Reklamácia vysávača

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
rados915
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Reklamácia vysávača

Príspevok od používateľa rados915 »

Zdravím.

1. marca som kúpil v jednej kamennej predajni Euronicsu vysávač. Ide o ručný vysávač CONCEPT VP-4190 TORINO, predajná cena 79,99€. Mama chcela nejaký prenosný, bez káblu. Takýto malý iba jeden, spomenutý Concept. Na prvý pohľad nevyzeral zle, mama sa predavačky pýtala na výkon, ako dlho ho treba nabíjať a výdrž. Nedostali sme ani jednu odpoveď, predavačka nevedela. Mama sa nakoniec rozhodla, že ho kúpime. Mal som jej to vyhovoriť, blbec. Naša chyba, priznávam.

Po príchode domov a rozbalení som si prečítal návod. V ňom sa píše, že akumulátor treba nabíjať 16 hodín (!) a následne je možné vysávať 18 minút. Takže "neskutočná" výdrž. Dal som ho nabíjať o 16:00, na ďalší deň ráno o 9 hodine (teda po 17 hodinách) som ho išiel vyskúšať s tým, že odstopujem, či je výdrž skutočne cca tých 18 minút. Po 15 minútach vybitý, aj to 1-2 minúty už bol výkon zoslabnutý, bolo to počuť na zvuku vysávača. Vysával som iba podlahu, podotýkam čistú (deň predtým sa vysávalo, umývalo), takže išlo vyslovene o vyskúšanie vysávača. Vzhľadom na to, že som za tých 15 minút prešiel tak 3/4 domu (dvojposchodový), tak ma nasralo, že po 15 minútach bol vybitý. Tak som ho vyčistil a umyl, aj keď moc nebolo čo a odniesol do predajne.

V predajni bola predavačka, ktorá mi ho predala, takže hneď vedela, kto som a čo som kúpil deň predtým. Povedal som jej, že nie som spokojný s vysávačom, ktorý som u nich kúpil, konkrétne s jeho výdržou a že by som ho chcel vrátiť alebo vymeniť. Bol som si vedomí toho, že pri kúpe výrobku v kamennej predajni nemá spotrebiteľ také práva, ako keď niečo kúpi cez internet, napr. teda vrátenie alebo výmena tovaru. Avšak je to iba na ochote obchodu, či to vezme alebo nie. Nemusí, ale môže. Predavačka sa ma spýtala, že či bol ten vysávač použitý. Tak vravím, že áno, ale vysával som iba čistú podlahu, keďže som ho chcel vyskúšať. Samozrejme prišla veta "bohužiaľ, ak bol ten vysávač už použitý, tak ho nemôžem zobrať naspäť". Trikrát som sa jej spýtal, že ako mám potom zistiť či naozaj funguje tak, ako má, ak ho nezapnem? Neodpovedala, akurát stále vravela, že ho nemôže zobrať.

Spísali sme reklamáciu. Do popisu závady napísala iba "17 nab. 15min. výdrž". Dnes mi volali z predajne, že reklamácia bola vybavená. Pýtam sa, ako vybavená? Odpoveď: nebola zistená žiadna závada, môžete si prísť pre vysávač.

Zajtra tam idem. Aké mám možnosti?

Budem chcieť vidieť odborný posudok. Ten vysávač musel byť v nejakom servise, keďže vraj nebola zistená žiadna závada. Ak ten posudok nebudú mať alebo nebudú mi ho chcieť dať, ako postupovať? Ďalšia vec: nie je to klamanie spotrebiteľa? Ja si kúpim niečo, čo má mať po plnom nabití výdrž 18 minút a namiesto toho to má výdrž 15 minút. Takýto vysávač je mi na dve veci, ak na jedno nabitie nepovysávam celý dom. Teraz mi ide iba o to sa nejako zbaviť toho vysávača. Lebo ako som neskôr zistil, je to niekoľkoročná predražená sračka. Na Heuréke v histórii cien je 24.11.2013 cena 49€. Na Mall.sk sú aj recenzie, ale z roku 2009-2010. Fajn, vtedy ten vysávač mohol byť dobrý na tú dobu, ale to bolo pred 6 (!) rokmi. Čo z toho, že toto všetko zistím až doma.

