Základná výbava - Autokozmetika a pod.

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Deco
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Základná výbava - Autokozmetika a pod.

Príspevok od používateľa Deco »

Ahojte, takže konečne som si kúpil svoje prvé auto (VW Golf Plus, 1.9 Tdi, 2007), keďže doteraz som jazdil len na starej hrdzavej Felicii, nevenoval som príliš pozornosti starostlivosti o vzhľad auta. Vždy som ju len opláchol nejakým Tesco šampónom a použil občas lacný lak. Preto by som sa Vás chcel spýtať, čo by nemalo chýbať v takej základnej výbave. Či by ste mi vedeli poradiť nejaký dobrý šampón, lak, niečo na interier a pod., aké všetky možné výrobky používate?
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: Základná výbava - Autokozmetika a pod.

Príspevok od používateľa Digital »

ja používam autokozmetiku Autoglym, komplet sortiment na všetko.

http://www.auto-glym.sk

a na hrubé umývanie auta vysokotlakový čistič karcher + karcher autošampon :)
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Super tema, tuto budem doma :) Umyvanie, voskovanie, staranie sa o lak, plasty a v podstate vsetky veci okolo auta, je moj konicek. 8)

Uplny zaklad na umyvanie je ph neutralny sampon, kvalitna rukavica a kvalitny uterak.

Teraz sa tu nerozpravame o umyvani auta ako kedysi ... spongia na umyvanie a jelenica na susenie. S tym je davno koniec. Ak si nechces donicit lak tak potrebujes kvalitnu rukavicu a uterak, pretoze najviac skrabancov vznika pri umyvani a suseni. Samozrejme dolezita je aj technika a postup, no zaklad je rukavica a uterak.

Ja pouzivam pH neutralny sampon od Chemical Guys - Mr. Pink.
mr-pink.png
mr-pink.png (39.29 KiB) 2816 zobrazení
Na umyvanie pouzivam momentalne jemnu rukavicu z umeleho vlakna
rukavica.jpg
Na susenie pouzivam primarne tento uterak - Super Monster XXL, 50x80cm, mnozstvo vlakna: 1300g/m2, ultra jemne mikrovlakno, presivane okraje a pani, toto je asi ta najhebkejsia vec aku som kedy drzal v rukach, az mi ho bolo luto pouzit na auto a nie na seba :D Skvele susi, po jednom prejdeni zoberie vsetku vodu, staci nim ist uplne jemne po karoserii, ziadne tlacenie ani nic podobne. Periem ho a susim v susicke a vzdy je ako novy.
uterak1.jpg
uterak detail.jpg
Na dosusenie pouzivam Super monster utierku, vo velkosti 40x40cm. Vypada uplne rovnako ako uterak vyssie, len je mensia.

A potom mam este ovela vacsiu zbierku kozmetiky a mikrovlaknovych utierok, handier na buffovanie, atd.... No o tom snad inokedy :D
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Máte ktosi skúsenosti s tými hlinami na čistenie laku ? Až teraz v poslednej dobe to vídavam viac ľudí používať.
DeaDMAn_X
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa DeaDMAn_X »

jefty...kde sa daju take utierky kupit?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Lubenečko napísal:Máte ktosi skúsenosti s tými hlinami na čistenie laku ? Až teraz v poslednej dobe to vídavam viac ľudí používať.
Asi myslis Clay alebo takzvane Clayovanie. Malo by to cistit tie pory laku. Osobne som to este neskusil ale dlho sa nato chystam. No pockame si na jeftyho odpoved on isto ma skusenost :D
jefty
Star
Star

DeaDMAn_X - daju sa kupit v obchodoch a eshopoch s autokozmetikou. Ja osobne som to nekupoval v ziadnom eshope, kupoval som to od kamosa, ktory robil hromadnu objednavku na tieto uteraky a on to objednaval myslim z UK. Nechcem tu niekomu robit reklamu, tak tu nebudem postovat linky, iba nazvy produktov. No videl som, ze podobne uteraky sa daju kupit v roznych eshopoch. Pre tento co mam ja, si staci dat vyhladat Liquid Elements White Monster XXL Drying Towel, videl som ze sa predava aj na Slovensku. Pripadne iny mikrovlaknovy uterak.

