Programovanie, pár otázok
Programovanie, pár otázok
Nazdar, chcel by som sa naučiť programovať, kúpil som si knihu "Java bez predchozích znalostí" a už som aj niečo z toho porobil. Stále ale rozmýšľam nad tým či sa dokážem ja, ako samouk naučiť veci aké učia na vysokých školách? Je tu niekto kto sa to učil sám alebo kto má podobné skúsenosti? 
Re: Programovanie, pár otázok
Povedz koho naucila vysoka skola programovat? Treba sa ucit sam, skusatz studovat, citat internet. Preco si sa rozhodol pre Javu?
Chcel by som robiť nejaké programy a neskôr by som chcel kuknúť aj na android
. Či by som mal riešiť radšej niečo iné? 
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
naučiť programovať sa naučíš aj ako samouk. Škola ti dá teoretické základy, aby si programoval dobre (znalosť návrhových vzorov, konvencií, optimalizácie, výpočet časovej a pamäťovej zložitosti algoritmu a pod.) ale toto sa tiež dá získať aj z kníh. Veľmi dobrá je napríklad "Čistý kód". Ako samouka ťa to ale bude stáť viac času, nakoľko ťa do toho nič netlačí a dáš prednosť iným veciam ako programovaním cez pekný slnečný víkend.
A druhá vec je, že ako samouk sa naučíš iba tú javu, kým v škole by si získal komplexnejší pohľad na vec. Doma vynecháš matematiku, vynecháš formálne jazyky a podobne, a teda budeš vedieť niečo naprogramovať, ale nebudeš chápať prečo to funguje. Pekný prípad bol dnes ráno či včera Michaelo, ktorý našiel niekde dátum v osmičkovej sústave. Síce ho vie previesť na čitateľný formát, ale nevie prečo ho niekto uložil práve v osmičkovej sústave. Alebo nedávno som videl návrh DB kde bola ukladaná IP ako VARCHAR(15). A toto sú presne prípady, aké mám na mysli
A druhá vec je, že ako samouk sa naučíš iba tú javu, kým v škole by si získal komplexnejší pohľad na vec. Doma vynecháš matematiku, vynecháš formálne jazyky a podobne, a teda budeš vedieť niečo naprogramovať, ale nebudeš chápať prečo to funguje. Pekný prípad bol dnes ráno či včera Michaelo, ktorý našiel niekde dátum v osmičkovej sústave. Síce ho vie previesť na čitateľný formát, ale nevie prečo ho niekto uložil práve v osmičkovej sústave. Alebo nedávno som videl návrh DB kde bola ukladaná IP ako VARCHAR(15). A toto sú presne prípady, aké mám na mysli
Ale všeobecne áno, dá sa naučiť programovať ako samouk, prečo nie. Len absolvent vysokej školy bude vždy o trochu vpredu, hlavne teoreticky a "matematicky" - čo v praxi typicky znamená, že bude schopný sa rýchlejšie prispôsobovať problémom a riešiť ich rýchlejšie a efektívnejšie. To ale nezmanená, že nemôžeš byť dobrý, práve naopak, veľa mobilných "appiek" teraz vzniká od amatérov a sú často aj dobré (hlavne keď bežia jednoduché kraviny typu flappy bird).
(Pre šťúralov, hovorím o skutočných absolventoch, nie o mumákoch, čo prešli len tak tak a po každej skúške všetko do hodiny zabudli)
Ak môžeš ísť na vysokú, tak choď (čoby aj externe), aspoň bakalára. Naučia ťa tam veci, ktoré by ťa samého ani nenapadlo sa učiť - ako píše audiotrack. Ak nemáš tú možnosť, zožeň si aspoň materiály a prejdi si aj to - časom sa na teba možno niečo nalepí
(Pre šťúralov, hovorím o skutočných absolventoch, nie o mumákoch, čo prešli len tak tak a po každej skúške všetko do hodiny zabudli)
Ak môžeš ísť na vysokú, tak choď (čoby aj externe), aspoň bakalára. Naučia ťa tam veci, ktoré by ťa samého ani nenapadlo sa učiť - ako píše audiotrack. Ak nemáš tú možnosť, zožeň si aspoň materiály a prejdi si aj to - časom sa na teba možno niečo nalepí
-
Fabo
Hardcore addict
Ja by som to nazval tak, ze doma sa mozes naucit pisat programy relativne jednoducho, ale s programovanim je to trochu zlozitejsie. Presne tieto veci co pise audio - navrhove vzory, optimalizacia, algoritmy... sa ti bude ucit horsie, ale tiez sa da.
