Na toto sa chcem opýtať aj ja. Nikon D5100, seťák 18-105mm. Ak chcem fotiť klasicky objekt s rozmazaným pozadím, vyššia clona mi nepomáha- pri 18mm je aj tak všetko rovnako ostré. Musím zoomovať na 105mm, vtedy sa všetko vzadu rozostrí... ale ja musím cúvať dozaduqwerty-xyz napísal: na hlbku ostrosti sa snazim dostat uz dlhsi cas.pokial to chapem spravne cim vacsie clonove cislo, a cim vacsi uhol zaberu (ziaden zoom) tym vacsia hlbka ostrosti.
Fotografia - novinky, technika, diskusia
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Tak polož otázku, na ktorú chceš odpoveď. 
Ale odpoveď si si už sám aj napísal.
Hĺbka ostrosti sa mení na základe clony, ohniskovej vzdialenosti a zaostrenej vzdialenosti. Nepriamo aj veľkosť snímača.
Ale odpoveď si si už sám aj napísal.
Hĺbka ostrosti sa mení na základe clony, ohniskovej vzdialenosti a zaostrenej vzdialenosti. Nepriamo aj veľkosť snímača.
-
qwerty-xyz
Ako dosiahnem vysoku hlbku ostrosti ?
Ako dosiahnem nizku hlbku ostrosti?
kalkulacky mi moc nepomozu, pretoze tie mi po zadani udajov vyhodia obsah pola v ostrej zone, ja potrebujem mat velakrat zaostrene vsetko predo mnou, fotim vyhlad a mozem ist do kelu. preto som zvedavy na ten hyperfocal .... popripade ako dosiahnut vysoku ostrost krajiny.
Ako dosiahnem nizku hlbku ostrosti?
-
94jakub
Guru wannabe
A to z tej kalkulačky nedokážeš vyčítať?
Menšie ohnisko(krajinu aj tak väčšinou fotíš niečím širokým), pricloníš( trepnem, F8 - F10, presnejšie si to už musíš odsledovať na svojom skle) a zaostriť na nekonečno, resp. čo najďalej.
V skratke.
väčší DOF << - ohnisková vzdialenosť + >> menší DOF
menší DOF << - zaostrená vzdialenosť + >> väčší DOF
menší DOF << - menšia clona(nižšie F) + >> väčší DOF
Menšie ohnisko(krajinu aj tak väčšinou fotíš niečím širokým), pricloníš( trepnem, F8 - F10, presnejšie si to už musíš odsledovať na svojom skle) a zaostriť na nekonečno, resp. čo najďalej.
V skratke.
väčší DOF << - ohnisková vzdialenosť + >> menší DOF
menší DOF << - zaostrená vzdialenosť + >> väčší DOF
menší DOF << - menšia clona(nižšie F) + >> väčší DOF
-
qwerty-xyz
u mna nizka hlbka ostrosti, zoomovat a drzat clonu na 2,8 .....
vysoka hlbka ostrosti, nezoomovat a drzat clonu na 7,1 alebo 8 .... ale ostre sa mi to az tak nezda.
manualne ostrenie som nemal moznost az tak vyskusat ako by som chcel.
vysoka hlbka ostrosti, nezoomovat a drzat clonu na 7,1 alebo 8 .... ale ostre sa mi to az tak nezda.
-
94jakub
Guru wannabe
Možno preto, že máš zle zaostrené alebo dlhý čas a neudržíš to.
A zoom je nič hovoriaca veličina. Nie je odveci si aj na kompaktoch prepočítať ohniskové vzdialenosti.
A zoom je nič hovoriaca veličina. Nie je odveci si aj na kompaktoch prepočítať ohniskové vzdialenosti.
-
qwerty-xyz
ja pouzivam stativ, .... aaaaa dialkovu spust ked je treba.
skor neviem kedy pouzivat rozne styly ostrenia, AF-S, (AFF AFC asi nie... ) a co dál? multimeranie, meranie na stred? bodove meranie ? ostrenie v jednej zone? vo viacerych zonach? myslim ze odpoved je kombinacia tohoto vsetkeho.

skor neviem kedy pouzivat rozne styly ostrenia, AF-S, (AFF AFC asi nie... ) a co dál? multimeranie, meranie na stred? bodove meranie ? ostrenie v jednej zone? vo viacerych zonach? myslim ze odpoved je kombinacia tohoto vsetkeho.
-
94jakub
Guru wannabe
Na ostrenie stačí vedieť, čo tie skratky znamenajú a mať trochu rozumu. Zvyšok sú veci, ktoré vydajú na pár strán odborného textu. Ak to nevieš používať, tak asi ešte nie si tak ďaleko aby si to potreboval použiť.
Dúfam, že nečakáš, že ti tu bude niekto písať všetko podrobne. Máš internet, nájdeš tam toho dosť nato aby si si tie pojmy naštudoval.
Dúfam, že nečakáš, že ti tu bude niekto písať všetko podrobne. Máš internet, nájdeš tam toho dosť nato aby si si tie pojmy naštudoval.
ty kokos, spolu k zrkadlovke som dostal taku hrubu knizku - uzivatelsky manual, cele som to prelistoval, co som nevedel som zistil a nasledne vsetko skusal
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
co si nekupite nejaku lacnu svetelnu 50/1.8f uz ked chcete rozmazane pozadie? na setacikoch to nejde. ked si kupite zrkadlovku a mate na nom tak akurat setak, tak to ste si ju ani nemuseli kupovat, rovnaky vysledok dostanete aj z kompaktu.
na nikon lacna 50 nestoji viac nez 100E. pozrite si recenzie a hladajte tam bokeh, to je to, ako vyzera to rozmazane pozadie.
na sirokacoch nikdy rozmazane pozadie nedostanete.
na nikon lacna 50 nestoji viac nez 100E. pozrite si recenzie a hladajte tam bokeh, to je to, ako vyzera to rozmazane pozadie.
na sirokacoch nikdy rozmazane pozadie nedostanete.
