Voda nedosiahne 90 stupnov

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
MFa
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Voda nedosiahne 90 stupnov

Príspevok od používateľa MFa »

Dakujem za tipy. Este jedna otazka, da sa odmerat realna teplota vody nejakym externym teplomerom? Napr. v tom otvore, kde je napisane "neotvarat pokial je motor horuci"? :D Pri nastartovanom aute by to odtial asi tieklo/striekalo, ci?

Aj to ukostrenie pozriem. Lebo najprv tu vysku paliva nezobrazovalo vobec, rucicka bola mrtva. Sem-tam z neznamych pricin sa dvihla a ukazala nieco na par sekund, maximalne par minut a potom zas padla. Potom v servise s tym nieco posamanili a teraz uz ukazuje prakticky stale (ale aj tak niekedy spadne), no 95% casu ukazuje. Ale ukazuje ovela viac paliva, nez v skutocnosti je. Na tankovanie reaguje tym, ze sa dvihne a spotrebou aj klesa, ale ked tam uz nic nie je, tak este stale ukazuje medzi cervenym polom a stvrtinou nadrze, presne v strede. Kvoli tomu som uz 3x zostal trcat. :nono:
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Samozrejme aj el. vedenie k plaváku musí byť v poriadku, môže to byť predraný káblik a podobne, rovnako aj plavák by mal byť ukostrený, ale ak máš podozrenie aj na budík teploty skús najprv tú prístrojovku. Určite neotváraj chladič, keď je zohriate auto, v momente by ti vyvrela voda :) Meral by som nejakým bezdotykovým teplomerom asi v mieste termostatu, presné čísla nedostaneš, ale aspoň priebeh teploty si môžes odsledovať. Skúsiť môžeš vymeniť teplotné čidlo, neviem aké máš auto, niektoré autá majú snímač zvlášť pre RJ a zvlášť pre budík.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ono sa hrat na nejake stupne nema extra zmysel... nameras 107 stupnov a potom co?
Potom nic, lebo tlak meni teplotu varu a je to v pohode aj ked je nad 100.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Juicy napísal:Pre funkcnost termostatu existuje jednoduchy test:
1. nastartovat uplne studeny motor a nechat chvilu bezat.
2. pozorovat teplotu hrubej hadice veducej do chladica. ak sa zohrieva postupne a pomerne pomaly, tak je termostat vzdy otvoreny, a to je problem. pri spravnej funkcii by sa to malo chovat tak, ze ked uz v malom okruhu prudi dostatocne tepla voda - okolie termostatu je teple - tak sa otvori, a zacne prudit tepla voda aj do chladica.
Až dnes som sa dostal k tomuto "testu". Naštartoval som auto, kým som auto očistil od snehu. Po asi 3-4min bola tá hadica mierne vlažná. Sadol som do auta a spravil 1km, za ten čas sa hadica oteplila ešte trochu. Asi na 10min som vybehol do obchodu, potom som opäť sadol do auta a šiel domov (cca 5-6km rýchlosťou 50-80km/h). Ručička mi vybehla na tú 1/3 ako obvykle.. no a keď som odparkoval pred blokom, hadica bola fajne teplá, ale zase nie horúca, že sa nedala chytiť.

Ak som správne pochopil, potvrdzuje to chybný termostat? :)
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

jj
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Dnes som skusil tiez ten pokus so sledovanim teploty hrubej hadice, ktora ide hore do chladica. Zaver: pri teplote 80°C sa pravdepodobne otvoril termostat a hadica sa zohriala, teplota podla diagnostiky aj podla budikov zacala klesat (dovtedy bola hadica studena). Skusal som cca minutu drzat otacky na +- 2500, motor (voda) sa zohrial na 100°C a zopol sa aj ventilator, telpota zacala klesat.

Co to znamena? Je termostat KO? Nemal by otvarat az pri 90°C?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

po cca 15km by mala mat ta hadica teda aku teplotu? mala by byt chladna ci uplne horuca?
brm
Darca
Darca

Myslím, že po 15km je už neskoro hodnotiť, ale tipujem, že pri správnom fungovaní by mala byť studená alebo horúca.

Treba asi pozerať pár minút po naštartovaní.. ak termostat správne funguje, voda sa ohrieva v motore a neprúdi do chladiča, čiže tá hadica musí byť studená. Až keď sa motor riadne zahreje na prevádzkovú tepoltu.. až sa z tej horúcej vody začne prehrievať, až vtedy by mal termostat otvoriť prívod a do tej hadice by sa mala pustiť horúca voda smerom do chladiča, kde sa má ochladiť.

