Resp. inak, mozes ist hocikam, ale nedostanes ziadne peniaze ako nahrady za PN pokial ta prichytia mimo domu.
denný študent VŠ a zároveň zamestnanec
Re: denný študent VŠ a zároveň zamestnanec
Nemozes. Pride ti kontrola domov a ak tam nebudes si v pecku
Myslim ze pocas PN mas len urcite hodiny na vychadzky (do obchodu, k lekarovi a tak). Neviem ako to presne funguje.
Resp. inak, mozes ist hocikam, ale nedostanes ziadne peniaze ako nahrady za PN pokial ta prichytia mimo domu.
Keby ti prišla kontrola zo sociálky počas hodín, kedy nemáš vychádzku, tak by si mal asi problém. Ale aspoň v ČR je to tak, že by ti vtedy akurát nepreplatila ten 1 deň, kedy by si nebol doma, úplne by ti prídavky zrušiť nemala. Neviem však, či platí toto isté aj na Slovensku.
-
blackieees
Medium Expert
Skor som myslel, ci sa do kategorie, ktore menujes, nemoze zaradit aj skola. Urcite moze socialna poistovna robit nejake vynkimky.melonSVK napísal:Nemozes. Pride ti kontrola domov a ak tam nebudes si v peckuMyslim ze pocas PN mas len urcite hodiny na vychadzky (do obchodu, k lekarovi a tak). Neviem ako to presne funguje.
Nie nemozes, PN znamena prace neschopny takze mas sa doma liecit.
-
blackieees
Medium Expert
Mas to z vlastnej skusenosti? Alebo je to len domnienka, ci nebodaj tvoje zelanie?Bobr napísal:Nie nemozes, PN znamena prace neschopny takze mas sa doma liecit.
Liecebny rezim predsa stanovuje lekar.
Mozes stratit narok na prispevok pocas PN a dostat pokutu.blackieees napísal:Teoreticka otazka: Mozem ako student VS dennej formy pracujuci na TPP chodit do skoly pocas PN? Od coho to zavisi?
-
Runes
Addict
- Kontaktovať používateľa:
teraz neviem ci si natvrdly alebo co
proste ako uz bolo pisane niekolkokrat PN = prace neschopny = pokial ti lekar neurci vychadzky napr ked sa rehabilitujes po vyklbenom ramene ti moze v pohode dat od 10 do 12 a od 14 do 16 tak nemas sa nikde co pohybovat nakolko ti lekar neurcil v liecbe pohyb, teda mas sa zdrziavat doma a liecit sa. Ak niesi doma a bola u teba kontrola pricom nevies na ten cas vydokladovat vychadzku od lekara pripadne navstevu lekara tak prichadzas o tie peniaze. Kontrola moze prist kedykolvek, kolega mal 3 mesacnu PN a hovoril ze aj o 9 vecer mu prisli klopat ci je doma. CIZE NIE KED MAS PN DO SKOLY CHODIT NEMOZES. Socialnu poistovnu nezaujima ze dakde studujes oni hradia naklady na tvoju liecbu tak kontroluju ci liecbu dodrzujes, ak sa pohybujes bez suhlasu mimo domu tak liecbu porusujes cize neplatia nic. Mimo toho ze medzi studiom a pracou je v tomto smere 0 rozdiel. Ak si prace neschopny tak si viacmenej neschopny aj studia rovnako tam nosis potvrdenie od lekara ze si mimo akurat s tym rozidelom ze do skoly sa vacsinou dosmolikas lebo 99% pripadov ta v tom case zivia rodicia a nie socialka cize ty maju zaujem na tom aby si nesedel doma ale studoval.
-
Fabo
Hardcore addict
IMHO je to blby system, povedzme ked mam po uraze ruku v sadre, preco by som nemohol behat povedzme po kinach, kaviarnach alebo co, hoc PN som, k pasu sa postavit nemozem, ze.
No ale taky je system, raz darmo.
No ale taky je system, raz darmo.
-
blackieees
Medium Expert
Zo stranky SP:
"Čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti stanovuje ošetrujúci lekár podľa závažnosti diagnózy, teda zdravotného stavu pacienta. Zvyčajne sú vychádzky povolené v priebehu dňa dvakrát, a to predpoludním v čase od 10.00 do 12.00 hod. a popoludní v čase od 14.00 do 16.00 hod.
Ošetrujúci lekár môže upraviť stanovený čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti na žiadosť poistenca, ktorému tento čas nevyhovuje, len v odôvodnených prípadoch."
Cize lekar v ziadnom pripade nemoze prisposobit vychadzky casu vyucby zamestnanca - studenta?
Ak by zmenil cas vychadzok, SP moze tuto zmenu zrusit?
"Čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti stanovuje ošetrujúci lekár podľa závažnosti diagnózy, teda zdravotného stavu pacienta. Zvyčajne sú vychádzky povolené v priebehu dňa dvakrát, a to predpoludním v čase od 10.00 do 12.00 hod. a popoludní v čase od 14.00 do 16.00 hod.
Ošetrujúci lekár môže upraviť stanovený čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti na žiadosť poistenca, ktorému tento čas nevyhovuje, len v odôvodnených prípadoch."
