Poskytnutie prvej pomoci - viac škody než úžitku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hiaru
Novice
Novice

Poskytnutie prvej pomoci - viac škody než úžitku

Príspevok od používateľa hiaru »

Ak niekto zbadá osobu v ohrození života (napr. po automobilovej nehode), a snaží sa poskytnúť prvú pomoc (nezáležiac či je účastník alebo len svedok, či je na vine či nie), ale pri tom narobí viac škody než úžitku (napr. nechtiac pri oživovaní vážne zraní dôležité orgány), kde kvôli tomu vzniknú vážne dlhodobé zdravotné následky až smrť, je za tento akt zodpovedný a môže byť stíhaný a usvedčený?

Predpokladajme, že tam nie je žiadna snaha o úmyselné ublíženie na zdraví - daná osoba sa snaží pomôcť, ale v panike to dokašle.

Tiež predpokladajme ako miesto Slovensko/Česko, ale možno by bolo zaujímavé to porovnať aj s inými krajinami.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Poskytnutie prvej pomoci - viac škody než úžitku

Príspevok od používateľa 94jakub »

Neviem, či so dobre pamätám ale zdá sa mi, že boli práve takéto prípady v minulosti, a daný človek z toho potom mal problémy aj na súde.

Našťastie aj zavolanie 112 sa považuje za poskytnutie zdravotnej pomoci, takže ťa neskôr nikto nemôže stíhať za neposkytnutie.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ako hovori 94jakub, a este aj na kazdom kurze prvej pomoci ako prve hovoria, ze v prvom rade nemas ohrozit seba. To neznamena len napriklad idst do horiaceho auta a vytahovat z neho cloveka... nepoznas tu zranenu osobu, moze mat napriklad nejaku chorobu a ty sa pri manipulacii s osobou nakazis...
Nastastie sa mi takato situacia nestala, no v buducnosti sa asi budem drzat skor zavolania 112tky, pripadne dodatocne len nejaka okrajova pomoc kde mam istotu ze neposkodim seba.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pokial je niekto skutocne v ohrozeni zivota (nedycha alebo nema pulz), tak je lepsie mu poskytnut aspon nejaku prvu pomoc (aj ked zlu), ako nerobit nic. Ked niekoho ozivis a zlomis mu pri tom dajme tomu rebro, tak je to stale lepsie, ako keby si sa len prizeral a nechal ho zomriet. Ono na 112 ta operatorka moze instruovat ako poskytnut prvu pomoc, co si mas vsimnut, co robit.

Ako uz bolo spomenute, zaklad je neohrozit svoje vlastne zdravie. Bezne nikto z nas vonku nenosi lekarnicku, rúško a chirurgicke rukavice, takze fakt nejakeho silne zakrvaveneho cloveka (cudzieho) by som neozivoval bez patricnych ochrannych prostriedkov.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ephramko ja zase casto o masazi srdca citam, ze ked nie su zlomene rebra, nie je spravne podana :)

lekarnicka ma byt v kazdom aute, takze povacsinou k dispozicii je, samozrejme nie vzdy, ale vacsinou asi na toto clovek narazi prave pri dopravnej nehode.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nás tiež na kurze učili že rebro sa zlomí vo väčšine prípadov.
Ja osobne neviem, či by som bol schopný poskytnúť prvú pomoc pri nejakej vážnej dopravnej nehode a na pohľad "nechutne" zranenej osobe. Ešte by som omdlel a záchranári by ratovali aj mňa. Nemám na to žalúdok, možno sa zmením. Ale minimálne záchranku by som volal okamžite.

A myslím si, že pri vážnejšej dopravnej nehode veľmi nemajú ako zistiť, či sa orgán poškodil pri náraze, alebo 30 sekúnd po ňom. Tohto by som sa nebál. Ale môže byť.

Osobne si ale myslím, že drvivá väčšina ľudí by nebola schopná poskytnúť prvú pomoc, a tí čo áno by ju poskytli zle aj napriek teoretickým znalostiam. Napríklad u nás na kurze bolo asi 10 ľudí a nikomu sa nepodarilo oživiť tú figurínu v tom simulátore.
adox
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adox »

Ako sa hovorí, hociaká prvá pomoc je lepšia ako žiadna, a keď sa tu píše o tom že nikto nenosí lekárničku von so sebou tak prvá pomoc pri stavoch pri ktorých ide o život sa dá podať bez lekarničky nap. pri dusení, zástave obehu, krvácaní, bezvedomí
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

V mojom okolí sa stal prípad, že havaroval manželský pár a dotyčnú vyťahovali cez okno, samozrejme hlava sa jej pritom kývala kade tade, čo jej určite nepomohlo.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Begbee: Tvoj prispevok v kombinacii s avatarom ma pobavil :D

Ja by som asi pomahal len keby to bolo naozaj nutne, teda v situaciach kedy by nebol v okoli nikto kvalifikovanejsi a slo by o zivot. Napriklad keby je niekto v aute ktore zacina horiet. Viac sanci na prezitie bude mat po mojom neodbornom zakroku ako v horiacom aute.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ale zachraňovať niekoho z horiaceho auta je nebezpečné aj pre teba. Viem, že by si mohol zachrániť život, ale tiež by mohli mať v ten večer v márnici dve telá, miesto jedného, v prípade výbuchu napríklad. :)

Je to diskutabilné. Dúfam, že sa s takýmto niečím nebudem musieť nikdy stretnúť no.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Vzhladom na prvy prispevok je podla mna zrejme, ze nejde o ublizenie samemu seba alebo nejake zlomene rebra, ale skor o vaznejsie zranenia sposobnene neodbornostou. Ako priklad uvediem zranenie chrbtice pri nehode a nasledna manipulacia so zranenym, pri ktorej moze vzniknut poskodenie miechy. Profesionalni zachranari si na to davaju pozor, amater asi nie.
A ako uz bolo spomenute, treba hlavne volat na 112, tam by uz mali aj poradit so zakladmi prvej pomoci.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Ja by som ostal v soku a asi nevedel pomoct, mozno by som nezvladol ani len autolekarnicku otvorit.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

No mozno pri vytiahnuti z auta by boli nejake nasledky, kedze ak nieje v bezprostrednom ohrozeni zivota, tak sa nema vytahovat z auta. Osobne tiez neviem ako by som reagoval, tiez nato nemam zaludok, ale pri tom adrenaline, kto vie ako by clovek zareagoval.
Napísať odpoveď