Vďaka za rady...
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Re: Reklamácia vysávača

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Myslím že nepochodíš. Výdrž je skoro taká ako je udávaná v papieroch. Aj pri notebookoch udávajú napr. 4 hodiny a je otázke pri akom nastavení toľko vydrží. Skrátka ste ho nemali kupovať, kedže Vám nevedeli zaručiť ako dlho sa nabíja/koľko vydrží :)
rados915
Guru
Guru

Dosť blbé porovnanie s tým NB. Ten môžeš hocikedy pripojiť do siete alebo aj nabiť. A nebude sa nabíjať 2/3 dňa. Takže tam má udávaná výdrž trochu iný význam ako pri vysávači.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Da sa este robit bordel, rozpravat sa z manazerom a bla bla bla.
Narok na to zo zakona nemas a ta predavacka ustretova nebude. Budes musiet byt otravny zakaznik ak chces mat sancu to vratit.

Alebo sa nauc velmi rychlo vysavat....
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Tak ale ako dôvod reklamácie nemôžeš dať, že sa vybil o 3 min skôr ako je v návode. Celkovo je to žalostná výdrž a je vaša chyba že ste sa splašili a kúpili ho. Popr. po zistení o tej výdrži si ho nemal skúšať a mal si ísť vyjednávať o vrátení.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

mmm len ak by jej hovoril, ze nema taku vydrz ako deklaruju tak by sa ho opytala ako ste na to prisli ked ste ho udajne nepouzili? jedine sa pytat na veduceho, ale ani ten ti podla mna nevyhovie. aj obchod ma viac-menej zviazane ruky a personal vela nezmoze. prikazy v takychto pripadoch idu z vedenia.

taky hint do buducna - ked idem nieco kupovat na supu do kamenneho obchodu tak si to aspon na telefone porovnam s cenami inde a pozriem aspon aktualne recky ak su dostupne. zaberie to ani nie 2 minuty a viem co beriem
rados915
Guru
Guru

To je klasické elektro, iba prebrandované na Euronics. Majiteľ tam niekedy pracuje, jeho žena je predavačka, ktorá nám predala ten vysávač.

Jasné, mohol som si niečo pozrieť o tom vysávači na nete cez mobil, ale človek by nečakal, že tam budú predávať niekoľkoročnú p*vinu a ešte predraženú.

Ak ma zajtra pošlú do riti, poviem im svoje.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

nj drzim palce, ale v tychto pripadoch ide zakaznik na vedlajsiu kolaj...si zober ze to bol mozno nejaky deadstock a zbavili sa ho so 100% ziskom. co by si urobil ty?
rados915
Guru
Guru

Veď hej, písal som o tom na konci prvého príspevku. Na konci roka 2013 sa na nete predával za 50€. A ľudia ho hodnotili v rokoch 2009-2010.

Takže to je niekoľkoročný shit. Ale to mi v obchode nepovedia, práve kvôli tomu, čo si spomenul... aby sa ho zbavili.

Keby to bolo seriózne elektro, za ktoré som ich považoval, lebo existujú už roky, tak by niečo také v obchode ani nemali. Ale veď im to poviem a už tam nevkročím.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

mozes kedtak skusit iny obchod siete, pripadne staznost na pristup predajne na majitela znacky.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

guess.whoo napísal:mmm len ak by jej hovoril, ze nema taku vydrz ako deklaruju tak by sa ho opytala ako ste na to prisli ked ste ho udajne nepouzili?
Pochybujem že ta predavačka by mala toľko logiky. Veď o tom vysavači si nebola schopna ani nič prečitať.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

rados915 napísal:To je klasické elektro, iba prebrandované na Euronics. Majiteľ tam niekedy pracuje, jeho žena je predavačka, ktorá nám predala ten vysávač.

Jasné, mohol som si niečo pozrieť o tom vysávači na nete cez mobil, ale človek by nečakal, že tam budú predávať niekoľkoročnú p*vinu a ešte predraženú.

Ak ma zajtra pošlú do riti, poviem im svoje.
No co ako si dopadol ? Celkom ma to zaujima :idea:
rados915
Guru
Guru

V utorok mi volali, že je reklamácia vybavená. Pýtam sa ako? "Nebola zistená žiadna závada, môžete si prísť pre vysávač". Včera som tam bol a tam nebol ani majiteľ, ani jeho žena, ale nejaký chlapík, ktorého som tam nikdy nevidel. Keď som sa spýtal, či tu nie je majiteľ/jeho žena, tak povedal, že nie. Takže, bohužiaľ som im nemohol vynadať, ako som chcel. Nejakému predavačovi, čo tam možno iba zaskakoval by bolo zbytočné niečo hovoriť.