Cize lekar v ziadnom pripade nemoze prisposobit vychadzky casu vyucby zamestnanca - studenta?
Ak by zmenil cas vychadzok, SP moze tuto zmenu zrusit?
-
guess.whoo
Redeemer
to by bolo strasne zdlhave definovat podla typu poranenia/ochorenia co mozes a co nie..
-
ancikrista
Light Star
síce môj názor na túto tému nebude až tak veľmi súvisieť so situáciou, že ako si vyhradiť čas na zamestnanie popri štúdiu na VŠ, ale čo sa týka konkrétne tejto veci, či po skončení strednej školy je lepšie uprednostniť skôr kariérny život, čo sa týka získavania manuálnych skúsenosti, zručnosti v zamestnaniach alebo ísť ešte ďalej študovať, tak ono je to v podstate tak, že ešte kým je človek mladý, čiže po skončení školy by bolo ísť skôr lepšie študovať, pretože človek ešte má na to pamäť sa učiť nové veci a celý život pred sebou ak vôbec, no zas na druhej strane dnes človek s VŠ vzdelaním, čiže s udeleným titulom Ing., Mgr., Bc. . . .
si nemá až také veľké šance nájsť nejakú prácu na Slovensku aspoň samozrejme, čo sa týka technických smerov, lebo my ako Slováci dosť zaostávame oproti iným krajinám z hľadiska priemyslu a vývoja nových technológií, preto keby som mal byť ja ako nejaký čerstvý absolvent Ing. štúdia, konkrétne z mojej oblasti napr. Automobilová výroba - štúdium na TUKE alebo UNIZA, tak určite keďže som z východu, tak by som sa odsťahoval niekde na západ do zahraničia šiel robiť minimálne do Kia Žilina, no skôr VW Bratislava alebo najlepšie do Škoda Mladá Boleslav - prejsť najprv Trainee programom, čím nabrať nejaký skúsenosti s riadením výroby v automobilovom priemysle a potom sa umiestniť na nejakú pozíciu ako vedúci pracovník pásovej výroby, či nejaký konštruktér alebo manažér výroby - práve tieto vedomosti sa snažia vysoké školy hlavne strojárskych zameraní poskytovať, pretože už počas štúdia na VŠ musí študent v týchto výrobných závodoch absolvovať
No zas ľudia so stredoškolským vzdelaním ak nemajú záujem študovať ďalej ich smerom, tak najlepšie ísť získavať skôr manuálne zručností a robiť niečo manuálne, či ísť podnikať, ak nájdu nejakú zaujímavú vec ohľadom podnikania a vysokoškoláci asi niečo vyrábať, konštruovať, no sú aj taký čo si prácu konkrétne tohto druhu nenájdu alebo už v druhom či štvrtom ročníkom vypadnú, či strania zhruba 3 roky času a tak už mohli mať nabraté nejaké manuálne skúsenosti
Ale radšej by som uprednostňoval skôr naberať tie skúsenosti v zamestnaniach, pretože najťažšie to majú zvyčajne absolventi ako tí pracovne skúsení či starý, čo ich dnes tiež nejako veľmi nechcú, pretože mladý zo škôl majú skúsenosti zvyčajne najmenej
si nemá až také veľké šance nájsť nejakú prácu na Slovensku aspoň samozrejme, čo sa týka technických smerov, lebo my ako Slováci dosť zaostávame oproti iným krajinám z hľadiska priemyslu a vývoja nových technológií, preto keby som mal byť ja ako nejaký čerstvý absolvent Ing. štúdia, konkrétne z mojej oblasti napr. Automobilová výroba - štúdium na TUKE alebo UNIZA, tak určite keďže som z východu, tak by som sa odsťahoval niekde na západ do zahraničia šiel robiť minimálne do Kia Žilina, no skôr VW Bratislava alebo najlepšie do Škoda Mladá Boleslav - prejsť najprv Trainee programom, čím nabrať nejaký skúsenosti s riadením výroby v automobilovom priemysle a potom sa umiestniť na nejakú pozíciu ako vedúci pracovník pásovej výroby, či nejaký konštruktér alebo manažér výroby - práve tieto vedomosti sa snažia vysoké školy hlavne strojárskych zameraní poskytovať, pretože už počas štúdia na VŠ musí študent v týchto výrobných závodoch absolvovať
No zas ľudia so stredoškolským vzdelaním ak nemajú záujem študovať ďalej ich smerom, tak najlepšie ísť získavať skôr manuálne zručností a robiť niečo manuálne, či ísť podnikať, ak nájdu nejakú zaujímavú vec ohľadom podnikania a vysokoškoláci asi niečo vyrábať, konštruovať, no sú aj taký čo si prácu konkrétne tohto druhu nenájdu alebo už v druhom či štvrtom ročníkom vypadnú, či strania zhruba 3 roky času a tak už mohli mať nabraté nejaké manuálne skúsenosti
Ale radšej by som uprednostňoval skôr naberať tie skúsenosti v zamestnaniach, pretože najťažšie to majú zvyčajne absolventi ako tí pracovne skúsení či starý, čo ich dnes tiež nejako veľmi nechcú, pretože mladý zo škôl majú skúsenosti zvyčajne najmenej