Domáce kino

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Domáce kino

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Yogi120 napísal:Realny ? ziadny zvuk z repro nieje realny
Ale no, neprehaňaj. A nehraj sa že akože nevieš o čom je reč. Realny v zmysle toho čo môže z repro liezť. Taky aby čo najvernejšie podal to čo zamyšľal autor nahravky. To je hadam logicke že repro nezahraju to čo nastroje, resp. realne zvuky.
A každy subwoofer pridava oproti nahravke objem basov. Vždy. To je tiež logicke, ale asi o tom počuješ prvykrat.... Jesne že u filmov to až tak nevadi (aj keď mne ano), ale pointu to nijako nedeformuje.

Ano počul som len lacny subwoofer v aute. :smt081 :aasmile29:
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

ved na to je ten subwoofer sakra :-D aby ten objem basov pridal ako pises ....a je na kazdom aby si uroven (silu) a hlbku tych basov skorigoval podla svojho ...to sa totiz da aj na lownedoch ..chapes uz? Ta vyhoda toho subwooferu o ktorej cely cas pisem je prave v tom ...vies ho ladit cize silu a mohutnost aku chces, cim aj znizit dunenie a podat tony nizsie na vybracie, ktore dodaju filmovym efektom tu realitu (vybuch atd) bez neho si limitovany a odkazany na chabe spodne tony reprobedni a ak su lowendy o to viac....uz chapes co tym chcem povedat ? .subwoofer dava audio zostave moznost reprodukovat toho viac... A ked ho nastavim na napr. na 40hz co v pohode zvlada a pridam si na sile, tak bude hrat len pri ozaj potrebnych mohutnych efektoch (napr.uz spomenuty vybuch atd) inak bude cusat ( kedze hudba a bezny zvuk take nizke tony neobsahuju ) a ty si mozes bedne v klude nastavit tak, aby basy z nich neduneli kde nemaju cize ubrat basy, ktore zakonite by sa miesali aj do strednych pasiem..o tom si zrejme ty nevedel ....

Preco tie najdrahsie highendy reprobedne su vzdy velke ako kravy a basove repraky su velke ako lavor .. Cize uz aj na pohlad pripominaju konstrukciu subwooferu.. Nie nahodou preto, aby dokazali reprodukovat co najvernejsie zvuk ..a co myslis ake tony vdaka tej velkosti ozvucnici a reproduktorov dokazu zahrat?

Subwoofer je lacnejsie riesenie toho vsetkeho kedze lacnejsie bedne sa tazko daju vyrobit velke tazke s velkymi basakmi a tym padom aj schopnostou reprodukovat take tony (aj nizke) a tym aj zvuk blizsie k realite...subac ma ozvucnicu len pre seba, takze litraz je dostatocna aj pri relativne menaich rozmeroch a davaju sa vacsinou vacsie repraky do nich ako do klasickych bedni... Uvazuj len sedliackym rozumom ..