Este by som na zaciatok rad podotkol, ze nie som ziadny odbornik, ani profesional. Venujem sa tomu vo volnom case, studujem si o postupoch starania sa o lak, plasty, atd. a potom si to skusam na vlastom aute. Zistujem si od kamosov, ktori sa tomu venuju dlhsie a maju viac skusenosti, informacie a cerpam od nich napady a postupy.

Lubenečko, Arkaz
Skusenosti s clayom a clayovanim mam, clayoval som uz niekolko aut. Clay je akoby taka velmi zvlastna "plastelina", urcena na vycistenie laku. Lak auta je clenity, v zarezoch a mikroskrabancekoch sa zachytavaju rozne necistoty - brzdovy prach, priemyselne ciastocky, zivice zo stromov atd. No a clay pri spravonm pouziti je schopny vsetky tieto necistoty vytiahnut z laku a vtiahnut do seba bez toho, aby sa poskodil lak. Je dolezite spravne lubrikovat pocas clayovania.
ukazka clayu pri clayovani auta<br />zdroj: internet
ukazka clayu pri clayovani auta
zdroj: internet
Jednoduchy pred/po test, je prejst rukou po vlhkom nevyclayovanom laku (pripadne so sackom na ruke) a potom prejst rovnakym sposobom po vyclayovanom laku.... rozdiel je citit okamzite.
Clayovanie je priprava pred lestenim alebo voskovanim. Ja by som rozhodne nevoskoval auto, ktore by predtym nebolo vyclayovane, pretoze by som nechcel zasealovat necistoty voskom.
Doteraz som skusil 2 rozne claye. Prvy bol Wolfs Chemicals - Elastic clay ... naozaj je taky elasticky, gumovy, no je k nemu potrebne zakupit este lubrikant. Momentalne mam Bilthamber - Autoclay Medium a tento clay nepotrebuje specialny lubrikant, staci cista voda.
:idea: Moje postrehy:
- dolezite su spravne podmienky pri clayovani
- nepracovat na priamom slnku, idealne byt niekde v tieni
- lak auta by nemal byt rozpaleny od slnka, mal by byt vychladnuty, pretoze potom by voda po clayovani zasychala na laku a vytvarala nepekne mapy (to sa mi stalo pri tomto Bilthamberi, urobil som najprv kapotu a kym som dokoncil zbytok auta, tak mi zostal na kapote taky akoby biely povlak od tohto clayu a potom som to musel pracne umyvat)
- mat v rozprasovaci vodu a poriadne pocas clayovania lubrikovat, aby sme clayom nebehali po suchom laku
- nenechat zaschnut vodu na laku, kvoli vodnemu kamenu, ktory sa velmi tazko dava dole

:idea: Clayovanie:
- z 200g clay baru si odobrat maly kusok, trocha sa snim pohrat(par krat prelozit), vytvarovat do placky
- pracovat na mensej ploche a tu poriadne lubrikovat
- netlacit, iba normalnym tlakom prechadzat v priamych pohyboch (nie kruzivych)
- ak clay spadne na zem a chyti do seba necistoty (kamienky, hlinu, atd) tak tento kusok hodit do kosa
- po kazdej casti si clay prelozit a zacinat na novom kusku s cistym povrchom clayu
- po kazdom vyclayovanom diele karoserie (strecha, kapota, blatnik, ...), diel oplachnut a vysusit

Clayujem asi raz za pol roka, 1x pred zimou a 1x pred letom. Auto najprv poriadne umyjem, vysusim, prezriem lak a ak najdem zivicu zo stromov, tak ju najprv odstranim odlakovacom na nechty, potom vyclayujem, znova umyjem, odmastim lak, nanesiem vosk, detailer, osetrim plasty a mam hotovo.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

a vikend v p*ci :D
ja nosim v aute taky kovovy kosik v ktorom mam obvykle vyrobky WURTH (z internych dovodov :D )
cistic interieru
cistic okien
cistic kolies (bez kyseliny, mam lestene letne disky)
impregnacnu tycinku na gumy
sprej na pneumatiky
detailer
vosk na kolesa v spreji (turtle wax :nono: )
vosk na kolesa tuhy (chemical guys)
tekuty vosk
nanasacie "pady"
rozne druhy bavlnenych a mikrovlaknovych handier + 2-3 makucke hubky
Deco
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Cim osetrujete disky, ked prezuvate?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

