Jazda v jazdných pruhoch mesto (50)

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
vladenko007
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Jazda v jazdných pruhoch mesto (50)

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Zdar.
Mám už vyše 20 rokov vodičák a len tak ma niečo neprekvapí. Ale zaráža ma jedna vec.
Viem že napríklad napríklad na dialnici alebo inej autostráde prípadne obchvate kde sa jazdí v dvoch pruhoch je ten v ľavo rýchly. Nemal by som blokovať ak má chce niekto predbehnúť prípadne nemal by som v ňom ísť ak je pravý pruh voľný. Toto je všetko jasné.

Problém alebo dilema je mesto.
Uvediem príklad: Od križovatky po druhú križovatku vzdialenosť cca 500m (niekde viac a niekde aj menej)
vedú oboma smermi 2 jazdné pruhy v ktorých je povolená (50). Vždy na konci ako sa začína ďalšia križovatka vzniká z pravého jazdného prejazd rovno a doprava. A z ľavého pruhu prejazd rovno a doľava. (niekedy ešte na križovatke vzniká na konci ešte ďalší odbočovací pruh)
Teda ak plánujem na ďalšej križovatke odbočiť vľavo tak v predstihu sa radím do ľavého pruhu pretože pri bežnej špičke v meste sú tieto pruhy prakticky plné v pravo aj ľavo. Vlastne sme sa pohli od predchádzajúceho semaforu na zelenú a ideme v dvoch pruhoch po ďalší semafor.

Otázka: Ak som na čele tejto kolóny v ľavom pruhu pretože budem odbočovať na najbližšej doľava. Auto za mnou začne trúbiť že je rýchlejšie a chce aby som ho pustil, teda aby som sa premiestnil do pravého pruhu. Platí toto pravidlo aj pre mesto kde je (50)? Je predsa blbosť aby som sa pred príchodom križovatky zaradil doprava a následne mal veľký problém prejsť doľava cez 1 alebo aj 2 pruhy.

Ďakujem. :)

Jedná sa konkrétne o túto cestu ale takých je všade v mestách veľa. (nejedná sa o obchvat)
odtiaľ https://maps.google.sk/maps?hl=sk&ll=48 ... 1,,0,13.31

a končí sa pri tejto križovatke. https://maps.google.sk/maps?hl=sk&ll=48 ... 04,,0,8.79
brm
Darca
Darca

Re: Jazda v jazdných pruhoch mesto (50)

Príspevok od používateľa brm »

Mám pocit, že nesmieš obmedziť rýchlejšie vozidlo - zákon sa už nestará, akou rýchlosťou to rýchlejšie vozidlo ide.
http://auto.sme.sk/c/5356596/viete-spra ... uhoch.html
vladenko007
VIP
VIP

V tom odkaze ktorom si mi poslal.

§ 10, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(3) V obci na ceste s dvoma alebo s viacerým jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič vozidla použiť na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh.

(5) Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.

Čítajte viac: http://auto.sme.sk/c/5356596/viete-spra ... z3UAMxuKwx
brm
Darca
Darca

jj, otázne je, ako sa teraz vysvetľuje to odbočovanie, koľko metrov pred križovatkou? ;)
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

to je aj typicka Terasa
vladenko007
VIP
VIP

Tak predstav si že od križovatky po križovatku ide 40 aut z toho 5 bude odbočovať doľava. 35 pôjde v pravom pruhu. Ako bude potom vyzerať vyťaženie ciest v špičke ak budú v ľavom pruhu len vodiči čo budú chcieť ísť v ľavo? Pritom je to pruh aj pre jazdu rovno.

//autoeditácia príspevku (12 Mar 2015, 11:42)
áno presne ako si napísal terasa až po mier

//autoeditácia príspevku (12 Mar 2015, 11:50)
A ako čítam ďalej aj vodič idúci v pravom pruhu mi musí umožniť zaradiť sa vpravo.
A chcel by som vidieť napríklad pri 50km rýchlosti 100 metrov pred križovatkou pustiť auto zaradením sa vpravo a následne v dnešnej špičke prejsť vľavo cez 2 jazdné pruhy. :?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nech si ten za tebou trhne, mozes byt v lavom, ak nejdes 30, nema sa co certit. Vlastne aj keby si isiel tak sa nema co certit.
vladenko007
VIP
VIP

