Darcovstvo krvi
Tak v mojom pripade dnes islo nakoniec o odber trombocytov (krvnych dosticiek). Az na mieste som sa dozvedel, ze za to mozem dostat 900 Sk, naco som povedal, ze kvoli dukatom som neprisiel. Sestricka mi vsak s usmevom hned vysvetlila, ze dnes vsetko nieco stoji a tak nech pokojne beriem, pokym je tu tato moznost. Bol som fuckt dost prekvapeny, takze som jej rovnako s usmevom odpovedal, ze sa nenecham prehovarat. Samotny proces trval nieco cez hodinu, dokopy- vratane vysetrenia som tam stravil asi dve hodiny. Na zaver som vyfasoval mensiu igelitku, kde som mal keks, caj, cukor, 2x maly dzus, chleba, az prekvapujuco vela sunky, syr a dalsie prekvapenie vo forme 580 ml konzervy s ananasom (pre mna to bola v tej chvily dalsia haluska prekvapenia). Inak, vsetky sestricky a vysetrujuca doktorka boli az prekvapujuco mile, takze navzdor mojim obavam to dnes bolo fajn prezite dopoludnie. Ked sa mi ozvu nabuduce a budem mat cas, na 99,9% pojdem znova...
PS: Iste to nie je vsade rovnake, no mozno aj tato moja skusenost motivuje poniektorych z tych, ktori este vahaju byt darcom.
PS: Iste to nie je vsade rovnake, no mozno aj tato moja skusenost motivuje poniektorych z tych, ktori este vahaju byt darcom.
-
stajo
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
to je od teba pekne!a to si im povedal že nechceš normálny odber že chceš dať tie doštičky či ako??Tomasito napísal:Tak v mojom pripade dnes islo nakoniec o odober trombocytov (krvnych dosticiek). Az na mieste som sa dozvedel, ze za to mozem dostat 900 Sk, naco som povedal, ze kvoli dukatom som neprisiel. Sestricka mi vsak s usmevom hned vysvetlila, ze dnes vsetko nieco stoji a tak nech pokojne beriem, pokym je tu tato moznost. Bol som fuckt dost prekvapeny, takze som jej rovnako s usmevom odpovedal, ze sa nenecham prehovarat. Samotny proces trval nieco cez hodinu, dokopy- vratane vysetrenia som tam stravil asi dve hodiny. Na zaver som vyfasoval mensiu igelitku, kde som mal keks, caj, cukor, 2x maly dzus, chleba, az prekvapujuco vela sunky, syr a dalsie prekvapenie vo forme 580 ml konzervy s ananasom (pre mna to bola v tej chvily dalsia haluska prekvapenia). Inak, vsetky sestricky a vysetrujuca doktorka boli az prekvapujuco mile, takze navzdor mojim obavam to dnes bolo fajn prezite dopoludnie. Ked sa mi ozvu nabuduce a budem mat cas, na 99,9% pojdem znova...
Aj ja som daroval vela krvi, ale v USA. Napises mi, ze kde sa da darovat krv (krvne dosticky) v Bratislave? Aj ja by som rad daroval. Pisal si, ze je tam prijemne prostredie, tak by som chcel byt aj ja prijemne prekvapenyTomasito napísal:Tak v mojom pripade dnes islo nakoniec o odober trombocytov (krvnych dosticiek). Az na mieste som sa dozvedel, ze za to mozem dostat 900 Sk, naco som povedal, ze kvoli dukatom som neprisiel. Sestricka mi vsak s usmevom hned vysvetlila, ze dnes vsetko nieco stoji a tak nech pokojne beriem, pokym je tu tato moznost. Bol som fuckt dost prekvapeny, takze som jej rovnako s usmevom odpovedal, ze sa nenecham prehovarat. Samotny proces trval nieco cez hodinu, dokopy- vratane vysetrenia som tam stravil asi dve hodiny. Na zaver som vyfasoval mensiu igelitku, kde som mal keks, caj, cukor, 2x maly dzus, chleba, az prekvapujuco vela sunky, syr a dalsie prekvapenie vo forme 580 ml konzervy s ananasom (pre mna to bola v tej chvily dalsia haluska prekvapenia). Inak, vsetky sestricky a vysetrujuca doktorka boli az prekvapujuco mile, takze navzdor mojim obavam to dnes bolo fajn prezite dopoludnie. Ked sa mi ozvu nabuduce a budem mat cas, na 99,9% pojdem znova...
Diky vopred za informaciu.
NN, uz ked mi volali, povedali, ze ide o odber trombocitov, no to som este nevedel, ze sa jedna o tzv. krvne dosticky, ktore sa odstreduju z krvi a v podst. takmer o ziadnu krv nepridem. V BA sa robia odbery v NsP Ruzinov, v NsP Kramare, alebo v NOÚ na Klenovej 1- moja skusenost. Kazdy by sa mal informovat u svojho lekara, kde sa da najblizsie darovat krv (info pre mimo BA).stajo napísal:to je od teba pekne!a to si im povedal že nechceš normálny odber že chceš dať tie doštičky či ako??
-
stajo
Medium Expert
no tak to sa potom skúsim spytať že kde sa to chodí! a dám vám potom vedieť! ja som z Oravy a budem to vedieť začiatom decembraTomasito napísal:NN, uz ked mi volali, povedali, ze ide o odber trombocitov, no to som este nevedel, ze sa jedna o tzv. krvne dosticky, ktore sa odstreduju z krvi a v podst. takmer o ziadnu krv nepridem. V BA sa robia odbery v NsP Ruzinov, v NsP Kramare, alebo v NOÚ na Klenovej 1- moja skusenost. Kazdy by sa mal informovat u svojho lekara, kde sa da najblizsie darovat krv (info pre mimo BA).