Ja si naopak myslim, ze sam sa programovat dokazes naucit. Na nete mas milion stranok typu stackoverflow, kde ludia radia, co a ako pouzit v konkretnych pripadoch, takze obraz o efektivite kodu si dokazes spravit. Takisto sa mi na niektorych skolach nepaci system vyuky. Zrovna vcera mi kamaratka hovorila, ze ma na FI zapisany Uvod do C alebo nieco podobne a ze maju ulohu napisat program s vyuzitim presne toho a toho. To ako naco? Preco radsej nedaju studentom volnost a nasledne feedback co spravili dobre, co zle a preco. Ako druhy hlavny problem IT skolstva (aj celkovo skolstva) povazujem ucenie veci, ktore su dohladatelne na internete za <30 sekund. Preco sa nezamerat na ucenie veci "na pochopenie"? Napriklad typu automaty, algoritmy, datove struktury apod. Ale k comu mi budu informacie typu "V ktorom roku vznikol SNMP protokol?". Argumenty typu "A co ked nebudes mat internet?" povazujem v dnesnej dobe skor za smiesne 
Takze ano, sam sa naucis programovat, len treba chciet a pytat sa na nejasnosti (kludne stackoverflow).
Takze ano, sam sa naucis programovat, len treba chciet a pytat sa na nejasnosti (kludne stackoverflow).
-
audiotrack
VIP
no lebo takým prístupom by sa nikdy nenaučili používať smerníky, rekurziu, backtracking a milion iných zaujímavých a užitočných vecí. O to skôr ak je to úvod, a potrebujú si ten cyklus, podmienky a ostatné základne konštrukty doslova natrénovať a vyskúšať, nie aby ich obchádzali jednoduchšou cestou. Si pamätám ešte na strednej s pascalom, keď sme robili nejakú úlohu kde sa dal krásne použiť switch (v pascale známy ako case-of). 90% žiakov radšej dalo pod seba 10 ifov, lebo načo skúšať niečo nové keď if fungujemelonSVK napísal:...maju ulohu napisat program s vyuzitim presne toho a toho. To ako naco? Preco radsej nedaju studentom volnost a nasledne feedback co spravili dobre, co zle a preco. ...
Mne vysoka skola dost pomohla v uceni sa programovat. Nenaucili ma to sice v skole na hodinach programovania, ale tymi teoretickymi prednaskami a kadejakymi predmetmi som pochopil dost vela veci, a potom sa lahsie ucilo programovat. Takze si myslim, ze v skole ti aspon nieco vysvetlia, ale doma si musis vsetko studovat sam.
Súhlas s audiotrackom, ale ešte k tomuto - ak sa niečomu venuješ a chceš v tom byť dobrý, tak by si veru mal poznať historický vývoj a súvislosti, tj. prečo niečo vzniklo, približne kedy a čo nové to prinieslo oproti starému. Neučíš sa to preto, aby si vedel odpovedať v kvízoch na internete, alebo žiaril na pohovoroch. Učíš sa to preto, aby si mal prehľad o tom, ako to fungovalo, funguje a prípadne akým smerom sa to uberá. Všetko je to o tom "rozhľade", ktorý tu všetci obhajujememelonSVK napísal:Ale k comu mi budu informacie typu "V ktorom roku vznikol SNMP protokol?"
Samozrejme, takéto veci typicky v hlave nedržíš, ale už to, že si to vedel, ti dáva viac, než si možno priznávaš (možno si si takúto udalosť spojil s inou a vieš aspoň to, že nastala približne vtedy keď iná...).
Ano, presne o tom by mala byt prednaska. Ze existuje switch na elegantne riesenie namiesto if-ov. A pokial student v ulohe pouzije aj tak 10 if-ov namiesto jedneho switch, tak je bud debil alebo sa jednoducho nechce ucit nove veci = skola mu je k nicomu. Nevravim ze je to zle zadavat take ulohy, ale skoly by mali skor smerovat ziakov k samostatnosti pri rieseni problemov, lebo v praci mu nikto nepovie, co a ako ma pouzit pri programovani danej featury.
Takisto ma napadla dalsia vec. Pri navrhu systemov sme sa venovali agilnym metodikam ovela menej ako mrtvemu waterfallu. Preco ucit nieco, co uz takmer nikto nepouziva? Preco sa nezamerat na moderne sposoby? Akurat nam spomenuli, ze existuje nejaky scrum a to je vsetko.
@BX: Ano, to bol asi blby priklad. Proste mi ide o veci, ktore si nemusim pamatat, pokial ich viem rychlo najst a pouzit.
Takisto ma napadla dalsia vec. Pri navrhu systemov sme sa venovali agilnym metodikam ovela menej ako mrtvemu waterfallu. Preco ucit nieco, co uz takmer nikto nepouziva? Preco sa nezamerat na moderne sposoby? Akurat nam spomenuli, ze existuje nejaky scrum a to je vsetko.
@BX: Ano, to bol asi blby priklad. Proste mi ide o veci, ktore si nemusim pamatat, pokial ich viem rychlo najst a pouzit.