-
94jakub
Guru wannabe
Pokiaľ viem, qwerty má ultrazoom, takže rada kúpiť 50mm je trocha mimo. A naša debata o hĺbke ostrosti bola hlavne teoretická, ako ju dosiahnuť. Nikto tu nepíše, že seťákom dostane to isté ako niečím s 1.8f
-
qwerty-xyz
mne ide o to ako dosiahnut co najvacsiu hlbku ostrosti pri fotografii krajiny bez zoomu, alebo objektu. co som pozeral tak sa to robi aj cez vrstvy, viacero fotografii, na ktorych je rozsah ostrenia stale kdesi inde a spojenim sa dosiahne ostra cela fotografia vo vsetkych castiach. ja budem rad aj za klasicke nastavenie, .....
chystam sa na panoramu, a aj na fotografie vysokeho rozlisenia. teoria je nafotit napr mesto do siestich fotografii (predstavte si klasika fotka rozdelena na 6 casti) ktore sa potom spoja do jednej velkej vo vysokom rozliseni a ostrosti. stativ je, uhly horizontalne a vertikalne vyznacene su, dialkova spust je, nemal by byt problem, ci a kedy sa ja dostanem k praxi ani boh netusi, lebo kazdemu je tak brutalne u riti ci mna nieco bavi alebo nie ze az.
okrem toho baterka v tej zime asi utrpela na zdravi, jej zivotnost sa posunula zo super vydrze na biednu vydrz. nie je problem sa po par snimkach dostat dole o jedno policko na ukazovateli, co pred tym slo dole tak po 200 fotkach, stredne ide dole zhruba po stovke a to posledne sice drzi trocha dlhsie ale ziadna slava. je*at to, .....
qwerty, dobra rada nad zlato - ser uz na diskusiu, fot, skusaj, uc sa v praxi. Toto naozaj nikam nevedie.
K tomu bokehu na f/2.8 v celom rozsahu ohnisk len tolko:
K tomu bokehu na f/2.8 v celom rozsahu ohnisk len tolko:
-
qwerty-xyz
v celom rozsahu je clona 2,8.... bokeh, nie, ten je az s narastajucim zoomom.
zdravim chcel by som sa opytat ci sa da nejak zistit s fotky dept of filed, focal length
http://imgur.com/NH18mNQ
Inak chalani zaujímalo by ma či si ešte tlačíte fotky do fotoalbumov, alebo si ich nechávate iba uložené v priečinkoch v kompe. Lebo mám pocit, že už je to trocha prežitok, len na druhej strane sa teraz tak rozmohla opäť tlač a dávať si fotky do rôznych fotoalbumov atď Rozmýšľam, že si dám vytlačiť nejaké fotky z dovoleniek a spraviť si z toho fotoknihu, alebo si ich dám vytlačiť cez web a spravím si z nich nejakú nástenku napr. cez http://www.online-fotografie.sk a mnohé ďalšie weby.
-
hojko
Site Admin
Tlacit fotky bol vzdy prezitok, vzdy to bolo lacnejsie nechat vyvolat vo fotostudiu, kde si prisiel s usb klucom a dal im spravit fotky. Ja mam vsetky fotky v pocitaci, je ich tolko, ze by som sa za tlac nedoplatil, preto taketo riesenie. Nastenky z fotiek sa mi pacia, hlavne, ak je co ukazat a ak to clovek vie prebezne doplnat niecim novym. To uz skor porozmyslat o fotoramiku, pociatocna investicia nie je uplne najmensia, ale ani najvysia. Priemerna kvalita sa da kupit za 30-40 eur, s vacsim rozlisenim az okolo 100 eur. Tie male maju spotrebu okolo 4-5W, pri nonstop prevadzke to za rok spotrebuje elektrinu za cca 5-6 eur. Tie okolo 10 palcov maju spotrebu okolo 7W, teda asi 8,50 eur za rok. Pripadne to skombinovat aj s meteostanicou: www.alza.sk/intenso-8-weather-star-d2220616.htm
filed depty z toho nevyčítaš, focal length ? myslíš ohnisko?Goofy napísal:zdravim chcel by som sa opytat ci sa da nejak zistit s fotky dept of filed, focal length
každopádne, pozrel som sa na to, nič tam nie je a myslím, že nie je dôvod po tom pátrať
-
qwerty-xyz
SAMOZREJME ze sa fotky tlacia..... 10x15 forever....
naposledy cca 900 fotiek.
ale cez fotolab. doma na tlaciarni tlaci superperfektne, canonka,
ale vytlacil som cca 15-20 fotiek len. vyhodnejsie je to proste dat vyvolat.
inak toto pouzit aj na video ?
Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX
nemam sajn ako sa to bude spravat pri videu, rsp, ci automatika zrkadlovky to pri videu spravi tak, ze cela sceneria bude v pohode. v podostate tento objektiv si myslim ze bude presne to co ja by som chcel, len neviem ci kamerovat s tymto bude ideal., D5200,D5300,D5500 ...... nie, nad 7100 nerozmyslam, vyklapaci displej mnohi povazuju za kktinu, ja sa bez neho vo viacerych pripadoch ani nepohnem.
naposledy cca 900 fotiek.
inak toto pouzit aj na video ?
pokiaľ budeš mať odstup, tak niet dôvod, prečo nie