Prepojenie dvoch routrov
Prepojenie dvoch routrov
Zdravim, ohladom tejto temy som hladal vela clankov, ale ani jeden nepomohol presne.
Mam zapojeny dsl wifi router. Kedze mame hrube steny ani nove silnejsie anteny nepomohli na signal po celom dome. Pocul som ze sa daju zapojit dva wifi routre a vytvorit jednu siet. Chcem vediet ako ich mam prepojit. Ci cez dsl kabel alebo lan kablom. Nejake nastavenia v routroch. Zalezi nejak na tom ako budu zapojene, aby nezatazovali a nespomalovali siet? vopred dakujem za pomoc
Mam zapojeny dsl wifi router. Kedze mame hrube steny ani nove silnejsie anteny nepomohli na signal po celom dome. Pocul som ze sa daju zapojit dva wifi routre a vytvorit jednu siet. Chcem vediet ako ich mam prepojit. Ci cez dsl kabel alebo lan kablom. Nejake nastavenia v routroch. Zalezi nejak na tom ako budu zapojene, aby nezatazovali a nespomalovali siet? vopred dakujem za pomoc
Re: Prepojenie dvoch routroch
Tu som popisoval taketo zapojenie: post2148783.html#p2148783
Z DSL routra, ktory mas teraz potiahnes kabel z LAN portu do druheho routra, kde das tento kabel do WAN portu. Nastavenie IP adries je v tom prispevku v linku vyssie.
Z DSL routra, ktory mas teraz potiahnes kabel z LAN portu do druheho routra, kde das tento kabel do WAN portu. Nastavenie IP adries je v tom prispevku v linku vyssie.
bude sa to spravat ako jedna siet? Akoze ked sa pripojim na jednu tak na druhej ma napr ine pocitace uvidia?
Na druhom routri mam wan iba rj11, lan je ale rj45 ci ako
//autoeditácia príspevku (03 Mar 2015, 19:27)
neda sa to nejak iba cez dsl kabel?
Na druhom routri mam wan iba rj11, lan je ale rj45 ci ako
//autoeditácia príspevku (03 Mar 2015, 19:27)
neda sa to nejak iba cez dsl kabel?
No kebyze das IP adresy z jednej podsiete, tak ano, budu v jednej sieti, takze by ta mali vidiet.
Aha, takze oba routre su DSL, hej ?
V takomto pirpade skus z prveho routra z LAN portu spojit kablom druhy router tiez do LAN portu (oba RJ45-ky). Na prvom nastav napr. IP adresu 192.168.0.1 a na druhom 192.168.0.2 oba s maskou 255.255.255.0
Na druhom routri vypni DHCP.
Nie som si isty, ci to takto pojde, neskusal som este LAN to LAN spojenie, iba LAN to WAN. Ale podla jedneho clanku, ktory som nasiel, malo by to ist aj takto.
Aha, takze oba routre su DSL, hej ?
V takomto pirpade skus z prveho routra z LAN portu spojit kablom druhy router tiez do LAN portu (oba RJ45-ky). Na prvom nastav napr. IP adresu 192.168.0.1 a na druhom 192.168.0.2 oba s maskou 255.255.255.0
Na druhom routri vypni DHCP.
Nie som si isty, ci to takto pojde, neskusal som este LAN to LAN spojenie, iba LAN to WAN. Ale podla jedneho clanku, ktory som nasiel, malo by to ist aj takto.
cize ak pojde lan do lan tak pojde wifi aj lan na oboch? budem ich moct plnohodnotne pouzivat?
ano, malo by to ist, ved vyskusaj
no idem nato
Re: Prepojenie dvoch routrov
len este na prvom routri by asi bolo dobre dat rozsah DHCP taky, aby v nom nebola IP adresa, ktoru das na ten druhy router.
Napr. prvy router bude mat 192.168.0.1 a DHCP das napr. od 192.168.0.10
Potom druhemu routeru pridelis napr. IP 192.168.0.2
Napr. prvy router bude mat 192.168.0.1 a DHCP das napr. od 192.168.0.10
Potom druhemu routeru pridelis napr. IP 192.168.0.2
hej dal som to tak, na prvom mam od 192.168.1.100 po 200 a na druhom mam na lan pridelene 192.168.1.2, potom ma prvy prioritnu 192.168.1.1. Ide to aj tak, len este neviem ci mam dat nazov wifi rovnaky, (aj heslo), ci sa to nebude nejak rusit bo chcem aby to slo nejak tak ze ak bude silnejsi signal od prveho(druheho) routru tak sa pripoji na ten so silnejsim.
