Automotive education
Re: Automotive education
Stačí sa zamyslieť nad tuningom a tým, čo sa robí pri zvyšovaní výkonu. Som síce fanúšik starej školy, no dneska ide hlavne o čiptuning, to je podľa mňa najjednoduchšia cesta ako zvýšiť motoru výkon. Upraviť soft je dneska už fakt brnkačka. Dávnejšie to nebolo také jednoduché, klasika bolo vŕtanie valcov, teda zväčšiť objem ako už chalani spomínali. Ďalej pretryskovanie karburátora alebo výmena za iný, ktorý nakŕmi valce lepšie. Leštené sacie kanáliky, priechodnejší výfuk, ostrá vačka - taktiež úplná klasika. Ty kks, normálne mi chýbajú staré motory...
.
Caute, som majitel Hondy Accord 2002, 2.3 VTEC motor. Uz dlhsie ma zaujimalo, ako taky motor funguje a ako na nom poriadne jazdit aby som dosiahol optimalnu zivotnost a spotrebu. Ide mimo ineho o to, ze sa snazim vo vacsine pripadov jazdit v rozmedzi 2000-2500 otacok, vtedy mam pocit, ze motor taha najlepsie, ak uz idem nad 2500 tak zaradim vyssi stupen. Vtedy mam zrejme aj najlepsiu spotrebu (nemam ukazovatel priemernej, takze len odhad).
Dalej som sa chcel spytat, ako presne funguje VTEC technologia. Ak tomu spravne rozumiem, pri urcitych vyssich otackach sa zacne pouzivat dalsi valec a zvysi sa vykon? Pri akych otackach to zhruba je a k comu je to dobre (okrem toho, ze to zrejme zozerie 20 litrov benzinu).
Vdaka
Dalej som sa chcel spytat, ako presne funguje VTEC technologia. Ak tomu spravne rozumiem, pri urcitych vyssich otackach sa zacne pouzivat dalsi valec a zvysi sa vykon? Pri akych otackach to zhruba je a k comu je to dobre (okrem toho, ze to zrejme zozerie 20 litrov benzinu).
Vdaka
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
vtec je technologia, pri ktorej elektronika podla otacok riadi casovanie ventilov a ich zdvih za pomoci dalsej vacky alebo vaciek... stare vtecy mali jednu vacku, ktore riadili sacie ventily, novsie dohc uz maju dve, ktore ovladaju sacie aj vyfukove... kedy sa to cele spusti, zavisi od generacie, je ich viac druhov, ale v globale cca. medzi 4000 a 6000ot., poznas to sam aj na chode motora... s dalsim valcom to urcite nic nema spolocne...
spotrebu si musis odsledovat sam, idealne na tankovani, kazdy ten vtec je iny... ale urcite znesie aj trochu nizsie otacky... a s najnizsou spotrebou ide ruka v ruke aj najvyssia zivotnost... ale o zivotnost sa bat ani nemusis, ten motor Ta prezije.
...mimochodom, mas to slusne vozenie
spotrebu si musis odsledovat sam, idealne na tankovani, kazdy ten vtec je iny... ale urcite znesie aj trochu nizsie otacky... a s najnizsou spotrebou ide ruka v ruke aj najvyssia zivotnost... ale o zivotnost sa bat ani nemusis, ten motor Ta prezije.
...mimochodom, mas to slusne vozenie
ked vacsinou jazdis medzi 2k a 2,5k, tak si ten motor ani neuzijes
-
RATZINGER666
Darca
...a uz vobec tam "netaha najlepsie"
henta 2,3l zacne tak pri 5000...
Nie, ale na bezne jazdy v meste je to asi najpouzitelnejsie, neviem si predstavit ist na dvojke 50tkou na 5000 otackach (mimo ineho je s tym motorom mozne nieco zle, kedze na jednotke a dvojke pri vyssich trosku hrka, mozno to ma robit, ktovie), ale nad 3500 by aj tak velmi krici (na vyssich prevodoch, kde uz to hrkanie nie je).beardie napísal:ked vacsinou jazdis medzi 2k a 2,5k, tak si ten motor ani neuzijes
-
RATZINGER666
Darca
krici co? vyfuk ci z motora, ako ked je nieco v neporiadku?
jedna generacia vtecov mala problemy, podla opisu by to mohol byt aj Tvoj problem, ale z hlavy Ti nepoviem, ktora... ak to robi iba na prvom a druhom kvalte, moze to byt aj prevodovkou...
jedna generacia vtecov mala problemy, podla opisu by to mohol byt aj Tvoj problem, ale z hlavy Ti nepoviem, ktora... ak to robi iba na prvom a druhom kvalte, moze to byt aj prevodovkou...
Skusal som to dnes na dvojke na 5000 otackach, islo to celkom sikovne, celkom radostRATZINGER666 napísal:krici co? vyfuk ci z motora, ako ked je nieco v neporiadku?
Hrkanie vychadza viac z kapoty, cize motor, pravidelny plechovy dvojfazovy zvuk, mozno aj spominana prevodovka (predchadzajuci majitel spominal, ze bude mozno treba vymenit prevodovku alebo minimalne loziska - niekedy je trosku problem zaradit jednotku alebo spiatocku pri stati, treba tam hodit iny stupen a potom to ide oka). Skor mam ale pocit, ze to robi len pri urcitom rozmedzi otacok, niekde medzi 2700 a 3000. Skusim sa tomu este viac povenovat a zistit, kedy to robi a ci tam je rozdiel medzi studenym a zahriatym motorom.
