Ako riešiť problemových susedov?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
mazo
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Ako riešiť problemových susedov?

Príspevok od používateľa mazo »

Bývame v paneláku a v byte nad nami žije rodina s dvomi deťmi - chlapcami. Chalani maju asi 6r. a 10r. (odhadujem).

Bývame tam takmer tri roky a trvalý problem je, že rodičia kričia po deťoch veľmi nevyberane - zlostne a vulgárne.
Stáva sa to takmer denne...bohužiaľ.

Pohár mojej trpezlivosti pretiekol tento týždeň, kedy starší zo synov nás každé ráno budil rovnakým prejavo. - zlostne nadával a klial ako dláždič. Dnes som tam nabehol a povedal mi, že rodičia nie sú doma a on hral PC hry a mal spolužiakov na skype. Samozrejme zatlkal, že on nekričal a ani nenadával, že to museli byť tí spolužiaci.

Tento konkrétny príbeh je vedľajší, ale hlavné je, že sa chystám poobede za susedom a porozprávam sa aj s ním...

Poraďte mi čo môžem využiť, na čo mám právo?
Mne sa nechce s ním len hádať lebo s ním to tažko pohne.

Mám volať políciu? Sociálku? Ombudsmanku?

Ďakujem
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Ako riešiť problemových susedov?

Príspevok od používateľa begbeee »

Nevyriešiš nič.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Z osobnej skúsenosti po riešení podobného problému ti môžem napísať zopár tipov.

Asi najlepšie, bude na začiatok si pohovoriť so susedom pokojne, bez emócií, v rámci slušnosti a požiadať ho, či by s tým nevedel niečo robiť. Sformuluj nejaký rozumný preslov, pričom poukáž na to, čo ti prekáža.

V mojom prípade, to však nepomohlo a tak musela byť zavolaná aj polícia. Lenže pokiaľ nejde o rušenie nočného kľudu, policajti s tým nič moc nenarobia, maximálne dohovoria tvojmu susedovi, nech sa správa ako človek a nie ako zviera. Každopádne v mojom prípade polícia pomohla a odvtedy je väčší pokoj, aj keď radšej by som ich nikdy nevolal.... Je to také, chúlostivé proste :) .
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

begbeee - optimizmus priam z teba srsi

bindo radi dobre - preukaz respekt k nemu (inak spolupracovat nebude) a zaroven aj k sebe (inak spolupracovat nebude)

pripadne mu nastav zrkadlo - dohodni sa so susedmi okolo (ktorym pravdepodobne prekaza tiez) na istu hodinu a proste mu to raz vratte... vsetci...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

metóda oko za oko a zub za zub tu bude určite neúčinná.. jednu odplatu vydrží a susedia nebudú mať nervy na pravidelné opakujúce sa odplaty. Jedine si s nimi najskôr pohovoriť v kľude, ak to nepomôže, zapojiť do toho susedov (určite aj im to bude vadiť) a potom by nebolo na škodu do toho zapojiť aj správcu domu. Polícia pomôže iba ak bude porušený nočný kľud, vtedy to môže ísť aj vyššie na riešenie a určite im bude udelená nejaká pokuta.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A vy si myslíte, že keď mu dohovoríte, tak on zmení životné návyky a výchovu svojich detí?
Možno som pesimistický, ale uvažovať podobne je potom naivné.

EDIT: Jeden z našich susedov - dôchodca - si vodí do bytu špatné, staré, mastné cigánky a za nejaké jedlo alebo 5€ mu vycmúľajú. Mám sa s ním rozprávať a dúfať v zmenu? To skúsila žena.
Došla mi trpezlivosť spravil som s ním cirkus, cigánku som prefackal, vyhodil, povyhrážal, starému som povedal, že sa to bude opakovať tak skopem aj jeho a odvtedy je pomerne kľud. V zmysle, že si ich asi vodí, keď sme v práci alebo preč. Furt lepšie jak prísť a stretnúť cigáňov v slušnej štvrti, slušnom vchode a slušnom činžiaku, kde nemajú čo robiť.

:minus: Ešte si asi nezažil zodpovednosť za rodinu, keď ti povedia, že sa boja ísť domov. Kamarát skús najprv dospieť a potom skús riešiť niektoré životné situácie. Začať môžeš tým, že mi napíšeš súkr. správu ako by si to riešil ty. Rád sa poučím.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

nie si pesimisticky - skor vychadzas so skusenosti a uvazujes realisticky
avsak nejaka eskalacia pri rieseni problemu musi byt - aj v tvojom pripade to tak bolo (o slusne riesenie sa pokusila tvoja zena)

v niektorych pripadoch som za agresivne riesenia, prinasaju vsak so sebou iste rizika (v tvojom pripade minimalne, nakolko si mal nad starym fyzicku prevahu a evidentne to na policii neriesil) preto by som najskor skusil slusne sa dohodnut (v tomto pripade by si OP mohol spravit nepriatela a to by mal len viac starosti)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tiez si nemyslim, ze nieco vyriesi. mozno sa sused zamysli, bude sa chvilku kontrolovat alebo potom to pride znova a znova. To mas podobne ako spravit z introverta extroverta. Ked to raz patri k jeho povahe mas smolu. Skusit to kazdopadne musis
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

nase..r mu pred dvere a zapichni do toho vlajocku "potichsie poprosim"
mazo
Amateur
Amateur

Chlapi dakujem za konstruktivnu debatu. Teda az na tu vlajocku...
V piatok som uz sa susedom nebol. Pockam este. Po rozhovore so susedovym synom bol dnes rano klud (uvedomujem si, ze to mohlo byt tym, ze niektory z rodicov bol doma), ale budem chvilu pozorovat ako mlady zmeni svoje spravanie a tiez si pockam kedy bude vyvadzat jeho otec.
Rozumne riešenie v prvom rade sa mi pozdava a určite do skusim.
mazo
Amateur
Amateur

Len upozorním na to, že my máme najväčší problém s vulgarizmami.
Kedže nerušia nočný kľud kvoli hluku samotnému by som sem nepísal.

...tým nechcem zľahčovať problémy s hlučnými susedmi, ktoré tu poznaju viacerí.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

a odvtedy sa nieco zmenilo?
Napísať odpoveď