Ano bavime sa len o kine a filmoch ako som pisal uz
Ryan Giggs
VIP
VIP

Yogi120 napísal:ved na to je ten subwoofer sakra :-D
Nie, nie je. Subwoofer je tak ako každy iny reproduktor nato aby zahral frekvencie čo najbližšie tomu ako boli nahrate. Nema nič pridavať, nato stači aj ten tridsaťeurovy o ktorom si hovoril a nemuseli by sa robiť drahe. Ano, niekto chce tych basov viac, ale to je už o niečom inom.
A hovoriť v pripade lowend subwooferov (čo je aj pripad tej Yamahy) o kvalite basov je nanajvyš usmevne.
Yogi120 napísal: Preco tie najdrahsie highendy reprobedne su vzdy velke ako kravy a basove repraky su velke ako lavor .. Cize uz aj na pohlad pripominaju konstrukciu subwooferu.. Nie nahodou preto, aby dokazali reprodukovat co najvernejsie zvuk
Ano, lenže lacny subwoofer to verne narozdiel od highend bedni nezahra. A to je ta pointa o ktorej hovorim. Verny zvuk neznamena to ake tony vie zahrať, ale ako ich zahra. To je ale samozrejme o požiadavkach a narokoch, komu čo stači.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Pointa je ta, ze frekvencie aj spomenutej yamahy su inde ako pri lowend bedniach a to je fyzika, ktoru vies zmerat a neoklames ju.........a ako moze nejake tony zahrat bedna ak nema potrebny rozsah ? Tiez Basy v ozvucnici, v ktorej su aj vyskove reproduktory degraduju vysoke tony svojimi vybraciami a to je tiez zakonitos, ktora je dokazatelna a meratelna a plati v kazdej kategorii a u lowendoch duplom, kedze tam sa na oddelenie vyskacu od ozvucnici kasle.... Vsimni si drahsie bedne napr. od bowersu, preco maju vyskace oddelene od ozvucnici? ..to su vsetko fakty, ktore nepopries pri ziadnej cenovej kategorii pretoze fyzika kasle na cenu....a subwoofer je vyzarovac basov ktory je mimo ozvucnici v ktorej su aj vyskace cize prispieva ku kvalitnejsiemu zvuku resp. nerusi tiez dolezite vysoke tony...
Ved uz len z logickeho pohladu, ktory by aj laik hned pochopil ..co je kvalitnejsie ? Low end audio zostava, ktora sama o sebe hra biedne (menej kvalitne) ,co je vyjadrene uz aj parametrami v cislach ako frekvencie vykon, lacne materialy, alebo audio zostava ktora vdaka co aj lowend subwooferu dokaze zahrat zvuk uplnes s inymi cislami (frekvencie) a pritom zoberieme do uvahy, ze ten lowend subwoofer je uz vyrobeny z dreva (nech uz akakolvek kvalita, ale isto rovnoceneho ako lowend bedne), je oddeleny od inych reprakov (vyhody som uz opisal ) a da sa samostatne nastavovať a to vsetko pri roprodukcii (kina) zvukov, ktore maju ozaj velke naroky na sirku pasma ..tak ako vysokych tak aj nizkych..co bude blizsie realnemu zvuku?

.ale taketo veci si treba najskor nastudovat a najlepsie aj v praxi odskusat a potom sa budes moct o tom vaznesie bavit s argumentami, ktore budu za nieco stat..

Pretoze som pocul vela zostav aj domacich kin a to u ludi, ktori sa tym zaoberaju uz ozaj na urovni a kazdy jeden mal pri kine subwoofer ..ci uz lacnejsom alebo v zostave za desiatky tisic eur...
Romeo2006
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Romeo2006 »

Nechcem sa do toho rýpať, ale vlastne píšete len o tom, že jeden z Vás má rád hlboké basy zo subwooferu a druhý nie :lol: , takže sa teraz vráťme k téme: Práve že mám aj blue ray disky, lebo si rád kúpim originál, predsa tá kvalita na inom úrovni, jak keď si stiahnem nejaký rip cca 15GB, takže prehrávač potrebujem aj s 3D, ale to asi počká. Mám aj WD Live TV HUB, takže budem zatiaľ sťahovať 8) . Pôvodne som chcel kúpiť Microlab Solo 7C k PC, ale som si povedal, že radšej to nejak spojiť takto, takže 160€, alebo 660€ je trošku rozdiel, ženy to nepochopia :?
Ako spojím PC s receiverom? Potrebujem k tomu cca 12- 13m kábel, len nemám ani potuchy aké. Poradte prosím. Vstupy mám: ( viď. foto ). No a druhá vec, čo by som potreboval vyjasniť, ako to celé zapojím? Všetky HDMI pichnem do receiveru, ako je TV, WD, Blue ray prehrávač a zo výstupu z receiveru zas do TV? Či? Ja viem, blbá otázka, ale fakt sa do toho nevyznám :shock:
Prílohy
IMG_20150319_054517.jpg
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Skus precitat pozornejsie co pisem :-). Zistis, ze ja mam radsej kvalitnejsi zvuk, ktory sa da dosiahnut pri domacom kine vdaka subwooferu, pretoze ten pomoze ho dosiahnut pri kazdej zostave ak jej vlastnik ma paru o tom ako toho dosiahnut ;-) ...