Ked sme uz pri prevodovke, myslite, ze ju bude treba vymenit celu alebo iba loziska? Loziska vyzeraju byt lacne, neviem ako narocna by bola kompletka. Thx
-
RATZINGER666
Darca
hm, skusal si to dneska pri 5000ot.? kolko mas to auto, prosim Ta?
pri 5000 to tam mozno zacne, spravne by mal tahat az do obmedzovaca...
diagnostikovat prevodovku takto na dialku nepojde, na to sa Ti musi niekto pozriet... a so starymi prevodovkami to byva tak, ze diely su lacne, ale horsie je, ked mas platit pracu
diagnostikovat prevodovku takto na dialku nepojde, na to sa Ti musi niekto pozriet... a so starymi prevodovkami to byva tak, ze diely su lacne, ale horsie je, ked mas platit pracu
Mam znameho v servise, skusim sa spytat, ci bude mozne nieco zistit alebo bude treba nieco vymenit, nech to auto vydrzi co najdlhsie.
napriklad pri obiehani
No ved to je jasne, pri podradovani hej, ale bezna jazda na 6000 otackach po meste, ci uz pri rozbiehani alebo beznej jazde by bola asi trochu hlucna a neekonomicka 
Chlapi, zaujima ma jedna celkom teoreticka vec. Aky je vztah medzi vykonom a krutiacim momentom co sa tyka momentu zrychlenia? Kedy motor zrychluje lepsie?
Dam priklad: atmo motor ma pri 4000 otackach parametre 50kw a 150Nm, pri 5000 otackach 80kw a 120Nm. Kedy bude motor lepsie zrychlovat? Pri 4000 otackach, kedy ma krutak vrchol aj napriek nizsiemu vykonu alebo pri 5000 otackach, ked uz krutak klesa ale vykon rastie? Je na to nejaky univerzalny vzorec? Diky
Dam priklad: atmo motor ma pri 4000 otackach parametre 50kw a 150Nm, pri 5000 otackach 80kw a 120Nm. Kedy bude motor lepsie zrychlovat? Pri 4000 otackach, kedy ma krutak vrchol aj napriek nizsiemu vykonu alebo pri 5000 otackach, ked uz krutak klesa ale vykon rastie? Je na to nejaky univerzalny vzorec? Diky
-
RATZINGER666
Darca
moment urcuje uroven taznej sily, ktore dokaze auto vyvinut, takze najviac sily ma motor v otackach, ktore zodpovedaju najvyssiemu krutiacemu momentu... to vsak neznamena, ze motor nema zmysel tocit dalej... idealne zrychlenie dossiahnes pri preradovani na hranici maximalneho vykonu...
medzi vykonom, krutiacim momentom a otackami je priamy vztah, auto z Tvojho popisovaneho prikladu bude zrychlovat lepsie pri 4000ot., ale tieto parametre urcuju iba jeho pruznost a charakter...
ano, je na to vzorec, znie W = Nm * rpm * pi / 30, resp. kW = Nm * rpm * pi / 30 / 1000, resp. kW = Nm * rpm / 9550 ... kW na kone premenis koeficientom 1,36...
medzi vykonom, krutiacim momentom a otackami je priamy vztah, auto z Tvojho popisovaneho prikladu bude zrychlovat lepsie pri 4000ot., ale tieto parametre urcuju iba jeho pruznost a charakter...
ano, je na to vzorec, znie W = Nm * rpm * pi / 30, resp. kW = Nm * rpm * pi / 30 / 1000, resp. kW = Nm * rpm / 9550 ... kW na kone premenis koeficientom 1,36...
Dnes sa ma jedna znama spytala nasledovnu otazku:
"Mas znacku zakaz zastavenia a pod nou este sipku dole. Odkial plati zakaz zastavenia? OD znacky alebo PO znacku? "
Uprimne, nebol som si isty, radsej som neodpovedal nic a preto sa pytam vas. Viac info nemam, ani neviem, kde sa to nachadza... cize neviem poskytnut ani link na Google Maps.
"Mas znacku zakaz zastavenia a pod nou este sipku dole. Odkial plati zakaz zastavenia? OD znacky alebo PO znacku? "
Uprimne, nebol som si isty, radsej som neodpovedal nic a preto sa pytam vas. Viac info nemam, ani neviem, kde sa to nachadza... cize neviem poskytnut ani link na Google Maps.
Sipka dole by mala byt k tebe, sipka hore by mala byt za znacku. Byva to doplnene este poctom metrov, teda spika hore a pod tym 10m, takze zakaz plati od znacky a konci 10 metrov za znackou. Aspon takto to mam zafixovane z autoskoly, mozno sa tiez mylim.
-
Fabo
Hardcore addict
Sipka ukazuje hore na zaciatku zakazu. Sipka oboma smermi ukazuje v priebehu zakazu. Sipka smerom dole ukazuje koniec zakazu.
Môj inštruktor v autoškole, mal na to svojskú pomôcku, prirovnával to k sexu, na začiatku ide hore a keď je po všetkom ide dole

Jednoduchšie je si predstaviť, že tú značku sklopíš na zem - smerom dopredu tak aby ju stále bolo vidieť, a hneď sú šípky jasné. Aspoň tak som to robil ja 
Trochu o oleji, vymene oleja a aj nevymene oleja - http://www.audiclub.eu/clanek/133-tisic ... dopadne-56