to je neoriginalny diel. Original je zinkovany urcite.
Jemne zdrsnit, ako spomina Syfon, je pouzit smirgel zrnitosti zhruba 800, skutocne len narusit povrch, hrubsie zrno spravi ryhy. Plnic moze ist rovno na cierny povrch, ten sa brusi namokro, zrnitostou 1000-1500 a potom farba+lak, resp. farebny lak priamo, podla toho, co kupis.

A toto je uplna farebna parada :D keby som nevedel, co s peniazmi, tak si rovno dam auto prestriekat :D v zime by bolo cierne a v lete biele :D
phatres1994
Star
Star

Super, dakujem chlapi za poucne odpovede. Zatial mi to staci, ak by boli este nejake nejasnosti napisem Vam. Vdaka!
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Makovnik, by ma zaujimalo co by na to povedali nasi zeleni :D

Pan vodic, tu mate napisane ze mate biele auto, preco je cierne?
To len tym ze prsi, pockajte, vyjde slnko, bude zas biele.
:D
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Fabo, tiez som nad tym rozmyslal.... asi by som na ukazku ocural daktory diel kapoty; to je asi jedina tepla voda, co mam v aute na pockanie :D
Napísať odpoveď