stajňa / jazdiareň pre kone

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
peter211
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

stajňa / jazdiareň pre kone

Príspevok od používateľa peter211 »

dal som sa dokopy so starou partiou, s ktorou sme chodievali jazdiť na kone, kde sa len dalo, a tak sme sa navzájom zblbli, že každý z nás si chce kúpiť vlastné koňa, poniektorí aj dvoch a teraz riešime, ako to čo najlepšie poriešiť
ceny za ustajnenie koní sa mi vidia dosť brutálne a keďže mám veľký pozemok neďaleko mesta, rozhodli sme sa, že si postavíme vlastnú maštaľ a jazdiareň, kde by sme spravili viac boxov, aby sme ich aj my mohli ponúknuť na prenájom a pár euríčiek by sa nám takto časom mohlo vrátiť
otázkou je, z čoho to postaviť, aby to nebolo až také ekonomicky náročné, ale pre zmenu, aby to vydržalo bez úprav čo najdlhšie - dáte nejaké tipy?
brm
Darca
Darca

Re: stajňa / jazdiareň pre kone

Príspevok od používateľa brm »

Veľmi neporadím.. akurát podotknem, že už z viacerých zdrojov som počul, že ustajnenie koňa + nejaká jazdiereň k tomu je v dnešnej dobe naozaj pekná ryža. Možno by nebolo zlé túto vec zobrať väžnejšie ako nejaký podnikateľský plán a spraviť serióznu stajňu s jazdiarňou, aby si z toho mal fajnú zárobkovú činnosť, ktorá môže dobre vynášať a zároveň aj baviť človeka.

:)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Kon je velmi citlive zviera a narocne na chov, vyzaduje si to dost znalosti. Ked planujes v strede pozemku zbit z dosak boxy tak sa na to vykasli uz teraz. Stajna musi splnat nejake parametre, velkostne aj vlastnostami...trebarz izolacnymi a podobne. Tak isto mysli na to, ze kazdy kon potrebuje urcitu vymeru pastviny pre seba s tym, ze treba mat pastviny podelene osobitne pre kobyly-valachov (pripadne zrebce) a aj tieto skupinky treba striedat na roznych parcelkach, aby sa pastvina regenerovala, inac si travu zozeru za 2 dni a zvysok sezony budu hladovat...

brm...pekna ryza? ked okradas na krmive sene a podstielke tak aj ano.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Lub0$.. ak sa niekomu darí, ak má takú stajňu dlhé roky, dobré meno, dobrú klientelu, schopných zamestnancov, prečo musí automaticky hneď okrádať? Ale samozrejme nedám za nich ruku do ohňa, neobhajujem ich. Len som dal, čo som počul. :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem o com hovorim brm, pohybujem sa trochu medzi konmi, robil som s konmi a viem ako to bezi. Okrada sa sposobom, ktory si ty ako neznalec neuvedomis. Trebars zla, pripadne slaba podstielka, zradlo a podobne. Ryza moze byt ked mas na prenajom 100boxov. No tam musis mat dostatocny personal s vedomostami, nieje to sranda.
peter211
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa peter211 »

Lub0$ napísal:Viem o com hovorim brm, pohybujem sa trochu medzi konmi, robil som s konmi a viem ako to bezi. Okrada sa sposobom, ktory si ty ako neznalec neuvedomis. Trebars zla, pripadne slaba podstielka, zradlo a podobne. Ryza moze byt ked mas na prenajom 100boxov. No tam musis mat dostatocny personal s vedomostami, nieje to sranda.
no práve tomu by sme sa chceli vyhnúť, keby som bol na to sám, tak to neriešim, keďže milionár nie som, ale sme veľmi dobrí kamoši, ktorých ani po rokoch nič nerozhodilo a nerozdelilo, preto by sme to chceli riešiť... samozrejme, že si nevystačíme s pár doskami, ale keďže s tým máš skúsenosti, možno by si vedel poradiť - uvažovali sme nad montovanou halou - je to asi rýchlejšie aj finančne menej náročnejšie, ako klasická murovaná stavba, čiže aj maštale aj prípadne jazdiareň (tá asi až časo, uvidíme, čo by to stálo)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano montovane haly su zrejme vyhodnejsie ako murovane, a v podstate stavaju sa kratsie...stale potrebujes betonovu platnu ako zaklad. Pocitaj aj s tym, ze potrebujes sennik.
V montovanej hale si treba ale poriadne osetrit privod vody, lebo voda rada zmrzne, mal som tu cest s teplovzdusnou pistolou rozmrazovat privodne rurky do konskych napajacok v boxe...pri -15 az -20 clovek zacal rozmrazovat v jednom boxe, a kym spravil vsetky, mohol na novo zacat ten prvy, takze myslite na to.
Co sa tyka boxu, je potrebne minimalne 3,5m x 3,5m na kona, samozrejme ked mas vacsieho kona, alebo kobylu so zriebatom, tak aj viac. Vyska aspon 3 az 3.5 metra. Samozrejme adekvatna velkost chodby medzi boxami, aby si s konom bezpecne mohol manipulovat. Ale ako pisem, treba to prisposobit typu kona, hlavne jeho velkosti.
Uvazuj tak isto o drenazi z boxov.
Kedze platna je betonova, zvykne sa do boxu polozit taka cierna guma, predavaju to v original konskych obchodoch, to je z dovodu bezpecnosti a zdravia kona....nieje dobre ked kon stoji na tvrdom. Samozrejme, ze mu musis dat dostatocne hrubu podstielku, no moze si ju rozhrabat a podobne, tak aby nestal na holom betone.
*nezabudni na sedlaren a jednu miestnost na naradie, aby si nemal forky a ine nastroje na chodbe a podobne.

Tak isto priestor na hnojisko dostatocny.

Dalsia kapitola su pastviny, tam si to treba presne navrhnut, hovori sa tomu ''field managment'' aby si nepustil kone naraz na jedno pole, oni sa jeden den fajne nazeru, a po zvysok leta sa nenajedia...takze klasika, parcelka, ktora je vyuzivana aktualne a parcelka ktora je v klude a dorasta, regeneruje sa. Musis to striedat.

No a jazdiaren, tam zalezi kolko do toho chces dat penazi, ake to chces velke a co od toho ocakavas. Mas na vyber halu s kovovou konstrukciou alebo drevenou. Drevena je krajsia, lepsia a zaroven drahsia. Co je ale dolezite je povrch, original sa to robi s dokladnou drenazou, takze kanaliky a na to strk, potom piesok. Niekde davaju piesok s kuskami gumy. Piesok by sa spravne mal vlhcit pravidelne, neviem ci do toho chcete zachadzat az tak, no a zarovnavat, na to uz ale potrebujes aspon mensi traktor.

Ked mas nejake otazky pytaj sa.
Napísať odpoveď