akoze myslis ze ked nechavas v pneuservise na sezonu disky? Normalne umyt navoskovat a je to
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

co pouzivate na osetrovanie kozenych prvkov v aute?
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Na hladku kozu staci makka hubka a hociaky penovy saponat, ale pouzivam aj Zaino leather pripravok.
Na impregnovanie a osetrenie je vyborne toto http://files.royal-lederbalsam.webnode. ... C01324.JPG
Predavaju to dokonca aj na pijacoch, len neviem ci obsah je ten isty. Je to zmes voskov a tukov a koza je potom leskla, ziska farbu a nepraska.

Na clayovanie existuju rozne makke plasteliny, nasiel som zvycajne 3 rozne ood jedneho vyrobcu, vyrobcov je vsak XY a farieb a typov XYZ. Aky to ma efekt a zmysel netusim, neskusal som.
Pouzivam vsak taku obycajnu z ebay za 3eura a funguje ako ma, lubrikovane len vodou a troskou saponatu, nech sa lepsie smyka.
Predtym som mal podobnu za 6eur a efekt ten isty. Akurat mi ostala v garazi, bolo tam pod nulou, zmrzla a stala sa z nej hnusna lepkava rozsliznuta natahovacia hmota...vyhodena.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

Makovnik napísal: Predavaju to dokonca aj na pijacoch.
to je kde? s tymto pojmom som sa este nestretol :D
jefty
Star
Star

Makovnik napísal: Je to zmes voskov a tukov a koza je potom leskla, ziska farbu a nepraska.
Ja som si myslel, ze koza po posetreni ma byt matna, ci nie?

Koza by podla mna po osetreni mala byt matna, nie mastna a prijemna na dotyk. Kozu je dolezite najprv dobre vycistit s nejakym cisticom a potom az impregnovat. Par dni dozadu som na volant a kozu okolo paky skusal - Chemical Guys Pure Leather Conditioner a po pouziti bol volant prijemny na dotyk. Ine som zatial neskusal, tak neviem porovnat.
M&M
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa M&M »

Ako periete potahy ? Chystam sa ich oprat ale bojim sa aby sa nezbehli. Myslite ze pri 30st. je to bezpecne?
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Pijac = trh :D

Koza bude leskla len chvilu a je to urcene najma pre hladke koze, i ked natieral som to uz aj na topanky s brusenymi kozenymi prvkami a koza stmavla a lepsie odpudzovala vodu, neposkodilo ich to. Aj ked na jemny semis by som to nedaval.
Ked chvilu postoji, prestane byt leskla, lebo to do nej vsiakne a defacto pomaha udrziavat pruznu, aby najma povrch nepraskal.
Koza cistenim, pouzivanim a posobenim vzduchu tvrdne, kedze sa odmastuje a schne, preto jej treba pomoct, aby ostala ako detska prdelka.
V podstate hocico urcene na impregnaciu je lepsie ako nic.
Deco
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Pani a co pouzivate na cistenie interieru, plastov proti prachu?
Moma
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Moma »

Ja som spokojný s výrobkom od Autoglym Vinyl and rubber care
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Deco napísal:Pani a co pouzivate na cistenie interieru, plastov proti prachu?
Mal som nejake spreje, ale nezdali sa mi ucinne. Pred casom som kupil v Lidli vlhcene utierky, ktore su vraj urcene specialne na plasty a s nimi obcas prebehnem celu palubovku. Teda staci jedna utierka aby som utrel hlavne casti, ked to robim dokladnejsie, tak pouzijem 2. A stravim s tym menej casu ako keby som mal celu palubovku umyt a potom este nanasat nieco na "odpudzovanie" prachu pri com este ani neviem ci to naozaj funguje.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

utierky z lidla používam aj ja. Okrem tých na palubovku majú aj na sklo, ktoré sú fajn na svetlá, spätné zrkadielka a bočné okná, prípadne na vnútornú stranu okien ak sú zacapané od rúk
Napísať odpoveď