No ked das rovnaky nazov, heslo aj kanal, a vlastne vsetky nastavenia ohladne WiFi tak by to mohlo takto ist. Ale nie som si isty, ci realne napr. windows vie takto fungovat, ze ked dostava silnejsi signal od druheho, tka sa pripoji na ten druhy. Neviem. Vyskusaj, zistis.
edit // jasne, sorry,... keby bol rovnaky kanal tak sa mozu rusit, hlavne ak su blizko seba
edit // jasne, sorry,... keby bol rovnaky kanal tak sa mozu rusit, hlavne ak su blizko seba
Názov wifi a heslo daj rovnaké ale kánál nie.
no uz som zistil, pokial som dal rovnake vsetko tak to zacalo blbnut a nesla wifi vobec
. Dal som iny nazov a vsetko je ok, dik za rady.
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2015, 19:19)
No ale nastal jeden problem. Vsetky lan pripojene zariadenia do hlavneho routru su pripojene do siete druheho-cize vsetky zariadenia na WiFi2 su zdielatelne so zariadeniami pripojenymi cez lan do hocijakeho routru. Ale nie inak. (napr: ntb pripojeny na WiFi2 nie je navzajom spojeny s Wifi1 cize ani routrom1) //- Tlaciaren pripojenu na WiFi1 nenajde PC pripojeny lan kablom do hlavneho routru. PC ukazuje ze je pripojeny do siete wifi2(aj ked je Lan pripojeny do hl. routru) cize je v druhom routri. Dufam ze sa v tom nejak vyznate
. Potrebujem poradit ako a ci vobec sa daju routre nastavit aby vsetky siete (WiFi1, WiFi2 a VSETKY lan pripojenie) sa spravali ako jedna siet.
//autoeditácia príspevku (09 Mar 2015, 19:19)
No ale nastal jeden problem. Vsetky lan pripojene zariadenia do hlavneho routru su pripojene do siete druheho-cize vsetky zariadenia na WiFi2 su zdielatelne so zariadeniami pripojenymi cez lan do hocijakeho routru. Ale nie inak. (napr: ntb pripojeny na WiFi2 nie je navzajom spojeny s Wifi1 cize ani routrom1) //- Tlaciaren pripojenu na WiFi1 nenajde PC pripojeny lan kablom do hlavneho routru. PC ukazuje ze je pripojeny do siete wifi2(aj ked je Lan pripojeny do hl. routru) cize je v druhom routri. Dufam ze sa v tom nejak vyznate
-
Lukkas
Star
- Kontaktovať používateľa:
mas vypnuty DHCP server na routeri 2?
ano mam
//autoeditácia príspevku (13 Mar 2015, 16:09)
no co s tym teda
//autoeditácia príspevku (13 Mar 2015, 21:18)
co poradite ?
//autoeditácia príspevku (13 Mar 2015, 16:09)
no co s tym teda
//autoeditácia príspevku (13 Mar 2015, 21:18)
co poradite ?
skus napisat ake mas IPcky tych routrov a ake IPcky dostavaju pripojene zariadenia, spolu s maskami
router1- 192.168.1.1 (255.255.255.0)
router2- 192.168.1.2 (255.255.255.0)
wifi1((router1)-vsetky zariadenia na nej)- 192.168.1.x x=od 2 po 100
wifi2((router2)-vsetky zariadenia na nej)- 192.168.1.x x=od 2 po 100
lan to iste ako wifi, toto ale moc nepomoze asi. Ono nie vsetky zariadenia su pripojene na tej istej sieti. Cize sa to rozdelilo na dve nezavezne siete. Nejak v routri su to neni nejake nastavnie?
router2- 192.168.1.2 (255.255.255.0)
wifi1((router1)-vsetky zariadenia na nej)- 192.168.1.x x=od 2 po 100
wifi2((router2)-vsetky zariadenia na nej)- 192.168.1.x x=od 2 po 100
lan to iste ako wifi, toto ale moc nepomoze asi. Ono nie vsetky zariadenia su pripojene na tej istej sieti. Cize sa to rozdelilo na dve nezavezne siete. Nejak v routri su to neni nejake nastavnie?
Ked davas druhemu routru IP adresu .2 tak by som ten dhcp rozsah posunul dalej, aby sa nestalo nahodou, ze aj nejaky PC dostane adresu .2
Dobre chapem, ze problem je teda len WiFi ? Ked pripojis kablom jedno zariadenia na router1 a druhe na router2, tak sa navzajom vidia ?
Dobre chapem, ze problem je teda len WiFi ? Ked pripojis kablom jedno zariadenia na router1 a druhe na router2, tak sa navzajom vidia ?
No ip som dal staticku .2 pre router2. A nie nevidia sa. Iba to vadi. Ze ked mam tlaciaren na wifi tak nejde tlacit zo zariadeni na wifi2
Ano, staticky si mu dal .2 IP adresu. Ale ked mas DHCP rozsah od .2 do .100, tak tu adresu .2 moze dostat aj nejake ine zariadenie, napr. tvoj notebook. Daj DHCP rozsah napr. od .100 do .200
Hej skusal som uz aj tak. Ale potom na blbom tplinku aa neda inak dat staticka ipcka. Musim mat od .2 po. 100 inak na druhy router .2 ip nenastavim.