Zeny jasne ze nechapu take veci, ked vidia, ze cena zostavy je skoro 4 nasobna a dokaze to menej, kedze kvalitu nehodnotia tak ako funkcie :-) .. Pc chces zapojit ako? Chces zvuk, ci aj obraz tahat do avr?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Romeo2006 napísal:Nechcem sa do toho rýpať, ale vlastne píšete len o tom, že jeden z Vás má rád hlboké basy zo subwooferu a druhý nie :lol: ,
Nie o tom rec nebola. Rec je o tom ze sub si "vymysla" to co v nahravke nie je. Navyse tie lacne to ani nezahraju dobre. Kvalitnejsi zvuk dosiahnes len s drahym, ktory zahra presnejsie to co ma. Yogi to stale berie zo subjektivneho pohladu, co je samozrejme v poriadku ked to tak vnima. Ale objektivne fakty to nijako nemeni.

Vsetko napchas do hdmi vstupov na AVR a do tv pojde len jeden kabel z HDMI vystupu.

To pripojenie PC bude oriesok. Tahat tolko metrov kabla nie je prave ideal. To chces vlastne prehravat z PC a sledovat v inej izbe? Ak ma ten PC HDMI, tak staci jeden 15m kabel. Aj ked najst taky dlhy a 100 % funkcny nemusi byt jednoduche.
Pripadne ak je ten TV smart, tak prehravat zo siete.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Sam si utvor nazor z toho co tu odznelo..... Kazda lowend zostava si "vymysla" zvuk, ktory je v reali nahraty o hodne inak.. Da sa to ale hodne ovplyvnit (doladit) vedomostami o zvuku a akustike ..cize mat schopnost spravne audio zostavu doplnit a nastavit .. .na to treba mat ale zmaknute zakladne vedomosti o zvuku , jeho frekvenciach a sireni a da sa aj nizsia trieda pocuvat bez zadunenia reprobedni a s nejakymi basmi, ktore vo filmovych zvukoch su na sto percent ..vzdy je lepsie pocuvat priemerne basove tony ako ziadne si myslim...to co dokazuju lowend reproduktory na nizkych tonoch sa basmi neda nazvat o nic viac, ako tony zahrate zo subwooferu nizsej triedy, ktory si vie clovek nezavisle nastavovat v uplne inych urovniach..kto toto popiera, nema ani sajn o tejto problematike ..to som len chcel ktomu povedat......

Pokial chces len zvuk pocuvat z pc, siel by som asi optikou, ktoru tam zrejme mas ..
Romeo2006
Expert
Expert

Jedná sa mi čisto len o zvuk z PC. Filmy kukám z WD Live TV HUB, alebo z Blue ray diskov. PC mám v rovnakej izbe, len je dosť ďaleko od TV. Len mi nehovor, že sa to nedá spojiť a budem musieť kúpiť tie Solo 7C, na to už ozaj nemám prachy. Mám smart TV- LG 50LB670V- nie je to žiadny zázrak :? .
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Spojit sa da vsetko, len dialka to vie vsetko dobre skomplikovat.. Ak by bolo mozne este do nejakych 10m to postavit tak by to bolo relativne jednoduchsie a lacnejsie...optickym kablom, ktory by ta vysiel nejakych 5-6€
Romeo2006
Expert
Expert

Asi by som vedel trošku posunúť, aby som sa zmestil do 10m, tak to by šlo. Tak super, objednám si optický kábel a vybavené- dúfam :oops: .
No a čo sa týka ostatných, tak všetko HDMI napichnem do vstupov v receiveru a z receiveru out spojím s tv? Tak to má byť?
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Ano tak ako pises....
Kabel napr. takýto
http://www.agem.sk/produkt/toslink-opti ... 71833.html
Romeo2006
Expert
Expert

Už som si objednal https://www.mall.sk/opticke-kable-10m/h ... abel-mm10m .
Som zo Senca, takže si môžem cestou domou vyzdvihnúť a ak by nefungoval, tak bez problémov vrátiť :P
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Napriklad :-)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Yogi120 napísal:..vzdy je lepsie pocuvat priemerne basove tony ako ziadne si myslim...
To je prave to ze nie vzdy. To je to o tej subjektivite o ktorej hovorim. Nemozes prave svoj subjektivny nazor aplikovat na kazdeho. Pocuvat dunenie, ci rozpite, pomale, malo pevne basy bez kontury nie je pre kazdeho. A takto prave hraju tie lacnejsie subwoofery (a tym nemyslim len tie sunty od PC setov). Plus nie kazdy je basshead a velky objem basov mu prekaza. Takze tvrdit ze sub je urcite vzdy lepsie riesenie nie je uplne spravne.