Tak na mňa sa tlačil riadne kde som vlastne nechtiac pridal až na 60 veď to poznáte.
Škoda že som si nezapamätal ŠPZ len to že to bola biela Oktávia z BA
brm
Darca
Darca

Práveže si mal ešte viac spomaliť.. ;)

Inak po Terase sa ani neoplatí ponáhľať, veď je tam pekne nastavená zelená vlna práve na tú 50ku.
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

Mňa ide poraziť, keď ma niekto blokuje v ľavom pruhu a ak niekto použije argument, že on ide predpisovo a ja nemám čo ísť rýchlejšie, tak to pením.
Možno nie je povinnosť v meste sa v ľavom pruhu uhnúť, ale určite to považujem za gesto slušnosti, veľkorysosti, solidarity a inteligencie. Naopak, keď niekto už len z trucu neuhne, dokonca ešte začne brzdiť/spomaľovať, tak takého človeka vnímam ako zakomplexovaného, nedoprajného a hlúpeho. Ten človek nemôže vedieť, či som len práve dopozeral fast&furious, alebo nesiem veľvyslanca na rokovanie, či psa na veterinu alebo sa ponáhľam za blízkym v nemocnici.
Na to, aby moju rýchlejšiu jazdu niekto súdil nie je bežný účastník cestnej premávky, ale policajný zbor.

A to všetko bez ohľadu na zúčastnené autá. To znamená, že bez ohľadu na to, či idem v novom BMW alebo v starej Felicii, očakávam, že ma auto, ktoré je predo mnou v ľavom pruhu, pustí. Ja to tak robím a aj keď idem v poriadnom aute a vidíim v späťáku ako sa za mnou rúti Favorit, tak sa mu uhnem hneď ako je to možné. Rovnako sa uhnem aj keď idem v starom aute ja a za mnou sa rúti nejaké luxusnejšie auto.
brm
Darca
Darca

smejo.. áno, ale slušnosť za slušnosť. Ak je on slušný a jednoducho vidím v späťáku, že chce ísť rýchlejšie, ale kvôli mne nepôjde, tak ho pustím, ak mi to situácia dovoľuje. Pokiaľ však na mňa bliká, trúbi, je nalepený na mojom nárazníku jak debil, tak pri takých málokedy vyvíjam aktívnu snahu na uhnutie..
vladenko007
VIP
VIP

Smejo samozrejme tiež som slušný a nikoho sa nesnažím obmedzovať.

Otázka na teba. Uhol by si sa z ľavého pruhu rýchlejšiemu autu zaradením doprava ak by si vedel že budeš mať okamžite problém prejsť cez 2 pruhy doľava pretože budeš odbočovať vľavo?
smejo
Addict
Addict

Ak by to bol vyslovene problém, že aj skúsenejší vodič by sa zapotil, tak nie, neuhol. Môj príspevok bol mienený skôr všeobecne.

Neviem sa vyjadriť za iných, ale za seba môžem povedať, že málokedy sa mi stane, aby som si vopred nevšimol, že niekto za mnou sa ponáhľa. Najčastejšie už v späťáku vidím, že za mnou sa niekto rúti. Stalo sa mi napr., že som mal ešte studený motor a nestihol som sa preradiť kým sa ku mne priblížil (nechcel som dupať na plyn kvôli studenému motoru), tak som mu blikol výstražnými a zaradil sa. Niekto potom ešte poďakuje a to sa mi páči.
A čo sa týka lepenia na autá, blikania, trúbenia, tak niekedy to je možno nevyhnutné, lebo bez toho možno ten prvý ani nevie, že ten za ním by rád išiel rýchlejšie. Primárne to nerobím, ale najmä na obchvate som k tomu "donútený" relatívne často :D K trúbeniu som sa dostal asi len 2x v živote, lebo ísť kilometer za autom 70 km/h, na ceste pre motorové vozidlá (t.j. vmax = 130 km/h), mimo špičky (ľavý pruh prázdny, v pravom medzery medzi autami 200-300 metrov) považujem za situáciu, kedy je trúbenie opodstatnené. Moja postupnosť je taká, že najprv nerobím nič, pribrzdím a chvíľu počkám, ak nevidím snahu o uvoľnenie pruhu, tak sa buď priblížim ("nalepím" :D ) alebo zablikám, ak nepomáha, tak potom spravím to druhé z tejto dvojice (ak sa najprv nalepím a nepomáha, tak bliknem; ak najprv bliknem a nepomáha, tak sa nalepím). V tomto prípade nepomohlo ani jedno, tak som zatrúbil. To už naštastie zafungovalo.