Ponaučenie do budúcnosti: ak idete niečo kupovať a máte možnosť si to prezrieť na nejakej predajni, tak to spravte (resp. pozrite recenzie na nete) a nakoniec kúpte cez net. Pretože ak neskôr zistíte niečo, čo sa vám nepáči, budete mať pravdepodobne smolu ako ja. Ja už som poučený dosť.

Spotrebiteľ, ktorý kúpi niečo v kamennej predajni nemá vôbec žiadne práva ako ten, ktorý kúpi cez net. Podľa mňa je to blbosť, ale tak čo už, žijeme na Slovensku.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ono tie prava kupujuceho pri kupe v kamennej predajni su uplne normalne. To skor opacne, tie pri kupe cez net su prilis vyhodne pre zakaznika. Je uplne bezne ze si napr ludia beru telky pri nejakych mastrovstvach, olympiade a po skonceni vratia :)
Ked uz si takto dopadol tak by som na tvojom mieste sa s tym vysavacom skusil pohrat. Kuknut aka tam je baterka, pripadne vymenit, upravit. A to dolezitejsie kuknut adapter/nabijacku. To je nenormalne aby to nabijalo tak dlho.
Ryan Giggs
VIP
VIP

rados915 napísal:
Spotrebiteľ, ktorý kúpi niečo v kamennej predajni nemá vôbec žiadne práva ako ten, ktorý kúpi cez net. Podľa mňa je to blbosť, ale tak čo už, žijeme na Slovensku.
Nie je to pravda. Ten zakon je v uplnom poriadku. V kamennej predajni si mas moznost tovar pred kupou vyskusat. Pri kupe cez net si to vopred vyskusat nevies.
A v inych krajinach plati to iste co na Slovensku.
To ze si si to kupil bez vyskusanie je len tvoj problem. Nemozes z toho vinit niekoho ineho.
rados915
Guru
Guru

Tak to je ale pekná hlúposť. Aký je potom rozdiel medzi "vyskúšať v predajni" a "vyskúšať doma"? Veď to je to isté, ten vysávač bude použitý v oboch prípadoch a už nebude možné ho brať ako čisto nový. Predavačka ma hneď odbila tým, že som ho už použil a ona by ho už nemohla predať ako použitý. Druhá vec: nabíjanie trvá 16 hodín, výdrž je 18 minút. To si mám ako vyskúšať v predajni? A silno pochybujem, že by mi dovolili len tak si ho vyskúšať.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Hlupost to je zrovna pri vysavaci. Pri takom televizore to hlupost nie je, tam si dokazes priamo v predajni resetnut nastavenia TV, zapnut si telku, pohrat sa s nastavenim, odsledovat kvalitu obrazu, kvalitu zvuku... Zial ty si bral nejaky rucny vysavac, ktory je uz sam o sebe uplna kravina a skor ako si ho kupil, tak si si mal na internete nieco o nom precitat. Teraz darmo plakat a lamentovat nad tym, hladat chybu nad zakonom. Predajca je predajca, ten bol rad, ze sa zbavil stareho nepredajneho modelu, ktory sa dlho nabija a vydrzi 18 minut, pretoze teraz moze miesto toho vziat nejaky najnovsi model o ktory by mohol byt zaujem a na ktorom nebude v minuse.
Ryan Giggs
VIP
VIP

rados915 napísal:Tak to je ale pekná hlúposť. Aký je potom rozdiel medzi "vyskúšať v predajni" a "vyskúšať doma"? Veď to je to isté, ten vysávač bude použitý v oboch prípadoch a už nebude možné ho brať ako čisto nový. Predavačka ma hneď odbila tým, že som ho už použil a ona by ho už nemohla predať ako použitý. Druhá vec: nabíjanie trvá 16 hodín, výdrž je 18 minút. To si mám ako vyskúšať v predajni? A silno pochybujem, že by mi dovolili len tak si ho vyskúšať.
Ziadna hlupost to nie je. Nabijanie si samozrejme nevyskusas ale to ako funguje ano. V kamennych predajniach maju vystavne kusy ktore si mozes osahat, zapnut, vyskusat. Na to ich tam maju. A pochybovat silno mozes kolko len chces, ci by ti to dovolili. Oni su - cuduj sa svete - zo zakona POVINNI vyrobok predviest.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ktory zakon?
Ryan Giggs
VIP
VIP

O ochrane spotrebitela. & 4 Povinnosti predavajuceho.
g) predviesť spotrebiteľovi výrobok, ak to povaha výrobku umožňuje
Napísať odpoveď