Posilnovac riadenia ide/nejde - Skoda Fabia 2001

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Posilnovac riadenia ide/nejde - Skoda Fabia 2001

Príspevok od používateľa Gothar »

Ahojte,
mam trochu blby problem so svojou Fabiou. Posilnovac riadenia obcas nejde, obcas ide slabo a obcas ide tak ako ma. Vobec neviem urcit co to ovplyvnuje, mozem mat auto v garazi ale aj cely den vonku a posilnovac potom ide. Takisto sa stava, ze nejde v rovnakej situacii v iny den nejde. Zatial sa mi zda, ze mu pomaha ked vytocim kolesa naplno do jednej strany, ale to sa tiez nepodarilo 100%ne dokazat.
Neviete co by za tym mohlo byt? Olej v servomotore asi bude, kedze niekedy vsetko funguje ako ma. Mam podozrenie na nejaky kontakt k snimacu alebo nieco podobne, ale nechcem sa v tom zatial velmi hrabat ked neviem co mam hladat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Posilnovac riadenia ide/nejde - Skoda Fabia 2001

Príspevok od používateľa hojko »

Olej treba skontrolovat a doliat, nie len odhadnut, ze tam asi bude. Chybu snimaca by mohla urcit diagnostika, aj ked neviem, ze ci prave Fabia 2001 bola prepchata elektronikou. Nemoze robit problem aj remen??? Trebars ti niekde unika olej/voda a ta sa dostane na remen, ktory potom preklzuje, co sposobi, ze par sekund to ide kym je remen suchy a potom zase nejde, pretoze je mastny.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

toto robilo servo aj kamarátovi na Golfe IV, raz išlo, raz nešlo. Skončilo to tak, že mu nakoniec prestalo ísť úplne, vytiekol mu olej kvôli prasknutému tesneniu v riadení a celé riadenie muselo ísť na repas. Čiže určite by som to a ľahkú váhu nebral.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No dnes idem na diagnostiku, tak uvidime ci sa tam nieco ukaze. Potom poriadne pozriem na samotne servo, ale nemalo by nic tiect, auto nechavam v garazi a na podlahe nie je ani kvapka oleja. Fakt som zvedavy co z toho vznikne :)

//autoeditácia príspevku (27 Feb 2015, 23:35)
Tak v diagnostike sa neukazala ziadna chyba, zajtra to budem musiet poriadne pozriet a lokalizovat servo, lebo dnes sme to pozerali po tme a ani sme ho nenasli :) Ale zaujimave je, ze odkedy som zalozil tuto temu, tak servo vzdy fungovalo a to si auto vyskusalo noc vonku, v garazi a den v dazdi.
Shrekzv
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shrekzv »

servo vo fabii je elektrohydraulicke, cerpadlo sa nachadza pred lavym prednym kolesom (vodicovym) podla toho aky mas motor bud treba/netreba vybrat baterku s drziakom a skontrolovat olej, pri nizkej hladine sa cerpadlo vypne

ak je vadny snimac natocenia tak preblikavaju predne svetla, ked stojis na mieste a netocis tak cerpadlo vydava zvuky rozne a ine, pocut nepravidelny chod cerpadla podla zvuku

zavady na elektronike cerpadla, znamemu obcas rano ide obcas az po druhom nastartovani auta a tak, ked prisli mrazy zacalo chodit dobre, mozno nejaky studeny spoj

vela stastia, diagnostika cez pc je tu nanic :D toto co som napisal je naj diagnostika na urcenie chyby, olej pod autom nemusis vidiet, moze ho vytlacat za jazdy z riadenia a napor vzduchu ti ho rozfuka po aute a zaprasi sa to od cesty
Gothar
Moderátor
Moderátor

No pri toceni na mieste svetla doslovne nepreblikavaju, ale vidim ze sa meni intenzita svetla v malych intervaloch. Je to uz priznak toho, ze sa cerpadlo vypina alebo je to ok? Podobne sa stlmia svetla aj ked rychlo zapnem ventilator kurenia na plny vykon.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ako myslíte to preblikávanie? Lebo ak ja stojím na mieste a prudšie otočím volantom, tak je tam tiež mierna strata intenzity svetiel, badať, že baterka musí presmerovať prúd niekde inde. Je to takmer nepostrehnuteľné, ale predsa. Ale to isté mi robí, aj keď sťahujem/vyťahujem elektrické okná (hlavne ak mám vytiahnuté okná a ja ešte stlačím tlačidlo na ich dotiahnutie), či keď zapnem vyhrievanie zadného okna.

Inak so servom nemám problém, vypadlo mi jedine raz počas jazdy, keď som mal na totálku vydrancovanú baterku, kedy pri vypnutom motore nefungovalo ani centrálne zamykanie, či stav km na budíkoch.