Jazdím dosť, takže sa mi "konflikty" v ľavom pruhu stávajú denne. Nikdy sa však primárne nelepím/neblikám/netrúbim, stále je to najprv objektívne (a nekonfliktne) jasné, že by som rád prešiel ľavým pruhom rýchlejšie. Tieto možnosti volím, až keď si to ten predo mnou neuvedomil. Na druhej strane, často sa aj poďakujem.
Niekedy na diaľnici, keď idem rýchlejšie ako ostatní, tak už z diaľky bliknem, aby som dal najavo, že sa blížim rýchlo. Je to celkom praktické, väčšinou sa tým dá predísť kolízii a nepovažujem to za aroganciu.

Mimochodom, je povolené predídenie na obchvate cez pravý pruh?
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Mimochodom, je povolené predídenie na obchvate cez pravý pruh?
Pokial je to v obci tak ano, je to subezna jazda, nie predchadzanie.. Ale opravte ma ak sa mylim..
vladenko007
VIP
VIP

Smejo obchvat som nemyslel. :)
Jednalo sa úsek na ktorý som dal odkaz. A ako bolo spomenuté na danom úseku je zelená vlna. Teda auto ktoré obehne stejne musí brzdiť pretože už 60km/h je veľa aby si to prešiel plynule.
A taktiež ak sa blížiš k nasledujúcej križovatke tak nieje prázdna a už v pruhoch stoja auta ktoré nestihli semafor prípadne sa zaradili z vedľajších ciest.
Takže áno dá sa 50 metrov pred križovatkou dostať z prava cez 2 pruhy doľava ale zastavíš premávku aby ťa museli pustiť.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

obchvat je Terasa nie?
smejo
Addict
Addict

V takých prípadoch, keď sú autá nasekané za sebou a vedľa seba v oboch pruhoch, tak vtedy nečakám ani ja, že sa mi budú auta uhýbať a ani sa veľmi nestretávam s tým, že by sa na mňa niekto lepil. Ak aj áno, asi by som to až tak neriešil.
Takže asi sme sa zhodli :D
JCM01 napísal: Pokial je to v obci tak ano, je to subezna jazda, nie predchadzanie.. Ale opravte ma ak sa mylim..
Neviem, ani nemám prehľad v týchto pojmoch, preto sa pýtam. A pýtam sa aj kvôli tomu, lebo (dobrý) kamarát mi raz spomínal, že jeho svokor za to dostal pokutu (v KE na Opátskom).
vladenko007
VIP
VIP

CheZteR napísal:obchvat je Terasa nie?
Nie obchvat je smer Opátske či ako sa to píše. Tam sa prakticky vľavo neodbočuje a je tam povolená až (90)
Neviem, ani nemám prehľad v týchto pojmoch, preto sa pýtam. A pýtam sa aj kvôli tomu, lebo (dobrý) kamarát mi raz spomínal, že jeho svokor za to dostal pokutu (v KE na Opátskom).
Tam áno to beriem tam sa vľavo neodbočuje teda nejdeš v ľavom pruhu kvôli tomu že by si odbočoval do ľava.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

jaj sory ja som si to pomylil s "okruhom"
Prílohy
Beze jména.jpg
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

CheZteR napísal:obchvat je Terasa nie?
Nie, obchvat je obchvat a terasa je terasa.

btw. ja mam z terasy pocit, ze tie semafory su nastavene na trochu viac nez 50, takych 55... Jazdim tamad teraz skoro kazdy den rano, a ked na prvom semafore pri novej Bille necakam na zelenu, tak vacsinou pri Galerke chytim cervenu, ak idem tak okolo 45-55 podla aut.

smejo: jasne, kazdy clovek v priemere 2x denne sa ponahla sa blizkym do nemocnice, pripadne ho rovno do nemocnice vezie :D vecna vyhovorka, ale, jaksi... pokulhava. Ano, tiez nemam radost ked ma niekto zdrzuje ale proste idem v meste, kazdu chvilu krizovatka, tak ked ide v lavom, ide v lavom. Na obchvate je to ine, tam ked vyjdes z KVP tak prva moznost odbocit dolava je na Presovsku...
Napísať odpoveď