Ked som bol ja darovat trombocyty tak to trvalo 1,5 h cisty cas na separatore, akurat ze ku koncu my praskla zila na ruke, kde davali tych 4 litre krvy naspät a dva tyzdne som mal brutalnu modrinu, dali mi 2 gastrace a ratane to bolo za 2 odbery krvy. Chodim darovat vzdy zadara. By ma zaujimalo, ked darujes za peniaze ci dostanes plaketu?
Plaketu nie- nedostal som ani preukaz. Bolo by kapanek zvratene, keby som za to zobral love a este by som poberal aj vyhody z plakety. BTW. ja som bol na novom separatore, kde navolia tvoju vysku a vahu a pocitac si sam vypocita idealny prietok- je to udajne o cca 1/2 hod. kratsie ako na separatore starom. Na monitore si naviac okrem ineho sledujes ostavajuci cas, % odberu a tiez samotny prietok, ktory ked sa dostane na nizsie hodnoty, akurat zopar krat stisnes past a o5 ide vsetko idealne...vlasovlac napísal:Ked som bol ja darovat trombocyty tak to trvalo 1,5 h cisty cas na separatore, akurat ze ku koncu my praskla zila na ruke, kde davali tych 4 litre krvy naspät a dva tyzdne som mal brutalnu modrinu, dali mi 2 gastrace a ratane to bolo za 2 odbery krvy. Chodim darovat vzdy zadara. By ma zaujimalo, ked darujes za peniaze ci dostanes plaketu?
-
stajo
Medium Expert
vy to máte všetci pomýlené! prachy dostaneš aby si si šiel kúpit niečo najesť to máš ako stravné a nie že si bol darovť krv! a aj tak ža 100 nevytrhne z biedy! a všetko miniem na žrádlo a červené vinkovlasovlac napísal:Ked som bol ja darovat trombocyty tak to trvalo 1,5 h cisty cas na separatore, akurat ze ku koncu my praskla zila na ruke, kde davali tych 4 litre krvy naspät a dva tyzdne som mal brutalnu modrinu, dali mi 2 gastrace a ratane to bolo za 2 odbery krvy. Chodim darovat vzdy zadara. By ma zaujimalo, ked darujes za peniaze ci dostanes plaketu?
-
stajo
Medium Expert
v tých moderný mestách to asi tak funguje! ja som ešte v DK nebol na takomto obdere tak neviem! ale musí to byť haluz na takom novom odbere.Tomasito napísal:Plaketu nie- nedostal som ani preukaz. Bolo by kapanek zvratene, keby som za to zobral love a este by som poberal aj vyhody z plakety. BTW. ja som bol na novom separatore, kde navolia tvoju vysku a vahu a pocitac si sam vypocita idealny prietok- je to udajne o cca 1/2 hod. kratsie ako na separatore starom. Na monitore si naviac okrem ineho sledujes ostavajuci cas, % odberu a tiez samotny prietok, ktory ked sa dostane na nizsie hodnoty, akurat zopar krat stisnes past a o5 ide vsetko idealne...
Neviem ako to funguje inde, ale v mojom pripade som dostal peniaze (900 SKK), ktore som ani neziadal popri uz opisovanej strave, t.j. dostal som dukaty aj stravu. Su tzv. prispevkovi aj neprispevkovi darcovia. Mna privitali ako prispevkovehostajo napísal:vy to máte všetci pomýlené! prachy dostaneš aby si si šiel kúpit niečo najesť to máš ako stravné a nie že si bol darovť krv! a aj tak ža 100 nevytrhne z biedy! a všetko miniem na žrádlo a červené vinko
Cize si ich nakoniec prijal? Mne je to jedno, je to tvoja vec, ale potom preco si pisal - Sestricka mi vsak s usmevom hned vysvetlila, ze dnes vsetko nieco stoji a tak nech pokojne beriem, pokym je tu tato moznost. Bol som fuckt dost prekvapeny, takze som jej rovnako s usmevom odpovedal, ze sa nenecham prehovarat. Z toho vyplyva, ze si ich neprijal. Preto toto takto "polopate" pisem, lebo ako s diskusie o bryndze sme sa tiez na takychto par inak pochopenych slovicok nezhodli.Tomasito napísal:Neviem ako to funguje inde, ale v mojom pripade som dostal peniaze (900 SKK), ktore som ani neziadal popri uz opisovanej strave, t.j. dostal som dukaty aj stravu. Su tzv. prispevkovi aj neprispevkovi darcovia. Mna privitali ako prispevkoveho
-
humanstorm
Medium Expert
Ja som sa zas dost nudil na tom separatore, lebo sestricky kukali vyvolenych a to je pod moju uroven aby som pozeral taku sprostost, tak som kukal do blba
to stajo: si mimo, sak ked darujem krv iba si sadnem a za chvilenku to pipa ze je plny vak, akurat sa ti mohlo stat, ze si moc nepil a mal si hustu krv tak to potom trva trochu dlhsie
to stajo: si mimo, sak ked darujem krv iba si sadnem a za chvilenku to pipa ze je plny vak, akurat sa ti mohlo stat, ze si moc nepil a mal si hustu krv tak to potom trva trochu dlhsie