Romeo:

To je prave otazka ci bude optika najidealnejsia. Pises ze chces z toho PC
pustat len zvuk, ten zvuk je v zmysle hudby? Lebo to je potom lepsie prehravat to po sieti do toho AVR ako tahat 10 ci 15 metrovy opticky kabel.
Romeo2006
Expert
Expert

jo, jo, čisto len hudbu, žiadne filmy. Respektíve hudbu aj youtube.com.
Čo to je AVR? Ako na to?
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Takze podme na to kus technicky a konkretizovat.... No cisla uvadzat radsej nejdem je mi jasne, ze tie by ti nic nehovorili. Takže trochu laicky .... Takze konkrétne tento subwoofer yamaha, ktory som podrobil testovaniu....
Cize začnem otazkou, ktoru by som poprosil zodpovedat...
Preco, ked som pustil do mnou nastaveneho uvedeneho subwooferu a reprobedni (tiez lowend) testovaci ton rôznych frekvencii sa stalo toto:
Subwoofer bol ticho a ozval sa az pri najnižších testovacich tonoch v podobe vybracii. Podotykam, ze som takmer nic nepocul len manzelkyn porcelan v skriniach...
Tento isty ton som pustil do uvedenych reprobedni a vysledok bol, ze pri nizsich tonoch som pocul hucanie ( z basakov) a hrkanie spomenuteho porcelánu sa dostavilo ovela slabsie pri este nizsich tonoch, ale zvuk bol o hodne jasnejsie pocutelny.. (zeby dunenie cize pocutelne basy ktore hucia? )... Takze tolko k duneniu a nastaveniu zostavy..
A ked uz spominas moj subjektivny nazor... Ty tvrdis, ze mas rad zivy a realny zvuk a to v zostave domaceho kina, ktora dokaze prenasat frek. pasma z reprakov lowend bedni ako som opisal? To akože nieje subjektivny nazor? ... Este dodam, že uvedeny test som ochotny ti predviest osobne ak by si chcel a niesi z daleka, resp. by si bol ochotny prísť.....
A chcel by som aby si mi ho aj logicky vylozil, preco to je tak a prečo taky zvuk, ktory tu opisujem je menej reálny ako zvuk ktorý za realnejsi povazujes ty.. Dufam ze sa na Argument, ze tebe sa to paci neuchylis.. Potom sa ja uchylim na meranie reálnych zvukov a zvukov zo zostavy a porovnanie frekvencnych kriviek a mozme sa začať bavit o subjektivite nasich názorov o tom co je uz z technickeho hladiska blizsie k realite ktora sa ti paci pri hudbe z lowend zostáv..
Romeo2006
Expert
Expert

Ešte ma tak napadá, že ja nemám satelit k telke, ale kartu mám pichnutú do TV. Ten zvuk mi pôjde aj keď nebudem mať pichnutý HDMI z TV do receiveru, ale len z receiveru do TV :shock:
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Ak tv a AVR = receiver podporuju acr tak pojde.. Acr= hdmi ktorý posiela audio signál obojsmerne
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Yogi120 napísal:Zistis, ze ja mam radsej kvalitnejsi zvuk, ktory sa da dosiahnut pri domacom kine vdaka subwooferu...
Odkedy sa kvalita zvuku meria hučaním subwoofera? Ten konzumný trh nás už totálne zmagoril tými "domácimi kinami" s duniacimi subwoofermi. S kvalitou a vyrovnanou charakteristikou prednesu to nemá absolútne nič spoločné. Ľudia sa ženú len za systémom so SW, pretože si myslia, že subwoofer tomu dodá "šťavu". A potom sa dostávam do konfliktu s človekom, čo mi bude tvrdiť, že jeho domáca zostava Genius SW-HF 5.1 5000 je najlepšia, pretože má mega drnčiaci subwoofer (hustýpičovole zemetras...). Raz som čítal jeden článok a našiel som ho znova, preto prikladám obrázok - týpek rozobral SW od spomínanej zostavy a vysimuloval charakteristiku tejto drnčiacej sračky. A Yogi, ak si znalý tak určite vieš čítať takéto grafy. Pekná sračka, čo? A takto je konštruovaná väčšina subov k domácemu kinu. Toto sa veru kvalitou nedá nazvať...
Napísať odpoveď