Ak termostat nefunguje, hneď po naštartovaní voda prúdi cez tú hadicu do chladiča, čiže sa nemá kedy poriadne zohriať v motore, pretože sa hneď púšťa do chladiča, kde sa opäť ochladzuje.

Pochopil som to správne? :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Termostat nieje dvojpolohova klapka. Otvara sa postupne podla teploty vody. Ked je uz system komplet teply (voda, olej, motor) a zastavis, tak kvoli slabemu (alebo ziadnemu) prudeniu vzduchu cez chladic sa zacne motor prehrievat. Prehrievat sa zacne ale aj samotny termostat takze sa viac pootvori. Ked sa z autom rozbehnes a zacne prudit viac vzduchu cez chladic, tak sa okruh podchladi tak isto aj termostat - zacne zatvarat.

Cize neexistuje zavrety ALEBO otvoreny termostat. Je to plynule

Uplne ten isty princip ako termostaticka hlavica na radiatore v izbe.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

also noch ein mal..po nastartovani (3-4 minuty) ma byt ta hadica aka tepla? :D
brm
Darca
Darca

Aha, no ok.. ja som ju mal pár príspevkov hore vlažnú a napísali mi, že je chybný termostat. :D
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Cize neexistuje zavrety ALEBO otvoreny termostat. Je to plynule
Termostat JE UPLNE zavrety, az kym nedosiahne teplotu napriklad 87 stupnov/kazdy ma rozdielne teploty/akurat tusim Ford ma 2 termostaty a tam netusim ako funguju.
Ale je pravda, ze sa neotvara razom, ale pomaly.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

veru ma 2. velky a maly "olejovy". vymenil som velky a teplota dosiahne 90 jedine na dialnici ked prasim, akonahle spomalim klesa na 70 stupnov...teraz neviem, ci ma zmysel vymienat aj maly (30e) alebo bude chyba niekde inde
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

wladas napísal: neexistuje zavrety ALEBO otvoreny termostat.
To je v podstate pravda, ale aj tak sa otvara pomerne rychlo. Napriklad otvaracia teplota pre skodovacke termostaty je 87 °C. Tu je priklad s grafom, kde je vidiet ako sa meni teplota chladiacej kvapaliny v motore pocas zahrievania: http://mgaguru.com/mgtech/cooling/cool_130.htm
Je vidiet, ze to rastie stabilne a pri otvoreni termostatu sa rast zastavi, pretoze kvapalina zacne prudit do chladica.
Ten "trik" so sledovanim teploty hadice je dlhorocne zauzivany a overeny, tvoje spochybnovanie na tom nic nezmeni. brm to tu vysvetlil velmi dobre a strucne: post2147651.html#p2147651
Prílohy
temperature_curve1.gif
(15.84 KiB) 545 stiahnutí
Rad8)
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Rad8) »

Ja som si to vďaka tejto téme skontroloval a keď som si vymenil termostat, tak som zistil, že starý bol zvnútra rozbitý = otvorený. Teraz uz mám vo vnútri pekne teplučko celkom rýchlo. :)
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

brm napísal:Aha, no ok.. ja som ju mal pár príspevkov hore vlažnú a napísali mi, že je chybný termostat. :D
brm: To co som ti pisal o diagnostike termostatu pri Fabke, za tym si stojim. Mne takto zdiagnostikovali termostat a rovnako som tak urobil pri inom aute. Je pravda ze ta hadica nebude studena 10minut a potom bude za 10sec taka horuca ze ju neudrzis ale bezny smrtelnik musi citit ci je vlazna po 2 minutach a pomaly sa zohrieva dalej (termostat je otvoreny) alebo je studena prvych 5 minut a pomaly sa zacina ohrievat az do "prevadzkovej teploty"...
Romeo2006
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Romeo2006 »

Momentálne mám Peugeot 407/ diesel a vodu som ešte nikdy nevidel na 90 stupni. Pred tým som mal Peugeot 406// benzín a tak isto voda nikdy nebola na 90 stupni. Motor je aj tak zohriaty. Podľa mňa to problém vôbec nie je.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Brat minuly vikend na svojom Monedu 2.0 tdci menil termostatovu vlozku (velky termostat). Tiez mu nechcelo zohrievat vodu, musel autu riadne "nakladat" aby sa dostal na 85-90°C, ale akonahle zapol kurenie, teplota isla prudko dole a nie a nie ju dostat hore. Po vymene termostatu sa to radikalne zlepsilo.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Romeo2006 napísal:voda nikdy nebola na 90 stupni. Motor je aj tak zohriaty. Podľa mňa to problém vôbec nie je.
Motor zohriaty je,ale nie na prevadzkovu teplotu.
Tak podla Teba problem vobec nieje,ze Ti nefunguje termostat?
Problem to teda je :wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Napísať odpoveď