Toto je nevyhoda skôl, ze ta tam povacsine ucia stare veci, stare technologie, ktore sa v praxi nepouzivaju.
-
audiotrack
VIP
waterfall s v praxi nepoužíva? To sú mi novinky
To som si istého času myslel aj o všetkých tých UML diagramoch, až som dospel k poznaniu, že to čo používam ja neznamená že to používa celý svet. Často je to úplne opačne. Nedávno sme mali školenie, ktoré mi pripomenulo akademické časy. Všetky tie "mrtve" technologie, a školiteľ nakonci aj dostal otázku, či sa to reálne používa. Vymenoval z fleku niekoľko obrovských firiem kde sa to bežne používa, kde do toho investujú veľa času (do školení) a podobne.
Ano, obrovskych, to je pravda, tam by sa scrum tazko uplatnil. Male a stredne firmy pouzivaju hlavne agilne metodiky.
O tom, co je lepsie a co horsie by uz bolo na dlhsiu debatu a hlavne je to stale subjektivny pohlad na vec.
Lenže absolventi univerzít asi majú ambície pracovať aj v týchto obrovských firmách, však? 
Otazka je, kolko % absolventov to bude. Obavam sa, ze minorita 
-
audiotrack
VIP
vždy je lepšie niečo vedieť a nevyužívať, ako nevedieť a využívať 
Ano, tym sa dostavame k mojmu problemu, ze waterfall sice viem, ale je mi to celkom naprd, nakolko u nas funguje scrum (o ktorom neviem zo skoly takmer nic). 
toto je presne vec co mi najviac vadi na skolach. jedna vec je vediet o niecom, druha je mat to nastudovane od slova do slova...BX napísal: Súhlas s audiotrackom, ale ešte k tomuto - ak sa niečomu venuješ a chceš v tom byť dobrý, tak by si veru mal poznať historický vývoj a súvislosti, tj. prečo niečo vzniklo, približne kedy a čo nové to prinieslo oproti starému. Neučíš sa to preto, aby si vedel odpovedať v kvízoch na internete, alebo žiaril na pohovoroch. Učíš sa to preto, aby si mal prehľad o tom, ako to fungovalo, funguje a prípadne akým smerom sa to uberá. Všetko je to o tom "rozhľade", ktorý tu všetci obhajujeme
Samozrejme, takéto veci typicky v hlave nedržíš, ale už to, že si to vedel, ti dáva viac, než si možno priznávaš (možno si si takúto udalosť spojil s inou a vieš aspoň to, že nastala približne vtedy keď iná...).
v ktorom roku vznikol protokol snmp je zaujimavost, ktoru netreba vediet naspamat, pretoze ti to za 3 sekundy povie google. problem ze pokial to naspamat vediet nebudes, nespravis skusku, nespravis skolu.
nikdy nezabudnem na fiitku kde nejaky trtko na predmete operacne systemy od nas pozadoval aby sme sa ucili unixove prikazdy naspamat aj s prepinacmi... skuska pozostavala z hromady uloh ktore sa dali vyriesit jednym prikazom s hromadou prepinacov, ale casu bolo malo, takze na jednu ulohu si mal menej ako minutu. teda pokial si nevedel vsetky tie prepinace naspamat, tak si to proste nedal.
to ma aky zmysel? za prve, mozno unix ani nebudes nikdy vyuzivat, za druhe, prikazy a ich prinace sa naucit pouzivanim, teda tie ktore ozaj potrebujes a co nevies, na to je manual, ktory v tom systeme je presne na to.
bola to skuska ktoru by som bez problemov zvladol, keby miesto 40 sekund na ulohu boli 3 minuty na ulohu, pretoze pokial by som nevedel nejaky prepinac, tak by som si proste precital manual, to co spravy kazdy normalny clovek.
proste a jednoducho vysoke skoly na slovensku trpia primarne zastaralymi vyucovacimi metodami, ucitelmi z predchadajuceho systemu a skostnatelym vedenim, pre ktore su studenti iba prijem penazi, nic ine.
-
mirak2
Hardcore addict
u nas sa neucili ziadne metodiky, ani waterfall, nie to este scrum... a tu som, zijem a veselo scrumujem. v opacnom smere by som napr. vypichol latex, v skole sa pouzival vo velkom a vo firmach sa velmi malo pouziva. zhodou okolnosti my piseme specifikacie v latexu, ale bol som na pohovore a chlapik poznamenal, ze latex (v CV) uz davno nevidel
este chcem podoktnut, ze na to, aby sa ti agilne metodiky na skole ucili, tak ich niekto niekde musi aj zazit. nejak si neviem predstavit vyskumny team na univerzite pouzivat scrum.
este chcem podoktnut, ze na to, aby sa ti agilne metodiky na skole ucili, tak ich niekto niekde musi aj zazit. nejak si neviem predstavit vyskumny team na univerzite pouzivat scrum.