Auto tiež Fabia 1.4MPI, ale tá mierna strata intenzity svetiel pri otočení volantu na mieste sa prejavuje aj napr. na našej i30ke I.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Dnes som sa rozpraval z kamosom.
Ze su 2 typy a to koyo a trw a ked na diagnostike nevyhodilo chybu, tak to bude koyo a konkretne jeho elektricke servocerpadlo.
Takze bud sa cerpadlo pomaly poruca, alebo sa pozriet na hladinu oleja, co je zevraj dost zlozite, kedze sa nachadza pod babterkou az niekde celkom dole pri nosniku.
K cerpadlu samotnemu sa da dostat po demontovani laveho plastoveho podblatnika
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Ak je hladina oleja ok, skusil by som este skontrolovat snimac natocenia volantu. Mne servo tiez obcas posilnovalo obcas bol volant uplne tuhy...az to bolo nebezpecne, hlavne v zakrutach ked to clovek necakal, vymenilo sa servo, fungovalo to par dni a zacalo to robit zase, tak sme museli menit aj snimac. Pozor si davaj hlavne na "repasovane" snimace, radsej priplat a kup origo novy.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Snimac natocenia volantu, teda tzv nulovy uhol sa tusim kalibruje ce VAG. Pri zlom nastaveni by malo pisat chybu abs, esp alebo airbagu, zalezi od vybavy auta.
Gothar
Moderátor
Moderátor

ABS nemam, ESP tiez nie :D Najlepsie je to, ze na palubovke nic nesvieti a VAG je tiez ok. Teraz cez vikend som nemal cas, ale dufam, ze v piatok sa mi podari dat prec baterku a skusim pozriet aspon na ten olej. Snimac natocenia volantu je tiez niekde dole, ale s tym asi nic nevyspekulujem. Pripadne este skusim nejakeho garazmajstra, ci by sa na to nevedel pozriet, urcite to bude mat rozobrate skor ako ja :)
Dnes cestou z roboty (cely den prsalo/mrholilo) to fungovalo podla lubovole, raz isiel posilnovac krasne silno, potom slabsie a tak sa to striedalo celych 15 km. Na palubovke to nic nehlasilo.
Shrekzv
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shrekzv »

stahovanie svetiel ked sa NETOCI volantom na mieste.....robi to samo od seba, vtedy je to vadny snimac, ked tocite musi stiahnut svetla vsak tam ide maximalny prud tusim 50 amperov do toho cerpadla
Gothar
Moderátor
Moderátor

Aha tak, no to sa nedeje.
Inak vo stvrtok som bol za mechanikom a vysledkom je, ze ani on nevie co je presny problem a vyzera to na riadiacu elektroniku serva, ktora je v jednom bloku so servom - vymena stoji okolo 500 € :D
Na co sme prisli:
- servo normalne bzuci
- servo ma normalny odber prudu pri toceni 15-30 A
- ziadne chyby, neblika kontrolka riadenia
- olej by tam mal byt, bol som u necho narychlo a nemal som velmi cas, takze to nerozoberal, budem si na to musiet najst cas ja, ale nenasiel ziadny unik, takze nepredpoklada, ze by to bol problem.
- ja som sa este bavil s bratom a zistil som, ze pred par rokmi na tom istom aute riesil ten isty problem a s mechanikmi tiez na nic neprisli, pozerali aj olej a bol tam. Po case sa to same opravilo :D
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Podobne symptomy malo aj moje servo, obcas vypadavalo a obcas fungovalo normalne.
Po jednom prichode domov som si vsimol aj to co pisal Shrekzv, ze ked som stal pred blokom svetla mi preblikavali... Bolo riskantne na tom jazdit a tak sa to dalo spravit do servisu...
Komplet cena za opravu (servo, snimac, praca) cca 600€. :D
Gothar
Moderátor
Moderátor

No nakoniec sa to podarilo opravit velmi jednoducho. Iny mechanik mal cas a chut rozoberat to a zistil, ze tam nebol olej :) Tak dolial cca 0.4 l a teraz ide posilnovac tak ako ma. Problem je v tom, ze niekde to musi unikat, takze teraz to musim len sledovat a snad vsetok nevytecie za mesiac.
Poznatok pre ostatnych je ten, ze aj ked v serve nie je dostatok oleja, tak kontrolka nesvieti a v diagnostike nie je ziadna chyba.
Tono 515
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tono 515 »

Poblikavaju mi vsetky svetla, ked odpojim snimac natocenia volantu, ridenie ide nadalej lahko, ale svetla prestanu poblikavat. Prosim vas pekne, mozem s takto odojenym snimacom jazdit, pokial ten problem vymenou snimaca nevyriesim?
Napísať odpoveď